2015 m. liepos 15 d., trečiadienis

Plėšoma pica / Pizza Pull-Apart Bread


Nuostabi idėja, puikus skonis, gražus patiekimas ir visa tai - plėšomoje picoje. 




Skubu pasidalinti šiuo nuostabiu receptu. Skonis puikus, patiekimas ir išvaizda viliojanti, įdomi idėja! Bandykit būtinai! Man siaubingai patiko. Namuose net kilo skandalas dėl šio skanėsto. Chi chi. Būtumėt matę, kaip dukra puolė prie šios picos ir kaip nusiminė, kai tėveliai neleido griebti už viso kepalo. Ašaros, riksmai, pasipiktinimas. Teko ekstremaliomis sąlygomis paskubomis fotografuoti ir tramdyti bei guosti mažąją užsispyrėlę. Chi chi. 

Jei versčiau pažodžiui iš anglų kalbos šio recepto pavadinimą, tai turėtų būti plėšoma picos duona. O ir į tešlą pilamas pienas, mušami kiaušiniai, ko paprastai picos tešloje nedaroma. Tačiau man pasirodė, kad tai  tiesiog tobulai minkšta pica patiekta kitaip. 

Tešla labai minkšta, labai skani. Plėšosi kuo puikiausiai! Tinka tiek pusryčiams, tiek pietums, tiek užkandžiui, tiek šiaip... Chi chi. Skanu tiek šilta, tiek šalta. Dar kitą rytą buvo minkšta ir tokia pat skani. Reikėjo tvardytis, kad vienu prisėdimu nesuvalgyčiau viso kepalo. Chi chi.



Patarimai, pastebėjimai. Pakaitinę pieną su sviestu, palaukite, kol pravės. Jokiu būdu nepilkite mielių į per karštą pieną, nes mielės žus ir nesuveiks. Pienas turi būti šiltas. Patikrinkite įkišę švarų (!) pirštą ir palaikę apie 10-20 sekundžių. Jei nejaučiate deginimo, pienas šiltas, viskas puiku. 

Subėrę mieles, palaukite, kol jos pradės putoti, rūgti, paskleis rūgštų kvapą. Tai reiškia, kad mielės aktyvavosi ir galite naudoti, tešla iškils! 

Kaip picos padažą aš naudojau pomidorų tyrę. Į ją įdėjau šiek tiek druskos, pipirų, malto džiovinto svogūno, itališkų prieskonių mišinio. Skonis superinis. Jei dėsite paprastą kečupą be prieskonių, už skonį neatsakau. Cha cha. 

Tešlą iškočiokite į 25x50 cm stačiakampį. Horizontaliąją-ilgąją pusę supjaustykite į penkias lygias dalis po 10 cm, o trumpąją apie 8-9 cm pločio. Gausite 15 vienodo dydžio kvadratėlių. Sudėliokite po 3-4 kvadratėlius vieną ant kito ir dėkite į kepimo formą. Dėkite viską per vidurį, kad tešla turėtų vietos kilti.

Kuomet dar kartą 30 minučių pakildinsite tešlą, kvadratėliai išsipūs. 

Kepkite 15 minučių, tuomet aptepkite česnakiniu sviestu ir kepkite toliau. Česnakiniam sviestui česnaką galite ir sutrinti. Aš neturiu česnako trintuvės, todėl pasmulkinau ir tiek. 

Išėmę iš orkaitės, nepulkite picos iškart išiminėti. Palaukite bent 10 minučių, peiliu apipjaukite kraštus ir atsargiai išimkite. 

Man šiek tiek dugnas prilipo, todėl teko pasistengti išimti. Matyt prikepė padažas. Tačiau su rankelėmis atkrapščiau ir visai neblogai pavyko, nesutrupėjo. Bet atkreipkite į tai dėmesį ir gerai riebalais ištepkite formą, pabarstykite miltais (aš miltų neužbarsčiau kažkodėl, chi chi). 


Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 5/5. Tobula, būtinai kartosiu. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!





Plėšoma pica
Receptas adaptuotas iš Just a Taste

Ingredientai
Nedidelei 14 x 24 cm pailgai formai
1 puodelis - 250 ml

Tešlai

400 g miltų
1 šaukštelis druskos
1/3 puodelio (80 ml) pieno
80 g sviesto
1/4 puodelio (60 ml) vandens
2 šaukšteliai cukraus
2 šaukšteliai (apie 8 g) sausų mielių
2 kiaušiniai

Įdarui
1/2 puodelio picos padažo (pomidorų tyrės)
Apie 100 g tarkuotos mocarelos
Apie 100 g tarkuoto čederio sūrio
Peperoni dešros

Aptepimui
2 šaukštai sviesto
2 skiltelės česnako

Gaminimo eiga
  1. Pieną ir sviestą pakaitinkite, kol sviestas ištirps. Palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Tuomet supilkite šiltą vandenį, dėkite cukraus ir mieles, išmaišykite ir leiskite pastovėti keletą minučių, kol mielės pradės veikti, rūgti, putoti. 
  2. Į dubenį suberkite miltus, druską. Supilkite šiek tiek šakute paplaktus kiaušinius. Pilkite pieno-mielių mišinį, išmaišykite ir užminkykite tešlą. Minkykite apie 5-10 minučių, kol tešla taps glotni ir švelni. Dėkite tešlą į aliejumi pateptą dubenį, aptepkite šlakeliu aliejaus, kad nesusidarytų plutelė, dubenį apvyniokite plėvele ir palikite valandai ar dvi pakilti. 
  3. Kai tešla pakils, iškočiokite 25x50 cm stačiakampį. 
  4. Aptepkite tešlą pomidorų tyre, apibarstykite sūriais, išdėliokite peperoni dešrą. 
  5. Supjaustykite tešlos stačiakampį į penkias lygias dalis (kiekviena dalis 10 cm ilgio), o tuomet kiekvieną dalį dar į 3 dalis. Į vieną krūvelę sudėkite po 3-4 picos kvadratėlius. Sustatykite juos per vidurį į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą. Uždenkite formą plėvele ir palikite apie 30 minučių, kad pakiltų. 
  6. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių (160 laipsnių orkaitę su ventiliatoriumi). Kepkite picą 15 minučių.
  7. Kol pica keps, ištirpinkite sviestą ir susmulkinkite česnaką bei viską sumaišykite. 
  8. Po 15 minučių kepimo, picos viršų aptepkite česnakiniu sviestu ir dar kepkite 15-20 minučių, kol viršus gražiai apskrus. 
  9. Išėmę iš orkaitės, picą bent 10 minučių palaikykite formoje ir tik tuomet išimkite.


Great idea, super delicious pizza pull-apart bread. 


Pizza Pull-Apart Bread
Recipe adapted from Just a Taste

Ingredients
For 14 x 24 cm loaf tin
1 cup - 250 ml

For the dough
400 g plain flour
1 tsp salt
1/3 cup (80 ml) milk
80 g butter
1/4 cup (60 ml) warm water
2 tsp sugar
2 tsp (about 8 g) dried yeast
2 eggs

For the filling
1/2 cup pizza sauce or tomato puree
About 100 g grated mozzarella
About 100 g grated cheddar cheese
Some Pepperoni


To spread
2 tbsp butter
2 cloves of garlic

Instructions
  1. Heat the milk and butter until the butter is melted. Leave to cool at room temperature. Pour the warm water, add sugar and yeast, mix and leave for couple minutes until the yeast is activated. 
  2. Pour the flour, salt in the bowl. Add lightly beaten eggs. Pour the milk-yeast mixture, mix and start kneading the dough. Knead for 5-10 minutes until the dough is soft. Form the dough into a ball, put into slightly oiled bowl, brush the top with some olive oil, cover the bowl with the plastic wrap and leave to rise for 1 1/2 - 2 hours.
  3. Once the dough is risen, roll out 25 x 50 cm rectangle.  
  4. Spread tomato puree on top of the dough, sprinkle the cheeses, arrange the pepperoni.
  5. Cut the rectangle (width-wise) into 5 equal strips. Stack the strips atop one another and then cut the strips into 3 equal parts.
  6. Lightly butter a loaf pan. Stack the squares against each other, cut-sides down. (There will be extra space on both sides.) Lightly cover the pan with plastic wrap and let it proof for 30 minutes or until it doubles in size.
  7. Preheat the oven to 180 degrees.
  8. Stir together the melted butter and minced garlic.
  9. Bake the loaf for 15 minutes. Remove the pan from the oven, brush the top of the loaf with the garlic butter, and then return it to the oven to continue baking for 15 to 20 minutes, or until the top is golden brown.

4 komentarai :

Anonimiškas rašė...

kažkox nepilnas receptas. kada sudeti dešrą ir sūrį tai pamiršo parašyt...

Baking Secrets rašė...

Ačiū už komentarą. Per skubėjimą užmiršau apie įdarą parašyti ;) Pataisiau.

Anonimiškas rašė...

O koks formos dydis?

Baking Secrets rašė...

14 x 24 cm ;)

Printfriendly