2016 m. vasario 29 d., pirmadienis

Duona be minkymo / No Knead Bread


Duona, kurios nereikia minkyti.


Pagaliau galiu pasidalinti puikiu duonelės receptu, o iki jo ėjau gana ilgą ir akmenuotą kelią... Nors receptas itin paprastas, bet matyt kuo paprasčiau, tuo man sudėtingiau. Šypt. Kepiau šią duoną keturis kartus, skaičiau daugybę jos recepto variantų, išbandžiau skirtingus ir turbūt padariau visas įmanomas klaidas, kurias galima padaryti kepant šią duoną. Sąžiningai pasakius, jau buvau bepasiduodanti, o ir vyras skatino daugiau jos nebekepti (ačiū Jam). Tačiau aš kantri ir tvirto charakterio, jei ko nors noriu ir tikiu, jog visai nedaug trūksta iki sėkmės, nesustoju. 

Savaitgalį vyrui pareiškiau, kad susitaikytų su mintimi, nes dar kartą šią duoną bandysiu. Jis nelabai apsidžiaugė. Šypt. Ir atrodė, kad ne tik vyras, bet ir pati Visata prieš mano pastangas nusiteikusi neigiamai, nes tik atsiraitojau rankoves, išsitraukiau visus reikiamus 'bliūdus', tuoj pat nuo lentynos numečiau bulvių krakmolą ir visas virtuvės grindas (taip pat ir spinteles bei save pačią) nuklojau baltu krakmolo šerkšnu. Vyras griebė fotoaparatą įamžinti akimirką, o aš trumpam sudvejojau, ar tikrai verta stengtis.
Vis dėlto noras buvo didesnis už visas nepalankias aplinkybes, duonelę pagaminau, kitą rytą iškepiau, o kai prapjoviau ir paragavau puoliau šokinėti iš džiaugsmo ir rėkti tam nenaudėliui vyrui (šypt): 'Aš juk, sakiau! Duona nuostabi!'. 
Vyras išdidžiai pareiškė ateinąs paragauti ir įvertinti. Įvertino nedaugžodžiaudamas, o lėkštė su suteptais sumuštiniais (su šia duona) ištuštėjo akimirksniu. 

Duona labai skani, ypač kol šilta. Plutelė kieta, traški, vidus minkštas. Duonos pluta pastovėjusi minkštėja. 
Kad duona gautųsi gera ir išvengtumėte visų mano padarytų klaidų, žemiau rasite daug patarimų ir pastebėjimų į ką reiktų atkreipti dėmesį. 




Patarimai, pastebėjimai. Vanduo tešlai turi būti šiltas - 46 laipsnių temperatūros. Jei bus šaltesnis ar karštesnis, mielės žus ir/ar nesuveiks. 
Galima naudoti vien įprastus kvietinius miltus. Pilno grūdo miltai nėra būtini. Tačiau su jais man duona daug skanesnė, o taip pat truputį sveikesnė. 



Tešlos minkyti nereikia. Sumaišykite šaukštu. Tešlą kildinkite nuo 12 iki 24 valandų. Optimaliausias laikas 18 valandų. Tačiau nestresuokite, jei pastovės ilgiau ar truputį trumpiau. Duona tikrai gausis. 
Po pirmo pakilimo tešla atrodys daugmaž taip (nuotrauka daryta tešlos vien iš kvietinių miltų ir viršus nebuvo barstytas miltais):



Pastovėjusi tešla bus labai lipni, su burbuliukais. Geriausia ją išversti ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus ir tai gali truputį prilipti prie stalo. Jei to norite išvengti, stalą šiek tiek sudrėkinkite, pasitieskite maistinę plėvelę, apibarstykite miltais ir tuomet ant jos išverskite tešlą. 



Tešlos minkyti nereikia! Jei minkysite, negausite purios duonos, su gražiomis skylutės, gausite kietą blyną. Kaip tešlą surinkti į krūvą? Aš naudojau duonai/tešlai skirtą gremžtuką. Apibarsčiau jį miltais ir su juo 'ėmiau' tešlą iš šonų į viduriuką, kad gautųsi apvali forma. Vėlgi, ilgai dirbti nereikia, tik 'suimkite' šonus į krūvą, užtenka. Tešla dar kartą kils dubenyje, susiformuos gražus kamuoliukas.
Antram kildinimui į dubenį įtieskite švarų rankšluostį gausiai apibarstytą miltais. Kam? Kad tešla neprikibtų ir lengvai ją perkeltumėte į karštą kepimo indą. Vietoj rankšluosčio galima naudoti ir kepimo popierių. Esu bandžiusi, bet man labiau patiko su rankšluosčiu. Tešla taip nekimba kaip prie popieriaus.
Nebijokite duonos tiesiog išversti iš rankšluosčio į puodą. Kepdama, kildama ji suformuos gražų kepaliuką ir papildomai nieko daryti nereikia.
Labai labai svarbu gerai įkaitinti orkaitę. Kuo ji ilgiau kaista, tuo geriau. Įjunkite orkaitę likus 30-45 minutėms iki kada baigs kilti tešla. Tuo pačiu orkaitėje turi kaisti ir karščiui atsparus indas su dangčiu. Čia geriausiai tinka sunkūs ketaus, moliniai, keramikiniai ar stikliniai indai, kurie gali atlaikyti tokią orkaitės temperatūrą. 
Gavau klausimų, koks mano indas, todėl įdedu nuotrauką (mano puodas juodos spalvos) 'Crofton' Cast Iron Dutch Oven:



Jei įdėsite duoną į šaltą neįkaitusį indą, ji prikibs prie indo, po to jos neiškrapštysite. Sakau, žinau! Antrąkart kepdama užmiršau, kad reikia indą įkaitinti ir duoną 'suverčiau' į šaltą puodą. Duona prikibo! Teko mirkyti per naktį vandenyje, kad bent išgelbėčiau puodą. 



Puodo netepkite aliejumi, nes prirūks visa virtuvė ir dar sugadinsite patį puodą. Geriausiai man pasiteisinęs dalykas - į jau įkaitusio puodo dugną, prieš pat dedant duoną, įtieskite kepimo popierių (prieš tai pasimatuokite puodo dugną ir išsikirpkite reikiamą apskritimą). Tokia technika, man labiausiai patiko, nes duona neprilipo, gerai paskrudo. Aišku, galima įteisti ir didelį gabalą kepimo popieriaus, tačiau duonos šonai nebus labai gražūs, o tarsi susiglamžę nuo kepimo popieriaus. Bandžiau, man taip nepatiko.
Duoną kepti reikia labai aukštoje temperatūroje 230 laipsnių iš pradžių 30 minučių su uždengtu dangčiu, vėliau dangtį nuimkite ir dar kepkite 15-20 minučių arba kol gerai apskrus, pluta bus kieta, o pabarbenus į duonos apačią, girdėsis tarsi ji būtų tuščiavidurė. 
Kai duona iškeps, iškart ją išimkite iš puodo, nulupkite kepimo popierių ir atvėsinkite ant grotelių. 
Duoną pjaustykite duonos peiliu.



Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Duona be minkymo
Receptas adaptuotas iš Steamy Kitchen

Ingredientai
Kepimo puodo skersmuo 20-23 cm
1 puodelis - 250 ml

2 1/2 puodelio įprastų kvietinių miltų
1/2 puodelio pilno grūdo kvietinių miltų
1/4 šaukštelio sausų mielių
1 šaukštelis cukraus
1 šaukštelis druskos
1 1/2 puodelio šilto vandens

Gaminimo eiga
  1. Dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus ir druską. 
  2. Į šiltą vandenį dėkite cukraus, mieles, išmaišykite. Palikite 4 minutėms pastovėti, kad mieles pradėtų veikti.
  3. Į miltus pilkite vandenį, sumaišykite šaukštu, kad neliktų sausų miltų.
  4. Dubenį apvyniokite plėvele ir palikite kambario temperatūroje 18 valandų. 
  5. Į kitą dubenį įtieskite švarų rankšluostį, jį gausiai apibarstykite miltais. Atidėkite į šoną.
  6. Ant stalo pasitieskite plėvelės, gausiai pabarstykite miltais. Išverskite kibią tešlą ant plėvelės, apibarstykite miltais. Iš tešlos suformuokite kamuoliuką. Nereikia minkyti,  tik tešlos kraštus suspauskite į vidurį, kad tešla nebūtų kaip blynas.
  7. Tešlą dėkite į dubenį su rankšluosčiu. Viršų dar truputį pabarstykite miltais. Dubenį vėl apvyniokite plėvele arba uždenkite sandariu dangčiu. Palikite tešlą pailsėti ir pakilti 2 valandoms. 
  8. Kai iki tešlos kilimo pabaigos liks 30-45 minutes, įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių. Į orkaitę taip pat dėkite sunkų ketaus ar kitą karščiui atsparų indą ir kaitinkite bent 30 minučių, kol duona bus paruošta kepti.
  9. Kai duona pakils, išimkite puodą iš orkaitės, įtieskite į puodo dugną kepimo popierių ir paėmę už rankšluosčio kraštų perkelkite duoną iš dubens į įkaitusį puodą, uždenkite dangčiu.
  10. Karštą puodą su duona šaukite atgal į orkaitę ir kepkite 30 minučių. 
  11. Tuomet nukelkite puodo dangtį ir dar kepkite 15-20 minučių arba kol duona bus visiškai iškepusi. 
  12. Iškeptą duoną išimkite iš puodo ir atvėsinkite ant grotelių. 

    No knead bread recipe.

    No Knead Bread
    Recipe adapted from Steamy Kitchen

    Ingredients
    Dutch oven diameter 20-23 cm
    1 cup - 250 ml

    2 1/2 cup plain flour

    1/2 cup wholegrain flour
    1/4 tsp dry active yeast
    1 tsp sugar
    1 tsp salt
    1 1/2 tsp warm water

    Instructions
    1. In a bowl mix together plain and wholegrain flour and salt.
    2. In a jar with warm water stir in the sugar and dry yeast. Let it sit for 4 minutes.
    3. Pour the water to the flour mixture, stir with the spoon until all flour is mixed in.
    4. Wrap the bowl with a cling film and let it sit in warm place for 18 hours.
    5. In a separate bowl place clean kitchen towel, sprinkle it well with the flour. Set aside.
    6. Place a big sheet of cling film on the kitchen table, sprinkle generously with the flour. Pour out the wet dough on the kitchen table, sprinkle with more flour and form a ball with a dough scraper. Do not knead it, just take the edges and stick to the center.
    7. Place the dough in a bowl with the kitchen towel. Spinkle some more flour over the top, cover the bowl with the lid or cling film and leave to proove for 2 hours.
    8. Meanwhile, 30-45 minutes until the dough finishes to rise, start preheating the oven to 230 degrees. You need to heat the dutch oven as well, so do not forget to put it in the oven.
    9. Lay baking paper on the base of the Dutch oven, carefuly place the dough in the pot, cover with a lid, return to the oven and bake for 30 minutes.
    10. After 30 minutes, take the lid off and bake the bread for additional 15-20 minutes or until cooked through.
    11. When the bread is done, take from the pot and leave to cool on a wire rack.



    2 komentarai :

    Hellfire rašė...

    Skamba sudėtingai, tai prisibijau daryt, bet manau reiks sukaupt drąsą ir bandyt, nes atrodo duona puikiai! :D

    Baking Secrets rašė...

    Gal taip atrodo, nes smulkiai viską aprašiau ;)

    Printfriendly