2015 m. liepos 8 d., trečiadienis

Prancūziškas karštas sumuštinis / Croque Monsieur


Klasikinis prancūziškas karštas sumuštinis 'Croque Monsieur' su sūriu, kumpiu ir bešamelio padažu. 


Viena mano draugė jau spėjo mane karūnuoti sumuštinių karaliene. Cha cha. Dar gi visai neseniai vieną po kito kėliau karštų sumuštinių receptus. Matyt, jai tai labai užstrigo. Chi chi. Po šiokios tokios tylos, vėl grįžtu prie karštų sumuštinių. O ką daryti, jei labai skanu, greita ir nesudėtinga? Be to ir skaitytojams sumuštinių idėjos patinka. Mano anksčiau publikuotas Monte Kristo sumuštinis - vienas populiariausių receptų šiame blog'e. O paradoksas tas, kad labai dvejojau ar tuo receptu verta dalintis apskritai ir tik kažkokio tylaus balselio pastūmėta pasidalinau. Išvada: visai neišmanau, ko reikia liaudžiai ir reikia mažiau abejoti. Chi chi. 

Nebe reikalo čia užsiminiau apie Monte Kristo sumuštinį. Šis prancūziškas karštas sumuštinis 'Croque Monsieur' - tai Monte Kristo sumuštinio 'protėvis'. Kaip manot, ką tai reiškia? Chi chi. Taigi, jie labai labai panašūs. Skirtumas tas, jog Monte Kristo sumuštinis apvoliojamas kiaušinių plakinyje ir kepamas keptuvėje, o šis 'Croque Monsieur' kepamas orkaitėje ir aptepamas bešamelio padažu. Niam labai skanu! Kepiau jau kelis kartus, mums 'mmmm labai patiko'. 



Patarimai, pastebėjimai. Aš antrą kartą gamindama užmiršau įsiskaityti į receptą ir ant pačio sumuštinio viršaus neuždėjau sūrio, tik bešamelio padažą. Bet gavosi ir taip skaniai. Turbūt tos klaidos nebūčiau atsekusi, jei berašydama receptą anglų kalba, nebūčiau atkreipusi į tai dėmesio. Išvada: tai nėra būtinas dalykas, tik rekomeduotinas. Chi chi. Ir be papildomo sūrio ant viršaus, gaunasi puikiai ir labai skaniai.

O va į vidų tikrai įdėčiau dar daugiau sūrio. Šįkart naudojau sūrį kvadratėliais ypatingai keistos spalvos - oranžinės. Tiesą pasakius, šį sūrį pirkau pirmą kartą, nes tai buvo vienintelis pasirinkimas parduotuvėje (būtent sūrio kvadratėliais). Nors spalva keistoka, skonis normalus, o ir nuotraukose žiūrisi įdomiai, kitaip. Gal ir neprastas sprendimas. Tik pabijojau į vidų prikrauti per daug sūrio, todėl dėjau po porą kvadratėlių į kiekvieną sumuštinį. Kas per mąstymas, nežinau... Nuo kada sūrio būna per daug? Chi chi. Dėkit daugiau, skoniui nepakenks! Nebent talijai. Cha cha. 

Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4.5/5. Labai skanu, kartosiu. Keletą kartų jau kepiau.

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!




Prancūziškas karštas sumuštinis
Receptas adaptuotas iš Laura in the Kitchen

Ingredientai
2 sumuštiniams
1 puodelis - 250 ml

4 riekelės norimos duonos
2 šaukštai tirpinto sviesto
1 šaukštas garstyčių
2-4 riekėlės virto kumpio 
2-4 kvadratėliai sūrio


Bešamelio padažui
1 šaukštas sviesto

1 šaukštas miltų
3/4 puodelio pieno
1/4 puodelio parmezano sūrio
Druskos, pipirų pagal skonį
Malto muskato pagal skonį

Gaminimo eiga
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių (180 laipsnių orkaitę su ventiliatoriumi).
  2. Duonos riekes ištepkite tirpintu sviestu iš abiejų pusių. Dėkite ant skardos ir pakepkite orkaitėje, kol apskrus (apie 5 minutes). Įpusėjus laikui neužmirškite duonos riekių apversti.
  3. Padažui pasigaminti nedideliame puodelyje ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir minutę maišydami pakaitinkite. Tuomet supilkite pieną, paskaninkite druska, pipirais, muskatu. Pavirkite, kol sutirštės (apie 5 minutes). Suberkite tarkuotą pamezaną, išmaišykite ir padėkite į šalį.
  4. Ant duonos riekių užtepkite garstyčių. Ant vienos iš riekių formuokite sumuštinį: dėkite sūrio, kelias riekeles kumpio, vėl sūrio. Uždenkite kita duonos rieke. Ant sumuštinio viršaus paskleiskite bešamelio padažą ir uždėkite dar daugiau sūrio.
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje, kol sūris paruduos ir išsilydys. 

Classic French sandwich with cheese, ham and Bechamel sauce. 

Croque Monsieur
Recipe adapted from Laura in the Kitchen

Ingredients
For 2 sandwiches
1 cup - 250 ml

4 slices bread of your choice
2 tbsp melted butter
1 tbsp mustard
2 slices cooked ham 
2-4 slices cheese

For the Bechamel sauce
1 tbsp butter
1 tbsp plain flour
3/4 cup milk
1/4 cup parmigiano 
Salt and pepper to taste
Ground nutmeg to taste

Instructions
  1. Preheat your oven to 200 degrees (180 degrees for Fan oven). Brush both sides of the bread with melted butter and pop them in the oven to toast on both sides, you will most likely have to flip them half way through.
  2. In a small saucepan, melt together the butter, add the flour and cook them together stirring constantly for about a minute. Add the milk, season with salt, pepper and nutmeg and cook the sauce on medium heat until it thickens, it should take about 5 minutes, stir in the cheese and set aside.
  3. To assemble the sandwich, smear some of the mustard on one slice of the toasted bread, lay one slice of cheese followed by a couple slices of ham and finished off with another slice of cheese. Top with the other slice of bread, smear some of the bechamel on top of the bread and top it with a slice of cheese.
  4. Pop the sandwiches back to oven and cook until the cheese is brown and melted.

Komentarų nėra :

Printfriendly