2015 m. gruodžio 15 d., antradienis

Kalėdinis pyragas arba Vyskupo duona / Christmas or Bishop Cake


Kalėdinis pyragas arba dar kitaip Vyskupo duona su džiovintais vaisiais ir riešutais.


Gyvenant Anglijoje Kalėdiniu laikotarpiu neįmanoma parduotuvėse nepastebėti visokiausių Kalėdinių pyragų. Labai gražiai supakuotų, įvairiausių dydžių ir formų. Susivilioji, nusiperki ir būna, kad valgyti negali. Šypt. Tiek razinų, tiek džiovintų vaisių, jog nors ir stengiesi save įtikinti, kad skanu, galiausiai, pasiduodi. Ne, tokie pyragai ne man ir ne mums (bent jau ne mūsų šeimai). 

Prieš kelis metus per Velykas mėginau tokį pyragą iškepti namuose (receptas yra ir šiame blog'e) tikėdamasi, kad galbūt namuose keptas bus skanesnis. Galbūt kažkiek, bet vis tiek ne tas. O vat šiemet suradau, kas ir mums tinka bei patinka - Kalėdinis pyragas dar kitaip vadinamas Vyskupo duona. Pyragas neperkrautas džiovintais vaisiais, su riešutais, margas ir gražus kaip Kalėdų eglutė. Su kiekvienu nauju riekelės pjūviu vis įvairesnis ir įdomesnis vaizdas, skonis irgi neblogas. Išeitis rasta!

Receptas visiems, nors truputį į mus panašiems. 



Patarimai, pastebėjimai. Džiovintus vaisius galite dėti bet kokius. Galite naudoti ir citrinų ar apelsinų cukatus. Aš dėjau tai, ką turėjau ir kuo įvairesnių spalvų. Razinų dėjau per pusę mažiau nei nurodyta recepte (dėjau 50 g), nes pabijojau, kad bus per daug džiovintų vaisių, o mes nemėgstame tokių Kalėdinių pyragų (perkrautų džiovintais vaisiais). Bet, o, tačiau, kai pyragą iškepiau, pasigailėjau, kad razinų kiekį numažinau. Pyragas pats gana sausas, todėl džiovinti vaisiai ir riešutai labai praturtina tiek skonį, tiek tekstūrą. Netgi mums, nemėgėjams, būtų patikę dar šiek tiek daugiau džiovintų vaisių.



Į pyragą dedasi labai daug kiaušinio trynių ir baltymų, kodėl tiksliai nežinau. Taip reikia, tai reikia. Kiaušinių negaila. Kadangi į pyragą nesideda kepimo milteliai, gerai išplakti kiaušinių baltymai vienintelis kilnimo elementas. 

Baltymus plakite, kol išsiplaks iki gerų putų, po to po truputį berkite cukrų ir plakite iki standumo (apvertus dubenį baltymai neturi 'pabėgti' iš jo). Taip dariau aš, nes knygoje smulkiau apie tai nerašoma. 



Į sviestą miltų mišinį ir baltymus reikia įmaišyti pakaitomis, t.y. dėkite porą šaukštų miltų mišinio, su mentele palengva įmaišykite, dėkite porą šaukštų išplaktų baltymų, vėl įmaišykite ir taip kartokite, kol viską įmaišysite. Maišykite mentele, atsargiai. Būtent toks lėtas maišymas, priduoda savotiškos Kalėdinės magijos. Maišai, neskubi ir jau 'projektuoji' iškepto pyrago vaizdą. 

Iškeptą pyragą gausiai apibarstykite cukraus pudra. Knygoje nurodomi 4 šaukštai cukraus pudros, man per akis užteko ir 2 šaukštų. 

Pats pyrago-biskvito skonis kažkuo man priminė kondensuoto pieno pyragą.



Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 3/5. Skanu, galbūt kartosiu.



Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Kalėdinis pyragas arba Vyskupo duona
Receptas adaptuotas iš D. Trečiokaitės knygos 'Kvepiantys'

Ingredientai

250 g miltų
80 g džiovintų abrikosų
80 g džiovintų spanguolių
100 g razinų
80 g lazdyno riešutų ir/ar pistacijų
170 g minkšto sviesto
80 g cukraus pudros
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 citrinos tarkuotos žievelės
1/2 apelsino tarkuotos žievelės
8 kiaušinių tryniai
6 kiaušinių baltymai
100 g cukraus

Apibarstymui
2-4 šaukštai cukraus pudros

Gaminimo eiga
  1. Dubenyje sumaišykite miltus su smulkintais abrikosais, spanguolėmis, razinomis, riešutais ir pistacijomis. Padėkite į šalį.
  2. Kitame dubenyje gerai išsukite minkštą sviestą su cukraus pudra, vanile ir citrinos, apelsino žievelėmis. 
  3. Į sviestą vieną po kito suleiskite kiaušinio trynius, gerai po kiekvieno išsukite. 
  4. Baltymus išplakite iki putų, po truputį berkite cukrų ir išplakite iki standumo.
  5. Į sviesto mišinį pakaitomis dėkite miltų mišinio ir plaktų baltymų. Palengva po kiekvieno mentele išmaišykite. Maišykite taip, kol sudėsite visus miltus ir baltymus.
  6. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laispnių. Sviestu patepkite ir kepimo popieriumi išklokite nedidelę pailgą kepimo formą. 
  7. Sukrėskite tešlą į kepimo formą, išlyginkite paviršių. Kepkite apie 50-60 minučių, kol įsmeigus medinį pagaliuką į pyrago centrą, jis liks sausas ir švarus.
  8. Atvėsinkite formoje. 
  9. Išėmę iš formos gausiai apibarstykite cukraus pudra. 


    Christmas cake or Bishop cake recipe.

    Christmas or Bishop Cake
    Recipe adapted from D. Treciokaite's book 'Kvepiantys'

    Ingredients


    250 g plain flour
    80 g dried apricots
    80 g dried cranberries
    100 g currants or raisins
    80 g hazelnuts and/or pistachios 
    170 g softened butter
    80 g icing sugar
    1 tsp vanilla extract
    1 grated lemon zest
    1/2 grated orange zest
    8 egg yolks
    6 egg whites
    100 g sugar

    For dusting
    2-4 tbsp icing sugar

    Instructions
    1. In a bowl mix together flour, chopped apricots, cranberries, raisins and nuts. Set aside.
    2. In another bowl cream together the butter and icing sugar, vanilla and lemon, orange zests. 
    3. Add egg yolks one at a time whisking well after each. 
    4. Whisk the egg whites, gradually add sugar and whisk until stiff.
    5. Gradually add flour and egg whites to the butter mixture one spoonful at a time. Mix everything gently until all the flour and egg whites are incorporated. 
    6. Heat the oven to 180 degrees. Grease and line with baking paper your loaf tin.
    7. Pour the batter to the tin, level the top. Bake for 50-60 minutes or until the toothpick inserted into the center of the cake comes out clean.
    8. Leave to cool in the tin. 
    9. Take out from the tin and dust with lots of icing sugar. 

    2 komentarai :

    Aušra rašė...

    atrodo tobulai!

    Baking Secrets rašė...

    Ačiū Aušra už liaupses. Iš tavęs išgirsti siaubingai malonu :)

    Printfriendly