Add

2015 m. spalio 14 d., trečiadienis

Tiramisu tortas / Tiramisu Cake


Tiramisu tortas pagal Beatos receptą.


Toliau tęsiu savo planus: kepti naujus tortus ir bandyti Beatos kepinių receptus. Šį kartą Tiramisu tortas. Vaje vaje, seniai tiek darbelio neturėjau su tortu. Gana lepus ir sudėtingas biskvitas, nemažai žingsnių, ne tiek labai sunkių, kiek užimančių laiko. Todėl visai nestebina, kodėl šeši Beatos knygos puslapiai skirti vien šiam tortui. Yra ką pasakyti...  


Patarimai, pastebėjimai. Biskvitui nenaudojami jokie kildinimo elemntai, todėl labai svarbu gerai išplakti kiaušinius. Plakite iki tirštos, baltos masės apie 5-7 minutes. Pakėlus mikserio antgalius turėtumėt 'suraityti' aštuonetuką ir suskaičiuoti iki 5, kol jis pranyks. 

Plakti kiaušinius reikia stikliniame ar metaliniame dubenyje pastatyme virš puodo su verdančiu vandeniu. Kodėl stikliniame ar metaliniame? Geriau išsiplaks kiaušiniai. Pirmiausia, į puodą pripilkite vandens, užvirkite, nukelkite nuo ugnies, pasistatykite patogiai ant stalo, dėkite dubenį su kiaušiniais ant puodo viršaus ir plakite rankiniu mikseriu. Dubuo jokiu būdu neturi liesti verdančio vandens, nes sutrauks kiaušinius!

Į tešlą reikia dėti tirpios kavos granulių ar miltelių. Jei dėsite kavos granules, jas reikia persijoti per sietelį. Aš turėjau tik granules, sijojau per sietelį, bet man vis tiek nelabai patiko, kaip granulės pasiskirstė tešloje. Iškeptame biskvite matėsi kavos 'taškiukai'. Nepakankamai ištirpo. Geriausia būtų jas ištirpinti, bet kadangi nesideda jokie skysčiai, sudėtinga. Todėl nežinau. Arba vietoj granulių reikia kavos miltelių, arba bandyti granules maišyti su tirpintu sviestu (gal pavyktų), arba keisti kakava? Atviras klausimas.

Tešlą reikia maišyti labai palengva ir atsargiai mentele ar mediniu šaukštu, bet ne mikseriu. Kad biskvitas būtų purus, kiaušiniai neprarastų viso 'įplakto' oro. 

Miltus, krakmolą geriausia į tešlą įsijoti, kad biskvitas būtų purus. Aš taip ir dariau. 

Biskvitas yra labai lepus. Reikia kepti iš karto, nelaikyti tešlos ilgai ant stalo. Kepti iškart keliose formose. Aš norėjau iškepti 4 atskirus biskvitus, nes nelabai mėgstu biskvitą pjaustyti. Turiu tik 3 formas. Kepiau iš pradžių 3 biskvitus, o vieną pasilikau vėliau. Ir ką? Teko vėliau jį išmesti. Biskvitas neiškilo, buvo susmegęs, plonas. Nutariau negadinti torto ir jo nenaudoti, todėl gavosi 3 biskvito sluoksniai. Nesėkmei galbūt įtakos turėjo ir tai, kad atidariau orkaitę. Čia vėlgi jokiu būdu negalima darinėti orkaitės, kol biskvitai kepa, nes gali susmegti ir nebeiškilti. Tą patvirtinu savo kailiu.



Sirupui reikia viską užvirti, kad cukrus ištirptų. Jei norite stipresnio alkoholio skonio, alkoholio nevirinkite, o įmaišykite vėliau.

Šokoladiniam kremui labai svarbu, kad masė būtų labai labai šalta, kitaip gali neišsiplakti. Todėl pasigaminkite iš karto, nes reikės palaukti, kol pravės iki kambario temperatūros, tuomet dėti į šaldytuvą kokiai valandai ar net ilgiau. Pagreitinti procesui galima kremą dėti į šaldiklį. Aš su tokiais dalykais bijau eksperimentuoti. Čia ne tešla, bijau peršaldyti. Kai masė bus atvėsusi, išplakite viską mikseriu iki tiršto kremo konsistencijos.

Maskarponės kremui reikia sumaišyti maskarponę ir sirupą. Beata siūlo dėti 4 šaukštus sirupo, aš dėjau 6 šaukštus. Buvo kiek tiršta masė ir norėjosi stipresnio skonio. 

Suliejant biskvitus sirupu reikia apie 2-3 šaukštus sirupo kiekvienam sluoksniui. Man iš tiesų norėjosi šlapesnio torto, todėl pilčiau truputį daugiau. Be to liko sirupo, kurį teko išpilti. 

Papuošimui galima pasilikti šokoladinio kremo. Galima susimaišyti papildomai 120 g maskarponės su šauktu cukraus pudros. Kadangi man gavosi trys sluoksniai, aš tepiau tuo pačiu maskarponės kremu, kurį gaminau biskvitams sutepti.

Tortui reikia laiko subręsti, todėl gerai būtų palaikyti šaldytuve bent porą valandų, geriausiai per naktį. 

Naudojau 20 cm skersmens formą. Galima naudoti ir 24 cm formą, tortas bus žemesnis.


Sudėtingumas. Reikia pasistengti.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 2.5/5. Skonis - skanu, man vidutiniška. Gaminimas - sudėtingas, reikalaujantis laiko, atidumo, tikslumo. Tiramisu - skonine prasme, užuomazgos. Damų piršteliai pakeisti biskvitais, sluoksniavimo metodas į tiramisu gal ir panašus, skoniai - turi tiramisu užuomazgų, bet tai tikrai ne grynas 'Tiramisu'. 

Viską sudėjus mano vertinimas toks. Pabandžiau, valio, bet antrą kartą nebedaryčiau. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Tiramisu tortas
Receptas adaptuotas iš Beata Nicholson knygos 'Beatos virtuvė: kepinių knyga'

Ingredientai
20-24 cm apvaliai torto formai

Biskvitui
6 kiaušiniai
160 g cukraus
140 g miltų
25 g krakmolo
1 šaukštas tirpios kavos granulių ar miltelių
60 g tirpinto sviesto

Kavos ir romo sirupui
100 ml brendžio ar tamsaus romo
100 ml stiprios paruoštos ekspreso kavos
200 g cukraus

Šokoladiniam kremui
300 ml grietinėlės (bent 35 proc.)
1 šaukšto cukraus
120 g juodo šokolado (bent 50 proc. kakavos)

Maskarponės kremui
250 g maskarponės 
4-6 šaukštai kavos ir romo sirupo (to pačio jau pasiruošto sirupui)

Papuošimui
Tarkuoto juodo šokolado
Gaminimo eiga
  1. Biskvitui paruošti reikia ištirpinti sviestą, atvėsinti. 
  2. Miltus sumaišyti su krakmolu, kavos milteliais (granules persijoti per sietelį).
  3. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Sviestu patepkite dviejų kepimo formų šonus, pagrindus išklokite kepimo popieriumi.
  4. Į stiklinį ar metalinį dubenį sumuškite kiaušinius, suberkite cukrų. Dubenį statykite ant puodo su verdančiu vandeniu ir mikseriu plakite kiaušinius, kol masė taps balta, tiršta, patrigubės apie 5-7 minutes. Įsijokite pusę miltų mišinio, sukamaisiais judesiais palengva įmaišykite. Berkite likusius miltus, vėl įmaišykite. Pilkite atvėsusį sviestą, atsargiai pamaišykite. 
  5. Tešlą po lygiai padalinkite tarp dviejų kepimo formų, kepkite apie 25 minutes, kol paruduos. Atvėsinkite.
  6. Sirupui supilkite viską į puodelį ir pakaitinkite, kad ištirptų cukrus. Atvėsinkite.
  7. Šokoladiniam kremui grietinėlę ir cukrų pakaitinkite, kad cukrus ištirptų. Šokoladą sulaužykite. Ant šokolado užpilkite karštą grietinėlę, palikite kelias minutes, tuomet gerai išmaišykite. Masę palikite atvėsti iki kambario temperatūros, tada dėkite į šaldytuvą. Masė turi būti labai šalta. Kai atšals, išplakite mikseriu.
  8. Maskarponės kremui sumaišykite maskarponę ir sirupą. 
  9. Formuokite tortą. Kiekvieną biskvitą perpjaukite per pusę. Į tortinę dėkite vieną biskvitą, sulaistykite sirupu, užtepkite maskarponės kremo. Dėkite antrą biskvitą, sulaistykite, tepkite šokoladinio kremo. Dabar vėl darykite tą patį - dėkite biskvitą, suvilgykite sirupu, užtepkite maskarponės kremo. Paskutinį biskvitą sulaistykite ir uždėkite ant torto viršaus. Torto viršų ir šonus aptepkite arba likusiu šokoladiniu kremu, arba maskarponės kremu, arba papildomai išplakite 120 g maskarponės su šaukštu cukraus pudros. Puoškite tarkuotu šokoladu.
  10. Dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms tortui subręsti.


Tiramisu layer cake. 

Tiramisu Cake
Recipe adapted from Beata Nicholson's book 'Beatos virtuve: kepiniu knyga'



Ingredients

For 20-24 cm spring form cake tin


For the sponge
6 eggs
160 g sugar
140 g plain flour
25 g corn starch
1 tsp espresso coffee or instant coffee granules
60 g melted butter

For rum and coffee syrup

100 ml dark rum or brandy
100 ml prepared strong coffee
200 g sugar

For the chocolate cream

300 ml double cream
1 tbsp sugar
120 g dark chocolate (at least 50 % cocoa solids)

For the mascarpone cream

250 g mascarpone cheese
4-6 tbsp rum and coffee syrup (same you've already prepared)

To decorate

Grated dark chocolate
Instructions
  1. Melt the butter and cool.
  2. Mix the flour, corn starch, instant coffee granules. Sift the mixture.
  3. Heat the oven to 190 degrees. Butter the sides of the tin and line it with baking paper.
  4. In a glass or metal bowl crack the eggs, add the sugar. Put the bowl over the pot with boiling water (just boil the water into a pot and transfer it from the heat to the table) and whisk with a hand mixer until pale, thick mixture for 5-7 minutes. Gradually add the flour mixture, gently fold in. Add the cooled melted butter, mix it carefully into the batter.
  5. Divide the batter evenly between the two cake tin, bake for 25 minutes until golden brown. Do not open the oven door while baking! Cool the sponges.
  6. To make the syrup heat all ingredients until the sugar melts. Cool it.
  7. For the chocolate cream heat the cream and sugar until the sugar is dissolved. Break the chocolate into a bowl, pour the hot cream over it and leave for couple minutes, then mix until smooth. Cool the mixture to the room temperature, chill it in the fridge for at least an hour. The cream should be very cold. Whisk the cream with a mixer until thick. 
  8. For the mascarpone cream mix mascarpone and 4-6 tbsp of your prepared rum and coffee syrup.
  9. Assemble the cake. Cut each sponge into two pieces. Put one sponge in the cake tin, brush with some syrup, spread some mascarpone cream. Put another sponge layer, brush it with the syrup, spread the chocolate cream. Again put the sponge, brush with the syrup, spread mascarpone cream. One more sponge layer, syrup and the remaining mascarpone cream. Decorate with grated chocolate.
  10. Chill the cake in the fridge for at least couple hours before serving.


Komentarų nėra :

Rašyti komentarą

Printfriendly