2015 m. liepos 14 d., antradienis

Tortas 'Juodasis miškas' nr. 2 / Black Forest Cake no. 2


Drėgnas, labai šokoladinis, sodraus skonio tortas su vyšniomis ir grietinėlės-maskarponės kremu.


Pagaliau prisėdau aprašyti šio recepto. Nuostabaus torto recepto! Tortas ypatingai skanus, sodrus, šokoladinis, drėgnas, labai labai skanus. Man tai tobulas 'Juodasis miškas'. 

Kepiau tortuką vyro gimtadienio proga. Kokio torto norės, seniausiai žinojau... 'Juodasis miškas' - jo pats pačiausias tortas. Dėl vyšnių... Jis apsėstas vyšniomis. Vienintelis klausimas man buvo pagal kokį receptą kepti. Praeitais metais taip pat vyro gimtadienio proga kepiau 'Juodąjį mišką', jam patiko. Tačiau aš norėjau kažko naujo, nebandyto. Ilgai ieškoti neteko, receptą radau viename skaniame blog'e -Vaikai ir Vanilė. Komentarai nuteikė pozityviai, todėl neilgai trukus kibau į darbą. Viskas pavyko, kaip norėjau, o rezultatas - super skanus tortas. Man kaip šokoholikei - tobulas. Chi chi.

Vyro gimtadienis buvo jau senokai. Prieš dvi savaites. Kodėl taip ilgai slėpiau receptą? Laukiau iškilmingos progos. Chi chi. Žinojau, kad ji artėja, todėl nusprendžiau palaukti. O štai, šiandien pagaliau galiu išrėkti savo didžiąją naujieną!


Jei pamenat, kiek daugiau nei prieš porą mėnesių užsiminiau, jog laukia dideli pokyčiai, džiaugsmai, o tuo pačiu rūpestėliai. Taigi, dabar tai nebe paslaptis - įsigijom nuosavus namučius čia Anglijoje! Jausmas puikus. Pagaliau turėsiu nuosavą virtuvę! Reikės šiek tiek padirbėti, kad ji būtų, kokia noriu, bet tai tik laiko klausimas. Kraustymasis numatytas jau kitą savaitę. Kiek neramu, taip nesinori milijono dėžių ir absoliutaus 'bardako', bet niekur nedingsiu. Chi chi. Tokiomis akimirkomis gailiuosi, kad visas virtuvės spinteles užgrūdau įvairiais daiktais. Chi chi. Dabar teks viską saugiai pertransportuoti. Reikės ir naujos viryklės, orkaitės... Iš naujo susipažinti ir priprasti. Labai tikiuosi, kad nekils daug problemų ir savo naujų pyragų nesudeginsiu. Cha cha. Kaip bebūtų, viskas tik į gera... 

Jei grįžtant prie torto, jį teko fotografuoti pačią karščiausią dieną Anglijoje. Temperatūra tądien viršijo 33 laipsnius karščio. Kaip manot, kas įvyko? Kadangi, dažnai vasarą fotografuoju terasoje lauke, o tokiame karštyje mano šokoladinėms eglėms buvo 'kaput'. Nepraėjo ne 5 minutės ir jos pradėjo tirpti... Chi chi. Kad ir kaip nenorėjau, tuomet ir baigėsi visa torto fotosesija. Bet kita vertus, nereikėjo laukti valandos ir galėjau ramiausiai pradėti tortą skanauti. Visur savi pliusai, savi minusai. Cha cha. 



Patarimai, pastebėjimai. Aš kepiau tris biskvitus skirtingose formose. Nesiūlau kepti vieno biskvito, o po to bandyti jo pjaustyti, nes biskvitas labai šlapias, drėgnas, purus, lengvai sutrupės. Paprasčiau iškepti atskirus biskvitus. Aš turiu 3 formas, man vargo nebuvo. Kepiau vienu kartu visus. 

Tortą dariau 20 cm formoje, bet kiekiai tinka ir 22 cm formai.  

Į biskvitą dėjau tamsią-juodą kakavą geros kokybės. Galbūt todėl biskvitų skonis buvo itin sodraus šokoladinio skonio, nuostabus. 

Orginaliame recepte nurodoma daryti kremą iš 1 litro grietinėlės ir 250 g maskarponės. Man pasirodė, kiek daugokai, todėl dariau mažiau. Tortas suformavus gavosi pakankamai aukštas 8 cm. Kremo palyginti su biskvitų storiu gali atrodyti mažai, bet mums buvo pakankamai. Nesinorėjo daugiau. Tortas labai šlapias, drėgnas, minkštas. Nesibaiminkite, kad bus sausas. Puikiausiai pjaustėsi ir valgėsi jau po nakties šaldytuve. Tačiau jei visgi mėgstate tortus su dideliu kremo sluoksniu, padidinkite normas. 

Torto šonams aptepti pasilikau keletą didelių šaukštų kremo. Atidėjau į dubenėlį, apvyniojau plėvele ir dėjau į šaldytuvą iki ryto.

Eglutėms daryti naudojau vienkartinį konditerinį maišelį ir paprastą antgalį su maža skylute. Tiesa, iš dviejų panašių pasirinkau didesnį, gavosi gana dideles eglės su storomis šakomis. Chi chi. Kitąkart daryčiau su pačiu ploniausiu antgaliu. Jei neturite antgalio, tiesiog nukirpkite plastmasinio maišelio galiuką ir you are good to go!

Šokoladinį glajų tepkite ant visiškai atvėsusių biskvitų, kad nesusigertų viskas į biskvitą. Tepkite šiek tiek pravėsusį šokoladą, kad nebūtų per skystas. Apteptus biskvitus dėkite į šaldytuvą valandai, kad šokoladas sustingtų.

Sudėtingumas. Reikia pasistengti.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 5/5. Tobula, būtinai kartosiu.

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!




Tortas 'Juodasis miškas' nr. 2
Receptas adaptuotas iš Vaikai ir Vanilė

Ingredientai
20-22 cm skersmens apvaliai torto formai
1 puodelis - 250 ml

Torto lakštams
1 1/2 puodelio (210 g) miltų
90 g kakavos
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 šaukštelis sodos
Žiupsnelis druskos
1 1/2 puodelio (300 g) cukraus
2 maži kiaušiniai
90 ml bekvapio aliejaus
3/4 puodelio (180 ml) pieno
3/4 puodelio (180 ml) verdančio vandens

Šokoladiniam glajui
1/3 puodelio (80 ml) grietinėlės
100 g juodojo šokolado
1 šaukštas sviesto
1 šaukštas romo ar brendžio

Vyšnių įdarui
300 g šviežių ar šaldytų vyšnių
3 šaukštai cukraus
1 šaukštas krakmolo
1 šaukštas romo ar brendžio

Kremui
600 ml grietinėlės
250 g maskarponės sūrio
50 g cukraus pudros

Papuošimui
50 g šokolado

Gaminimo eiga
  1. Į dubenį persijokite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir sodą. Suberkite druską ir cukrų, gerai išmaišykite.
  2. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius, pilkite aliejų, pieną, gerai išplakite.
  3. Kiaušinių mišinį pamažu supilkite į miltus ir plakite, kol viskas susimaišys. Nepermaišykite.
  4. Į tešlą supilkite verdantį vandenį, gerai išmaišykite. 
  5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių (160 laipsnių orkaitę su ventiliatoriumi), riebalais patepkite ir kepimo popieriumi išklokite tris 20-22 cm kepimo formas. 
  6. Tešlą lygiai padalinkite tarp trijų kepimo formų. 
  7. Kepkite apie 30 minučių, kol medinis pagaliukas įsmeigtas į biskvito centrą liks sausas ir švarus.
  8. Biskvitus 5-10 minučių atvėsinkite formose, tuomet atsargiai nulupkite kepimo popierių ir perkelkite ant grotelių visiškai atvėsti.
  9. Šokoladiniam glajui, susmulkinkite šokoladą, sudėkite į nedidelį dubenėlį. Grietinėlę ir sviestą pakaitinkite, bet neužvirkite. Supilkite karštą grietinėlę ant šokolado, palikite kelioms minutėms pastovėti, o tuomet gerai išmaišykite. Supilkite romą ar brendį, išmaišykite. Palikite šiek tiek atvėsti.
  10. Kai biskvitai visiškai atvės, kiekvieną jų aptepkite šokoladiniu glajumi. Dėkite apteptus biskvitus į šaldytuvą valandai, kad glajus sustingtų.
  11. Vyšnias sudėkite į puodą, pakaitinkite, kol išsiskirs sultys. Suberkite cukrų, maišykite, kol ištirps. Į puodelį įpilkite šiek tiek vyšnių sirupo ir sumaišykite jį su krakmolu. Taip ištirpintą krakmolą supilkite į vyšnias, užvirkite ir pavirkite minutę, kol sutirštės. Supilkite romą/brendį, viską išmaišykite. Palikite atvėsti kambario temperatūroje.
  12. Kremui maskarponę ir grietinėlę plakite, kol kremas ims tirštėti. Tuomet suberkite cukraus pudrą, toliau plakite, kol kremas taps standus.
  13. Konstruokite tortą. Į torto formą dėkite biskvitą, tepkite kremo, dėkite vyšnių įdaro. Dėkite kitą biskvitą, vėl kremo ir vyšnių įdaro. Dėkite trečiąjį biskvitą ir užtepkite dar sluoksnį kremo. Šiek tiek kremo pasilikite torto šonams. Tortą statykite į šaldytuvą nakčiai. 
  14. Išimkite tortą iš formos, aptepkite kraštus likusiu kremu.
  15. Šokoladinėms eglutėms, ištirpinkite šokoladą, supilkite į konditerinį maišelį su mažu antgaliu. Ant kepimo popieriaus nupieškite eglutes ir dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Vėliau apdėliokite aplink torto šonus. 


Moist, rich, very chocolatey cake with cherries and cream-mascarpone filling.

Black Forest Cake no. 2 
Recipe adapted from Vaikai ir Vanilė



Ingredients
For 20-22 cm round spring form cake tin
1 cup - 250 ml

For the sponges
1 1/2 cup (210 g) plain flour
90 g cocoa powder
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
Pinch of salt
1 1/2 cup (300 g) sugar
2 small eggs
90 ml vegetable oil
3/4 cup (180 ml) milk
3/4 cup (180 ml) boiling water

For the chocolate sauce
1/3 cup (80 ml) double cream
100 g dark chocolate
1 tbsp butter
1 tbsp rum or brandy

For the cherry filling

300 g fresh or frozen cherries

3 tbsp sugar
1 tbsp corn starch
1 tbsp rum or brandy

For the cream
600 ml double cream
250 g mascarpone cheese
50 g icing sugar

To decorate


50 g dark or milk chocolate

Instructions
  1. In a bowl sift the flour, cocoa, baking powder and soda. Add salt, sugar, mix everything.
  2. In another bowl whisk eggs, stir in the oil and milk.
  3. Gradually add the flour to the egg mixture. Do not overmix!
  4. Pour the boiling water to the batter and mix well.
  5. Preheat the oven to 180 degrees (160 degrees Fan oven), grease and line three cake tins with baking paper.
  6. Divide the batter evenly between three tins.
  7. Bake the sponges for 30 minutes or until the toothpick inserted in the center of the cake comes out clean.
  8. Once the sponges are done, leave them for 5-10 minutes in the tins, then take out, peel the paper off and cool completely on the wire rack.
  9. For the chocolate sauce, break the chocolate into small pieces and put to a bowl. Heat the cream and butter until the butter is melted, but do not boil. Pour the hot cream over the chocolate, leave for couple minutes and then mix well. Stir in the rum or brandy. Leave to cool for a bit. 
  10. When the sponges are cooled, cover the top of each sponge with the chocolate sauce. Pop the sponges to the fridge for an hour until the chocolate is set.
  11. Meanwhile, heat the cherries in a pan. Pour the sugar and cook until dissolved . Take some cherry syrup from the pot and mix it with corn starch in a cup. Pour this mixture to the cherries, boil it and cook for a minute until thickens. Take from the heat, pour the rum or brandy, mix and leave to cool at room temperature.
  12. For the cream, whisk the double cream and mascarpone until it starts to thicken. Add the icing sugar and whisk further until stiff.
  13. Arrange the cake. In a spring form tin put one sponge, spread some cream, then cheery mixture. Cover with another cake, again cream filling and cherries. Then put the third sponge, spread some cream. Leave some cream for the sides.
  14. Chill in the fridge overnight.
  15. For the chocolate Christmas trees, melt the chocolate, pour it to the plastic bag and draw the trees on a sheet of baking paper. Pop in the fridge to set. Once ready, arrange the trees on the sides of the cake.




9 komentarai :

Aušra rašė...

Ernesta, Jusu tortas atrodo liuks! aciu, kad isbandet recepta; man labai smagu, kad patiko;

Baking Secrets rašė...

Ačiū Aušra. Su papuošimu reiktų daugiau padirbėti, bet būtent tą dieną nebuvau tam nusiteikusi :D Svarbu skonis tobulas. Skonis svarbiausia, bent man. Būtinai mėginsiu, ką nors dar iš tavo receptų. Labai pozityviai nuteikė ;)

Medeja- CranberryJam rašė...

Skaniausias tortas pasaulyje!

Baking Secrets rašė...

Va nors yra daugiau taip pat galvojančių ;)

as rašė...

Pagaliau ir as isbandziau jusu skanuji torta. Aciu uz labai issamu gamybos paaiskinima, manau visiems bandziusiems gaminti sita skanuoli nenusivils.Manp seimynai labai patiko.

Baking Secrets rašė...

Smagu girdėti, kad tortas pavyko ir patiko. Ačiū, kad sugrįžote ir palikote komentarą ;)

Jolita rašė...

Sveiki, tortas atrodo tobulai, noriu ji ismeginti, tik man iskilo gal gan kvailas klausimas.. grietinele neplakta pilat i maskarpone ir tada plakat, ar pirmiau grietinele isplakat ir tik tada maisot su maskarpone? Dekui is anksto uz atsakyma ��

Baking Secrets rašė...

Šiaip dažniausiai plaku grietinėlę atskirai ir tik tada maišau su maskarpone, o čia plakiau kartu viską ;) Kaip bedarysit, turi gautis

Unknown rašė...

Tobulas tortukas. Ir torto padai gavosi super, ir kremas, ir sirupas. Tikrai paprasta gaminti buvo. Užtrukau ilgai, nes ką tik pradėjęs vaikščioti vaikas vis zujo aplink, bet šis tortukas labai daug laiko nereikalauja, bent jau man taip atrodo, kadangi aš mėgstu kepti, tai man čia poilsis☺️ pyliau gerą viskį į sirupą, nes nieko kito neturėjau. Valgant jautėsi, bet skaniai. Žodžiu tikrai rekomenduoju, super tortas. Ačiū 🤩

Printfriendly