2016 m. sausio 25 d., pirmadienis

Citrininiai sūrio pyragaičiai su mėlynėmis / Lemon Blueberry Cheesecake Cupcakes


Labai skanūs citrininiai sūrio pyragaičiai keksiukų formelėse su mėlynėmis.



Mano meilė sūrio pyragams nesibaigia, o su kiekvienu receptu vis stiprėja. Argi galėtų būti kitaip? Jūs tik pažiūrėkite į šį vaizdelį viršuje (!). Come on, kas nenorėtų jų paragauti? Nuostabūs ir vaizdu, ir skoniu. Citrinų ir mėlynių derinys - klasikinis, nieko nestebinantis, bet labai gardus.

Kuo man dar labai patinka toks mini sūrio pyrago variantas? Būtent dėl jų dydžio ir greitos gamybos. Reikia dvigubai mažiau laiko pyragaičiams iškepti ir atvėsti nei dideliam sūrio pyragui (galima valgyti jau  po 3 valandų), o mini porcijos labai patrauklios ir patogios. Nereikia pjaustyti, tiesiog griebi 'keksiuką' ir bandai susivaldyti bei viso iš karto nepraryti. Šypt.

2016 m. sausio 24 d., sekmadienis

Margas šokolado ir karamelės sūrio pyragas (nekeptas) / Marble Chocolate and Caramel Cheesecake (No Bake)


Nekeptas šokolado ir karamelės sūrio pyragas.


Kai nekepu pyragų, tai nekepu, bet kai pradedu tai po kelis iš karto. Vakar padirbėjau su sūrio pyragais. Vienus kepiau orkaitėje (receptas greitai), kitą štai padariau nekeptą - tikrą atominę bombą. Šypt. Labai sodraus skonio - šokolado ir karamelės sūrio pyragas. Labai skanus ir 'siaubingai' lengvai pagaminamas. 

2016 m. sausio 23 d., šeštadienis

Bananų duona su razinomis ir migdolais / Banana Bread with Raisins and Almonds


Drėgna bananų duona su razinomis ir migdolų riešutais.


Bananų duonų receptų turiu ne vieną (šiame bloge) ir visi labai geri. Visi. Vartydama Annabel Karmel knygą aptikau dar vieną bananų duonos receptą skambiai pavadintą 'Best-ever banana bread'. Nors tokie pavadinimai manęs visai nestebina ir mažai intriguoja, nes beveik kiekvienas turi tokį 'Best-ever' bananų duonos receptą, ypač žymūs kulinarai, tačiau nusprendžiau receptą išbandyti. Juk taip seniai kepiau bananų duoną, o keli kilogramai prinokusių bananų pūpsančių vaisių inde šaukėsi būti suvartojami.

O iškepus, perpjovus ir paragavus duonelės, išvada tokia: labai drėgna, šlapia ir skani. Visai kitokia tekstūra nei anksčiau keptų.


2016 m. sausio 22 d., penktadienis

Saulėgrąžų užtepėlė / Sunflower Seeds Spread


Sveikuoliška saulėgrąžų užtepėlė su morkom, svogūnais, sūriu ir džiovintais pomidorais.


Vakar pamačiau šią idėją, o šiandien ryte pusryčiams jau įgyvendinau. Skani, sveikuoliška užtepėlė. Ar patiks visiems? Abejoju, bet prijaučiantiems sveikuoliškai mitybai, įtiks. 

Labai sunku apibūdinti skonį, nes nėra su kuo palyginti. Neateina jokių asociacijų į ką tai panašu. Nors kepintos morkos ir svogūnai labai priartina užtepėlės skonį lietuvių virtuvei. Iki skausmo pažįstamas derinys...


2016 m. sausio 21 d., ketvirtadienis

Balto šokolado Biscotti su pistacijom ir spanguolėm / White Chocolate Biscotti with Pistachios and Cranberries


Labai skanūs itališki Biscotti sausainiai su baltu šokoladu, pistacijom ir džiovintom spanguolėm.



Tai mano antras bandymas kepti itališkus džiūvėsius - Biscotti sausainius ir jis labai sėkmingas. Bent jau sėkmingesnis nei pirmasis. Šįkart gavosi tikrai sausi, kieti džiūvėsiai, kaip ir turėtų būti. 

Supratau savo klaidas iš pirmojo bandymo - tešlą formuoti reikia į plonesnes juostas ir pjaustyti ploniau, kad sausainiai tinkamai ir laiku išdžiūtų. O kad viršus blizgėtų, būtų kietesnis, aptepiau plaktu baltymu. 

Skonis labai geras. Mums labai patinka Biscotti sausainiai, išnyksta akimirksniu, o jų kepimas man tikras džiaugsmas, maža magija virtuvėje. Balto šokolado, pistacijų ir spanguolių derinys - klasikinis, nenuginčijamas, tobulas. 


2016 m. sausio 20 d., trečiadienis

Makaronai su žirneliais ir kumpiu / Bow-Tie Pasta with Peas and Ham


Labai skanūs, paprasti, greiti 'Kaspinėliai' (makaronai) su žirneliais, kumpiu ir sūriu.


Ieškote greito, paprasto, nebrangaus patiekalo? Šis būtent toks. Mums labai patiko. Labai skanu, galvojau, bus sausoki makaronai, nes makaronai be grietinės ir kitų padažų, bet visai nesausi ir neriebūs. Dar didelis pliusas, jog gaminimas greitas, paprastas ir visus reikalingus produktus aš visuomet turiu šaldytuve. Įsirašau šį patiekalą į greitų, pigių, visai šeimai patinkančių patiekalų sąrašą. 

2016 m. sausio 19 d., antradienis

Amerikietiški blynai / American Buttermilk Pancakes


Purūs, minkšti, saldūs kefyro blynai.


Žinot, yra daug blynų receptų ir jie man visi labai panašūs su beveik identiškais ingredientais: miltai, kiaušiniai, kefyras/pienas, cukrus, kildinimo elementai. Tačiau paradoksas - nors viskas lyg ir labai panašu, bet kas kartą gaunasi nauji blynai, naujas skonis, nauja tekstūra, net nauja išvaizda. Produktai lyg ir tie patys, jų kiekiai skiriasi nežymiai, o štai, rezultatas visada skirtingas. 

2016 m. sausio 14 d., ketvirtadienis

Kukurūzų ir brokolių kepsneliai / Sweetcorn and Broccoli Fritters


Vegetariški saldžiųjų kukurūzų ir brokolių kepsneliai.


Šią savaitę atradau dar vieną vegetarišką, nesunkų ir labai skanų patiekalą. Puikiai tiks ne tik lengviems pietums, užkandžiui, bet ir vaikų pietų dėžutei. Gaminau jau keletą kartų, patiko visai šeimai. 

Šį faktą tikrai verta paminėti, nes aš pati nemėgstu kukurūzų, o vyras apskritai skeptiškai žiūri į mano polinkį į vegetarizmą ir tokių patiekalų gaminimą. Visada truputį paragauja, pabando, bet ar valgys daugiau niekada nežinai. Šįkart valgė nesispyriodamas ir net gyrė, kad skanu. 

2016 m. sausio 12 d., antradienis

Tinginys / Uncooked Cocoa Cookie Bars


Paprastas tinginys su kondensuotu pienu ir kakava.


Neatėjau Jūsų nustebinti, parodyti kažko naujo ar neįprasto, nebus ir didelių liaupsių. Atėjau tiesiog pasidalinti pačiu paprasčiausiu Tinginio receptu. 

Šitą desertą gaminau po turbūt gerų penkių metų pertraukos. Nors buvo kilusi pagunda Tinginį pagerinti įvairiais priedais, bet galų gale nusprendžiau, jog šįkart to nedarysiu, kad visai to nenoriu. Noriu prisiminti vaikystės skonį, vaikystės desertą, patį paprasčiausią, be jokių įmantrybių.  

Vieninteliai dalykai, kuriuos truputį pakoregavau - sumaišiau dviejų rūšių sausainius: paprastus arbatinius ir kakavinius, ir kad nebūtų per daug nuobodus, įprastas vaizdas - apibarsčiau sezamo sėklomis. 

Rezultatas gavosi puikus. Labai skanu, nėra 'žvėriškai' saldu, labai patiko dviejų rūšių sausainių derinys. Žodžiu, po pirmųjų kąsnių likau maloniai nustebusi, nes jau buvau visai užmiršusi, koks tas Tinginys skanus.


2016 m. sausio 11 d., pirmadienis

Vištienos šnicelis su agurkų salotomis / Chicken Schnitzel with Cucumber Salad


Vištienos šnicelis su šviežiom agurkų ir krapų salotom.


Šis patiekalas bus įtrauktas į mūsų mėgiamiausius. Labai skanu. Vištiena minkšta, sultinga su traškia šviežios duonos, prieskonių ir Parmezano plutele. Agurkų salotos taip pat neblogos, paprastos, su japonišku 'tvistu' - užpilu. 

Varškinės širdelės / Cottage Cheese Heart Pancakes


Varškiniai 'Čirviniai' blynai.


Labai gardžios, švelnaus skonio varškinės širdelės. Ką tik iškeptos būna traškios, vėliau suminkštėja. Kepiau daugybę kartų ir turiu pasakyti, tai turbūt skaniausias mums 'Čirvinių' blynų receptas. Bent kol kas. Kol neatradau dar geresnio recepto. 


2016 m. sausio 10 d., sekmadienis

Keptos moliūgų spurgos / Baked Pumpkin Donuts


Orkaitėje keptos moliūgų spurgos su cinamono cukrumi.


Šiuo receptu turėjau pasidalinti dar rudenį, kai buvo moliūgų sezonas. Deja, vėluoju, bet moliūgų galima ir dabar nuspirkti, todėl nėra viskas taip blogai. 

Šios spurgos ypatingos tuo, jog yra keptos orkaitėje specialioje spurgų skardoje, o ne aliejuje. Tokias spurgas bandžiau pirmą kartą. Visai patiko. Skonis tikrai nepanašus į aliejuje keptas spurgas, greičiau panašesnis į keksiukus. Naudojama labai mažai riebalų, todėl geras receptas dietinei mitybai.

Minkštos, ne per saldžios, neriebios, su cinamono prieskoniu moliūgų spurgos!


2016 m. sausio 9 d., šeštadienis

Brusketa su rikota ir cukinijom / Courgette and Ricotta Bruschetta



Vegetariška, švelnaus skonio brusketa su rikotos kremu ir grilintom cukinijom.



Šeštadienis turbūt mėgstamiausia mano savaitės diena. Ne tik todėl kad visa šeima kartu, bet ir todėl kad turiu daug laiko ir galiu jį eksperimentuodama praleisti virtuvėje. Dažniausiai šeštadieniais išbandau keletą ar daugiau naujų patiekalų, užkandžių, kepinių. Ragaujame, susipažįstame su naujais skoniais, deriniais. Įdomūs šeštadieniai. 

Šis šeštadienio rytas prasidėjo panašiai. Išbandžiau kelis naujus patiekalus puikiai tinkančius pusryčiams. Vienas jų - Brusketa su rikota ir cukinijom. Skonis įdomus, sunkiai su kažkuo palyginamas, neteko nieko panašaus iki šiol ragauti, bet geras! Atrodo irgi fantastiškai. Patiko!


2016 m. sausio 6 d., trečiadienis

Briuselio kopūstai su svogūnais ir lašinukais / Brussels Sprouts with Onions and Pancetta


Kepti Briuselio kopūstai su svogūnais ir lašinukais.


Galiu lažintis, išgirdus, ką nors tariant 'Briuselio kopūstai', dauguma žmonių valingai ar nevalingai susiraukia. Kyla įvairių nemalonių asociacijų. Maždaug 'fu kaip neskanu', 'smirda', 'kartu'. Kažkada ir man kildavo tokios pačios asociacijos, nes nemokėjau jų tinkamai paruošti. Dabar mano mintys apie Briuselio kopūstus visiškai priešingos ir net seilė nutysta apie juos pagalvojus. Visa to paslaptis - mokėjimas tinkamai ir skaniai juos pagaminti. Turiu keletą receptų pagal kuriuos ruošiu Briuselio kopūstus, bet šis mano mėgstamiausias. Galiu valgyti tiesiog vienus! 

Briuselio kopūstai išlieka šiek tiek traškūs, svogūnai priduoda saldumo, lašinukai sūrumo. Vėlgi puikus balansas 'kartu, sūru, saldu'. 

Taigi, neraukykite nosies ir duokite Briuselio kopūstams antrąjį šansą. Puiki, labai sveika ir naudinga daržovė! Truputis išmonės, pastangų, kelių produktų ir skanus rezultatas garantuotas.


2016 m. sausio 5 d., antradienis

Cinamono blynai su karamelizuotais obuoliais / Cinnamon Pancakes with Caramelized Apples


Cinamoniniai blynai su karamelizuotais obuoliais ir graikišku jogurtu.



Cinamono blynai su karamelizuotais obuoliais - puiki idėja pusryčiams. Pirmą kartą šiuos blynus kepiau per Kalėdas, likau sužavėta ne tiek pačių blynų, o kiek viso derinio.

Blynai - gana paprasti, nelabai saldūs, net kiek sausoki, tačiau sujungus juos su karamelizuotais obuoliais ir graikišku jogurtu, viskas susilieja į vieną ir išbaigtą kulinarinį paveikslą. Karamelizuoti obuoliai priduoda ir drėgmės, ir gaivumo, ir reikiamo saldumo, o jogurtas viską puikiai subalansuoja. 

Iš tiesų, likau nustebusi, nes pirmą kartą valgiau blynus su nesaldžiu jogurtu (galima naudoti ir grietinę) ir skonis puikus. Iki tol mano sąmonėje buvo užfiksuota - 'saldūs blynai + saldus padažas/pagardas', o dabar šis klaidingas nusistatymas pasikeitė. Apskritai, gamindama pagal G. Ramzio receptus vis išmokstu ir atrandu kažką naujo sau, nenustoju stebėtis, kaip iš paprastų ingredientų ir nedidelėmis pastangomis galima sukurti puikius 'restaurant quality' patiekalus, koks svarbus kiekvienas patiekalo elementas jo išbaigtumui ir skonio subalansavimui. Toliau žaviuosiu, stebiuosi ir mokausi! Nuostabu. 


2016 m. sausio 4 d., pirmadienis

Kokosinis tortas / Coconut Layer Cake


Purus, minkštas, kvapnus, ne per saldus kokosinis tortas.


Su Naujais metais, naujais iššūkiais, darbais, tikslais!

Atsinešu savo Naujametį tortą. Daugumai jis bus pažįstamas, bent iš pirmo žvilgsnio. 'Rafaelo' tortas. Tiesa, nedrįstu jo taip vadinti, nes tai mano improvizacija, su man priimtinais pakeitimais ir patobulinimais.

Gavosi tikrai labai skanus tortas, purus it debesėlis, kvapnus, tikrai kokosinis ir ne per daug saldus. Jei pasitikite mano skoniu, bandykite. Patiks! 

2015 m. gruodžio 30 d., trečiadienis

Sumuštinis su silke, mangais ir paprika / Herring, Mango and Paprika Sandwich


Sumuštinis su silke, mangais ir konservuotomis paprikomis.


Ką tik vos negavau infarkto... Padariau sumuštinius, ruošiausi juos fotografuoti, o niekaip negaliu įjungti fotoaparato. Iš karto praskriejo milijonas minčių: ' košmaras, juk rytoj turėsiu padariusi tortą; teks viską pristabdyti, kol nusipirksiu naują fotoaparatą; naują fotoaparatą, aišku, daug geresnį, apie kokį jau seniai svajoju; bus nenumatytų išlaidų; turbūt čia ženklas iš aukščiau, kad neverta šitų sumuštinių fotografuoti ir t.t.'. Šypt.

Daug visokių protingų/neprotingų minčių, o kartu vis kylanti panika. Ačiū Dievui, nesu visiškai susipykusi su technika, 'pagooglinu', atnaujinu nustatymus ir, vualia, fotoaparatas veikia. Nusiraminu, vos nepuolu jo bučiuoti, senas, geras ir ištikimas 'draugas'. Šypt. Dar teks su juo padraugauti. Ir ačiū Dievui...

Apie sumuštinį. Jo receptą pamačiau VMG laidoje, 'įsikaliau' į galvą ir nusprendžiau po Kūčių (vienintelį metų laiką kuomet valgom silkę) būtinai išmėginti. Specialiai pasilikau silkės ir išbandžiau. Labai skanu! Tikėjausi kažkokio labai egzotiško, netikėto skonio, o paragavusi supratau, kad tas skonis ne toks ir netikėtas, o net priešingai labai pažįstamas. 

Labai panašu į pardavinėjamus silkių-mišrainių 'kibiriukus' su visokiais skoniais ir priedais: paprikomis, ananasais ir pan. Tik man asmeniškai toks paprastas sumuštinio variantas daug priimtinesnis: be nereikalingų priedų, padažų, daug sveikiau ir gali būti puikus užkandis net ant šventinio stalo. Visai lietuviška brusketa. 

Žmonės stebisi ir vis klausia, koks skonis. Skonis - puikus. Trigubas derinys - saldu (mangas), sūru (silkė), aištru/kartu (paprikos). Viskas tobulai kulinariškai sujungta ir suderinta. 


2015 m. gruodžio 29 d., antradienis

Biskvitinis medaus tortas + VIDEO / Honey Layer Sponge Cake + VIDEO


Minkštas, kvapnus biskvitinis medaus tortas su grietinėlės ir grietinės kremu + VIDEO receptas.


AČIŪ!!!! Jūs patys nežinote, kokią Kalėdinę dovaną man įteikėte! Iš tiesų, jų net keletas. Pirma, pusė milijono mano tinklaraščio peržiūrų! O antra, knygų krūva!!! Taip, ačiū visiems, kas ne tik čia užsukate, bet ir paspaudžiate reklamos nuorodas. Kiekvienas toks Jūsų reklamos paspaudimas, mažytė padėka man už šitą milžinišką darbą. 


Taip centas po cento, pagaliau prikapsėjo visai padori suma, kurią nusprendžiau išleisti sau ir savo pomėgiams - knygoms. Taip visai prieš pat Kalėdas mano knygų lentyna pasipildė ne tik seniai norėtais romanais, knygomis, bet ir penkiomis storomis kulinarinėmis biblijomis. Tendencija aiški, ar ne? Viskas tik Jūsų, mielieji, dėka. Ačiū dar kartą už šias dovanas. Jūs nerealūs!


O čia dar viena mūsų Kalėdinė tradicija - Medaus tortas. Visuomet jį kepu šv. Kalėdoms, tik receptus vis parenku skirtingus. Šį kartą Biskvitinis medaus tortas - jau antras mano gyvenime. Turiu pasakyti, labai skanus, labai tradicinis, labai panašus į 'parduotuvinį', į vaikystėje mamos pirktą medaus tortą. Receptas labai paprastas, nėra kur suklysti. Būtinai pamėginkite.



2015 m. gruodžio 26 d., šeštadienis

Kalėdinis keptas kalakutas / Christmas Roasted Turkey


Keptas kalakutas su česnakiniu ir šviežių žolelių sviestu.


Su šv. Kalėdom! Tikiuosi jos buvo šiltos ir pačių artimiausių rate. Ir žinoma, su pačiu skaniausiu maistu ir gražiausiomis Jūsų šeimos tradicijomis.

Visuomet svajojau, kai sukursiu šeimą, sukurti ir turėti savo šventines tradicijas. Viskas vyko natūraliai... Po truputį, per paiešką, nusistovėjimą, brandą, veikiant aplinkybėms, su gyvenamosios vietos pasikeitimais ir naujomis patirtimis. Kai kas liko praeity, užnugary, pasimiršo... O kažkas su laiku evoliucionavo, prigijo ir tapo Mūsų. 

Viena iš tų evoliucionavusių ir mūsų šeimoje prigijusių tradicijų - Kalėdinis kalakutas. Pradžioje tai buvo tiesiog šventinė višta ir tik prieš trejus metus vištą pakeitė kalakutas. Anglijos įtaka. Ir labai gera įtaka. 

Kalakuto kepimas tapo mums labai laukiamas, magiškas Kalėdinis ritualas ir kasmetinis smagus nuotykis. Pradedant nuo kalakuto dydžio pasirinkimo, vėliau jo atšildymo, bandymo pažaboti nestandartinį dydį ir kažkaip apdoroti, ilgo kepimo, o vėliau dar ilgesnio ir įdomesnio valgymo. Gimsta nauji juokai, džiaugsmai ir prisiminimai. 

Tai dar vienas įrodymas, kad maistas ir jo ruošimas šeimoje yra tarsi bendras vardiklis, kuris suvienija ir suartina šeimą. Magiška.

2015 m. gruodžio 23 d., trečiadienis

Kūčiukai + VIDEO / Poppy Seeds Crackers + VIDEO


Tradiciniai Kūčiukai.


Visus su Kūčiomis! Ramių, jaukių švenčių Jums. 

Greičiausiai daugumos Kūčiukai jau iškepti, tačiau receptu būtinai noriu pasidalinti. Be to, gal dar atsiras žmonių paskutinę minutę ieškančių recepto, o ir aš labai noriu įtraukti šį receptą į savo sąrašą. Praeitais metais suvėlavau ir nesidalinau. Prisižadėjau sau, jog šiemet būtinai! 

2015 m. gruodžio 16 d., trečiadienis

Imbieriniai sausainiai / Gingerbread Cookies


Imbieriniai sausainiai.


Kokios šventės be imbierinių sausainių ar meduolių? Man jie būtini kaip ir Kalėdinė eglutė. 

Šie sausainiai mums ypatingi. Tai pirmieji mano ir dukros kartu kepti sausainiai. Pirmą kartą susėdom prie mažo vaikiško staliuko, barstėmės miltais, kočiojom tešlą, spaudėm sausainius, ragavom dar neiškeptus (kažkam vis knietėjo paragauti). Pirmieji atmintyje užrašyti kepimo džiaugsmo kartu prisiminimai. Smagu. 

Ir visai nesvarbu, kad tai ne patys tobuliausi sausainiai ar gražiausiai išpiešti, bet patys mieliausi mums. Dar ir labai skanūs bei super paprasti! 

Taigi, dalinuosi receptu ir linkiu tokių pat smagių, gražių ir šiltų akimirkų Jūsų šeimose.   


2015 m. gruodžio 15 d., antradienis

Kalėdinis pyragas arba Vyskupo duona / Christmas or Bishop Cake


Kalėdinis pyragas arba dar kitaip Vyskupo duona su džiovintais vaisiais ir riešutais.


Gyvenant Anglijoje Kalėdiniu laikotarpiu neįmanoma parduotuvėse nepastebėti visokiausių Kalėdinių pyragų. Labai gražiai supakuotų, įvairiausių dydžių ir formų. Susivilioji, nusiperki ir būna, kad valgyti negali. Šypt. Tiek razinų, tiek džiovintų vaisių, jog nors ir stengiesi save įtikinti, kad skanu, galiausiai, pasiduodi. Ne, tokie pyragai ne man ir ne mums (bent jau ne mūsų šeimai). 

Prieš kelis metus per Velykas mėginau tokį pyragą iškepti namuose (receptas yra ir šiame blog'e) tikėdamasi, kad galbūt namuose keptas bus skanesnis. Galbūt kažkiek, bet vis tiek ne tas. O vat šiemet suradau, kas ir mums tinka bei patinka - Kalėdinis pyragas dar kitaip vadinamas Vyskupo duona. Pyragas neperkrautas džiovintais vaisiais, su riešutais, margas ir gražus kaip Kalėdų eglutė. Su kiekvienu nauju riekelės pjūviu vis įvairesnis ir įdomesnis vaizdas, skonis irgi neblogas. Išeitis rasta!

Receptas visiems, nors truputį į mus panašiems. 


2015 m. gruodžio 14 d., pirmadienis

Įtrūkę šokoladiniai sausainiai + VIDEO / Chocolate Crinkle Cookies + VIDEO


Labai gražūs, įtrūkę, sodraus šokoladinio skonio sausainiai.


Kadangi sniego nematyti, žiemos visai nesijaučia, pabandžiau ją prisišaukti tokiu saldžiu būdu - sausainiais. Gražiai apsnigti, sutrūkinėję sausainiai, kas be ko, šokoladiniai. Labai skanūs, sodraus, ryškaus šokoladinio skonio. Patiko! 


2015 m. gruodžio 12 d., šeštadienis

Šokoladinis grietininis tortas / Chocolate Sour Cream Layer Cake


Labai šokoladinis tortas su šokoladiniu-grietininiu pertepimu.


Pagaliau, pagaliau po ilgų dviejų savaičių kankinimosi ir kovos su ligomis, jaučiuosi žymiai geriau ir galiu su džiaugsmu kibti į savo darbus. Maniau nieko nėra blogiau, kai serga vaikai, pasirodo yra... Kai ne tik serga vaikai, bet ir tu pats. Vat tuomet, su ironiška šypsena prisimeni vaistų reklamą ir jų skalambijamą frazę: 'Mamos negali sirgti'. Juk iš tiesų, negali... Kaip bebūtų, sveikata po truputį grįžta į vėžias, nuotaika taip pat, todėl skubu dalintis skaniais šokoladiniais džiaugsmais - Šokoladiniu grietininiu tortu!

Labai skanus, tikrai šokoladinis, nesudėtingas ir vienas iš tų tortų, kuriuos galima ragauti iš karto, nelaikant per naktį šaldytuve.


2015 m. gruodžio 9 d., trečiadienis

Greita pomidorų ir bazilikų tarta / Tomato and Basil Tart


Greita sluoksniuotos tešlos tarta su rikotos sūriu, pomidorais ir bazilikais.


Pastebėjau, jog daugelis jau gyvena Kalėdų laukimu ir šventiniu laikotarpiu. Pas mane dar jis toli, nors mintyse ir aš pradedu dėlioti šventinį meniu, kepinių ir kitų gardumynų receptus ir idėjas. O kol šventiniai patiekalai tik mintyse, dalinuosi paprasta, greita, skania idėja - Pomidorų ir bazilikų tarta

2015 m. gruodžio 5 d., šeštadienis

Spurgos / Doughnuts


Minkštos mielinės spurgos su citrininiu glaistu.


Tokias amerikietiškas ala policininkų spurgas jau labai seniai norėjau išbandyti. Išmėginau keletą receptų, o kepiau gal keturis ar penkis kartus, kol gavosi daugmaž kaip norėjau.

Paskutiniu metu susipykau su mieline tešla. Tai sumaišau ne taip, tai pienas per šaltas arba kambario temperatūra per žema ir tešla gerai neiškyla, o ir mano rutina bei rudeninis gamtos grafikas absoliučiai nesutampa, todėl dažnai turiu bėdų dėl per tamsių ar per šviesių nekokybiškų nuotraukų. Viena vertus blogai, nes sugaištu daugiau laiko gamindama naujus receptus ir juos fotografuodama, kita vertus tą patį receptą išbandau ne vieną kartą, patikrinu, kartais patobulinu, o ir patirtis fotografuojant tikrai praverčia ir  labai jaučiasi. Taip nutiko ir su šiomis spurgomis. Turėjau nesklandumų su tešlos ruošimu, kvailų klaidų, netikėtų reikalų ne kartą sujaukusių mano planus. Tačiau galų gale štai jos... Spurgos.

Spurgos - minkštos, nėra labai saldžios, todėl citrininis glaistas labai tinka.

2015 m. gruodžio 2 d., trečiadienis

Sicilietiški makaronai / Pasta alla Siciliana


Labai skanūs makaronai su baklažanais, mocarela ir pomidorų padažu.


Tęsiu makaronų erą. Šįkart Sicilietiški makaronai - vegetariškas makaronų patiekalas su skrudintais baklažanais, mocarela, pomidorų padažu ir bazilikais. Kvepia Italija... 

2015 m. lapkričio 30 d., pirmadienis

Medaus sausainiai / Honey Cookies


Traškūs medaus sausainiai su imbieru.


Skanūs sausainiai su medumi ir imbieru. Traškūs, tuo pačiu viduje šiek tiek 'kramtomi' kaip saldainiai. Gražiai įtrūkę! Dailūs ir greitai pagaminami. Man labai patiko.


2015 m. lapkričio 27 d., penktadienis

Tortas 'Vyšnių korys' / Honeycomb Cherry Cake


Greitas, lengvai iškepamas tortas su sluoksniuotos tešlos ir vyšnių lakštais bei grietinėlės-jogurto kremu.



Labai lengvai iškepamas, greitas, skanus ir įdomus tortas! Puikiai tiks pradinukams ar tinginiukams, nes tešlos lakštai iš pirktinės sluoksniuotos tešlos, kremas labai paprastas. Kodėl nepabandyti? Dar ir labai skanu, lengva ir gaivu. 

2015 m. lapkričio 25 d., trečiadienis

Makaronai su sūriu ir brokoliais / Broccoli Mac & Cheese Bake


Labai skanūs kepti makaronai su sūriu, brokoliais ir traškia plutele.


Panašius makaronus su sūriu jau esu kepusi anksčiau. Tas receptas - tikra sėkmė - labai skanus. Todėl kai užtikau šį makaronų receptą su brokoliais ir keliais minimaliais pakeitimais, net neabejojau ar gaminti. Beliko įtraukti į savaitės meniu ir štai, skanus rezultatas. 

Koks skirtumas tarp šių dviejų Mac and Cheese receptų? Čia naudojami dviejų rūšių sūriai: Čederis ir Pamezanas. Padažas skaninamas garstyčiomis, o džiūvėsėlių plutelė daroma kiek kitaip. Ir be abejo, vietoj lašinukų ('Pančetos') naudojami brokoliai. Taigi patiekalas tampa vegetariškas. 


2015 m. lapkričio 23 d., pirmadienis

Graikiškos salotos su 'Halloumi' sūriu ir baklažanais / Griddled Halloumi and Aubergine Salad


Graikiškos salotos su grilintu 'Halloumi' sūriu, baklažanais, alyvuogėmis ir pomidorais.


Apie Gordon Ramsay ir mus siejančius ryšius (šypt) rašiau praeitą savaitę. Iš tiesų tuomet turėjau pradėti nuo šio recepto, nes tai pirmasis mano išbandytas G. Ramsay receptas. Būtent nuo šio patiekalo gavau lengvą, bet malonų šoką, burna išsproginėjo nuo skonių ir tobulų derinių. Viskas harmoninga, viskas idealiai suderinta, kiekvienas ingredientas vaidina savo svarbų vaidmenį ir tikrai negalima išmesti nė vieno! 

Šoką patyriau ne tik dėl skoninės darnos ir absoliučiai nuostabių salotų, bet ir todėl, jog pirmą kartą ragavau 'Halloumi' sūrio ir jis man labai patiko. Surprise, surprise. 'Halloumi' sūris - tradiciškai gaminamas iš ožkos ir avies pieno. Nors dabar dažnai gamintojai naudoja ir karvės pieną. O mano nuomonė apie ožkos sūrį iki šiol buvo gana skeptiška. Vien jo kvapas mane erzina. Tačiau būtent šios salotos ir šis 'Haloumi' sūris įrodė, kad net produktas, kurio nesi didelis mėgėjas, gali būti labai skanus, jei paruoštas tinkamai ir suderintas su kitais ingredientais. 

Taigi, gurmaniškam pasimėgavimui - Salotos su grilintu 'Halloumi' sūriu, baklažanais, pomidorais ir alyvuogių užpilu. 

2015 m. lapkričio 21 d., šeštadienis

Greitos bandelės su varške + VIDEO / Easy Cheese Danish + VIDEO


Greitos sluoksniuotos tešlos bandelės su varškės įdaru. Receptas + VIDEO.


Paprastai šeštadieniais receptų į tinklaraštį nekeliu (retkarčiais pasitaiko išimčių), tačiau šiandien kol kas nejaučiu, kad jau šeštadienis. Atrodo lyg būtų eilinė darbo diena. Ta pati rutina, ta pati buitis. Kad jau taip, nusprendžiau pradžiuginti (labai viliuosi, kad pavyks) Jus super paprastu bandelių receptu. Puikiai tiks tingiam šeštadieniui.
Sluoksniuotos tešlos bandelės su citrininiu varškės įdaru. Greitos, lengvos, o įdaras labai labai skanus. Tą tikrai galėtų patvirtinti ir mano mažoji ragautoja, jei mokėtų kalbėti. Sukirto ir ji pasigardžiuodama, o įdarą išvalgė pirmiausiai! Ne tik burna, bet ir nosimi. Po tokio skanaus deserto teko paskubinti vakarines maudynes ir išsiurbliuoti kilimą. Bet tai niekai, kai taip skanu ir suteikia visiems džiaugsmo ir šiltų šeimos akimirkų! 

2015 m. lapkričio 20 d., penktadienis

Biskvitinis medaus tortas 'Sodžius' / Honey Layer Sponge Cake


Minkštas, drėgnas, meduolinis, biskvitinis medaus tortas.


Tortukas! Pirmas mano gyvenime keptas biskvitinis medaus tortas. Ir labai vykęs. Labai skanus, drėgnas, minkštas, meduolinio skonio su truputį rūgščiu jogurto kremu. 

2015 m. lapkričio 18 d., trečiadienis

'Čirviniai' blynai / Heart Pancakes


Čirvinių blynų receptas.


Šiomis dienomis gyvenu manija... Ne kepinių, ne maisto, ne naujų receptų. Knygų skaitymo. Esu toks žmogus, kuris kartais 'užsikabina' ir kurį laiką pasineria vien į tą veiklą ir negali 'atsikabinti'. 

Taigi, pasinėriau į knygų skaitymą. Beveik kasdien 'sukremtu' po kokią nedidukę knygutę. Tiek 'kremtu', jog net puslę ant piršto pritryniau. Šypt. Nemaniau, kad taip įmanoma. Bet žinokit įmanoma, su naujoviška, modernia skaitykle ('Kindle'). Ilgai tas daiktas gulėjo nenaudojamas stalčiuje. Negalėjau priprasti prie tokio techniško skaitymo, o ir buvo daug neskaitytų popierinių knygų. Bet pagaliau atėjo diena, kai paėmiau tą daiktą į rankas ir nieko, pripratau. Dabar visai smagiai skaitosi. 

Beje apie savo perskaitytas knygas rašau tinkliaraštyje 'Laikas su knyga'. Tai vieta mano mintims apie mano knygas. Dienoraštis sau. Apie jį mažai kam kalbu (praktiškai nekalbu), nereklamuoju (apart dabar ir dar vieno karto čia) ir skiriu sau. 

Aš žmogus mėgstantis sudarinėti įvairius sąrašus. Tikrai. Mano visokie keisti sąsiuviniai pilni punktų ir sąrašų. Kartais atrodo, kad labiau mėgstu tuos sąrašus sudarinėti nei vykdyti kas juose parašyta. Šypt. Tie sąrašai suteikia man savidisciplinos, pareigos jausmą sau, ėjimą tikslo link. Tačiau kaip velniškai sunku jų laikytis... Labai sunku. Kaip tik todėl labai džiaugiuosi kiekvienu iš sąrašo 'išbrauktu' darbu, kiekviena 'išbraukta' knyga... O jų laaaaabai daug... Tiek daug, kad nežinau, kaip spėti viską perskaityti. Taip ir puoliau aistringai į knygų pasaulį. Kol ta aistra dega manyje, turiu veikti, kad bent vienas sąrašas sutrumpėtų. Juk ateity tų sąrašų bus dar daugiau, aš žinau...


2015 m. lapkričio 16 d., pirmadienis

Aštrūs vištienos sparneliai su grietinės ir laiškinių česnakų padažu / Buffalo Chicken Wings with Sour Cream and Chive Dip


Nuostabūs, traškūs, aštrūs, aliejuje kepti vištienos sparneliai su vėsinančiu grietinės ir laiškinių česnakų padažu.


Kaip manot kaip dažnai galima įsimylėti? Manau labai dažnai... Galima net kelis kartus į dieną. Tikrai. Ir nebūtinai kitą vyrą ar kitą moterį. Įsimylėti galima bet ką, bet kurią akimirką... Aš taip manau. 

Prieš savaitę aš įsimylėjau dukart: Dostojevskį ir Gordoną Ramzį. Ir visai ne kaip vyrus. Oj ne. Vienas juk visai iš kito laikmečio ir seniai miręs, antras štai ne mano skonio. Įsimylėjau jų kūrybą... Abiejų. Dostojevskį nuo pirmos 'Nusikaltimo ir bausmė' eilutės, Gordoną po pirmo jo patiekalo kąsnio... 

Visiškai skirtingi žmonės, visiškai priešinga kūryba: literatūra ir kulinarija, tačiau juos abu vienija viena - talentas. Vieno talentas reiškėsi per plunksną, kito - virtuvėje. Netikite? Paskaitykite 'Nusikaltimą ir bausmę' arba pasigaminkite šiuos amerikietiškus vištienos sparnelius (ir būtinai su padažu). Suprasite! 

Nuostabus patiekalas. Puikūs skoniai. Viskas nuo A iki Z suderinta. Burna tiesiog sprogsta nuo įvairovės ir kontrasto. Paragauji, išsprogini akis, sutrypi kojomis, sucypi 'vau', apsilaižai pirštelius ir taip po kiekvieno kąsnio. Gaminkite, būtinai gaminkite!


2015 m. lapkričio 13 d., penktadienis

Pertepti kakaviniai morengai / Cocoa Meringues


Traškūs išorėje, minkšti viduje kakaviniai morengai pertepti grietinėlės ir šokolado kremu.


Morengai nėra mano stiprioji pusė. Iš tiesų, tai turbūt antrieji morengai, kurie man (sakykime) neblogai pavyko. Atrodo paprastas kepinys, tačiau vis iškyla kokių nesklandumų. Po truputį, po truputį, įvaldysiu! Pirmas žingsnis jau žengtas.

2015 m. lapkričio 12 d., ketvirtadienis

Žuvies kepsniai su bulvių koše / Tilapia Cutlets with Mashed Potatoes


Žuvies kepsniai su traškia plutele ir švelnia, puria bulvių koše.


Tikrai nemaniau, kad dalinsiuosi tokiu paprastu ir kasdienišku receptu. Žuvies kepsnių receptas dar dar kam nors gali pasirodyti naujiena (nors jis labai labai paprastas), o vat kokia naujiena bulvių košė? Kas gi nemoka jos virti? 

O, bet, tačiau aš manau, jog gera, puri, švelni bulvių košė irgi turi savų paslapčių. Svarbiausia - teisingas bulvių, pieno ir sviesto santykis. Seniau košę virdavau iš akies, iš akies ir gaudavos. Vieną kartą gerai, kitą kartą nelabai. 

O dabar kiekvieną kartą košė gaunasi puiki, nes atradau teisingas proporcijas. Ir man visai ne gėda prisipažinti, jog net virdama bulvių košę aš bulves pasisveriu. Noriu užtikrinto, skanaus rezultato ir kadangi visiškai nepasitikiu savo technika 'iš akies', verčiau pasikliaunu svarstyklių tikslumu. Šypt.

O jei atsiras dar nors vienas žmogus, kuriam šis simple receptas padės  - būsiu patenkinta. 

2015 m. lapkričio 10 d., antradienis

Sausainiai 'Rugelach' / Rugelach Cookies


Sausainiai su džemu, riešutais ir cinamono cukrumi.


Dar visai neseniai dalinausi Rugelach sausainių su Nutella receptu. Minėjau, jog noriu išbandyti ir kitokius įdarus, labiau tradicinius. Štai, išmėginau - džemo, cinamono cukraus ir graikinių riešutų įdarą. Skaniau nei su Nutella.  

2015 m. lapkričio 9 d., pirmadienis

'Fettuccine' makaronai su vištiena ir baltu padažu / Light Fettuccine Alfredo


Labai skanūs itališki 'Fettuccine' makaronai su vištiena ir baltu padažu.


Tai vienas mėgiamiausių mūsų šeimos makaronų-vištienos patiekalų. Nuostabūs makaronai. Skonis puikus, pagaminti ilgai netrunka, nesudėtinga. Visada išnyksta akimirksiu ir niekada nelieka likučių.

2015 m. lapkričio 6 d., penktadienis

Šokoladinis karamelinis tortas su lazdyno riešutais + VIDEO / Chocolate Caramel Hazelnut Cake + VIDEO


Šokoladinis karamelinis tortas su lazdynų riešutais. Receptas su VIDEO.


Kartais tai, kas labai skanu ir gražu gimsta spontaniškai... Taip nutiko su šiuo tortu. Visai nesiruošiau tokio torto kepti, apskritai tą vakarą nesiruošiau nieko daugiau daryti. Jau ruošiausi ilsėtis, tačiau smalsumas nugalėjo.

Vienai mano skaitytojai nesisekė Šokoladinio karamelinio torto biskvito kepimas. Iškėliau daugybę teorijų kodėl, bandžiau patikslinti receptą, o galiausiai atsiraitojau rankoves, ėmiausi darbo ir pati iškepiau biskvitą. Pasitikrinau. Viskas pavyko geriau nei pati norėjau ar tikėjausi. O kai biskvitai iškepti, kas belieka. Tik tepti naują tortą!  

Nors Šokoladinis karamelinis tortas yra vienas populiariausių šio blog'o receptų, man jis per saldus ir nėra mėgstamiausias! O taip. Todėl šį kartą kremą pasistengiau patobulinti pagal savo skonį. Gavosi nuostabus tortas! Galvojau pasikuklinti ir neklijuoti jam 'Tobulas' etiketės, bet tiesiog negaliu! Man jis labai labai skanus. Nėra per saldus, šokoladinis (!), su karamele ir lazdynų riešutais. Minkštas, drėgnas. Mano skoniui ir natūrai. Tai et, kam čia kuklintis, taip ir nusprendžiau: 'Tortas tobulas'. 


2015 m. lapkričio 4 d., trečiadienis

Kibinai / Meat Pasties


Trapūs kibinai su mėsos įdaru.


Rašydama apie tokius gerai žinomus lietuviams receptus kas kartą truputį nerimauju. Nesu lietuvių virtuvės specialistė, apskritai, nesu kokios nors virtuvės specialistė, greičiau mokinė. Dar savamokslė. Yra daugybę už mane geresnių kepėjų ar virėjų, nėra ko net diskutuoti. Ir tie žmonės tikriausiai turi savo mėgstamą receptą, savo nuomonę, koks turi būti kibinas, kas jis iš viso yra. Taip ir turėtų būti. Mes kiekvienas turime savo nuomonę, savo patyrimą ir savą skonį bei supratimą. 

Aš tikrai neišmanau, koks tas tikrasis kibinas turėtų būti, nors visada užsukę į Trakus jų ragaudavome be išimties. Ir tiesą pasakius, nelabai man svarbu iš ko pagaminta jų tešla, ar koks įdaras tradiciškesnis: su aviena, ar su kiauliena, varške ar kokiais kopūstais. Man maistas visų pirma turi būti skanus. Skonis svarbiausia. Po to galima kalbėti apie sudėtį, maistingumą, papročius, grožį ir t.t.

Ką tuo noriu pasakyti? Ogi kad šis receptas nėra autentiškas, tradicinis ir tikrai netobulas. Tačiau man kiekvieną kartą pasiteisinantis bei skanus. Tai pirmas ir iki šiol vienintelis receptas pagal kurį teko kepti kibinus. Radau, tiko, patiko. Kibinų tešla - trapi, įdaras - sultingas. Tai mano kibinų receptas, kurį labai seniai radau 'Darbštuolės' žurnale (turbūt vienas pirmųjų mano praktinių žurnalų). Džiaugiuosi, kad receptą išsaugojau ir galiu su Jumis pasidalinti. Galbūt atsiras žmonių, kuriems taip pat patiks. 

Printfriendly