2015 m. rugpjūčio 18 d., antradienis

Skrebutis su avokadu ir kiaušiniu / Avocado Toast with Poached Egg


Traškus skrebutis su avokadų tepiniu ir virtais kiaušiniais be lukšto. 


Pagaliau išsirinkau ir vakar parsivežiau naują savo darbo įrankį - 'laptopą'. Mažas, kompaktiškas, tik mano. Chi chi. Nesu iš tų žmonių, kurie vaikosi naujausių technologijų. Nereikia man geriausio, naujausio telefono, penkių kompiuterių, 'tablečių', 'Iphonų', "Ipodų'. Tiesą pasakius, tik neseniai sužinojau, kuris kam skirtas. Cha cha. Man tai neįdomu ir atrodo beprasmiška. Turiu telefoną (ale išmanųjį), kompiuterį ir man to, kol kas pakanka. 'Laptopą' ir turėjau/turiu. Seną seną... Jis jau turbūt skaičiuoja dešimtmetį. Cha cha. Truputį mažiau nei esam su vyru kartu... Chi chi. Tokiom akimirkom supranti, koks tai didelis laiko tarpas. Chi chi. 

Nors paprastai dirbu su stacionariu kompiuteriu ir iš jo čia Jums rašau (dabar taip pat), bet kartais būna dienų, kai norisi jaukiai įsitaisyti ant sofos, susisukti į 'koldrą' lovoje ir tuomet rašyti... Tada 'laptopas' neįkainojamas. Chi chi. Kadangi turiu geležinę kantrybę, iki šiol dirbdavau su senuoju. Bet deja, (o gal ir ne) jam atėjo užtarnauta pensija. Nusprendžiau pakeisti į naują, kiek kompaktiškesnį, lengvesnį, mažesnį, greitesnį, patogesnį. Visokį -esnį. Chi chi. Tikiuosi dar šįvakar jaukiai įsitaisysiu ir parašysiu tai, ką labai ilgai planuoju... Ilgą, jubiliejinį įrašą su skaniu tortu. Jau greitai. 

O šiandien trumpas, greitas, labai paprastas receptas. Gal labiau tiktų pusryčiams - Skrebutis su avokadu ir kiaušiniu. Labai skanu. Įdomumas čia kiaušinių virime. Kiaušiniai verdami be lukšto. Visad maniau tai labai sudėtinga, bet kai pabandai nieko baisaus. 


Patarimai, pastebėjimai. Orginaliame recepte į avokadų tepinį dedamos smulkintos petražolės, aš dėjau svogūnų laiškus, nes juos labai mėgstu ir tuo metu turėjau šaldytuve. Dėkite tai, ką labiau mėgstate. 

Citrinos sulčių pilkite pagal skonį. Aš šaukšteliais nematavau, tiesiog, įlašinau, kiek man norėjosi.

Ant kiaušinio viršaus barsčiau druskos, pipirų ir šiek tiek čili miltelių, nes mėgstu aštrumą. Galima naudoti ir paprikos miltelius, bet nėra būtina. 

Vandens į puodelį pyliau apie pusę litro ir pusę šaukšto acto. 

Virti reikia lygiai minutę ir vėliau lygiai 4-5 minutes laikyti su uždengtu dangčiu. Galima ir tiesiog, virti kiaušinius apie 3-4 minutes ant silpnos ugnies, be laikymo su uždengtu dangčiu. Kokį metodą pasirinksite priklauso nuo jūsų. Aš išbandžiau tokį.

Kiaušinio virimas be lukšto reikalauja šiek tiek praktikos. Norint atitaikyti kiaušinio trynio skystumą reikia laiko, tikslumo. Man vakar išėjo kiaušiniai kietesniu tryniu, bet buvo labai skanu ir tiesą pasakius, su šituo sumuštiniu nelabai ir norėčiau skystesnio trynio. Bet čia skonio reikalas. O gal paragavus pasikeistų nuomonė. 


O vat, ką tik išmėginau išvirti kiaušinį be lukšto pagal tą patį metodą ir puikiai pavyko! Trynys skystas. Vėliau įdėsiu receptą su nuotraukomis, o dabar galiu parašyti tiksliai kaip dariau. Į litrinį puodelį pyliau pusę litro vandens. Vandenį užviriau, vėliau sumažinau ugnį, kad neburbuliuotų vanduo. Įpyliau pusę šaukšto acto (mano naudojamas actas - baltas vyno actas, kitokio neturiu), išmaišiau. Kiaušinį atsargiai įmušiau į mažą indelį (keramikinį Creme Brule indelį), tuomet atsargiai kiaušinį 'įleidau' į puodo centrą ir viriau lygiai minutę. Išjungiau viryklę, uždengiau dangčiu, laikmatis dar 4 minutėms. Po lygiai keturių minučių ištraukiau su kiaurasamčiu ir nusausinau ant popierinio rankšluosčio. Tiekti reikia iškart. Čia man iššūkis, nes reikia greitai veikti ir spėti nufotografuoti. Chi chi. Tikiuos pravers mano patarimai ir išsivirsit skanių kiaušinių be lukšto. Chi chi. O svarbiausia kiaušinių nereikia lupti! Man tai privalumas. Chi chi.



Kodėl vakar gavosi kiaušiniai kietesniu tryniu? Manau todėl, kad viriau ant didesnės ugnies, laikiau po dangčiu 5 minutes, o ir fotografavau jau atvėsusius, gal sukietėjo per tą laiką. 

Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4.5/5. Labai skanu, kartosiu. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Skrebutis su avokadu ir kiaušiniu
Receptas adaptuotas iš Laura in the Kitchen

Ingredientai
2 skrebučiams

2 riekelės norimos duonos
2 kiaušiniai
1 avokadas
1 šaukštas smulkintų petražolių ar svogūno laiškų
2 šaukšteliai citrinos sulčių (arba pagal skonį)
Druskos, pipirų, paprikos ar čili miltelių pagal skonį
1/2 šaukšto acto
1 šaukštas minkšto sviesto


Gaminimo eiga
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. 
  2. Ant duonos vienos pusės užtepkite sviesto, dėkite į orkaitę kepti apie 10 minučių arba kol apskrus.
  3. Į nedidelį puodelį įpilkite vandens. Vandenį užvirkite, įpilkite acto. Kiekvieną kiaušinį atskirai atsargiai įmuškite į mažą dubenėlį, lėtai po vieną kiaušinius sudėkite į verdantį vandenį, virkite lygiai 1 minutę. Išjunkite viryklę, uždenkite puodą dangčiu ir palikite lygiai 4-5 minutėms pastovėti. 
  4. Tuo tarpu šakute sutrinkite avokadą, sumaišykite su smulkintomis petražolėmis arba svogūnų laiškais, įpilkite šiek tiek citrinos sulčių, paskaninkite druska, pipirais. Viską išmaišykite.
  5. Ant duonos užtepkite avokadų tepinio. 
  6. Išimkite kiaušinius iš vandens, nusausinkite su popieriniu rankšluosčiu ir dėkite ant avokadų skrebučio. Pabarstykite druska, pipirais ir paprikos ar čili milteliais.

Crispy avocado toast with poached egg. 

Avocado Toast with Poached Egg
Recipe adapted from Laura in the Kitchen

Ingredients
For 2 toasts

2 slices of any bread you like
2 eggs
1 avocado
1 tbsp of parsley
2 tsp of lemon juice
Salt and pepper, to taste
1/2 tbsp of distilled white vinegar
1 tbsp of softened butter


Instructions
  1.  Preheat your oven to 200 degrees. 
  2. Spread some butter on one side of each piece of bread, pop them in the oven for about 10 minutes or until golden brown and crispy.
  3. Fill a pan half way up with water. Bring the water to a simmer, add the vinegar, break each egg into a small bowl, slowly add each egg into the simmering water, let it cook for 1 minute exactly, turn the heat off, place a lid on and let them sit in the hot water for 4-5 minutes.
  4. Add the avocado in a small bowl, mash it with a fork, add the lemon juice, parsley or spring onion, salt and pepper and stir it all together.
  5. Divide the avocado mixture between the two pieces of bread and smear it on really well.
  6. Take the egg out of the water, pat them dry on a paper towel, place each egg on the avocado toast, sprinkle a little salt and pepper and a tiny sprinkle of paprika or chili. 

Komentarų nėra :

Printfriendly