Add

2015 m. liepos 7 d., antradienis

Cinamoniniai sausainiai / Snickerdoodle Cookies


Saldūs, kvapnūs, traškūs, tuo pačiu minkšti sausainiai dengti cinamoniniu cukrumi.



         There's a light inside all of us
         It's never hiding you just have to light it
         It's the one thing that you got to trust
         It's like a diamond, you just have to find it

         So if you ever feel like giving up
         Yeah, let's remember that.. we were all meant to fly

         Spread your wings, across the universe
         It's your time to, it's your time to shine
         There's a light inside all of us
         Soon, you'll find that it's your time to fly
         Your time to fly

         ...
         Just reach up, don't give up
         Until you touch the sky
         Just reach up, don't give up
         Until you feel 'alized (realized)

         That we are all meant to fly


Šie žodžiai iš dainos nuolat dabar skambančios mano namuose. Žinot, kuomet išgirsti naują patinkančio atlikėjo dainą ir tuomet pastoviai spaudai 'Replay' mygtuką bei klausai, klausai, klausai, kol pagaliau atsibosta. Bent jau taip darau aš... Savaitę, dvi, mėnesį. Kol surandu kitą. Naujesnę. Negirdėtą. Kažkuo mielą širdžiai dainai.


Ši daina - tai himnas Specialiosioms Olimpinėms žaidynėms 2015. Tačiau žodžiai puikūs ir tinka bet kuriam iš mūsų... Juk taip gera ir malonu galvoti/žinoti, kad kiekviename iš mūsų slypi nešlifuotas, neatrastas deimantas, tereikia pasistengti jį atrasti savyje, o tada sušvytėti, išskleisti sparnus ir skristi... Kiekviename mūsų yra nepaslėpta šviesa, kurią tereikia įžiebti. 

Nuostabūs žodžiai. Įkvepiantys ir motyvuojantys. Beje, kaip tik šią dainą atradau, kai mano Baking Secrets Facebook'o puslapis peržengė 2000 narių pakopą. Man tai nerealus jausmas. Juk kažkada viską pradėjau viena, tiesiog spirgėjau užsidegimu ir kiekvienas mažas žingsnelis man atrodė, kaip didelis šuolis pirmyn. Aišku, meluočiau, jei sakyčiau, jog nenorėjau būti skaitoma, ale populiari. Kiekvienas bloger'is nori būti toks. Kitaip nebūtų prasmės rašyti ir stengtis rodyti rezultatų viešai. Norisi ne tik dalintis, džiaugtis, bet ir sulaukti atgalinio ryšio. Pagyrų (kas be ko) ir ne tik. Cha cha. Ir ką galiu pasakyti? Kuo toliau, tuo daugiau visko ir sulaukiu! Ne tik pagyrimų, padėkų, bet ir neigiamų komentarų. Chi chi. Kaip tik taip atsitiko su tuo sulauktu 2000-uoju nariu Facebook'e. 




Gavau pastabų, kad netobulais kepiniais ir nuotraukomis nedera dalintis internete (!). Pagalvojau: 'Štai, atėjo metas, dar labiau spirtis į priekį ir tobulėti, nes dabartinių pastangų panašu nebeužtenka'. O kad viskas taip būtų paprasta! Vienas, du ir tobula! Labai norėčiau.

Kita vertus, šiek tiek ir nuliūdino toks požiūris. Negi, jei nesi tobulas kepėjas, tobulas dailininkas, tobulas rašytojas ar fotografas, neturi teisės mėginti? Negi, jei tau nepavyksta tobulai, tą reikia slėpti už keturių sienų ir niekam jokiu būdu ir dar viešai nerodyti? Man tai atrodo kvailystė. Jei vadovaučiausi tokiomis nuostatomis, niekada nebūčiau iškepusi  ir pasidalinusi puikaus torto, minkštų bandelių, traškių sausainių receptais. Niekada nebūčiau išdrįsusi apie tai rašyti. Niekada nebūčiau nutapiusi savo pirmo paveikslo ir savaitę laiko juo ir savimi nesididžiavusi. Nebūčiau suradusi šviesos spindulėlių savyje ir nesidžiaugusi... Būtų buvę labai liūdna. 

Todėl linkiu, kiekvienam paieškoti ir atrasti kažką, kas Jus nors ir trumpam, bet pradžiugintų, įkvėptų ir leistų išskleisti sparnus bei atsiplėšti nuo žemės... Ir tuo būtinai pasidalinti. Galbūt Jūsų pavyzdys įkvėps kitus pamėginti, galbūt ir ne, bet bent suteiks Jums daugiau motyvacijos, džiaugsmo, pripažinimo. Negi, tai taip blogai? Džiaugsmu verta dalintis.

Linkiu, atsiplėšti nors trumpam. Juk, tai mirtinai būtina. Kitaip nebūtų verta gyventi. 

P.S. Dalinuosi ne tik netobulais savo kepiniais, jų nuotraukomis, bet ir pirmuoju savo visiškai netobulu KITIEMS, bet absoliučiai tobulu MAN paveikslu. 


Drįstu pasidalinti ir šiuo savo kūriniu viešai, internete. Kodėl? Pasidžiaugti, pasidalinti. Jau seniai norėjau, tik nerasdavau tinkamos progos. Dabar ji tiesiog tobula... 

Niekada nebuvau piešėja, mano gabumai šioje srityje visiškai nuliniai, tačiau kadangi, nuolat skaitau, domiuosi ir renku man įdomią informaciją, nepraleidau pro ausis ir apie šią 5 minučių tapymo techniką. Apie Conni Gordon. Tai unikali mokytoja, kurios metodų pagalba net maži vaikai ar žmonės, niekada nelaikę teptuko rankoje, gali sukurti stebuklus. Metodas labai paprastas... Sekti super lengvais Conni nurodymais ir jau po 5 minučių turėsite savo unikalų nutapytą paveikslą. Aš jau turiu... Nemoku apsakyti to jausmo, kurį jauti, kai laikai rankose jau užbaigtą paveikslą. Aplanko toks begalinis džiaugsmas, sielos pilnatvė. Nuostabus jausmas. Jei norite ir Jūs tai patirti, siūlau užsukti čia ir daugiau pasidomėti Conni Gordon. Išdrįskite, mėginkite, džiaukitės ir gyvenkite!


O dabar apie šiuos sausainius. Visai neplanavau jiems tokios įžangos, bet taip gavosi ir kažkodėl (chi, chi) dėl to labai džiaugiuos. Šypt. 

Patarimai, pastebėjimai. Sausainių tešlai naudojau vyno akmenį (angl. cream of tartar). Kas tas vyno akmuo? Jei neteko girdėti, daugiau informacijos rasti čia. Iš esmės, tai natūrali druska išsiskirianti gaminant vyną. Ji kartais naudojama kepiniams, plakant kiaušinio baltymus, grietinėlę. Čia vyno akmuo naudojamas sausainiams 'iškelti' ir norint išgauti būtent Cinamoniniams sausainiams (angl. Snickerdoodle Cookies) būdingą tekstūrą (traškūs išorėje, minkšti viduje) ir net skonį. Vyno akmuo neleidžia cukrui susikristalizuoti, todėl sausainio tekstūra išlieka minkštesnė nei įprastų cukrinių sausainių. Iškeptų sausainių paviršius pasidengia tarsi 'mažomis pagalvėlėmis' ar/ir sutrūkinėja. Tokią pagalbinę informaciją radau apie šiuos sausainius. Tiesą pasakius, kol to neperskaičiau nelabai ir pastebėjau visų tų 'išskirtinių' dalykų. Tik kai įdėmiai pradėjau tyrinėti, apžiūrinėti ir po mažą kąsnelį degustuoti, pamačiau šiems sausainiams būdingus bruožus. Bet jei taip atidžiai nežiūrėtum, manau tikrai sumaišytum juos su paprastais cukriniais sausainiais. Chi chi.

Jei visgi nerandate pirkti vyno akmens, tai dėkite 1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių vietoj sodos ir vyno akmens. Toks pakaitalas nurodomas kituose receptuose ir šaltiniuose. Aš asmeniškai nebandžiau ir negaliu palyginti, ar gautųsi tokios pačios tekstūros sausainiai, ar tik panašūs. Bet kokiu atveju, bus skanu. Juk apvolioti cinamoniniam cukruje!

Bandžiau kepti tiek didelius, tiek mažus sausainius. Didelius formavau vidutiniu ledų šaukštu (maždaug 2,5 valgomo šaukšto dydžio), o mažus mažu ledų šaukštu (1 valgomas šaukštas). Dailesni man pasirodė mažieji sausainukai, o jų ir gaunasi dvigubai daugiau. Tačiau mažesni buvo daug traškesni, o didesni sausainiai labiau atitiko norimą išgauti tekstūrą (traškūs išorėje, minkšti viduje). Todėl jei kepsite mažesnius sausainius ir norite tobulos tekstūros, kepkite trumpiau (apie 15 minučių). Aš abiejus sausainius kepiau vienodai apie 17 minučių. 




Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 3.5/5. Skanu, galbūt kartosiu.

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Cinamoniniai sausainiai
Receptas adaptuotas iš Laura in the Kitchen

Ingredientai
12 didelių arba dvigubai tiek mažesnių sausainių
1 puodelis - 250 ml

Sausainių tešlai
1 1/3 puodelio (200 g) miltų
1/2 šaukštelio sodos
1 šaukštelis vyno akmens (sodą ir vyno akmenį, galima pakeisti kepimo milteliais)
1/4 šaukštelio druskos
1/ 2 puodelio (110 g) minkšto sviesto
3/4 puodelio (170 g) cukraus
1 kiaušinis
1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto

Cinamoniniam cukrui 

1/4 puodelio cukraus
1 šaukštas cinamono

Gaminimo eiga
  1. Miltus, sodą, vyno akmenį, druską sumaišykite dubenyje.
  2. Į atskirą dubenį sudėkite sviestą, cukrų, kiaušinį, vanilę ir gerai išmaišykite. 
  3. Suberkite miltų mišinį, užmaišykite tešlą.
  4. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite cukrų ir cinamoną.
  5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių (160 laipsnių orkaitę su ventiliatoriumi). Kepimo popieriumi išklokite skardas.
  6. Ledų šaukštu (ar įprastu šaukštu) kabinkite tešlos, dėkite į cinamoninį cukrų, pavoliokite ir perkelkite tešlos kamuoliukus ant skardos. Visus tešlos kamuoliukus šiek tiek suploninkite pirštais.
  7. Kepkite 15-18 minučių. Išėmę iš orkaitės, sausainius kelioms minutėms palikite ant skardų ir tik tuomet perkelkite ant grotelių visiškai atvėsti.




Sweet, crispy, cinnamon sugar coated cookies.

Snickerdoodle Cookies
Recipe adapted from Laura in the Kitchen

Ingredients
For 12 large cookies 
1 cup - 250 ml

For the cookie dough
1 1/3 cup of plain flour
½ tsp of baking soda
¼ tsp of salt
1 tsp of cream of tartar
½ cup of softened butter 
¾ cup of sugar
1 egg
1/2 tsp of vanilla extract

For the Cinnamon Sugar

¼ cup of sugar
1 tbsp of ground cinnamon
Instructions
  1. Preheat your oven to 180 degrees (160 degrees Fan oven). Line baking sheets with parchment paper.
  2. In a small bowl, combine the flour, soda, cream of tartar and salt.
  3. In a large bowl, cream together the butter and sugar, add the egg and vanilla extract and mix until creamy and combined.
  4. Add your dry ingredients and just mix enough to incorporate all of the ingredients.
  5. In a small bowl, mix together the remaining ¼ cup sugar and the ground cinnamon. Set side.
  6. Drop the dough by using a small ice cream scoop into the cinnamon sugar mixture. Roll them around to coat and place them on prepared baking sheets. Bake for about 15 to 18 minutes.
  7. Cool n the baking sheets for a few minutes before transferring onto a wire rack to cool completely.

2 komentarai :

  1. Labai skanus reikalas :D Nors su cinamonu tikriausiai bet kas man būtų skanu

    AtsakytiPanaikinti

Printfriendly