Vyniotinis su uogiene / Swiss Roll


Minkštas, saldus, paprastas vyniotinis su uogiene.


Vyniotiniai nėra mano stiprioji pusė. Tai vienas tų dalykų, kuriuos labai labai noriu išmokti ir atidžiai bei su šiokia tokia įtampa visada bandau. Kodėl? Pirmieji mano bandymai, nebuvo labai sėkmingi. Tai žiūrėk, kiaušinių gerai neišplakiau, tai perkepiau biskvitą ir to pasekoje, neišėjo vyniotinio susukti ar jis siaubingai sutrūkinėjo. Būtent šį vyniotinį kepiau jau kokius tris, keturis kartus, kol supratau savo klaidas ir pagaliau jas ištaisiau. Nepagalvokite, kad vyniotinio kepimas - aukštoji matematika, aš taip nemanau. Visai nesudėtinga, kai žinai, ką darai ir turi tinkamas instrukcijas, o prityrusiams kepėjams - juokų darbas apskritai. Vyniotinį kepiau norėdama jį panaudoti tortukui. Pagaminau ir tortuką. Tačiau galutinis jo variantas, manęs 100 procentų netenkino, todėl tortą atidėjau ir pasilieku tobulinti. Nors draugė labai susidomėjo ir įvertino tikrai labai neblogai. Chi chi. Tačiau mano kritiškumas šįkart nugalėjo. Teks torto palaukti. 

O vat vyniotinio receptu pasidalinsiu. Receptas - standartinis, paprastas, sakyčiau, bazinis vyniotinio receptas. Išmokę ir įvaldę jį kepti, kūrybai ribų nebus ir galėsite drąsiai bandyti kitokius skonius, įdarus ir vyniotinio pavidalus. 



Patarimai, pastebėjimai. Labai svarbu gerai išplakti kiaušinius su cukrumi. Masė turi padidėti, tapti balta, o pakėlus mikserio antgalius turėtumėt lengvai 'suraityti' aštuonetą ir jis kelioms sekundėms turėtų likti matomas. Jei vis dar neišeina 'suraityti' aštuoneto ar jis pradingsta greičiau, reiškias dar nepakankamai išplakti kiaušiniai. Plakite toliau. 

Kepiau šį vyniotinį jau ne vieną kartą. Pirmus kartus per mažai išplakiau kiaušinius, todėl nesigavo purus. Kol pagaliau radau informaciją, kaip teisingai išplakti kiaušinius ir pasitikrinti, ar gera konsistencija. Aštuoneto 'raitymas' - man buvo išsigelbėjimas. 

Šiaip receptas iš angliškos knygos, kur siūloma naudoti mitlus kepiniams (anlg. self-raising flour). Aš juos naudojau ir kepimo miltelių papildomai nedėjau. Lietuviškame recepte rašau įprastus miltus ir šaukštelį kepimo miltelių, kad nebūtų painiavos tiems, kas nėra girdėję apie miltus kepiniams. 

Miltus reikia įsijoti, kad gautųsi purus, lengvas vyniotinis. Įmaišykite palengva, nepersistengdami. 

Supylę tešlą į formą, išlyginkite paviršių ir gerai užpildykite formos karštus. Galite porą kartų skardą trinktelti į stalą, kad susprogtų visi oro burbuliukai. 

Biskvitas kepa labai greitai. Man kepė 8 minutes. Kai gražiai pagels, pradės ruduoti, o biskvitas pradės atsiskirti nuo formos kraštų, reiškias jau gana. Dar paspaudus pirštu, biskvitas turi atšokti, o ir patikrinus mediniu pagaliuku, jis turi likti sausas ir švarus. Neperkepkite, nes bus sunku susukti. 

Kol biskvitas keps, ant stalo pasitieskite truputį didesnį kepimo popieriaus gabalą nei kepimo forma arba švarų rankšluostėlį ir pabarstykite cukraus pudra, kad biskvitas neprikibtų. 

Iš formos išverskite biskvitą, atsargiai nulupkite popierių ir truputį palaukite, kol pravės prieš tepdami uogienę. Jei biskvitas bus per karštas, uogiene per daug susigers į biskvitą. Tačiau visiškai biskvito irgi neatvėsinkite, nes kitaip sunku bus susukti. Palaukite apie 5 minutes. 

Aš uogienės nepagailėjau ir dėjau kupinus šaukštus. Tai kitąkart nedėčiau tiek daug, nes uogienė saldi, galima ir mažiau. 

Tepdama uogienę nuo kraštų palikau po 1 cm (netepiau), kad neišbėgtų per kraštus. 



Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Vyniotinis su uogiene
Receptas adaptuotas iš knygos 'Mary's Berry's Baking Bible'

Ingredientai
33 x 23 cm stačiakampei formai

Tešlai
4 dideli kiaušiniai
100 g cukraus
100 g miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių

Įdarui

4 šaukštai braškių ar aviečių uogienės

Gaminimo eiga
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių (200 laipsnių orkaitę su ventiliatorium). Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Kiaušinius ir cukrų gerai išplakite mikseriu, kol masė padvigubės, taps balta, puri, lengva (apie 5 minutes). 
  3. Miltus ir kepimo miltelius sumaišykite ir įsijokite į tešlą. Išmaišykite, tik nepersistenkite. 
  4. Supilkite tešlą į kepimo formą, tolygiai paskirstykite. 
  5. Kepkite 7-10 minučių, kol gražiai paruduos, o biskvito kraštai pradės atšokinėti nuo skardos. 
  6. Kol biskvitas kepa, ant stalo pasitieskite kepimo popieriaus arba švarų rankšluostį ir pabarstykite cukraus pudra. 
  7. Iškepusį vyniotinį išimkite iš orkaitės, kraštus atskirkite peiliu ir atsargiai išverskite ant kepimo popieriaus su cukraus pudra. Nuo biskvito atsargiai nulupkite kepimo popierių ir palikite šiek tiek atvėsti. 
  8. Kai šiek tiek atvės, ant biskvito paskirstykite uogienę. Suvyniokite vyniotinį. 



Soft, sweet, simple swiss roll with jam. 

Swiss Roll
Recipe adapted from the book 'Mary's Berry's Baking Bible'

Ingredients
For 33 x 23 cm swiss roll tin

For the sponge
4 large eggs
100 g sugar
100 g self-raising flour

For the filling

4 tbsp strawberry or raspberry jam

Instructions
  1. Preheat the oven to 220 degrees (200 degrees Fan oven). Line the swiss roll tin with baking paper, set aside.
  2. Whisk the eggs and sugar until pale, thick, light, frothy, and the whisk leaves a trail when lifted out (for about 5 minutes). 
  3. Sift the flour to the mixture and gently fold in until combined. 
  4. Pour the batter to the tin, level the surface.
  5. Bake the sponge for 7-10 minutes until golden brown and begins to shrink from the edges of the tin. 
  6. While the cake is baking, place a piece of baking paper on to a work surface and sprinkle with some icing sugar.
  7. Invert the cake on the sugared paper, peel it off and leave to cool slightly.
  8. Spread the jam and roll up the cake firmly.

Baking Secrets

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

2 komentarai:

  1. Jau ko nemoku ir bijau bandyt tai vyniotiniai :D bet labai mielai juos valgau

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man ir baimę jie kelia, bet bandau su tom baimėm kovot ir nugalėt :D

      Panaikinti