2016 m. rugsėjo 17 d., šeštadienis

Ispaniškos spurgos 'Churros' / Churros


Ispaniškos aliejuje keptos spurgos-pyragėliai su cinamono cukrumi.


Hola! Prieš mažiau nei savaitėlę grįžom iš saulėtų ir šiltų atostogų Maljorkoje. Buvau visiškai atitrūkusi nuo virtuvės ir kepinių. Mėgavausi poilsiu nuo namų ir įprastos rutinos.
Bet viskas kas gerai, kada nors baigiasi... Maljorkos saulę pakeitė apniukę Anglijos debesys, šilumą - rudenio vėsa, o restoranų ir viešbučio maistą - mano pačios virtuvė. Vėl vartau kulinarines knygas, tampausi jas iš vieno kambario į kitą, bandau naujus receptus ir džiuginu šeimyną skanumynais.





Žinot, ne visada maistas svetur būna skanus. Tą tikrai patvirtintų mano užsispyrėlė dukra... Valgymas restorane jai buvo kančia. Su vyru jautėmės lyg būtume priversti dalyvauti akcijoje 'Maljorkos maistui NE'. Nežinau, kokios tikslios šio streiko priežastys: galbūt karštis, galbūt stresas dėl vietos pakeitimo ar nuolatinis svetimų bruzdesys aplinkui, galbūt nuovargis ar pripratimas prie tam tikro maisto. Nežinau... Bet tik įžengus pro namų duris tiek kumpis, tiek mėsa, tiek makaronai (ironiška, bet visiškai identiški) staiga jai tapo 'yummy'. Vėl valgo kaip valgiusi. Tie vaikai...
Mums su vyru buvo visko: ir nuostabių gomuriui akimirkų, ir truputį nusivylimų. Ispaniška Paela - nuostabi. Paelos keptuvę dar prieš kelionę įsigijau, prieskonių nusipirkau Maljorkoj, dabar beliko nusiteikti ir pasigaminti ją namuose. Ragavau ir tradiciškų Maljorkietiškų bandelių - Ensaimada - mielinės tešlos bandelės susuktos į sraiges ir barstytos cukraus pudraPaprastos, skanios bandelės. Jei tik rasiu kokį patikimą receptą, būtinai išbandysiu.
Churros - dar vienas ragautas desertas. Tiesa, Maljorkoj teko jų paragauti tik viešbutyje (niekur jų neradau mieste), tai aišku, ir skonis buvo ne kažką... Viešbučio restorane, apskritai, visi desertai buvo pirktiniai ir beskoniai. Iš smalsumo ragavau viską, bet daugiau raukiau nosį nei mėgavausi.
Šias Churros kepiau dar prieš atostogas namuose. Labai norėjau paragauti jų Maljorkoje ir palyginti. Taip jau išėjo, kad normalių Churros ten neradau, todėl naminės pasirodė skanesnės. Bus dar progų jų paragauti ateity, galbūt jau žemyninėj Ispanijoj.

Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 3/5. Skanu, galbūt kartosiu.



Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Ispaniškos spurgos 'Churros'
Receptas adaptuotas iš Laura in the Kitchen

Ingredientai
1 puodelis - 250 ml

Tešlai

1 puodelis vandens
1 puodelis miltų
3 šaukštai (45 g) sviesto
1 šaukštas aliejaus
4 vidutiniai kiaušiniai
1 šaukštas cukraus
1/2 šaukštelio druskos
1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Apvoliojimui
1/2 puodelio cukraus
1 šaukštelis cinamono

Kepimui
1 litras saulėgrąžų aliejaus


Gaminimo eiga
  1. Aliejų supilkite į platų puodą ir gerai įkaitinkite.
  2. Į kitą puodą supilkite vandenį, aliejų, dėkite sviesto, šaukštą cukraus, druskos ir vanilės. Viską užvirkite. Sumažinkite ugnį iki lėtos kaitros, į puodą suberkite miltus ir nuolat maišykite, kol tešla sušoks į vientisą gabalą. Pavirkite minutę. Neužmirškite nuolat maišyti.
  3. Tešlą sukrėskite į dubenį. Muškite po vieną kiaušinį gerai po kiekvieno išsukite.
  4. Tešlą sudėkite į konditerinį maišelį su dideliu žvaigždutės antgaliu.
  5. Tešlą spauskite iškart į įkaitusį aliejų. Darykite maždaug 10 cm ilgio virveles. Tešlą nukirpkite žirklėmis. Kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių.
  6. Iškeptas spurgas dėkite ant popierinių rankšluosčių, kad nuvarvėtų aliejaus perteklius. Tuomet apvoliokite cinamono-cukraus mišinyje. Tiekite iškart.

    Churros recipe.

    Churros
    Recipe adapted from Laura in the Kitchen

    Ingredients
    1 cup - 250 ml

    For the dough
    1 cup water
    1 cup plain flour
    3 tbsp (45 g) butter
    1 tbsp oil
    4 medium eggs
    1 tbsp sugar
    1/2 tsp salt
    1 tsp vanilla extract

    For dipping
    1/2 cup granulated sugar
    1 tsp cinnamon

    For frying
    1 litre sunflower or vegetable oil

    Instructions
    1. In a pot, add enough sunflower or vegetable oil to fill the pan about half way and heat it. 
    2. In a large saucepan, add the water, butter, vegetable oil, 1 tbsp of sugar, vanilla and salt, bring to a boil. Turn the heat down to low and add the flour, stirring constantly until the mixture turns into a ball, cook this mixture for about 1 minute.
    3. Add the dough into the bowl and add one egg a time and mixing well after each addition to make sure the egg is well combined. 
    4. Spoon the dough into a piping bag fitted with a large star tip. 
    5. Pipe 10 cm ropes into the hot oil (be very careful) and make sure you only cook a few at a time so you don’t bring down the temperature of the oil. Cook them for a few minutes on each side or until deeply golden brown.
    6. Drain them on paper towels to remove excess oil and then dip them in the cinnamon sugar.

    4 komentarai :

    Anonimiškas rašė...

    O kur karštas šokoladas?:) Kai buvau Ispanijoj, mane mokė, kad Churros reikia mirkyti į karštą šokoladą ir kad jis valgomas jau atvėsus orams. Nuo to karto vis planuoju planuoju ir jų vis nepasidarau :) Bet šio įrašo dėka, jau einu gamintis, ačiū :)

    Baking Secrets rašė...

    Užmiršau apie šokoladą parašyti :) O ir tąkart nevalgiau su šokoladu. Parsivežiau kažkokio spec. šokolado padažo ruošimui kaip tik 'Churroms', tai reikės pamėginti ;)

    onute rašė...

    gavosi super.tik man tas cukrus visai nelipo prie ju.nubyredavo.as voliojau cukraus pudroj

    Baking Secrets rašė...

    Reikia volioti dar šiltas spurgas. Aš tik ištraukiau iš puodo, sudėjau ant pop. rankšluosčio, leidau pastovėti, kol sudėjau naujas spurgas į aliejų, o tada apvoliojau iškeptas.

    Printfriendly