2014 m. lapkričio 27 d., ketvirtadienis

Moliūgų vyniotinis / Pumpkin Cake Roll


For English recipe, please scroll down

Purus, minkštas, drėgnas, saldus, kvapnus moliūgų vyniotinis.




Šiandien Padėkos diena (angl. Thanksgiving day). Tai JAV ir Kanados šventė, skirta paminėti derliaus nuėmimo pabaigai. JAV ji švenčiama ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį, Kanadoje - antrąjį spalio pirmadienį. Šiek tiek pasidomėjau šios šventės reikšme, nes visad maniau, jog tai kažkas panašaus į mūsų švenčiamas šv. Kūčias. Atsilikimas! Pasirodo klydau. 

Manoma, kad pirmoji padėka dienos atšvęsta dar 1621 metų rudenį, o 1789 metais prezidento Džordžo Vašingtono paskelbta nacionaline švente. Padėkos diena buvo sukurta kaip religinė apeiga bendruomenei padėkoti Dievui už bendrus tikslus. Dėkojimo Dievui tradicija tęsiama ir šiomis dienomis. Yra rengiami įvairūs religiniai renginiai, teikiamos paslaugos, o namuose šeimos susirenka padėkos vakarienei, kurios metu šeimos nariai prieš valgį susikibę rankomis sako maldą ir kiekvienas jų dėkoja Dievui už ką labiausiai tais metais jaučiasi dėkingas. Šiuo metu tai viena populiariausių švenčių Amerikoje. 

Šaunu, tiesa? Manau tikrai reiktų tokios šventės ir mums! Juk taip retai dėkojame už tai ką turime, ką išgyvenome, ką jaučiame. Mano nuomone, dėkojimas - tai raktas į sėkmingą ateitį. Aš net turiu mažą knygutę, kurioje pilna tokių žodžių kaip 'Ačiū / Dėkui/ Dėkoju' už bet ką, kas gero, šilto, gražaus, kartais skausmingo, bet prasmingo įvyko mano gyvenime. Galbūt naivi, bet tikiu, kad dėkojimas - tai pirmas žingsnis laimės ir sėkmės link ir kartais savo mintis ir padėkas užrašau. 

Truputį apie maistą. Tradiciškai Amerikoje Padėkos dienai kepamas kalakutas, dėl to kartais ši diena net vadinama 'Kalakuto diena' (angl. Turkey day). Kiti populiarūs Padėkos dienos patiekalai: spanguolių padažas ir kiti padažai, moliūgų, bulvių, kukurūzų, batatų, ropių patiekalai, įvairios kimštos daržovės. 

Nors nesu amerikietė ir Amerikoje negyvenu, Padėkos dienos nešvenčiu (susimąsčiau, kad gal vertėtų!), o kalakutą vietoj vištos tik visai neseniai pradėjau kepti per šv. Kalėdas, tačiau labai norėjau šiais metais pasveikinti visus savo skaitytojus iš JAV ar šiaip švenčiančius ir prijaučiančius šiai dienai. Taigi, sveikinu visus. Ačiū, kad esate! 

O ta proga dalinuosi dar vienu moliūginiu kepiniu - moliūgų vyniotiniu. Labai skanus, labai minkštas, kvapnus, vėlgi puikus moliūgų kepinys!


Moliūgų vyniotinis
Receptas adaptuotas iš Laura in the Kitchen 

Ingredientai
1 puodelis - 250 ml

¾ puodelio miltų
¾ puodelio cukraus
½ puodelio moliūgų tyrės (receptas čia)
3 kiaušiniai
2 ½ šaukštelio prieskonių (tokių kaip cinamonas, imbieras, muskatas, gvazdikėliai, kardamonas ir pan.)
1 šaukštelis kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Įdarui
250 g kambario temperatūros kreminio sūrio (tokio kaip 'Philadelphia')
2 šaukštai minkšto sviesto
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 ¼ puodelio cukraus pudros
1/2 apelsino tarkuotos žievelės


Gaminimo eiga 

1. Orkaitę įkaitinkite iki 190°C. Kepimo popieriumi išklokite 35x25 cm kepimo formą. 
2. Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius. Šis žingsnis svarbus, kad vyniotinis būtų purus, minkštas ir be jokių gumulėlių. Atidėkite į  šalį.
3. Kitame dubenyje mikseriu išplakite kiaušinius ir cukrų, kol masė bus labai tiršta ir pabals. Tai turėtų trukti maždaug 3-4 minutes.  
4. Į kiaušinių masę sudėkite moliūgų tyrę, supilkite vanilę, išmaišykite.
5. Palengva įmaišykite sausus produktus, tik nepermaišykite. 
6. Tešlą supilkite į paruoštą kepimo formą ir kepti 12-14 minučių arba kol visiškai iškeps.
7. Kai iškeps, palikite vyniotinį 5 minutes skardoje. Paimkite švarų virtuvinį rankšluostį, patieskite ant stalo, dosniai apibarstykite cukraus pudra. 
8. Išimkite vyniotinį iš kepimo formos, atsargiai nulupkite popierių ir su rankšluosčiu viduje suvyniokite. Aš vyniojau pradėdama nuo ilgesnės pusės, bet jei norite storesnio vyniotinio, pradėkite nuo trumpesnio krašto. 
9. Suvyniotą vyniotinį s rankšluosčiu dėkite ant grotelių ir vėsinkite 1 1/2 valandos.
10. Įdarui visus produktus suplakite mikseriu, kol masė bus vientisa ir tiršta. 
11. Išvyniokite biskvitą iš rankšluosčio, tolygiai paskirstykite kremą ant viršaus ir vėl atsargiai suvyniokite. Vyniotinį susukite į rankšluostį ir dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms arba nakčiai.


RECIPE IN ENGLISH



Fluffy, soft, moist, sweet, flavorful, just delicious pumpkin roll.

Today is Thanksgiving day! I want to thank all my fans from USA and other countries who celebrate this day. Thank you who follows me, reads my blog and stays together with me in my sweet baking journey. 

So this is perfect time for pumpkin roll cake recipe. It's so delicious, moist, sweet and smells so good!





Pumpkin Cake Roll
Recipe adapted from Laura in the Kitchen 

Ingredients
1 cup - 250 ml

¾ cup of plain flour
¾ cup of granulated sugar
½ cup of pumpkin puree 
(recipe here)
3 eggs
2 ½ tsp of pumpkin pie spice (such as cinnamon, nutmeg, ginger, all spice mix or similar)
1 tsp of baking powder

Pinch of salt
1 tsp of vanilla extract

For the filling
250 g of cream cheese, softened 
2 tbsp of butter, softened 
1 tsp of vanilla extract
1 ¼ cup of icing sugar
Zest of half an orange

Directions
1. Preheat the oven to 190°C. Grease and line a 37x25 cm swiss roll tin with baking paper.
2. In a bowl, sift together the flour, baking powder and pumpkin pie spice.
3. In another bowl with a mixer, whisk together the sugar and eggs for about 3 to 4 minutes or until the mixture has become super thick and pale in color. 
4. Add the pumpkin puree, vanilla and mix it in. 
5.  Add in the sifted dry ingredients and mix it just long enough for the batter to come together but don’t over mix. 
6. Pour the batter into your prepared tin, bake it for 12 to 14 minutes or until the cake is fully cooked though. 
7. Cool for just 5 minutes in a tin. Lay a clean kitchen towel on your counter and dust it with icing sugar. 
8. Turn the cake onto the kitchen towel, peel off the baking paper and roll it up with the towel into a roll starting from the long side.
9. Allow it to cool for about an hour and a half on a wire rack.
10. For the filling, whisk all the ingredients together until you get a smooth and thicker mixture.
11. Unroll the cake, spread it evenly with the filling, re-wrap it and cover with a towel, put it in the fridge for a minimum of two hours or up to overnight before serving and slicing. 

4 komentarai :

Vilma rašė...

Atrodo tiesiog idealiai! Ir receptas super paprastas.

Baking Secrets rašė...

Ačiū labai. Tikrai paprastas. Esu dariusi paprastus kelius vyniotinius su grietinėle ir nesigavo, o sitas ale atrodytų produktų daugiau, bet viskas pavyko puikiai ir skonis niam :)

Anonimiškas rašė...

Į varškės kremo įdarą dėjau tik 1/4 puodelio cukraus pudros, o ne 1 ir 1/4, ir vis tiek buvo šiek tiek per saldu. O šiaip vyniotinis pavyko puikiai. Kas ragavo tas gyrė. Ačiū už puikų receptą tikrai kartosiu ir dar ne kartą.

Baking Secrets rašė...

Ačiū, kad pasidalinote nuomone ir patirtimi ;) Tikrai pravers!

Printfriendly