2015 m. gegužės 16 d., šeštadienis

Bandelė 'Žievelė' / Cinnamon Buns


Minkštos mielinės tešlos bandelės, sluoksniuotos cinamonu, cukrumi ir sviestu.


Seniai buvau kepusi bandelių. Taip seniai, kad buvau užmiršusi, kokios skanios šviežiai keptos mielinės bandelės, o koks puikus cinamono kvapas! Bandelės puikios. Minkštos, purios, subalansuotas cukraus, cinamono kiekis. Man tobula. Neturiu ką pridėti, ar atimti. 

O ir mūsų visai šeimynai labai patiko. Nuo mažosios teko ir slėpti. Viena bandele ji džiaugsmingai pasidalino su visais, o kitą pasičiupo nutaikiusi momentą ir skanavo viena, kol tėvai nebaigė tvarkyti reikalų telefonu ir neišgirdo garsių 'čiap čiap' už supamos kėdės. Chi chi. Ir nesvarbu, jog pietūs ką tik suvalgyti, juk mamos bandelės sutilps visada. Chi chi. 

Gaminimo procesas vyko sklandžiai ir lengvai. Vienintelio dalyko tik nesupratau recepte, kam reikia įspausti tešlos-bandelės viduriuką. Maniau, kad knygoje įsivėlusi klaida. Kam vidury bandelės daryti skylę? Deja deja, kai pradėjo bandelės kepti ir kilti, tuomet 'dašilo'. Cha cha. Nes bandelių viduriukai šiek tiek iškilo. Bet man taip net gražiau! O Jums? 

Iš šio kiekio gavosi 8 bandelės. 

Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 5/5. Tobula, būtinai kartosiu. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!




Bandelė 'Žievelė'
Receptas adaptuotas iš knygos 'Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys'

Ingredientai

Tešlai
285 g miltų
50 g sviesto
45 g cukraus
150 ml pieno
7 g sausų mielių (ar 15 g šviežių mielių)
Žiupsnelis druskos

Įdarui
20 g minkšto sviesto
25 g cukraus
4 g cinamono

Gaminimo eiga
  1. Pieną šiek tiek pašildykite (tiek, kad įkišus pirštą būtų šiltas ir nedegintų). Sudėkite mieles, trečdalį cukraus, pamaišykite ir palikite  10-15 minučių parūgti. 
  2. Į dubenį berkite miltus, druską, likusį cukrų. Supilkite pieną, pradėkite maišyti. Baigiant maišyti supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Užminkykite tešlą. Tešlą minkykite apie 5 minutes, suformuokite kamuoliuką. Dubenį ištepkite aliejumi, į jį dėkite tešlą, viršų patepkite trupučiu aliejaus, o dubenį apvyniokite maistine plėvele ir palikite tešlą 1,5 - 2 valandas pakilti. 
  3. Kai tešla pakils, iškočiokite 4-5 mm storio sluoksniu, patepkite minkštu sviestu, pabarstykite cukraus ir cinamono mišiniu. Susukite į vyniotinį, paviršių patepkite sviestu, pabarstykite cukrumi, cinamonu. Supjaustykite 4 cm pločio riekelėmis. 
  4. Sudėkite paruoštus tešlos ritinėlius ant riebalais pateptos kepimo formos, šiek tiek lengvai paspauskite ranka ir palikite dar 10-15 minučių pakilti. 
  5. Kepkite iki 230 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10-12 minučių. 


Soft buns with cinnamon, sugar and butter filling.

Cinnamon Buns
Recipe adapted from the book 'Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys'

Ingredients

For the dough
285 g plain flour
50 g butter
45 g sugar
150 ml milk
7 g dried active yeast (or 15 g fresh yeast)
Pinch of salt

For the filling
20 g softened butter
25 g sugar
4 g ground cinnamon

Directions
  1. Warm the milk and mix it with yeast and one third of sugar. Leave to rest for 10-15 minutes. 
  2. In a bowl stir in the flour, salt and remaining sugar. Add milk, start mixing. Pour the melted, cooled butter, knead a dough. Knead for about 5 minutes until smooth dough, than form it into a ball. Place the dough into a lightly oiled bowl, brush the top with some oil and cover the bowl with a cling film. Leave to rest for 1,5 - 2 hours until the dough is doubled in volume. 
  3. Once the dough is risen, roll out 3-4 mm thick rectangle, spread some softened butter on top, sprinkle with sugar and cinnamon mixture. Wrap into a roll. Spread some butter on top of the roll and sprinkle with some more sugar and cinnamon. Cut the dough into 4 cm width equal rollers. 
  4. Place the rollers onto the greased baking sheets, press lightly with your hands. Leave to rest for 10-15 minutes. 
  5. Preheat the oven to 230 degrees. Bake the buns for 10-12 minutes until golden brown. 

Komentarų nėra :

Printfriendly