2016 m. rugpjūčio 22 d., pirmadienis

Morengų ir aguonų tortas / Meringue Poppy Seed Cake


Tortas su aguoniniu biskvitu, morengų sluoksniais ir kavos-karamelės kremu.


Jau savaitė, kaip mano gyvenimo kalendorius persivertė per skaičiaus 31 pakopą. Taip, man jau trisdešimt vieneri. Laikas bėga nenumaldomai. Atrodo dar visai neseniai valgėme šokoladinį tortą gimtadienio proga, o štai jau reikia kepti naują... 
Šį kartą ilgai torto recepto nesirinkau. Seniai norėjau išmėginti Morengų ir aguonų tortą su kavos-karamelės kremu, tik progos tam tinkamos neradau. Va, ta proga ir atėjo. 

Tortas - skanus, riebokas, sunkokas. Sakyčiau, suaugusiųjų tortukas dėl kavos ir brendžio skonio. Bevalgant kilo mintis, jog tai tikras damų tortas - elegantiškas, saldus, karameliniu kavos kremu, su lengvu brendžio vėjeliu. 



Patarimai, pastebėjimai. Aš dariau mažą tortuką 15 cm skersmens, todėl visko ėmiau perpus mažiau (netgi dar mažiau, dauginau kiekius iš 0,4). 
Biskvitui aguonas reikia sumalti. Aš nemaliau, nenorėjau triukšmauti pietų miego metu. Didelės bėdos tas nepadarė. Skonis normalus, tik labiau lenda aguonos į dantis valgant. Nepatogumas.
Vietoj graikinių riešutų dėjau pekano riešutus, nes tik tokius turėjau. Jie gana panašūs, todėl puikiai tinka. Riešutus 5 minutes paskrudinau karštoje orkaitėje (180 laipsnių). Vėliau susmulkinau peiliu.
Morengus kepiau iš karto du ant vienos didelės skardos. Baltyminę masę ant kepimo popieriaus paskleidžiau šaukštu. Jei gausis truputį didesni morengai nei kepimo forma, apipjaukite kraštus aštriu peiliu. Kepiau 100 laipsnių temperatūroje apie 2 valandas, kol morengai gražiai atkibo nuo kepimo popieriaus. Tuomet išjungiau orkaitę, pravėriau dureles ir dar palikau kelioms valandoms padžiūti. Galima palikti ir per naktį!
Kremui tiek sviestas, tiek karamelė būtinai turi būti kambario temperatūros, kitaip kremas nesusimaišys. 
Jokiu būdų neužpilkite karštos ar dar šiltos karamelės ant torto! Kremas sviestinis, pradės tirpti. Palaukite, kol truputį pravės. Morengus dėkite, kai užpilta karamelė šiek tiek pastings, kad 'nenučiuožtų' nuo torto. 
Rekomenduoju tortą kepti žingsniais: pirmąją dieną, išsikepkite morenginius sluoksnius, kitą dieną kepkite biskvitą ir darykite kremą, tortą sutepkite, o trečiąją - puoškite. 


Sudėtingumas. Reikia pasistengti.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 3/5. Skanu, galbūt kartosiu. Tortas skanus, tačiau sudėjus darbo laiką, pastangas, kiek jų reikalauja ir skonį, vertinčiau vidutiniškai. Gan sunkus, riebus ir saldokas. Man labiau patinka lengvesni tortai.


Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Morengų ir aguonų tortas
Receptas adaptuotas iš sonatinos-receptai.lt

Ingredientai
24 cm apvaliai torto formai

Aguoniniam biskvitui
150 g minkšto sviesto 
150 g cukraus pudros 
1 citrinos tarkuotos žievelės 
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
4 vidutiniai kiaušiniai 
100 g miltų 
200 g maltų aguonų 
2 šaukštai pieno 


Sirupui
6 šaukštai vandens 
4 šaukštai cukraus 
2 šaukštai brendžio 


Morenginiams sluoksniams
5 vidutinių kiaušinių baltymai 
200 g cukraus 
80 g smulkintų pakepintų graikinių arba pekano riešutų 

Žiupsnelis vyno akmens (nebūtinai)

Karameliniam kavos kremui  
400 g minkšto sviesto 
2 skardinės (po 397 g) karamelės (tokios kaip 'Rududu')

200 ml stiprios kavos 

Karamelei tortui papuošti

Morengams tortui papuošti

Gaminimo eiga

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.
  2. Aguoniniam biskvitui išplakite minkštą sviestą su puse cukraus pudros. Įmaišyti citrinos žievelę ir vanilę. Po vieną įmaišyti kiaušinių trynius. Miltus sumaišyti su aguonomis ir atsargiai įmaišyti į tešlą kartu su pienu. Baltymus išplakti su likusia cukraus pudra iki standumo ir įmaišyti į tešlą. Tešlą sukrėsti į formą, išlyginkite paviršių. Kepkite 30-40 minučių arba kol įsmeigus medinį pagaliuką į pyrago centrą, jis liks sausas ir švarus. Kai biskvitas atvės, perpjaukite pusiau.
  3. Sirupui vandenį užvirkite su cukrumi. Virkite, kol ištirps cukrus. Nukelkite nuo ugnies, atvėsinkite ir įmaišyti brendį. 
  4. Morengams baltymus išplakite, kol suputos. Suberkite vyno akmenį (jei naudojate), tuomet nenustojant plakite ir berkite po šaukštą cukraus. Plakite, kol masė taps blizgi ir labai standi (apie 10 minučių). Įmaišyti riešutus. Ant kepimo popieriaus nusibrėžkite du 24 cm skersmens apskritimus ir juose lygiu sluoksniu paskleisti baltymų masę. Kepkite įkaitintoje iki 100 laipsnių orkaitėje, kol morengai lengvai nusiims nuo kepimo popieriaus (valandą ar net dvi, tris). 
  5. Kremui minkštą sviestą išplakite iki purumo (apie 5 minutes), po šaukštą plakdami sudėkite karamelę ir gerai išplakite. Po šaukštą plakant įmaišykite kavą. 
  6. Vieną aguoninio biskvito sluoksnį sulaistykite cukraus sirupu. Aptepkite kremu. Dėkite morengo sluoksnį, aptepkite kremu. Vėl dėkite aguoninį biskvitą, sulaistykite, tepkite kremu, dėkite morenginį sluoksnį. Visą tortą aptepkite kremu. Palaikykite šaldytuve, kol sustings.
  7. Tortą apliekite atvėsusia karamele. Palaukite, kol truputį apstings, tada puoškite morengais ir pabarstykite aguonomis.


Meringue Poppy Seed Cake recipe.

Meringue Poppy Seed Cake
Recipe adapted from sonatinos-receptai.lt

Coming soon!




7 komentarai :

Kęstutis Link rašė...

Man jau seilės kaupiasi :D Labai skaniai atrodo, o ir kaip tik vyro gimtadienis artėja (tai pasigaminsiu sau tortą jo proga :))) Tik norėjau paklausti, ar čia tinkama būtų kava kavos aparatams kur būna specialiai skirta? Na nes mes turime kavos aparatą ir tik tokią perkam dabar.. Nelabai žinau, ar ji kažkuo skiriasi nuo paprastos, bet visgi - gaminant visas detales noriu išsiaiškint. Ačiū!

Baking Secrets rašė...

Sveiki. O jūs turite omeny sumaltas kavos pupeles (kavą su nuosėdom)? Tuomet nelabai tinka, nebent bandyti ją perkošti, kad tikrai neliktų jokių nuosėdų. Kai gaminsite kremą, atsargiai, pilkite po šaukštą kavos ir gerai išplakite. Nesupilkite iškart viso kiekio, gali gautis per skystas kremas. Jau kelioms merginoms nepavyko kremas, sako per daug kavos. Todėl geriau dėkite po šaukštą, gerai išplakite ir stebėkite konsistenciją, kad nesigautų per skysta masė.

Anonimiškas rašė...

Sveiki, na nupstabiai sugunde mane sis receptas, kaip ir daug kitu. Jau ne viena torta isbandziau ir visada - nuostabus. Bet kaip su situo vargstu, nesuprantu kodel. Jau tris kartu bandziau sviesto ir karameles krema padaryt, ir neisigavo nei karto. Nors viska dariau, kaip parasyta. Sviesta ir karamele - kambario temperaturos. Kava - salta. Sukrenta gabalais man tas kremas nors tu ka. Gal zinot kodel?

Unknown rašė...

😊

Unknown rašė...

nuostabus skonis

Unknown rašė...

L.skanus tortas

Anonimiškas rašė...

Paskaičiavau kalorijas- bele kiek....🙈 apie 1000 vienoj porcijoj....Na bet skanumas neapsakomas- retkarčiais įmanoma palepint save ir draugus 🤩

Printfriendly