2015 m. spalio 7 d., trečiadienis

Angliški sausainiai su šokoladu / Chocolate Heavies


Trapūs, sluoksniuoti, angliški sausainiai iš Sasekso su moderniu prieskoniu - šokolado gabaliukais.


Praeitą savaitę iššniukštinėjau savo miestelio biblioteką (pagaliau!). Labai mažytė, knygų pasirinkimas, deja, pasirodė ribotas. Ko norėti, skaityk, kaimo biblioteka. Teks taikytis. Tačiau puikiai pritaikyta vaikams, net patiems mažiausiems. Erdvė vaikams skaityti, pažaisti, susiburti. Džiaugiausi, jog galiu viena akimi peržvelgti kulinarines knygas, o kita susekti tarp žaislų ir knygų 'pasiklydusią' dukrą. Ir lentynų išplanavimas neblogas: kulinarinės knygos tiesiai priešais atvirą erdvę vaikams. Viskas kaip ant delno. Apgalvota.

Radau keletą kepinių knygų temomis, kurios jau kurį laiką nedavė man ramybės: Angliški kepiniai ir duonos kepimas. Jei konkrečiau Paul Hollywood 'British Baking' ir James Morton 'Brilliant Bread'. Apie duoną, jos kepimą ir J. Morton knygą bus dar progos pakalbėti. O vat šiandien pristatau pirmą kepinuką iš Angliškų kepinių knygos.


2015 m. spalio 3 d., šeštadienis

Varškės blynai / Cottage Cheese Pancakes


Purūs, minkšti, saldūs, tirpstantys burnoje varškės blynai.


Ką galiu pasakyti apie šiuos blynus? Jie puikūs. Purūs, tirpstantys burnoje, saldūs, bet ne per daug. Įtiks visiems. 

2015 m. spalio 2 d., penktadienis

Šokoladinis tortas su avietėmis / Chocolate Raspberry Cake


Labai šokoladinis tortas su aviečių skonio grietinėlės-jogurto pertepimu.


Vykdau savo planus - bandyti naujus tortus. Dar ir proga graži pasitaikė - ketvirtosios vestuvių metinės. Gera, šilta ir ramu širdyje. Myliu. O kad būtų saldžiau, tortukas. 

Šis tortas - tai dviejų tortų junginys: labai vykusio velniškai šokoladinio torto ir visiškai tragiško torto su avietėmis. Istorija tokia, jog prieš metus (negaliu patikėti, kad jau prabėgo metai) viename angliškame žurnale pamačiau šokoladinio torto su avietėmis receptą. Labai susižavėjau jo išvaizda. Aišku, tobulomis nuotraukomis. Išbandžiau, dariau pagal receptą: kremas be želatinos, tortą formuoti reikėjo tiesiog, ant serviravimo indo be tortinės šonų. Atrodė, bus puikus tortas ir pavyks atkurti tą tobulą paveiksliuką ir man. Pavyko. Dešimčiai minučių. O tada kremas išbėgo pro šonus ir tortas visiškai sugriuvo. Buvau labai nusivylusi. Tortą, kiek išėjo, pavyko išgelbėti ir sudėti į tortinę. Ir nors nuotaikos nebuvo pačios geriausios, bet torto skonis užstrigo atminty. Labai neblogas, ypač kremo. 

Užfiksavau receptą, įsidėjau į aplanką 'Dar kartą išbandyti' ir pagaliau, radau laiko dar kartą su juo padirbėti. 

2015 m. spalio 1 d., ketvirtadienis

Sezamų sausainiai / Sesame Seeds Cookies


Paprasti, greiti, pigūs, traškūs ir labai skanūs sezamų sausainiai.


Reikia paprasto, greito ir pigaus saldumynų recepto? Šie sausainiai būtent tokie. Be viso to, jie dar labai skanūs! 

2015 m. rugsėjo 30 d., trečiadienis

Kepti vištienos sparneliai su medaus ir naminiu 'Teriyaki' padažu / Honey Teriyaki Baked Wings


Kepti vištienos sparneliai japoniškame , saldžiame, namuose gamintame 'Teriyaki' padaže.


Dar niekam nesigyriau, bet visai neseniai nusprendžiau užverti vienas duris į virtuvę - savo darbą japonų restorane. 

2015 m. rugsėjo 29 d., antradienis

Kondensuoto pieno pyragas su persikais / Condensed Milk & Peach Cake


Minkštas, skanus, paprastas kondensuoto pieno pyragas su konservuotais persikais.


Pasiruoškite. Taip, pasiruoškite Beatos receptų lavinai. Daugeliui jokia čia naujiena. Gal net kiek nuspėjama ir nuobodu, o man visiškai nauja... Niekada nebuvau Beatos gerbėja, jos knygos puslapius tik praversdavau ir padėdavau į šoną, TV laidų taip pat nežiūrėdavau. Visiška nesekėja. Chi chi. O po to pabandžiau keletą receptų, 'stogo' nenupūtė, aikčioti nuo skonių neprivertė, bet visai patiko paprasti, nesudėtingi, dvelkiantys Lietuva receptai. 

Tada ir kilo beprotiška idėja: 'O ką jei išbandyčiau visus 'Kepinių knygos' receptus'. Žinau, užims labai daug laiko, bet aš gi niekur neskubu. Chi chi. Turiu pasakyti, labai nedrąsiai priėmiau šį sau iškeltą iššūkį. Vis svarsčiau ar neatsibos, ar patiks galutiniai rezultatai, ar verta. Nusprendžiau duoti sau laiko, pabandyti keletą receptų ir tuomet apsispręsti bei skelbti apie tai viešai (!). Tik kai išbandžiau keturis ar penkis kepinių/saldumynų receptus, vis dėlto ryžausi šiai avantiūrai. 


2015 m. rugsėjo 26 d., šeštadienis

Švediški kakaviniai kamuoliukai / Swedish Cocoa Balls 'Chokladboll'


Lengvai paruošiamas, neįprastas, nekeptas desertas - švediški kakaviniai kamuoliukai.


Švedijoje neteko būti, švediškų kakavinių kamuoliukų neteko ragauti. Apskritai, apie tokius niekada nebuvau girdėjus. Pirmą kartą šiuos kakavinius kamuoliukus pamačiau Beatos knygoje. Sudomino. Panaršiau internete. Pasirodo tai populiarus nekeptas švediškas desertas dar kitaip vadinamas 'Chokladboll' (šokoladiniai kamuoliukai). 

Paprastai jie šiek tiek mažesni už golfo kamuoliuką. Į kamuoliukų sudėtį įeina avižiniai dribsniai, cukrus, vanilinis cukrus, kakava, sviestas, o kartais ir šiek tiek kavos. Kamuoliukai gali būti apvoliojami kokoso drožlėse, pabarstukuose ar perliniam cukruje. 


2015 m. rugsėjo 25 d., penktadienis

Varškės pyragas su slyvomis / Cottage Cheese Plum Cake


Paprastas, bet labai neprastas varškės pyragas su slyvomis.


Kas gi nemėgsta varškės pyragų? Ne išimtis ir aš. Pamatau kokį receptą ir automatiškai noriu bandyti. Šis tikrai labai skanus. Įdaras praturtinto skonio - vanilės, citrinos žievelės, aromatingas. Pyragas su priedu - slyvomis. Mano slyvos buvo rūgščios, teko net nosį suraukti nuo rūgšties. Chi chi. Bet viskas puikiai dera tarpusavyje ir labai skanu, o ir atrodo labai neblogai. Šypt. Pyragas nuo stalo dingo mažiau nei per 24 valandas. Chi chi. 

2015 m. rugsėjo 23 d., trečiadienis

Pertepti šokoladiniai sausainiai arba Naminiai Oreo sausainiai / Homemade Oreo Cookies


Dvisluoksniai šokoladiniai sausainiai arba kitaip naminiai Oreo sausainiai. 



Taigi, šiandien padovanojau vienai skaitytojai 'Saulėtos virtuvės saldumynų knygą' už atsiųstas kepinių nuotraukas. Vaiva, sveikinimai dar kartą. Linkiu nesustoti ir toliau taip darbščiai suktis virtuvėje. Tikiuosi, jog knyga Vaivos lentynoje gulės ne dėl grožio ar skaičiaus, o bus naudojama pagal paskirtį, kaip ir turėtų būti! Sėkmės.

Ta proga ir aš pasklaidžiau 'Saldumynų knygos' puslapius, išsirinkau receptą, kurį jau ilgą laiką norėjau išbandyti. Naminiai Oreo sausainiai. Labai mėgstu tikruosius Oreo, visada jų turiu savo spintelėje ir dažnai juos naudoju kepiniuose ar kitiems saldumynams gaminti. Kas be ko, paužkandžiauju. Chi chi. Atėjo laikas ir savo rankomis juos 'sukurti'. 

Ir ką gi...

2015 m. rugsėjo 21 d., pirmadienis

Karamelinis obuolių pyragas / Caramel Apple Cake


Drėgnas, karamelinis obuolių pyragas.


Beatos kepinių knygą turiu apie tris metus ir tik visai neseniai pradėjau iš jos kažką kepti. Keletą receptų jau įveikiau. Visai neblogi rezultatai, todėl bandau toliau. 

Skanus ir šis pyragas, drėgnas, nėra labai saldus (ko bijojau), visai neblogas. Svarbiausia, šiek tiek kitoks, karamelinis! Dar tokio obuolių pyrago ragauti nebuvo tekę, o ir užsigulėjusios spintelės atsargos šaukėsi gelbėjamos. 

2015 m. rugsėjo 20 d., sekmadienis

Svogūnų žiedai alaus tešloje / Beer Battered Onion Rings


Karšti, traškūs svogūnų žiedai alaus tešloje. 


Šiandien vakare prie televizorių ekranų sėdės ne tik visa Lietuva, bet ir daugybę po pasaulį pabirusių lietuvių. Krepšinis, alus, reikia ir užkandžių... Siūlau labai vyrišką užkandį, bet gal patiks ir moterims (chi, chi) - svogūnų žiedai alaus tešloje! 

Didžiausias netikėtumas man buvo ne pats svogūnų skonis (skanu, žinoma), bet tai kad mano vyras, kuris jau daugiau nei 30 metų dievagojasi ir svogūnų nevalgo visiškai, šituos svogūnų žiedus valgė nesivaipydamas. Negalėjau patikėti savo akimis. Chi chi. Matyt, tai tikrai nebloga užkanda vyrams!

2015 m. rugsėjo 18 d., penktadienis

Sausainių, maskarponės ir persikų tortas / Cookie, Mascarpone & Peach Layer Cake


Minkštas, ne per saldus, gaivus, nekeptas tortas su kakaviniais sausainiais, maskarpone ir persikais. 


Ateinu su sensacija. Sensacija man, ne kitiems. Visada labai įtariai žiūrėjau į sausainių tortus. Įsivaizdavau, kad skonis labai paprastas, pagrindas kietas, o tokie tortai tikrai ne man. Tačiau pamačiusi šį tortą,  vis dėlto negalėjau atsilaikyti, susigundžiau pamėginti. 

Juk turėjau bent kartą pabandyti ir paragauti. Nepatikėsit (o gal), skonis nuostabus. Labai patiko kakavinių sausainių darna su gaiviais persikais ir švelniu kremu. Sausainiai minkštučiai, o ir prie kitų torto dalių nėra, ko prikibti. Tai vienas geresnių (jei ne vienas geriausių) tortų, ir vienas greičiausiai suvalgytų. Chi chi.

2015 m. rugsėjo 17 d., ketvirtadienis

Migdoliniai Biscotti / Almond Biscotti


Klasikiniai itališki biscotti sausainiai su migdolais. 


Visad maniau, jog iškepti biscotti sausainius nėra paprasta. Gal dėl prabangaus, aristokratiškai skambančio jų pavadinimo 'biscotti', gal dėl itališkų šaknų, ar dėl sausainių kepimo būdo (dukart kepti sausainiai). Tiksliai nežinau, tačiau tikrai baiminausi. Todėl kai pirmąkart juos ištraukiau iš orkaitės, gražiai supjausčiau riekelėmis, šokinėjau iš laimės. O kai paragavau, laimės buvo dar daugiau. Puikiai suderinti skoniai. Laaabai patiko.

2015 m. rugsėjo 15 d., antradienis

Cukinijų keksiukai su šokoladu ir riešutais / Zucchini Chocolate Chip Muffins



Minkšti, purūs cukinijų keksiukai su šokolado gabaliukais ir graikiniais riešutais. 


Pagaliau turiu dar vieną labai skanių keksiukų receptą. Minkšti, purūs, viduje šokolado lašeliai ir graikiniai riešutai! Gėris. 

2015 m. rugsėjo 14 d., pirmadienis

Šokoladinis Nutella tortas / Chocolate Nutella Cake


Šokoladinis, drėgnas, minkštas tortas su grietinėlės ir Nutella pertepimu. 


Kalbant apie tortus, aš labai atsargiai žiūriu į užsienietiškus jų receptus. Nemėgstu labai storų biskvitų, plono kremo sluoksnio, o ir superinės nuotraukos kartais būna apgaulingos. Kalbu iš savo patirties. Esu turėjusi tikrai didelių nusivylimų: gigantiškų sausų tortų, deformuotų, sugriuvusių ir 'išplaukusių'. Chi chi. Dabar juokinga, o tuomet buvo labai graudu. Chi chi. Tiek stengiesi, o rezultatas ne tik, kad neprilygsta toms nuotraukoms, bet ir primena tragediją. Šypt.

Taigi, pamačiusi šio torto receptą ir vėl puikias torto nuotraukas, atidžiai ištyrinėjau receptą, skaičiavau, mąsčiau, kaip pagaminti plonesnius biskvitus, abejojau, abejojau, bet galiausiai, išdrįsau. Labai suintrigavo Nutella ir grietinėlės kremas. Anksčiau tokio torto su tokiu pertepimu nebuvau mačiusi ir ragavusi. Šiek tiek su nerimu ir nepasitikėjimu, tačiau nusprendžiau tortą kepti.

2015 m. rugsėjo 11 d., penktadienis

Plėšomas cinamono juostelių pyragas / Cinnamon Pull-Apart Bread


Mielinis plėšomas cinamono juostelių pyragas. 


Po plėšomos picos pasisekimo, žinojau, kad būtinai mėginsiu ir saldų plėšomo pyrago variantą. Jau numaniau, jog rezultatas bus taip pat puikus. Ir tikrai taip, pyragas laaaabai skanus, juostelė po juostelės ir vienu prisėdimu daugiau nei pusės pyrago neliko. Chi chi. Kai taip nutinka, dažniausiai būnu rami ir receptą įvardinu 'tobulu' ar bent jau labai arti to. Tuščia lėkštė, mano akimis, geriausias patiekalo įvertinimas. Na, dar lydimieji garsai: 'mmm, vau, ohoho', taipogi. Šis kepinys ir buvo palydėtas 'mmmm' skambesiu. 

Kaip ir viskas būtų puiku. Beeeet... 

2015 m. rugsėjo 9 d., trečiadienis

Labai šokoladiniai sausainiai / Super Chocolate Cookies


Labai šokoladiniai, labai skanūs sausainiai su šokolado gabaliukais. 


Ar žinot posakį 'būna dienų kaip tyčia'? Taip nutiko man su šiais sausainiais. Iškepi siaubingai skanius sausainius, kurie tirpsta vienas po kito, bet jų išvaizda tavęs šimtu procentu netenkina. Negana to dar ir nesugebi gražiai jų nufotografuoti, nepagauni tinkamos šviesos ir galiausiai pasiduodi ir eini mėgautis skoniu... Jei atvirai, pusę šios skardos sausainių suvalgiau befotografuodama. Chi chi. Ką čia slėpti...

Sausainiai su šokolado gabaliukais, kaip jau minėjau tūkstantį kartų, vieni mūsų mėgstamiausių. Jei ne patys mėgstamiausi... Turiu tikrai puikių jų receptų (šiame blog'e taip pat). Tačiau kartais noras išbandyti naujus receptus nugali prieš jau seniau bandytus. Iš to didelio noro pamėginti kažką kito, gimė ir šie sausainiai. Labai skanūs, labai šokoladiniai, pradedi ragauti vieną po kito ir nepastebi, kaip jų nebelieka... Dar verta pridurti, kad sausainių krašteliai traškūs, o vidus minkštas! Niam.

2015 m. rugsėjo 4 d., penktadienis

Tortas 'Senelio sapnas' / 'Grandpa's Dream' Cake


Švelnaus skonio, gaivus, ne per saldus tortas su aguoniniu biskvitu ir grietinėlės-jogurto kremu. 


Turiu nuoširdžiai prisipažinti, kartais nepajuntu, jog plaukiu pasroviui ir užsimirštu, koks yra mano tikrasis šio dienoraščio tikslas. Užsižaidžiu, jaučiu lyg blog'o statistikos skaičiukai hipnotizuoja ir mintys pakrypsta visai kita linkme. Tada turiu save papurtyti ir pasakyti STOP. Turiu prisiminti, kad vis dar noriu išmokti kepti, o ne surinkti, kuo didesnį skaičių 'like' ar parašyti populiarų įrašą. Labai slidus reikalas... Chi chi. Kam nemalonu sulaukti dėmesio? Chi chi. Malonu ir būtina. 

Anyway. Kai pastebiu, jog nebesusivaldau ir nukrypstu nuo savo tikslo, prisėdu ir bandau surasti būdą save sukontroliuoti, išsikeliu mažesnius tikslus, susikuriu sistemą. Kartais pavyksta, o kartais ne. Chi chi. 

Bėda ta, kad yra tiek daaaaaug receptų, kuriuos norisi išbandyti ir kasdien jų sąrašas vis ilgėja, o norai pastoviai kinta. Laiko tiek mažai, skrandis neguminis taip pat. Chi chi. Bet labai labai pasistengsiu, padirbėti su įvairesniais kepiniais: mieliniais, sluoksniuotais, įvairiais sausainiais ir svarbiausia, tortais. Būtinai, bent po vieną naują tortą per mėnesį. Chi chi. Jų tiek daug... Taip norisi išbandyti, kuo įvairesnių receptų. Tikiu, mano planas pavyks. Kitaip kaput. Chi chi. Pirmas pliusas ilgame sąraše - Tortas 'Senelio sapnas' pagal Beatos receptą. Seniai norėjau ir pagaliau išbandžiau.

Iš tiesų, tai pirmas mano gamintas Beatos tortas. Likau visai patenkinta rezultatu, skanus, gaivus, ne per saldus tortukas. Paprastas, bet neprastas. 

2015 m. rugsėjo 2 d., trečiadienis

Rikotos ir cukinijų blyneliai / Ricotta Zucchini Fritters


Pikantiški, purūs, minkšti, rikotos ir cukinijų blyneliai.


Pusantrų metų... Tiek laiko intensyviai, be pertraukų rašau šį maisto dienoraštį. Man blog'o rašymas turi daugybę privalumų. Tai visapusiškas tobulėjimas ir tam tikra savireguliacijos forma... Kepimas, saldūs, kartais pribloškiantys rezultatai, kūrimas, fotografija, rašymas (dviem kalbomis), apsikeitimas patirtimi, komentarais, refleksija, bendravimas ir net savo asmeninių savybių tobulinimas. Svarbiausia, saviraiška.

Tačiau neretai būna ir įtemptų akimirkų, nesėkmių, klaidų, nusivylimo, neigiamų komentarų. Kažkam neįtinka mano nuotraukos, kepinių kokybė, ar rašymo stilius, kalba, nuotaika, blog'o koncepcija ar tiesiog, aš. Būna tuomet susvyruoja pasitikėjimas bei motyvacija. Tiesa, trumpam... Susimąstai, jog visgi pliusai be vargo nusveria minusus, o teigiamybių sąrašas vis ilgėja ir ilgėja.

Štai, po vieno iš įrašo paskelbimo gaunu laiškelį iš draugės Lietuvoje su recepto rekomendacija ir prierašu: 'paskaičiau, pagalvojau pasiūlyti, gal patiks ir vyrui'. Pajunti dėmesį, rūpestį. Gal nedidelį, gal per atstumą, bet malonų. Ačiū, Jolita!

Receptą išbandžiau vos tik gavusi. Sudomino, motyvavo, nenuvylė. Labai skanūs blyneliai, puručiai, minkštučiai ir sakyčiau, skanesni nei mano anksčiau gaminti. Patiko ir vyrui. Chi chi.

2015 m. rugsėjo 1 d., antradienis

Pitos pica / Pitta Pizzas


Paprastas, lengvas pitos picos receptas. 


Su Rugsėjo 1-ąja visus darželinukus, mokinukus ir studentus! Gerų, sėkmingų metų Jums, o jūsų tėveliams kantrybės ir suprantingumo. 

2015 m. rugpjūčio 28 d., penktadienis

Cukinijų kepsneliai / Zucchini Fritters


Greitai paruošiami, vegetariški cukinijų kepsneliai pusryčiams ar lengviems pietums.



Aš ganėtinai retai gaminu tokius ar panašius daržovių kepsnelius-blynelius. Vyras tokių patiekalų nesupranta ir dažniausiai ignoruoja. Pati tik dėl įdomumo bandau ir ragauju. Tačiau kadangi mažoji vis dažniau prisėda pavalgyti kartu, nėra didelė kiaušinių mėgėja, o dabar cukinijų metas, prisiminiau šį (vienintelį man pavykusį ir patikusį tokių daržovių kepsnelių) receptą. Planas pavyko. Ir dukra suvalgė kelis kepsnelius (suvalgė bent šiek tiek kiaušinio), ir man liko užkąsti. O štai vyras, kaip ir tikėjausi, net neprisilietė. Chi chi. Matyt, tokie patiekalai labiau subalansuoti moteriškajai giminei. Chi chi. 

Kepsneliai skanūs, lengvos tekstūros, purūs, nesunkiai, greitai pagaminami. Tiesa, mano nurodyta norma nėra didelė, jei norite daugiau, teks viską dvigubinti. 

2015 m. rugpjūčio 26 d., trečiadienis

Dešrelės kukurūzų tešloje / Corn Dogs


Karštos dešrelės ant pagaliukų kukurūzų tešloje.


Dar vienas nesaldus receptas. Ir tikrai nesveikas. Chi chi. Bet įdomus, kitoks, skanus. Dešrelės kukurūzų tešloje. Ir dar ant pagaliukų. Tikras festivalis namuose. Chi chi. 

2015 m. rugpjūčio 24 d., pirmadienis

Aštrus tortilijų užkandis / Salsa, Bean Nachos


Aštrus tortilijų užkandis su Salsa, pupelėmis ir sūriu.


Būna dažnai nusiperku tortilijų suktinukams (wraps'ams), fajitoms ar šiaip valgyti vietoj duonos. Ir kaip taisyklė, visada lieka 3-4 tortilijos, kurių jau nebesinori, o išmesti gaila. Yra tikrai neblogų receptų, kur jas panaudoti: kepti picą, picos krepšelius (šitie receptai jau yra pas mane blog'e), o šįkart iškepiau užkandžių. Greita, lengvai pagaminama, aštru, labai skanu. 

Itališka kava 'Affogato' / Italian Affogato


Itališka kava su ledais.


Šiandienos įrašą sunku pavadinti receptu. Chi chi. Labiau paprasta idėja. Kava su ledais. Aš juodos kavos negeriu. Mano mėgstamiausia kava 'Latte' arba Cappuccino. Šis ale receptas už akių užkliuvo senokai, bet vis pabijodavau, kad man bus per stipri kava ir nepatiks. O va, kai pasigaminau savų ledų (sūrio pyrago skonio ledus), nusprendžiau nebedelsti ir išmėginti. Ir kaip maloniai nustebau! Super skani kava. Priminė 'Latte' kavą. Dvigubą porciją pati viena ir išgėriau. Chi chi. Ledai ištirpsta, susidaro putos. Tikrai skanu. 

2015 m. rugpjūčio 20 d., ketvirtadienis

Sūrio pyrago skonio ledai / Cheesecake Ice Cream


Sotūs, rieboki, bet labai skanūs sūrio pyrago skonio ledai, kuriems pagaminti nereikia mašinos! 


Rugpjūtis į pabaigą, vasara taip pat. Nors žiūrint pro langą ir nuolat purškiant lietučiui, susimąstai, jog vasara gali būti jau ir pasibaigė. Bent jau čia... Kaip ten bebūtų man dar norisi ledų. Pabandžiau labai paprastus ledus, kuriems pagaminti prireiks tik mikserio, o užtruksite vos 5 minutes. Rezultatas - labai geras... labai sotus... Visiškai nesuderinamas su dietomis. Chi chi. 

2015 m. rugpjūčio 19 d., trečiadienis

Šokoladinis tortas 'Triufelis' / Chocolate Truffle Cake


Labai skanus ir sodrus, šokoladinis tortas 'Triufelis'.



Apie save. Apie šitą įrašą jau mąsčiau porą mėnesių... Žinojau, jog artėja ta diena ir būtinai norėsiu kažką apie tai parašyti. Juk ne kasdien jubiliejai ir tau sukanka trisdešimt. 


2015 m. rugpjūčio 18 d., antradienis

Skrebutis su avokadu ir kiaušiniu / Avocado Toast with Poached Egg


Traškus skrebutis su avokadų tepiniu ir virtais kiaušiniais be lukšto. 


Pagaliau išsirinkau ir vakar parsivežiau naują savo darbo įrankį - 'laptopą'. Mažas, kompaktiškas, tik mano. Chi chi. Nesu iš tų žmonių, kurie vaikosi naujausių technologijų. Nereikia man geriausio, naujausio telefono, penkių kompiuterių, 'tablečių', 'Iphonų', "Ipodų'. Tiesą pasakius, tik neseniai sužinojau, kuris kam skirtas. Cha cha. Man tai neįdomu ir atrodo beprasmiška. Turiu telefoną (ale išmanųjį), kompiuterį ir man to, kol kas pakanka. 'Laptopą' ir turėjau/turiu. Seną seną... Jis jau turbūt skaičiuoja dešimtmetį. Cha cha. Truputį mažiau nei esam su vyru kartu... Chi chi. Tokiom akimirkom supranti, koks tai didelis laiko tarpas. Chi chi. 

Nors paprastai dirbu su stacionariu kompiuteriu ir iš jo čia Jums rašau (dabar taip pat), bet kartais būna dienų, kai norisi jaukiai įsitaisyti ant sofos, susisukti į 'koldrą' lovoje ir tuomet rašyti... Tada 'laptopas' neįkainojamas. Chi chi. Kadangi turiu geležinę kantrybę, iki šiol dirbdavau su senuoju. Bet deja, (o gal ir ne) jam atėjo užtarnauta pensija. Nusprendžiau pakeisti į naują, kiek kompaktiškesnį, lengvesnį, mažesnį, greitesnį, patogesnį. Visokį -esnį. Chi chi. Tikiuosi dar šįvakar jaukiai įsitaisysiu ir parašysiu tai, ką labai ilgai planuoju... Ilgą, jubiliejinį įrašą su skaniu tortu. Jau greitai. 

O šiandien trumpas, greitas, labai paprastas receptas. Gal labiau tiktų pusryčiams - Skrebutis su avokadu ir kiaušiniu. Labai skanu. Įdomumas čia kiaušinių virime. Kiaušiniai verdami be lukšto. Visad maniau tai labai sudėtinga, bet kai pabandai nieko baisaus. 

2015 m. rugpjūčio 13 d., ketvirtadienis

Tarta su grybais, špinatais ir rikota / Mushroom, Spinach & Ricotta Tart



Lengva, skani, vegetariška tarta su grybais, špinatais ir rikotos sūriu.



Šiandien skani vegetariška idėja pietums ar lengvai vakarienei. Tiks ir pusryčiams. Chi chi. Žinot, mūsų šeimynoj vegetariškų patiekalų mėgėja esu labiau aš nei vyras. Jis labiau mėgsta mėsą ar kitą sunkesnį maistą. Bet kažkodėl tartos jam patinka visokios: ir be mėsos, tik su grybais ar sūriu. Chi chi. Kiekvieną kartą kai gaminu, labai apsidžiaugia ir nekantriai laukia pietų. Kai paklausiu jo kodėl, gaunu atsakymą: 'tiesiog, labai skanu'. 

Šįkart peržiūrėjaus šaldytuvo turinį ir peržvelgus naujas idėjas, gavosi tarta su grybais, špinatais ir rikotos sūriu. Švelnaus skonio, lengva, skani tarta. 

2015 m. rugpjūčio 11 d., antradienis

Brauniai su kreminiu sūriu ir Oreo sausainiais / Oreo Cream Cheese Brownies


Brauniai su kreminiu sūriu ir Oreo sausainiais. 


Senų seniausiai šiuos braunius įtraukiau į savo būsimų kepinių sąrašą. Suviliojo viskas: šokoladinis pagrindas, kreminis sluoksnis ir aišku, Oreo sausainių 'prieskonis'. Jau esu kepusi panašius braunius (Raudonojo Velveto brauniai su kreminiu sūriu ir Brauniai su kreminiu sūriu) ir tai buvo tobuli kepiniai, todėl drąsiai ėmiausi ir šio recepto. Gavosi labai skanūs, verta mėginti! Ale iki tobulumo man šiek tiek pritrūko.

2015 m. rugpjūčio 10 d., pirmadienis

Abrikosų ir vyšnių klafutis / Apricot and Cherry Clafoutis

Paprastas, lengvas abrikosų ir vyšnių klafučio receptas. 


Dar visai neseniai dalinausi vyšnių klafučio receptu. Gyriausi, kaip per 10 minučių jį 'sukirtom' ir rašiau, jog receptą kartosiu. Tai va, pakartojimas. Viskas beveik identiška kaip ir praeitą kartą. Tik šįkart dėjau abrikosus bei kelias vyšnias ir šiek tiek mažiau cukraus. Skanu ir labai paprasta. 

2015 m. rugpjūčio 6 d., ketvirtadienis

Šokoladinis vyšnių ir migdolų pyragas / Chocolate Cherry Almond Cake


Lengvas, minkštas, šokoladinis migdolų pyragas su vyšniomis. 


Lengvutis, minkštutis pyragas su vyšniomis ir migdolais. Kąsnis po kąsnio net nepajauti kaip pyragas nyksta akyse, o aplink juosmenį 'klijuojasi' papildomi kilogramai. Chi chi. 


2015 m. rugpjūčio 4 d., antradienis

Aviečių ir migdolų pyragas / Raspberry Almond Cake


Trijų sluoksnių aviečių ir migdolų pyragas. 


Šį pyragą jau seniai buvau nusižiūrėjusi, o atėjus vasarai ir pribrendus reikalui, išmėginau. Tai buvo vienas pirmųjų mano kepinių su naująja orkaite. Tiesą pasakius, nesu ja labai patenkinta. Ganėtinai ilgai kaista, jos pozicija ganėtinai žemai, durelės darinėjasi iš šono, nors kepa lyg ir neblogai, pakankamai tolygiai. Guodžia tik tai, kad ji laikina. Ateity planuojam didelius virtuvės pakeitimus: ilginti virtuvę, pakeisti naujus baldus ir kokybišką gerą techniką (svarbiausia, orkaitė (!)). Chi chi. Kuo toliau, tuo aiškiau matau savo naujos virtuvės viziją. Suprantu, ko noriu, kas nepatinka, ką reiktų keisti, ką verta palikti. Po truputį galvoje ryškėja mano svajonių virtuvės paveikslas. Chi chi. Žingsnis po žingsnio, spalva prie spalvos, daiktas prie daikto. Ir mintys materializuosis... Tereikia šiek tiek laiko ir susistatyti kitus prioritetus.


2015 m. rugpjūčio 3 d., pirmadienis

Nekeptas sūrio pyragas su mėlynėmis / No Bake Blueberry Cheesecake


Paprastas, gaivus, labai skanus sūrio pyragas su mėlynėmis. 


Savaitgalį turėjome svečių. Kas be ko reikėjo juos pavaišinti, kuo nors saldžiu. Teko pasiruošti iš vakaro, nes kitądien laukė ilga ir sunki darbo diena. Labai norėjau išbandyti vieną skanų receptą, bet kaip tyčia nenusipirkau želatinos. Reikėjo suktis iš padėties ir gaminti iš to, ką turėjau. Išėjo labai skanus, gaivus sūrio pyragėlis su mėlynėmis. Beje, labai labai paprastas. Kas gali būti geriau? Net patarimų ar pastebėjimų neturiu. Taip nesudėtinga, kad ir vaikas pagamintų. Skanaus!


2015 m. liepos 31 d., penktadienis

Vyšnių klafutis / Cherry Clafoutis


Juokingai paprastas, visai ne 'mandras', bet labai skanus klasikinis vasaros desertas su vyšniomis. 


Kadangi šiuo metu vyras sunkiai dirba kieme ir užsiminė, jog jau labai pasiilgo mano kepinių, vakar nusprendžiau ką nors skanaus iškepti. Neprašoviau. Vyšnių klafutis puikiai pasiteisino, neliko per 10 minučių ir vyras buvo be galo patenkintas. Greičiausiai todėl, kad vyšnios jo mėgiamiausia uoga ir nesvarbu su kuo jos valgomos, jam visada be galo skanu. 

Klafutį kepiau pirmąkart. Nežinojau, kokio skonio tikėtis. Maniau bus panašu į paprastą pyragą. Klydau. Labiau panašu į didelį, saldų blyną su uogomis. Visai įdomus ir skanus kepinys bei neįtikėtinai paprastas. Klafučio kraštai gavosi traškūs, o vidus minkštas. Mūsų verdiktas - mėginti verta ir su kitomis uogomis. O skeptikus iš karto įspėju, tai paprastas kepinys ir paprastas skonis, nieko labai 'mandro' nesitikėkite, tačiau visai gardu. 

2015 m. liepos 30 d., ketvirtadienis

Šokoladiniai keksiukai su karamele / Chocolate Caramel Muffins


Minkšti, ne per saldūs, traškia plutele, šokoladiniai keksiukai su karamele. 


Prabėgo pirmoji savaitė naujuose namuose. Nors vis dar jaučiuosi tarsi iškritusi iš medžio (chi chi), be įprastos rutinos, tačiau daug ramiau, saugiau, o ir namai tampa vis labiau panašūs į tikruosius namus. Tačiau vis dar vieno dalyko labai stinga - noro kepti. Jis šiuo metu truputį prigesęs. Ech. Užtat radau vieną užsilikusį receptą, visai neblogą keksiukų receptą - šokoladiniai keksiukai su karamele. 

2015 m. liepos 27 d., pirmadienis

Citrininis trupinių pyragas / Oatmeal Lemon Creme Bars


Kitoks trupininis pyragas su citrininiu kremu. 


Pagaliau turiu truputį laisvo laiko ir galiu prisėsti pasidalinti saldžiu skanėstu. Nauji namai, persikraustymas, dėžės, maišai, rūpesčiai ir stresas, stresas, stresas. Turbūt pirmą kartą tiek visko daug. Nors praeityje kraustytis teko ne vieną sykį ir ne du, tačiau šis kartas pats sunkiausias. Ir su senaisiais namučiais atsisveikinti ne taip lengva... Matyt senatvė beldžiasi į duris. Cha cha. Nelengva paleisti vietą, kurioje buvo labai miela, gera gyventi, kur daug gražių, šiltų prisiminimų. Ten, kur buvo mūsų šeimos namai... Dabar vėl iš naujo, tarp naujų sienų (nors ir savų) teks kurti naujus prisiminimus, jaukintis naują aplinką, statyti, statyti, statyti, kol pasijusim kaip namie. Manau, kol neiškepsiu savo pirmojo pyrago šiuose namuose ir po namus nepasklis jo kvapas, tol nepasijusiu kaip namie. Chi chi. Kaip tik šiuo metu, elektrikas montuoja mano naująją viryklę ir galbūt dar šiandien galėsiu ją išmėginti! Vyras užsiprašė sausainių: namuose keptų, šiltų, ką tik ištrauktų iš orkaitės... Mmm. Pasiilgom abu. Chi chi. Na, o kol kas dalinuosi paskutiniu savo kepiniu iš praeito gyvenimo etapo (chi chi) - Citrininiu trupinių pyragu. Labai skanus! Tikrai ne per saldus! Su citrininiu kremu viduje! Niam niam.

2015 m. liepos 15 d., trečiadienis

Plėšoma pica / Pizza Pull-Apart Bread


Nuostabi idėja, puikus skonis, gražus patiekimas ir visa tai - plėšomoje picoje. 




Skubu pasidalinti šiuo nuostabiu receptu. Skonis puikus, patiekimas ir išvaizda viliojanti, įdomi idėja! Bandykit būtinai! Man siaubingai patiko. Namuose net kilo skandalas dėl šio skanėsto. Chi chi. Būtumėt matę, kaip dukra puolė prie šios picos ir kaip nusiminė, kai tėveliai neleido griebti už viso kepalo. Ašaros, riksmai, pasipiktinimas. Teko ekstremaliomis sąlygomis paskubomis fotografuoti ir tramdyti bei guosti mažąją užsispyrėlę. Chi chi. 

2015 m. liepos 14 d., antradienis

Tortas 'Juodasis miškas' nr. 2 / Black Forest Cake no. 2


Drėgnas, labai šokoladinis, sodraus skonio tortas su vyšniomis ir grietinėlės-maskarponės kremu.


Pagaliau prisėdau aprašyti šio recepto. Nuostabaus torto recepto! Tortas ypatingai skanus, sodrus, šokoladinis, drėgnas, labai labai skanus. Man tai tobulas 'Juodasis miškas'. 

Kepiau tortuką vyro gimtadienio proga. Kokio torto norės, seniausiai žinojau... 'Juodasis miškas' - jo pats pačiausias tortas. Dėl vyšnių... Jis apsėstas vyšniomis. Vienintelis klausimas man buvo pagal kokį receptą kepti. Praeitais metais taip pat vyro gimtadienio proga kepiau 'Juodąjį mišką', jam patiko. Tačiau aš norėjau kažko naujo, nebandyto. Ilgai ieškoti neteko, receptą radau viename skaniame blog'e -Vaikai ir Vanilė. Komentarai nuteikė pozityviai, todėl neilgai trukus kibau į darbą. Viskas pavyko, kaip norėjau, o rezultatas - super skanus tortas. Man kaip šokoholikei - tobulas. Chi chi.

Vyro gimtadienis buvo jau senokai. Prieš dvi savaites. Kodėl taip ilgai slėpiau receptą? Laukiau iškilmingos progos. Chi chi. Žinojau, kad ji artėja, todėl nusprendžiau palaukti. O štai, šiandien pagaliau galiu išrėkti savo didžiąją naujieną!

Skrebutis su grybais ir sūriu / Mushroom & Cheese Toast


Skrebutis su keptais grybais ir sūriu. 


Pastebėjau, jog kartais blogger'iai renka savo mėgstamiausius tinkliaraščius. Tam skiria net atskirą įrašą ir išreitinguoja Jiems labiausiai patinkančius ir lankomiausius. Esu mačiusi tokių Top'ų praeityje. Visai įdomu paskaitinėti kitų blogger'ių nuomones, pastebėjimus. Ir ką gi... Praeitą savaitę visai netikėtai aptikau tokį sąrašą Laimos Slepkovaitės asmeniniame blog'e. Mėgstamiausių kulinarinių tinkliaraščių TOP 12. Perbėgau akimis per pavadinimus, kaip buvo galima tikėtis, dauguma jų žinomiausi ir populiariausi blog'ai Lietuvoje. Staiga, akys sustojo ties 10 vieta - Baking Secrets. Opa! Juk, čia aš! Chi chi. Pirmą kartą, taip netikėtai, bet labai maloniai. Labiausiai patiko Laimos komentaras:
Baking secrets – labai entuziastingai kuriamas dvikalbis blogas su ypač detaliais aprašymais ir pasidalijimais maisto ruošos teikiamomis emocijomis. Tobulas palydovas virtuvės naujokams.
Komentaras kaip pirštu į dešimtuką! Labai džiaugiuosi, kad mano blog'o koncepcija puikiai suprantama, o ir mano perduodamos jausminės 'žinutės', pasiekia skaitytojų širdis. Smagu! Ačiū Tau Laima! 

Na, o šiandien pas mane blog'e dar viena idėja pusryčiams ir ne tik. Skrebutis su grybais ir sūriu. Pirminė recepto mintis buvo sumuštinis. Kaip nuspėjama. Chi chi. Tačiau paragavusi supratau, jog skrebutis daug geriau ir skaniau. Dvigubam sumuštiniui toks įdaras man pasirodė per sausas, o skrebutis labai geras. 

2015 m. liepos 13 d., pirmadienis

Nekeptas karamelinis sūrio pyragas su Snickers šokoladukais / No Bake Caramel & Snickers Cheesecake


Paprastas, skanus, karamelinis sūrio pyragas su Snickers šokoladukais.



Sveiki!!!! Prabėgo vos keletas dienų nuo paskutinio įrašo, bet turiu tiek naujienų, tiek džiaugsmų ir jais visais taip norisi pasidalinti, tiesiog išrėkti. Chi chi. Viena mano pusė labai nori tai padaryti, o kita verčia stabtelėti ir dalintis po truputį, iš lėto. Apskritai, kuo toliau, tuo dažniau pradedu planuoti ne tik naujus receptus, kepinius, bet ir istorijas prie jų. Galvoje nuolat spirga mintys, žodžiai, net sakiniai, kuriuos dėlioju naujiems įrašams. Kas dedasi, nelabai žinau... Matyt, pradėjo patikti ne tik kepti, bandyti receptus, bet ir rašyti... Galbūt. Anyway...

Visų pirma, kuo noriu pasidalinti ir pasidžiaugti - tai Baking Secrets sėkme. Nuo šiol retkarčiais mano receptais dalinsis ir http://skonis.lrytas.lt/. Tai visiškai nauja patirtis man bei malonus siurprizas. Ačiū skonio redaktorei Linai, kad pastebėjo ir susidomėjo. Man tai didelis įvertinimas. Labai... O ir pirmasis receptas jau publikuojamas - karšto žaliojo sumuštinio. Puiku! Jaučiu lyg sparčiai žingsniuočiau nežinomu, spontanišku, bet smagiu keliu. Kažin kur jis nuves... Chi chi. 

Šis Nekepto karamelinio sūrio pyrago su Snickers šokoladukais receptas - kūryba. Taip, po truputį judu ir šia linkme. Kūrybine. Recepto gimimo istorija labai paprasta. Po visai neseniai gaminto nekepto Nutellos ir Oreo sūrio torto, kilo mintis būtinai kažką panašaus pagaminti su karamele. O kur karamelė, ten ir Snickers... Darni pora. Ir labai skani. Ištraukiau iš šaldytuvo maskarponės likučius, kreminį sūrį (jo visada turiu pakankamai), karamelę, Oreo sausainius ir Snickers šokoladukus. Ir gimė tai - Nekeptas karamelinis sūrio pyragas su Snickers šokoladukais. Tuo pačiu išmėginau naują stačiakampią tartos formą. Visai smagi! Svarbiausia, tobulai atitaikiau kiekius. Fu... Gaminant dėl skonio abejonių nebuvo kilę, o vat ar tilps viskas, ar ne, labai neramino. Bet pavyko viskas, kaip ir norėjau. Džiaugiuosi. 

2015 m. liepos 8 d., trečiadienis

Prancūziškas karštas sumuštinis / Croque Monsieur


Klasikinis prancūziškas karštas sumuštinis 'Croque Monsieur' su sūriu, kumpiu ir bešamelio padažu. 


Viena mano draugė jau spėjo mane karūnuoti sumuštinių karaliene. Cha cha. Dar gi visai neseniai vieną po kito kėliau karštų sumuštinių receptus. Matyt, jai tai labai užstrigo. Chi chi. Po šiokios tokios tylos, vėl grįžtu prie karštų sumuštinių. O ką daryti, jei labai skanu, greita ir nesudėtinga? Be to ir skaitytojams sumuštinių idėjos patinka. Mano anksčiau publikuotas Monte Kristo sumuštinis - vienas populiariausių receptų šiame blog'e. O paradoksas tas, kad labai dvejojau ar tuo receptu verta dalintis apskritai ir tik kažkokio tylaus balselio pastūmėta pasidalinau. Išvada: visai neišmanau, ko reikia liaudžiai ir reikia mažiau abejoti. Chi chi. 

2015 m. liepos 7 d., antradienis

Cinamoniniai sausainiai / Snickerdoodle Cookies


Saldūs, kvapnūs, traškūs, tuo pačiu minkšti sausainiai dengti cinamoniniu cukrumi.



         There's a light inside all of us
         It's never hiding you just have to light it
         It's the one thing that you got to trust
         It's like a diamond, you just have to find it

         So if you ever feel like giving up
         Yeah, let's remember that.. we were all meant to fly

         Spread your wings, across the universe
         It's your time to, it's your time to shine
         There's a light inside all of us
         Soon, you'll find that it's your time to fly
         Your time to fly

         ...
         Just reach up, don't give up
         Until you touch the sky
         Just reach up, don't give up
         Until you feel 'alized (realized)

         That we are all meant to fly


Šie žodžiai iš dainos nuolat dabar skambančios mano namuose. Žinot, kuomet išgirsti naują patinkančio atlikėjo dainą ir tuomet pastoviai spaudai 'Replay' mygtuką bei klausai, klausai, klausai, kol pagaliau atsibosta. Bent jau taip darau aš... Savaitę, dvi, mėnesį. Kol surandu kitą. Naujesnę. Negirdėtą. Kažkuo mielą širdžiai dainai.


Ši daina - tai himnas Specialiosioms Olimpinėms žaidynėms 2015. Tačiau žodžiai puikūs ir tinka bet kuriam iš mūsų... Juk taip gera ir malonu galvoti/žinoti, kad kiekviename iš mūsų slypi nešlifuotas, neatrastas deimantas, tereikia pasistengti jį atrasti savyje, o tada sušvytėti, išskleisti sparnus ir skristi... Kiekviename mūsų yra nepaslėpta šviesa, kurią tereikia įžiebti. 

Nuostabūs žodžiai. Įkvepiantys ir motyvuojantys. Beje, kaip tik šią dainą atradau, kai mano Baking Secrets Facebook'o puslapis peržengė 2000 narių pakopą. Man tai nerealus jausmas. Juk kažkada viską pradėjau viena, tiesiog spirgėjau užsidegimu ir kiekvienas mažas žingsnelis man atrodė, kaip didelis šuolis pirmyn. Aišku, meluočiau, jei sakyčiau, jog nenorėjau būti skaitoma. Kiekvienas bloger'is nori būti toks. Kitaip nebūtų prasmės rašyti ir stengtis rodyti rezultatų viešai. Norisi ne tik dalintis, džiaugtis, bet ir sulaukti atgalinio ryšio. Pagyrų (kas be ko) ir ne tik. Ir ką galiu pasakyti? Kuo toliau, tuo daugiau visko ir sulaukiu! Ne tik pagyrimų, padėkų, bet ir neigiamų komentarų. Kaip tik taip atsitiko su tuo sulauktu 2000-uoju nariu Facebook'e. 

Printfriendly