2015 m. balandžio 10 d., penktadienis

Šokoladinis keksas su avietėmis / Chocolate Raspberry Pound Cake


Minkštas, nesausas, skanus šokoladinis keksas su avietėmis.


Nerašiau savaitę, o atrodo prabėgo visas mėnuo (turėjau pasitikslinti kalendoriuje). Su praėjusiomis šventėmis Jus! Neturėjau progos pasveikinti. Tikiuosi praleidote gražų, turiningą laiką su savo šeimomis. 

Manosios šventės prabėgo net neprasidėjusios. Apskritai, šias porą savaičių jaučiuosi kaip nesava. Laiko pasukimas išmušė iš vėžių, o keletas rimtų pasiūlymų privertė atsitraukti į šalį, pabūti su savimi, apmąstyti ateities perspektyvas ir galiausiai, apsispręsti. Nepagalvokite, nieko blogo. Priešingai, viskas yra net labai gerai. Tačiau kartais turi stabtelėti, kad ateitis būtų dar šviesesnė. Tikiu... Labai greitai! 

Pamenat, esu sakiusi, kad mano nuomone, gera kūryba virtuvėje yra lydima patirties. Iki šiol nemėgau iškraipyti receptų, dėti iš akies ar pakeitinėti ingredientų. Nemėgstu to ir dabar. Mokiausi viską nuo pradžių, sekiau patikusius receptus, ragavau, mąstydavau, kas patinka, kas ne. Ir žinot, pradedu pastebėti, jog ateina suvokimas, ką su kuo maišyti, ką kaip geriau būtų galima padaryti. Galvoje pradėjo gimti kūriniai... Šis šokoladinis keksas su avietėmis, tos kūrybos rezultatas. Ir visai neprastas. 




Patarimai. Labai gerai ištepkite kekso formą riebalais. Aš naudojau purškiamą aliejų. Užtikrintas rezultatas kepant tokiose 'raitytose' formose, kad niekas nepriliptų. Tačiau jei neturite, gerai ištepkite sviestu. Galite net pabarstyti trupučiu kakavos, bet nebūtina.

Avietes reikia apvolioti miltuose, kad jos tolygiai pasiskirstytų tešloje ir nenusėstų į dugną.

Aš kepiau iš pusės normos, nes mano kekso forma labai maža (talpa 750 ml). Atitinkamai, keksas iškepė daug greičiau per 25 minutes. Tiesiog, stebėjau ir tikrinau metaliniu iešmeliu, ar nelimpa tešla. Be to, iškepusio kekso kraštai pradeda atsiskirti nuo formos šonų. 

Keksą apliejau baltu šokoladu. Viena bėda, šokoladas buvo labai tirštas, todėl nenubėgo labai dailiai, o grietinėlės praskiedimui neturėjau. Jei norite papuošti keksą balto šokolado glajumi, ištirpinkite šokoladą ant garų vonelės ar mikrobangėje ir praskieskite nedideliu kiekiu (šaukštu, porą šaukštų) grietinėlės (kambario temperatūros).

Keksą kepiau kaip ale velykinį, todėl puošiau mažais saldainiukais-kiaušiniais. Galite puošti, kuo norite: kitokiais saldainiais, pabarstukais, šokolado drožlėmis, net tomis pačiomis avietėmis. Skanaus!

Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Šokoladinis keksas su avietėmis

Ingredientai
25 cm skersmens apvaliai kekso formai 
1 puodelis - 250 ml

2 1/2 puodelio miltų
1/2 puodelio kakavos
1/2 šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukštelis kepimo sodos
1 šaukštelis tirpios kavos 
Šiek tiek druskos
1 puodelis (220 g) minkšto sviesto
1 3/4 puodelio cukraus
6 kiaušiniai
1 puodelis kefyro
1 puodelis (ar net daugiau) šviežių ar šaldytų aviečių 

Gaminimo eiga

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180ºC. Riebalais ištepkite 25 cm skersmens apvalią kekso formą su skyle.
2. Dubenyje išsukite minkštą sviestą ir cukrų, kol masė taps puri. Muškite kiaušinius ir gerai išsukite.
3. Miltus, kakavą, kepimo miltelius, sodą, druską, tirpios kavos miltelius sumaišykite atskirame dubenyje. Porą šaukštų miltų mišinio berkite į avietes ir lengvai išmaišykite, kad avietės apsiveltų miltais. Likusius miltus berkite į tešlą, šiek tiek pamaišykite.
4. Į tešlą pilkite kefyrą, maišykite, kol neliks sausų miltų. Berkite uogas, palengva įmaišykite į tešlą.
5. Tešlą supilkite į paruoštą kepimo formą. Tešlos neturėtų būti daugiau nei 2/3 kepimo formos talpos, kad neišbėgtų per kraštus. 
6. Kepkite apie valandą arba kol įsmeigus medinį pagaliuką į keksą, jis liks sausas ir švarus.
7. Išėmę keksą palikite 15 minučių atvėsti formoje ir tik tuomet išimkite. 


Nice, soft and chocolatey pound cake with raspberries. 

Chocolate Raspberry Pound Cake


Ingredients
For 25 cm bundt pan
1 cup - 250 ml

2 1/2 cups plain flour
1/2 cup cocoa powder
1/2 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1 tsp espresso powder
Some salt
1 cup (220 g) softened butter
1 3/4 cups sugar
6 eggs
1 cup buttermilk
1 cup (or even more) fresh or frozen raspberries

Directions
1. Spray 25 cm bundt pan with a non stick spray. Preheat the oven to 180ºC.
2. Using a mixer cream together the butter and sugar, add the eggs and beat well.
3. In another bowl mix flour, cocoa powder, baking powder, soda, espresso powder and salt. Take 2 tbsp flour mixture and gently mix with raspberries. Pour the remaining flour to the batter and slightly mix. 
4. Stir in the buttermilk and raspberries.
5. Pour the batter into the prepared pan. It should fill 2/3 of your pan. 
6. Bake for an hour or until the metal skewer inserted in the cake comes out clean. 
7. Leave the cake to cool in a tin for 15 minutes before taking it out.


4 komentarai :

Medeja- CranberryJam rašė...

Manau bandysiu šitą.. kaip tik turiu aviečių :D

Baking Secrets rašė...

Va kaip smagu :) Aš ir ruošiuos tavo aviečių išmėginti pyragą :)

Gabrielė rašė...

Nuostabiai atrodo prappjautas!

Baking Secrets rašė...

Dėkui. Kažkaip ta nuotrauka net nelabai patiko :D Bet norėjau pjūvį parodyti :) O vat matai apsirikau, kažkam patinka :)

Printfriendly