2015 m. lapkričio 4 d., trečiadienis

Kibinai / Meat Pasties


Trapūs kibinai su mėsos įdaru.


Rašydama apie tokius gerai žinomus lietuviams receptus kas kartą truputį nerimauju. Nesu lietuvių virtuvės specialistė, apskritai, nesu kokios nors virtuvės specialistė, greičiau mokinė. Dar savamokslė. Yra daugybę už mane geresnių kepėjų ar virėjų, nėra ko net diskutuoti. Ir tie žmonės tikriausiai turi savo mėgstamą receptą, savo nuomonę, koks turi būti kibinas, kas jis iš viso yra. Taip ir turėtų būti. Mes kiekvienas turime savo nuomonę, savo patyrimą ir savą skonį bei supratimą. 

Aš tikrai neišmanau, koks tas tikrasis kibinas turėtų būti, nors visada užsukę į Trakus jų ragaudavome be išimties. Ir tiesą pasakius, nelabai man svarbu iš ko pagaminta jų tešla, ar koks įdaras tradiciškesnis: su aviena, ar su kiauliena, varške ar kokiais kopūstais. Man maistas visų pirma turi būti skanus. Skonis svarbiausia. Po to galima kalbėti apie sudėtį, maistingumą, papročius, grožį ir t.t.

Ką tuo noriu pasakyti? Ogi kad šis receptas nėra autentiškas, tradicinis ir tikrai netobulas. Tačiau man kiekvieną kartą pasiteisinantis bei skanus. Tai pirmas ir iki šiol vienintelis receptas pagal kurį teko kepti kibinus. Radau, tiko, patiko. Kibinų tešla - trapi, įdaras - sultingas. Tai mano kibinų receptas, kurį labai seniai radau 'Darbštuolės' žurnale (turbūt vienas pirmųjų mano praktinių žurnalų). Džiaugiuosi, kad receptą išsaugojau ir galiu su Jumis pasidalinti. Galbūt atsiras žmonių, kuriems taip pat patiks. 


Teisybę pasakius, aš apskritai nedažnai kepu ir darau taip lietuvių mėgstamus desertus ar kepinius (net ir antruosius patiekalus). Vieną ar kelis kartus per metus, o kartais dar rečiau. Neturiu atsakymo kodėl. Tiesiog taip pas mus yra. Nereikia mums dažnai valgyti cepelinų, kugelių, virtinukų, žagarėlių ar kibinų. Užtenka tų retų progų. Todėl neturiu daug patirties ir net virvutę susukti reikia pasimokyti. Šypt.



Patarimai, pastebėjimai. Mėsa pjaustoma smulkiai, o ne malama, kad būtų sultingesnė. Esu bandžiusi abiems būdais. Man skaniau su kapota mėsa.

Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu. Kepiau ne vieną kartą. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Kibinai
Receptas adaptuotas iš žurnalo 'Darbštuolė'

Ingredientai

Tešlai
500 g miltų
250 g šalto sviesto
100 ml grietinės
100 ml majonezo
Žiupsnelis druskos

Įdarui
500 g kiaulienos sprandinės
1 nedidelis svogūnas
Druskos, pipirų pagal skonį

Aptepimui
1 kiaušinis
1 šaukštas vandens ar pieno
Gaminimo eiga
  1. Ruošiame tešlą. Į dubenį berkite miltus, druską, išmaišykite. Sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą (arba sutarkuokite burokine tarka) ir viską trinkite tarp pirštų, kol gausis trupininė masė. Grietinę ir majonezą sumaišykite ir supilkite į miltus. Užminkykite tešlą, suformuokite kamuoliuką. Tešlą suvyniokite į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą valandai.
  2. Įdarui kiaulieną smulkiai supjaustykite, sumaišykite su smulkiai pjaustytu svogūnu. Paskaninkite prieskoniais.
  3. Išimkite tešlą iš šaldytuvo. Padalinkite į 12 lygių dalių. 
  4. Kiekvieną tešlos dalį iškočiokite į apskritimą, dėkite mėsos įdaro, suimkite kraštus, užspauskite ir gražiai susukite. 
  5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo formas išklokite kepimo popieriumi ar patepkite riebalais, pabarstykite miltais. 
  6. Sudėkite kibinus ant skardų. Patepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite apie 30-40 minučių. 

    Crumbly meat pasties. 

    Meat Pasties
    Recipe adapted from the magazine 'Darbstuole'

    Ingredients

    For the pastry
    500 g plain flour
    250 g cold butter
    100 ml sour cream
    100 ml mayonnaise
    Pinch of salt

    For the filling
    500 g  diced pork
    1 small onion
    Salt and pepper to taste
    For the egg wash1 egg
    1 tbsp water or milk
    Instructions
    1. Make the pastry. In a bowl mix the flour, salt. Add the diced butter and rub everything between your fingertips until the crumbs form. Mix the sour cream and mayonnaise and add to the mixture. Knead into a pastry, form a ball, wrap it in the cling film and put to chill for an hour to the fridge.
    2. For the filling dice the pork, mix with chopped onions, season with salt and pepper.
    3. Take the pastry from the fridge. Divide into 12 equal pieces.
    4. Roll out each piece into a circle, add some filling, press the sides of it and twist the top nicely.
    5. Heat the oven to 180 degrees. Grease and sprinkle with the flour your baking sheets.
    6. Arrange the pasties on the baking sheets, brush with some egg wash.
    7. Bake for 30-40 minutes until golden brown.

    1 komentaras :

    Medeja- CranberryJam rašė...

    Seilės net nutįso :D niekaip neprisiruošiu pabandyt

    Printfriendly