2015 m. balandžio 14 d., antradienis

Klasikinė pica 'Margarita' / Classic Pizza 'Margherita'


Klasikinė, paprasta pica su mocarela ir bazilikais.


Dievinu itališką virtuvę, itališką kultūrą, kalbą ir šalį. Taip, tai mano svajonių kampelis. Nežinau, ar būtent todėl, bet mūsų įprastinis kasdienis maistas vis dažniau ir dažniau iš šio krašto virtuvės. Iš tiesų, anąkart kolega darbe paklausė, ką dažniausiai gaminu namie ir nesudvejodama pasakiau: 'Italian Cuisine!'. Tada susimąsčiau, jog esu lietuvė, gyvenu Anglijoje, dirbu japonų restorane, bet vis tik dauguma mano gaminamų patiekalų namuose yra būtent italų virtuvės. Jau išmokau gaminti ne vieną gardų itališką patiekalą: įvairias sriubas, troškinius, užkepėles, makaronus, o anąsyk aikčiojau nuo super minkštų ir nepakartojamo skonio Meatballs Napoletane. Kirto visi su pasimėgavimu. Tiesa, savo antrųjų patiekalų atradimais čia nesidalinu ir pasilieku sau poilsiui, gaminimui ir ragavimui be streso, fotoaparato. Tik kepdama picas, šia nuostata nesivadovauju ir visad stengiuosi pasidalinti. Štai, Jums paprasta klasikinė vegetariška pica 'Margarita'. 

Visai neseniai įsigijau naują kepinių knygą 'Italian Home baking', o kadangi knygų turiu ne vieną ir gan retai jas atsiverčiu ieškodama receptų (juk internete paprasčiau), pasižadėjau sau būtinai daugiau gaminti iš knygų. Ir pažadą tęsiu. 

Iš tikro tą dieną norėjau kepti visai kitą picą, bet neturėjau egzotiškų ingredientų, šaldytuvas buvo tuščias. Tačiau noras kažką minkyti ir sukurti buvo didelis. Paėmiau paprasčiausią receptą ir pagalvojau, o kodėl nepabandžius pagaminti Gino D'acampo picos tešlos ir picos 'Margaritos'. Ir štai, labai geras, skanus rezultatas! 

Niekada restorane neužsisakau tokios paprastos picos, visada stengiuosi paragauti kažko neragauto, naujo, egzotiško, vegetariško ar su jūros gėrybėmis. Toks pirminis mano pasirinkimas. O namuose atvirkščiai, dažnai kepu įprastinio skonio peperoni, sicilietišką, grybų, sūrio picas, kartais kokią vegetarišką, nes mano vyras labiau mėgsta tokias picas. Kitu atveju valgyčiau viena, o vyras paragavęs, apsisuktų ir eitų į šaldytuvą ieškoti, ko kito. Anąkart bandžiau picą su rikota, špinatais ir brokoliais, likau nesuprasta. Chi chi. Nei dešros, tik varškė ir žolė... Cha cha. Toks mano vyro požiūris. 

Tačiau kaip bebūtų keista, net jis šią picą sukirto ir dar teko pasiginčyti dėl paskutinio gabalėlio. Užskaitom abu!

Patarimai ir pastebėjimai. Čia reikia ir aš naudojau greito veikimo sausas mieles, kurias galima berti tiesiai į miltus ir viską tiesiog išmaišyti. Jei tokių neturite, gaminkite įprastą mielinę tešlą (mieles tirpinkite šiltame vandenyje ir įdėkite šiek tiek cukraus, kad tešla geriau pakiltų). 

Man patiko šis receptas, kad tešlos nereikia ilgai kildinti, vos 25 minutes. Tai kol pasiruoši kepimo formas, ingredientus, apsitvarkai virtuvę, tešla, žiūrėk, jau pakilusi. 

Gino siūlo picos padą aptepti pomidorų tyre ir pabarstyti druska, pipirais. Skanu, greita, viskas tvarkoje. Tačiau man daug skaniau su mano jau ruoštu picos padažu (receptas čia). Jis turi daug daugiau skonių, antrąkart gamindama naudojau būtent šį padažą. 

Nežinau, ar čia orginalus picos 'Margaritos' receptas (abejoju), bet aš labai mėgstu skonių sprogimą burnoje, todėl naudočiau ir kitų rūšių sūrius: parmezaną, čederį. Juolab, kad jų visad turiu šaldytuve. Gal tik tuomet tai jau nebebūtų pica 'Margarita', o daugiau sūrių pica.


Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!




Klasikinė pica 'Margarita'
Receptas adaptuotas iš Gino D'acampo knygos 'Italian Home Baking'

Ingredientai
Dviems 25 cm skersmens picoms

Picos tešlai
200 g miltų
140 ml šilto vandens
7 g sausų greito veikimo mielių
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
Žiupsnelis druskos

Picos viršui
200 g pomidorų tyrės
2 mocarelos kamuoliukai
Šiek tiek alyvuogių aliejaus 
Druskos ir pipirų pagal skonį
Baziliko lapelių

Gaminimo eiga

1. Į dubenį berkite miltus, druską ir sausas mieles. Centre padarykite duobutę, supilkite aliejų ir vandenį. 
2. Maišykite šaukštu, kol tešla susijungs, tuomet minkykite apie 5 minutes ant miltais pabarstyto paviršiaus, kol tešla taps glotni ir elastinga. 
3. Aliejumi patepkite dubenį, įdėkite tešlą, aliejumi aptepkite ir tešlos viršų. Dubenį apvyniokite maistine plėvele ir palikite tešlą 25 minutėms kambario temperatūroje pakilti.  
4. Kai tešla pakils, padalinkite ją į 2 dalis. Rankomis arba kočėlu suformuokite 25 cm skersmens picos padus. Kepimo skardą patepkite aliejumi ir ant jos sudėkite picos padus.
5. Ant picos tešlos tepkite pomidorų tyrės, padruskinkite, papipirinkite. Sudėkite kubeliais pjaustytą mocarelą ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
6. Kepkite įkaitintoje iki 200ºC orkaitėje apie 18 minučių, kol pagels. 
7. Papuoškite šviežiais baziliko lapeliais.



Classic, simple pizza with mozzarella and basil.

Classic Pizza 'Margherita'
Recipe adapted from Gino D'acampo book 'Italian Home Baking'

Ingredients
For two 25 cm diameter pizzas

For the pizza dough
200 g strong white flour
140 ml warm water
7 g fast-action dried yeast
1 tbsp olive oil
Pinch of salt

For the topping
200 g passata
2 mozzarella balls
Some olive oil
Salt and pepper to taste
Some fresh basil leaves

Directions

1. In a bowl mix flour, salt and yeast. Make a well in a centre and pour in water with olive oil. Mix everything together to form a wet dough.
2. Knead the dough for 5 minutes until smooth and elastic. 
3. Place in the oiled bowl, brush the top of the dough with oil and cover with a cling film. Leave to rest for 25 minutes at room temperature.
4. When the dough is risen, divide it into 2 pieces. With your hands or rolling pin form the dough into 2 round discs about 25 cm diameter. Place the pizza bases on the oiled baking trays.
5. Spread the passata over the top of the bases. Season with salt and pepper. Divide the mozzarella (cut into little cubes) between two pizzas and drizzle each with some olive oil.
6. Heat your oven to 200ºC and bake the pizza for 18 minutes until golden brown. 
7. Scatter over some fresh basil leaves on top of the pizzas. 


2 komentarai :

Medeja- CranberryJam rašė...

Atrodo labai skaniai.. norėčiau ir aš tokios paprastos picos :D

Baking Secrets rašė...

Kibk į darbą ir labai greitai gali ragauti :) Paprasta ir greita

Printfriendly