2015 m. gruodžio 5 d., šeštadienis

Spurgos / Doughnuts


Minkštos mielinės spurgos su citrininiu glaistu.


Tokias amerikietiškas ala policininkų spurgas jau labai seniai norėjau išbandyti. Išmėginau keletą receptų, o kepiau gal keturis ar penkis kartus, kol gavosi daugmaž kaip norėjau.

Paskutiniu metu susipykau su mieline tešla. Tai sumaišau ne taip, tai pienas per šaltas arba kambario temperatūra per žema ir tešla gerai neiškyla, o ir mano rutina bei rudeninis gamtos grafikas absoliučiai nesutampa, todėl dažnai turiu bėdų dėl per tamsių ar per šviesių nekokybiškų nuotraukų. Viena vertus blogai, nes sugaištu daugiau laiko gamindama naujus receptus ir juos fotografuodama, kita vertus tą patį receptą išbandau ne vieną kartą, patikrinu, kartais patobulinu, o ir patirtis fotografuojant tikrai praverčia ir  labai jaučiasi. Taip nutiko ir su šiomis spurgomis. Turėjau nesklandumų su tešlos ruošimu, kvailų klaidų, netikėtų reikalų ne kartą sujaukusių mano planus. Tačiau galų gale štai jos... Spurgos.

Spurgos - minkštos, nėra labai saldžios, todėl citrininis glaistas labai tinka.


Patarimai, pastebėjimai. Pienas turi būti šiltas, bet ne per karštas ir ne per šaltas, kitaip mielės nesuveiks. Ar mielės aktyvios, suprasite iš kvapo ir išvaizdos. Jos skleis rūgštų, aštrų kvapą ir pradės putoti. Visa tai rodo, kad mielės aktyvios ir tešla iškils.

Tešlą kočiokite maždaug 1 cm storio. Išspauskite 7-8 cm skersmens apskritimus, o viduriuką galite išspausti plastikinio butelio kamšteliu ar konditeriniu antgaliu, jei neturi mažesnės formelės.

Kai spurgas kildinsite antrą kartą, lengvai (laisvai) uždenkite plėvele ar švariu rankšluosčiu, kad būtų vietos tešlai pakilti.

Citrininiam glajui sumaišykite cukraus pudrą su trupučiu citrinos sulčių. Pilkite sulčių tiek, kad masė prasiskiestų, bet nebūtų labai skysta ir visa nenubėgtų nuo spurgų. Spurgas arba merkite į glajų, arba apliekite šaukštu.

Galite spurgas glaistu aplieti net keletą kartų. Pabarstukai tik dėl grožio. Jei norite, galite truputį pabarstykite, kol glajus dar nenudžiūvo.

Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 3/5. Skanu, galbūt kartosiu. Kelis kartus kepiau.





Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!




Spurgos
Receptas adaptuotas iš Laura in the Kitchen

Ingredientai
1 puodelis - 250 ml

Spurgoms

350 g miltų
7 g sausų mielių
50 g cukraus
3/4 puodelio (180 ml) šilto pieno
55 g sviesto
1 kiaušinis
Žiupsnelis druskos
Citrininiam glaistui
Cukraus pudros
Citrinos sulčių

Aliejaus kepimui Pabarstukų papuošimui
Gaminimo eiga
  1. Dubenyje sumaišykite miltus, druską, 25 g cukraus. Supilkite paplaktą kiaušinį. Atidėkite į šalį.
  2. Sviestą ištirpinkite, palikite atvėsti.
  3. Pieną pašildykite, sumaišykite su likusiu 25 g cukraus ir mielėmis. Palikite pastovėti, kol mielės pradės putoti ir suaktyvės.
  4. Į miltus supilkite pieną, išmaišykite šaukštu. Pilkite sviestą, maišykite. Užminkykite tešlą. Minkykite ant miltais pabarstyto paviršiaus apie 10 minučių, kol tešla taps glotni ir švelni. Jei reikia, įdėkite daugiau miltų. Tik nepadauginkite. Tešlą suformuokite į kamuoliuką.
  5. Dėkite tešlą į aliejumi pateptą dubenį. Tešlos viršų taip pat patepkite trupučiu aliejaus. Dubenį apvyniokite plėvele ir palikite 1 1/2 - 2 valandoms pakilti.
  6. Kai tešla pakils, išimkite iš dubens, iškočiokite 1 cm storio stačiakampį ir 7-8 cm skersmens sausainių formele išspauskite apskritimus. Viduriukus išspauskite mažesne formele arba plastikinio butelio kamšteliu.
  7. Spurgas ir spurgų viduriukus sudėkite ant miltais pabarstytos skardos, uždenkite plėvele ir palikite dar valandai pakilti.
  8. Spurgas kepkite gerai įkaitusiame aliejuje.
  9. Iškepusias spurgas dėkite ant popierinių rankšluosčių, kad nuvarvėtų aliejaus perteklius.
  10. Glaistui sumaišykite cukraus pudrą su nedideliu kiekiu citrinos sulčių. Apliekite spurgas ir apibarstykite pabarstukais.


    Soft yeast doughnuts with citrus glaze. 

    Doughnuts 
    Recipe adapted from Laura in the Kitchen

    Ingredients
    1 cup - 250 ml

    For the doughnuts
    350 g plain flour
    7 g dry active yeast
    50 g sugar
    3/4 cup (180 ml) warm milk
    55 g melted butter
    1 egg
    Pinch of salt
    For the citrus glaze
    Icing sugar
    Lemon juice

    Sprinkles to decorate
    Vegetable oil for frying

    Instructions
    1. In a bowl mix flour, 25 g sugar, salt. Add the beaten egg and set aside.
    2. Melt the butter and leave to cool.
    3. Mix the warm milk with the remaining sugar and yeast. Leave to stand on the counter until the yeast starts to act.
    4. Pour the milk mixture to the flour, start mixing, add the butter and mix until the dough forms. Knead the dough for 5-10 minutes until soft and silky. Add some flour if needed. Form the dough into a ball.
    5. Put the dough into a lightly oiled bowl, brush with some oil and cover with the cling film. Leave in a warm place for 1.5 - 2 hours until the dough is doubled in size and well risen.
    6. Roll out the dough to 1 cm thick rectangle, cut 7-8 cm with circles and cut out the doughnut holes. Arrange the doughnuts on the baking sheets (sprinkled with the flour), cover lightly with the cling film and leave to rise for 1 hour.
    7. Fry the doughnuts in the hot vegetable oil. 
    8. Let them drain on the paper towels.
    9. For the glaze mix some icing sugar and lemon juice and pour over the doughnuts.

    3 komentarai :

    Livija rašė...

    Sveiki,ar spurgos iseitu tokios pacios jei i tesla nedetciau kiausinio ar gal ji galima pakeisti kuo kitu?

    Baking Secrets rašė...

    Hm... Manau būtų kietos spurgos. Kuo pakeisti labai sunku pasakyti, niekada to nedariau. Gal keliais šaukštais kefyro ar grietinės? Taip suminkštintų kepinį.

    Unknown rašė...

    Pirma diena visai gal ir nieko, bet dečiau daugiau cukraus. O antra diena jau pasidare kietos ir nelabai. Kita karta pagal si recepta negamincia. Brt aciu, kaip pirmai kartui isejo gan gerai

    Printfriendly