2013 m. balandžio 16 d., antradienis

Čapati indiška duona | Chapatis



Today in my kitchen Chapatis - Indian flatbreads. Traditionally, chapatis are baked over an open flame, simply held in the hand. You have to be very quick, turning and moving the dough above the flame without letting it or your hands burn. Indian girls are taught how to do this from a young age and this skill is taken to be the sign of a good cook. Thankfully, chapatis are also very good cooked in a hot frying pan. They are delicious for scooping up almost any curry. It was very easy to work with Chapatis dough, because it wasn't sticky. Nice to feel some Indian style at home. 


Chapatis

Ingredients

250 g strong wholemeal bread flour, plus extra for dusting
160 ml water
20 ml olive oil, plus extra for cooking
5 g salt

Instructions

1. Mix all ingredients together in a bowl and form a rough dough. Tip dough onto a lightly floured surface and knead for 5-10 minutes until the dough is elastic and smooth. 
2. Put the dough into an oiled bowl, cover with towel or cling film and leave to rest for 30 minutes.
3. Divide the dough into 6 pieces. Roll each one into a ball, then into a thin 20 cm in diameter disc.
4. Heat a frying pan, brush with a tiny bit of olive oil. When the pan is hot, cook chapatis, one at a time for 1 1/2 - 2 minutes on each side until browned. Serve straight away.

Recipe from the book Paul Hollywood 'How to bake".


Šiandien virtuvėje Čapati - indiška plokščia duona. Tradiciškai, čapati duona kepama ant atviros ugnies tiesiog laikant ją rankose. Turi būti labai greitas, vartydamas tešlą ant ugnies ir neleisdamas jai sudegti arba nusideginti rankų. Indų mergaitės šito mokomos nuo jauno amžiaus, o šis gebėjimas indų kultūroje laikomas kaip geros virėjos bruožas. Tačiau čapati duoną galima puikiai iškepti ir karštoje keptuvėje. Ši duona skani su bet kokiu kariu. Su šios duonos tešla buvo ganėtinai lengva dirbti, kadangi ji nėra kibi (dėl į tešlą įpilto aliejaus). Greitai paruošiama, pigi, lengvai pagaminama, sveika ir skani! Malonu į savo namus įsileisti šiek tiek indiško stiliaus. 

Čapati indiška duona

Ingredientai

250 g pilno grūdo miltų, plius šiek tiek pabarstymui
160 ml vandens
20 ml alyvuogių aliejaus, plius šiek tiek kepimui
5 g druskos

Gaminimo eiga

1. Sumaišykite visus produktus inde ir suformuokite tešlą. Tešlą dėkite ant šiek tiek miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite apie 5-10 minučių, kol tešla taps elastinga ir minkšta.
2. Dėkite tešlą į aliejumi išteptą indą, uždenkite rankšluosčiu ar plėvele ir palikite 30 minučių pastovėti.
3. Padalinkite tešlą į 6 dalis. Iš kiekvienos dalies iškočiokite 20 cm skersmens plonus diskus. 
4. Įkaitinkite keptuvę, patepkite alyvuogių aliejumi. Kai keptuvė įkais, kepkite čapati paplotėlius iš kiekvienos pusės apkepdami 1 1/2 - 2 minutes, kol paruduos. Tuoj pat patiekite. 

Receptas iš Paul Hollywood  knygo'How to bake".

3 komentarai :

Medeja- CranberryJam rašė...

Mes namie tai darom 'sveikuoliska' varianta :) be druskos ir be aliejaus. Kepant juos paprastai nenaudojmas aliejus, kepama ikaitintoje storoj keptuveje. tik paskui siek tiek sutepu su sviestu jei prireikia kam.

Baking Secrets rašė...

Ačiū, kad pasidalinote savo patirtimi Medeja! Taip, skaičiau ir kiek teko bendrauti su pačiais indais, jie šią duoną kepa ant atviros ugnies, laikydami čapati rankose, be keptuvių ir aliejaus :)) Tačiau man iki šitokio pilotažo labai toli :)) Jūs teisi, yra receptų, kai druskos ir aliejaus į tešlą nededa. Aš čapati duoną kepiau pirmą kartą ir pagal Paul Hollywood receptą. O jis kaip žinia tikrai nėra indas :)) Beje, labai įdomu ar nepylus į tešlą aliejaus ji taip pat gerai "apsidirba", stipriai nekimba prie paviršiaus? Man buvo be galo lengva dirbti su tešla. Nereikėjo papildomai paviršiaus nei barstyti miltais, nei tepti aliejumi. Tešla visai nekibo, tas gana džiugiai nustebino.

Medeja- CranberryJam rašė...

Aš kepu beveik kasdien juos, tešlą darau tik miltai ir vanduo ir puikiai pavyksta :) svarbu, kad tešla pati būtų pakankamai kieta, bet elastinga. Pirma vieną pusę trumpai palaikom kol pradeda matytis kad kyla burbuliukai, tada apverčiam ir kitą pusę kepam su ranksluoščiu paspaudžiant, kad tolygiai apkeptų ir galiausiai apverčiam ir baigiam kept taip pat paspaudant :) Na toks mano įprastas metodas :)

Printfriendly