2015 m. rugpjūčio 19 d., trečiadienis

Šokoladinis tortas 'Triufelis' / Chocolate Truffle Cake


Labai skanus ir sodrus, šokoladinis tortas 'Triufelis'.



Apie save. Apie šitą įrašą jau mąsčiau porą mėnesių... Žinojau, jog artėja ta diena ir būtinai norėsiu kažką apie tai parašyti. Juk ne kasdien jubiliejai ir tau sukanka trisdešimt. 



Vieni bijo, nelaukia, kiti atsisuka atgal ir mąsto, ką padarė ir ko dar nespėjo padaryti. Kiek visokių straipsnių ir net filmų 'What you should do until 30 birthday', kiek sąrašų su 'Must do' darbais. Atrodo, jei neįvykdai tų punktų, nugyvenai tuos trisdešimt metų ne taip. Ne pagal standartus. Chi chi. 

Pati tokio sąrašo specialiai neieškojau ir tų punktų nepildžiau, bet prieš pat gimtadienį atsisėdau ir pagalvojau: 'prabėgo gal trečdalis, gal pusė gyvenimo, ką gi tu Ernesta padarei. Ką į tokį sąrašą įtrauktum tu'. Ir žinot, pati nustebau. 

Turiu tai, kas man svarbiausia: gerą, ištikimą, mylintį, rūpestingą vyrą ir tvirtą santuoką, sveiką, nuostabią dukrą. Turiu gerą sveikatą. Dar turiu tėvus, seserį ir brolį. Turiu aukso vertės draugę. Turiu savus namus. Turiu hobi, pomėgius. Jaučiuosi saugi, rami, mylima ir laiminga. Vienintelė sritis kelianti daugiausiai klausimų ir nerimo - darbas. Suprask žmogau, kas tau skirta gyvenime, ko tu pats nori, ką dirbti, kad darbas taptų malonumas ir eičiau į jį lyg į šventę. Siaubingai sunkus klausimas. Chi chi. Kasdien šiuos klausimus sau užduodavau, o atsakymas visada buvo toks pat: 'nežinau, ko noriu'. Chi chi. Tačiau galiausiai ir čia jaučiu postūmį. Jaučiu, kad mintys ir norai nusistovėjo. Supratau, jog per daug blaškausi ir žiūriu per toli, ne ta kryptimi, ne per tą prizmę. Reikia atsigręžti į save ir nebėgti nuo to, kas esu, kas man įdomu. Ir pasidarė daug lengviau, nes dabar galiu įvardinti savo tikslus ir tereikia laiko, pastangų jiems pasiekti. Tai dalykai, kuriuos atradau, turiu ir branginu. 



Tačiau taip pat supratau, kad iki gimtadienio dar labai noriu padaryti du paprastus dalykus: dar kartą pamatyti jūrą ir susidaryti 'Must read' knygų sąrašą. Chi chi. Jūrą pamačiau gimtadienio išvakarėse. Nuostabu. Gera. Didinga. Gražu. O knygų sąrašą bandžiau dėlioti kelias dienas ir gavau šoką. Cha cha. Galvojau pasidarysiu 100 knygų sąrašėlį ir po truputį skaitysiu, o gavosi virš 300 knygų sąrašas, visai ne sąrašėlis. Chi chi. Suvokiau, jei tokiais tempais toliau skaitysiu kaip dabar, prireiks dar trisdešimt metų, kad perskaityčiau tai, ką noriu. O kur dar naujos knygos... Pasidarė baisu. Chi chi. Žinot, knygos ir kelionės man didžiausi sielos 'sopuliai' dėl kurių labai save graužiu. Tiek daug noriu, o tiek mažai padarau. Vis pasiguodžiu, kad bent kažką darau, nors ir po truputį. Tačiau permąsčius suvokiau, jog reikia tvirčiau imti save į rankas ir aktyviau veikti. Chi chi.



Tai ne vieninteliai mano norai, turiu jų begalę. Viena svajonė, po kitos suguldytos mano svajonių knygoje. Apie tai reiktų parašyti atskirai ir įkvėpti žmones. Jei tik išdrįsčiau atvirai pasidalinti savo buvusiom svajonėm virtusiom realybe... Kol kas kažkaip truputį baisu. Baisu per plačiai atverti savo laimės duris... Bet gal kada.

Tai va. Trisdešimt. Žinot, man sunku būdavo suprasti žmones, kurie sako, jog jaučiasi ne pagal metus, jaunesni. Maniau, kaip čia taip. Gyveni, bręsti, skaičiuoji metus ir tiek. Bet kuo toliau, tuo labiau juos suprantu. Chi chi. Ir mano pasas ir kūno pokyčiai skaičiuoja daug daugiau metų nei jaučiuosi viduje. Cha cha. Sunku suvokti, jog tas skaičius būtent toks ir priklauso tau. Juk iš tiesų, sieloje jaučiuosi daug jaunesnė. Chi chi. Ir tik 'popieriai' ar atsirandančios raukšlės, celiulitas, po gimdymo likę randai ir pasipūtęs, nebe tas plokščias pilvukas, tave 'pastato į vietą'. Ne brangioji, tau jau nebe dvidešimt. Tu po truputį sensti. Chi chi. 



Nei didėjančių metų, nei senatvės aš nebijau. Labiausiai bijau netekti mylimų žmonių ar išeiti anksčiau nei norėčiau. Mirties. Bijau nepadaryti visko, ko noriu, bijau nepamatyti viso pasaulio grožio, bijau atsisveikinti su tuo, ką myliu. Tai labiausiai baugina. Man šis pasaulis toks gražus, toks įdomus, toks įvairus. O laikas bėga negailestingai greitai. Kaip viską suspėti? Kaip viską pasiekti? Kaip įprasminti savo gyvenimą? Kaip nepraleisti laiko veltui? Veikti... 

Tokie pamąstymai prieš ir po jubiliejaus. Jei ne tas trumpas savanoriškas stabtelėjimas, nebūčiau apie tai ir susimąsčiusi. 29, 30, 31, tik skaičiai. Visa kita - gyvenimas. 



Apie tortą. Viena blogerė, kažkada uždavė klausimą, koks tortas tu būtum, jei galėtum pasirinkti. Jos buvo kažkoks prabangus, įmantriai skambantis, o aš daug negalvodama tada pasakiau, kad šokoladinis. Artėjant gimtadieniui taip pat ilgai nesvarsčiau ir pasidariau būtent šokoladinį tortą. Nenuvylė. Skanus ir tikrai šokoladinis. Chi chi. 

Deja, neturėjau gero apšvietimo ir pakankamai laiko jį gražiai patiekti. Iš vis apsidžiaugiau, kad pavyko kelias nuotraukėles padaryti ir pasidalinti su Jumis, nes buvo didelė tikimybė, jog nepavyks. Chi chi. 


Patarimai, pastebėjimai. Jei neturite vyno akmens, vietoj jo dėkite truputį druskos. Vyno akmuo naudojamas, kad baltymai geriau išsiplaktų, jų apimtis būtų didesnė. Panašų poveikį daro ir druska. Todėl jei sudėtinga rasti vyno akmens, naudokite druską.

Baltymus plakite iki standumo, kad apvertus dubenį aukštyn kojom nekristų.


Nesu specialistė, bet vėliau kai tortas buvo iškeptas, panaršiau, kodėl į kepinius dedamas krakmolas. Radau tokią informaciją, kad krakmolas kepinius padaro puresnius, trapesnius ir gražesnės spalvos. Taip pat jis naudojamas norint pasigaminti miltus kepiniams, t.y. į įprastų miltų puodelį įmaišoma porą šaukštų krakmolo, kad gauti lengvesnius, mažesnio glitimo miltus, tinkančius biskvitams, pyragams. Apie tokius miltus esu jau rašiusi, net turiu ale receptą kaip juos susimaišyti su kepimo milteliais/soda. Va, dabar aptikau, jog būna maišo ir su krakmolu.


Kadangi šiame recepte nededami kepimo milteliai ar soda, o biskvitai pakyla dėl gerai išplaktų baltymų.


Tiesa pasakius, aš nesu didelė krakmolo kepiniuose gerbėja. Nors jo dedama nedaug, bet man ir nedidelis kiekis jaučiasi kepinio tekstūroje. Šįkart dariau pagal receptą, bet kitąkart įdomumo dėlei dėčiau tik miltus ir kakavą. Miltus naudočiau specialius kepiniams (angl. self-raising flour). Dar ir kakavos santykį šiek tiek pareguliuočiau. Nors kremas gaunasi tikrai labai šokoladinis ir galutinis tortas taip pat, tačiau patys biskvitai nėra labai šokoladiniai ar tamsios spalvos. Man norėtųsi jų tamsesnių ir sodresnio skonio. Nesakau, kad būtinai taip darykite ir Jūs, tortas skanus ir toks, koks dabar yra. Tiesiog kilo tokie pamąstymai, ką būtų galima patobulinti ar su kuo paeksperimentuoti.




Ant kepimo popieriaus nusibrėžkite 20 cm skersmens apskritimus ir lygiai tešlą paskleiskite. Jei turite tokio pat dydžio kepimo formą ar net ne vieną (aš turiu tris, chi chi), galite kepti ir formoje. Aš pusę biskvitų kepiau formoje, pusę tiesiai ant kepimo popieriaus. Norėjau palyginti, kuo skiriasi. Vienintelis skirtumas, kad kepant formoje lengviau tešlą paskirstyti, kraštai būna lygesni. Skleidžiant tešlą ant popieriaus reikia labiau pasistengti, ir gražiai paskirstyti kraštus, kad būtų lygūs.

Tešla gana lipni. Teko skaityti atsiliepimų, kad lakštai prilimpa prie kepimo popieriaus. Ir iš tiesų, nuo biskvito kraštelių popierių reikia lupti atsargiai, kad nesugadinti. Bandžiau ir pigesnį, ir brangesnį kepimo popierių, skirtumo didelio nepastebėjau. Nusilupti nusilupa, tik atsargiau elkitės.


Kremas čia gana įdomus. Niekada dar tokio nebuvo tekę gaminti. Šiek tiek jaudinausi, ar viskas pavyks, bet pavyko labai gerai. Šokoladą naudojau juodąjį, geros kokybės (74 proc. kakavos). Šokoladą sulaužykite gabalėliais, sudėkite į dubenį. Grietinėlę pakaitinkite iki užvirimo ribos, bet neužvirkite. Ką tai reiškia? Kai kraštuose pamatysite mažus burbuliukus, reiškiasi pakanka. Grietinėlė neturi pradėti virti, burbuliuoti. Užpilkite karštą grietinėlę ant šokolado, palikite kelias minutes pastovėti, o tuomet šluotele gerai išmaišykite, kad šokoladas ištirptų. Palikite kremą, kad pravėstų iki kambario temperatūros, tada dėkite į šaldytuvą, kad visiškai atvėstų. Rekomenduojama taip laikyti bent kelias valandas ar net per naktį. Aš tiek laiko neturėjau. Pirmiausia, pasigaminau kremą, įdėjau į šaldytuvą, o kol kepiau lakštus jis pakankamai atvėso. Kai atvės, kremą išplakite mikseriu iki kreminės masės.


Sirupui aš naudojau romą, nes likerio neturiu. Puikiai tiko.


Papuošimui ant torto viršaus užbarsčiau kakavos. Jei būtų buvusios kitos aplinkybės, gal kitaip būčiau dariusi, bet kakava puikiai čia tinka. Puikiai dera ir skonis kaip tikro triufelio.




Sudėtingumas. Reikia pasistegti.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, galbūt kartosiu. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu! 




Šokoladinis tortas 'Triufelis'
Receptas adaptuotas iš Sonatinos receptai

Ingredientai
20 cm apvaliai torto formai

Biskvitams
6 kiaušinių tryniai
5 kiaušinių baltymai
120 g cukraus
1/2 šaukštelio vyno akmens ar žiupsnelis druskos
20 g kakavos
2 šaukštai karšto vandens
140 g miltų
20 g krakmolo

Sirupui
3 šaukštai vandens
2 šaukštai cukraus
1 šaukštas romo ar likerio

Kremui
150 g juodojo šokolado
500 ml grietinėlės (bent 35 proc.)

Gaminimo eiga
  1. Kremui grietinėlę pakaitinkite iki užvirimo ribos, bet neužvirinkite. Šokoladą sulaužykite ir sudėkite į dubenį, užpilkite karšta grietinėle. Palikite kelioms minutėms pastovėti, o tuomet išmaišykite, kad ištirptų visas šokoladas. Palikite kambario temperatūroje, kad pravėstų, o tuomet įdėkite į šaldytuvą, kad visiškai atšaltų. 
  2. Biskvitams baltymus išplakite su vyno akmeniu ir 70 g cukraus. Padėkite į šalį.
  3. Kitame dubenyje išplakite kiaušinio trynius su likusiu cukrumi, kol masė pabals (apie 5 minutes plakant mikseriu).
  4. Karštame vandenyje ištirpinkite kakavą.
  5. Miltus, krakmolą įsijokite į trynius. Įmaišykite kartu su ištirpinta kakava.
  6. Palengva, trimis dalimis į tešlą įmaišykite išplaktus baltymus.
  7. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių.
  8. Ant kepimo popieriaus nusibrėžkite 20 cm dydžio apskritimus arba kepimo popieriumi išklokite kepimo formas.
  9. Padalinkite tešlą į 8 dalis (maždaug po 1/2 puodelio tešlos vienam biskvitui), paskleiskite ant kepimo popieriaus, kepkite 5-8 minutes.
  10. Sirupui vandenį ir cukrų užvirkite, virkite, kol ištirps cukrus. Nuimkite nuo ugnies. Palaukite, kol truputį atvės, įmaišykite romo ar likerio.
  11. Kai jau būsite pasiruošę tortą sluoksniuoti, grietinėlės-šokolado mišinį išimkite iš šaldytuvo ir gerai išplakite mikseriu iki kol gausis kreminė masė.
  12. Imkite torto formą ir sluoksniuokite tortą. Dėkite biskvitą, sulaistykite sirupu ir užtepkite kremo, vėl biskvitas, sirupas, kremas. Taip sluoksniuokite, kol viską sudėsite. Viršutinis sluoksnis turėtų būti kremas. Dėkite tortą į šaldytuvą nakčiai.
  13. Išimkite tortą iš formos, ant torto viršaus užbarstykite kakavos.


Very rich, chocolatey truffle layer cake.



Chocolate Truffle Cake
Recipe adapted from Sonatinos receptai

For 20 cm round cake tin

For the sponges
6 egg yolks
5 egg whites
120 g sugar
1/2 tsp cream of tartar
20 g cocoa powder
2 tbsp hot water
140 g self-raising flour
20 g corn starch

For the syrup
3 tbsp water
2 tbsp sugar
1 tbsp rum or liqueur

For the cream
150 g dark chocolate
500 ml double cream

Instructions
  1. Heat the cream just until boiling point (do not boil).  Break the chocolate and pour the hot cream over the chocolate. Leave for couple minutes and then mix well until the chocolate is melted. Leave the cream to cool at room temperature, then pop in the fridge to chill. 
  2. For the sponges whisk the egg whites with cream of tartar and 70 g of white sugar. Set aside.
  3. In another bowl whisk the egg yolks and the remaining sugar until pale and thick (about 5 minutes).
  4. Melt the cocoa powder in hot water.
  5. Sift the flour and corn starch to the egg yolks mixture. Stir in the cocoa.
  6. Slowly add egg whites to the batter. Do not overmix.
  7. Heat your oven to 190 degrees.
  8. Draw 8 circles 20 cm diameter on the baking paper or line your baking tins with the parchment paper.
  9. Divide the batter evenly into 8 parts (for 1 sponge 1/2 cup batter), spread on the baking paper and bake each for 5-8 minutes.
  10. For the syrup cook the water and sugar over medium heat until the sugar is melted. Remove from the heat. Wait until cooled a little bit and stir in the rum.
  11. Take the cream from the fridge and whisk well with a mixer until thickens.
  12. Arrange the cake. Put one sponge layer into a cake tin, drizzle some syrup, spread some cream. Do this until all the layers are done. The last layer should be cream. Pop the cake in the fridge overnight.
  13. Take the cake from the tin, dust with some cocoa powder.


Komentarų nėra :

Printfriendly