Medaus tortas / Honey Cake


For English recipe, please scroll down

Švelnaus skonio medaus tortas



Turbūt nieko naujo apie medaus tortą nepasakysiu. Tai vienas populiariausių tortų apskritai ir vienas mano ir mūsų šeimos mėgstamiausių. Kasmet jį kepu Kalėdoms. Tai mūsų viena iš šeimos tradicijų. 

Šiais metais šį tortą pasilikau Naujųjų vakarui, kadangi per Kalėdas skanavome tortuką su aguonomis. Nusprendžiau surizikuoti ir pamėginti naują medaus torto receptą. Jį radau skanioje knygoje 'Saulėtos virtuvės saldumynų knyga'. Tortukas skanus, švelnus, bet tačiau... 

Vis dėlto man daug labiau patiko mano senasis ir daug kartų išbandytas receptas - sluoksniuotas medaus tortas. Jis žymiai greitesnis, paprastesnis, o ir tortas gaunasi minkštesnis. Man patinka labiau. Nors ir šis tortukas nėra prastas, skanus ir vertas dėmėsio. 




Patarimai. Kepiau torto lakštus šiek tiek ilgiau apie 7 minutes. Kitąkart kepčiau, galbūt net dar ilgiau, kad lakštai gražiai paruduotų. 

Želatinai ištirpinti naudojau šiek tiek daugiau vandens. Patariu pasiskaityti jūsų naudojamos želatinos instrukciją. Man vandens prireikė daugiau. 

Miltų man užteko 560 g.

Būtinai būtinai ištirpintą sviesto/cukraus masę atvėsinkite iki kambario temperatūros, nes kitaip mušant kiaušinius į per karštą mišinį, juos sutrauks!  

Aš tolygiai nepaskirsčiau kremo, todėl nužteko visiems 7 lakštams. Stenkitės kremą paskirstyti vienodai.






Medaus tortas  
Receptas adaptuotas iš A. Černės knygos 'Saulėtos virtuvės saldumynų knyga'

Ingredientai
23 cm torto formai

Torto lakštams
100 g sviesto
100 g medaus
200 g cukraus
3 kiaušiniai
1 šaukštelis cinamono
1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/2 šaukštelio prieskonių mišinio (imbieras, muskatas, cinamonas, kardamonas ir pan.)
1 šaukštelis sodos
nuo 560 g iki 630 g (4 - 4 1/2 puodelio) miltų
žiupsnelis druskos

Kremui
1 l grietinės
200 g cukraus 
2 šaukštai citrinos sulčių
1 citrinos tarkuotos žievelės
1 šaukštas želatinos
30 ml vandens

Gaminimo eiga

1. Į puodelį sudėkite cukrų, medų, sviestą, prieskonius ir maišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sviestas ir cukrus ištirps. Nukelkite puodą ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.
2. Į pravėsusią masę muškite kiaušinius ir gerai išplakite mikseriu. Jokiu būdu nemuškite kiaušinių į per karštą masę, nes sutrauks kiaušinius.
3. Imkite 560 g miltų, suberkite sodą, druską, lengvai sumaišykite. Berkite miltus į paruoštą masę ir užminkykite tešlą. Jei tešla per minkšta, berkite dar daugiau miltų. 
4. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą valandai.
5. Išėmę iš šaldytuvo tešlą padalinkite į 7 dalis ir iškočiokite šiek tiek didesnis nei 23 cm skersmens lakštus.
6. Orkaitę įkaitinkite iki 180ºC. Dėkite iškočiotus lakštus ant kepimo popieriaus ir kepkite 4-5 minutes.
7. Tik išėmę iš orkaitės lakštus, apipjaukite. Likučius pasilikite trupiniams tortui papuošti.
8. Kremui pagaminti, želatiną užpilkite vandeniu, palikite išbrinkti. Dubenyje elektriniu mikseriu išplakite grietinę, citrinos sultis, žievelę, cukrų. Išbrinkusią želatiną ištirpdykite mikrobangų krosnelėje arba vandens garų vonelėje. Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir nuolat maišydami supilkite į kremą. 
9. Surenkame tortą sluoksniuodami lakštus su grietinės kremu torto formoje. Dedame į šaldytuvą sustingti, geriausiai per naktį. 
10. Puoškite smulkintais trupiniais ir plakta grietinele.


RECIPE IN ENGLISH


Nice, mild flavour layered honey cake.




Honey Cake  
Recipe adapted from the book  A. Cerne 'Sauletos virtuves saldumynu knyga'

Ingredients
For 23 cm spring form round cake tin

For the cake base
100 g butter
100 g honey
200 g granulated sugar
3 eggs
1 tsp cinnamon
1/4 tsp ground cloves
1/2 tsp mixed spices (nutmeg, ginger, cinnamon and similar)
1 tsp baking soda
about 560 g - 630 g (4 - 4 1/2 cups) plain flour
pinch of salt

For the filling
1 l sour cream
200 g sugar 
2 tbsp lemon juice
1 lemon grated zest
1 tbsp gelatin
30 ml water

Directions

1. In a pan, add sugar, butter, honey, spices. Cook over the medium heat until the butter and sugar dissolve. Remove from the heat and leave the mixture to cool to the room temperature.
2. Add the eggs to the cooled mixture and whisk well with a mixer. 
3. In a separate bowl mix the flour, soda, salt. Pour to the mixture and mix everything together. If the dough is too soft, add more flour.
4. Cover the dough with a cling film and pop to the fridge for an hour.
5. Take the dough out of the fridge, divide it into 7 pieces and roll out little bigger than 23 cm diameter circles. 
6. Preheat your oven to 180ºC and cook the cakes for 4-5 minutes. 
7. When you take the cakes out from the oven, straight away cut 23 cm circles (as your cake tin) and leave the crumbs for decorating. 
8. For the filling, dissolve the gelatin in the water. Meanwhile, whisk well the sour cream with the sugar, lemon juice and lemon zest. Heat the dissolved gelatin in the microwave, coll slightly and slowly add to the cream, mix. 
9. Layer the cake sheets with the cream in a spring form cake tin. Chill in the fridge for at least few hours or overnight. 
10. Decorate with the cake crumbs and whipped cream. 




Baking Secrets

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

5 komentarai:

  1. Šitą skanėstą reiktų tikrai išmokt :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laba diena, gal galite pasidalinti kaip pagaminote tas dailias viršūnėles ant torto? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sandra, čia tik plakta grietinėle išspausta per konditerinį maišelį su dantytu antgaliu :)

      Panaikinti
  3. O žvaigždutės buvo pirktinės - balto šokolado. Aš jų negaminau :)

    AtsakytiPanaikinti