2016 m. rugpjūčio 14 d., sekmadienis

Obuolių pyragas 'Sodžius' / Apple Sponge Cake


Biskvitinis, purus, lengvas, nesaldus obuolių pyragas.


Paprastas biskvitinio obuolių pyrago receptas. Skonis - įprasto, minkšto, puraus, lengvo pyrago. Pyragas nėra sausas ar sprangus, bet ir nešlapias. Nėra saldus. 
Jei norite paprasto, neįmantraus, pigaus kepinio, prašom!



Patarimai, pastebėjimai. Baltymus plakiau didžiausiu mikserio greičiu 5 minutes, kol tūris padidėjo keletą kartų, o tarp pirštų nesijautė cukraus kristalų.
Toliau viską maišiau šluotele ir mentele.
Naudojau bulvių krakmolą, bet tinka ir kukurūzų.
Obuolių nelupau, nes recepte nebuvo nurodyta. Iškepė normaliai ir darbo mažiau. 800 g - grynas obuolių kiekis, dar neišdarinėtų. Pjausčiau obuolius į 8 dalis. Galima pjaustyti ir stambiau į 4 dalis. 
Kepimo formą ne tik išklokite kepimo popieriumi, bet ir gerai ištepkite sviestu/riebalais, kad pyragas neprikibtų. Recepte buvo rekomenduojama išklotą ir išteptą formą dar pabarstyti džiūvėsėliais, aš to nedariau. Gavosi gerai. 
Kitąkart įpilčiau šlakelį vanilės paryškint skoniui ir kvapui. 

Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 3.5/5. Skanu, galbūt kartosiu.

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Obuolių pyragas 'Sodžius'
Receptas adaptuotas iš knygos 'Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys'

Ingredientai
33x25 cm kepimo formai

5 vidutiniai kiaušiniai
130 g cukraus
80 g miltų
15 g bulvių ar kukurūzų krakmolo
40 g sviesto, tirpinto ir atvėsinto
800 g obuolių, supjaustytų griežinėliais

Gaminimo eiga
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo formą ištepkite sviestu, įklokite kepimo popierių ir dar truputį patepkite riebalais.
  2. Obuolius nuplaukite, išimkite sėklas, padalinkite į 8 dalis. 
  3. Kiaušinių baltymus plakite mikseriu palaipsniui į juos suberdami visą cukrų. Plakite, kol tūris padidės keletą kartų ir nesijaus cukraus kristalų (apie 5-7 minutes).
  4. Kitame dubenyje išsukite kiaušinių trynius. Į trynius dėkite ketvirtadalį baltymų, išmaišykite.
  5. Miltus sumaišykite su krakmolu, suberkite prie trynių-baltymų mišinio. Įmaišykite kartu su tirpintu sviestu. 
  6. Krėskite likusius baltymus ir palengva įmaišykite į tešlą. 
  7. 1/3 tešlos pilkite į formą, tolygiai paskleiskite. Sudėkite obuolius ir užpilkite likusia tešla, išlyginkite paviršių.
  8. Kepkite 40-45 minutes arba kol įsmeigus medinį pagaliuką į pyrago centrą, jis liks sausas ir švarus.


    Apple Sponge Cake recipe.

    Apple Sponge Cake
    Recipe adapted from the book 'Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys'

    Ingredients
    For 33x25 cm baking tin

    5 medium eggs, separated
    130 g granulated sugar
    80 g plain flour
    15 g potato or corn starch 
    40 g butter, melted and cooled
    800 g apples, sliced

    Instructions
    1. Preheat the oven to 180 degrees. Grease and line your baking tin with baking paper. 
    2. Wash the apples, remove the the seeds and slice them into 8 pieces each.
    3. Whisk the egg whites gradually adding the sugar. Whisk until the egg whites increase in size several times and there is no sugar crystals (about 5-7 minutes with a mixer). 
    4. In another bowl, whisk the egg yolks. Stir in a quarter of the egg whites to the yolks. 
    5. Mix together the flour and cornstarch. Pour in the egg whites-yolks mixture together with the melted butter.
    6. Add the remaining egg whites. Mix everything until smooth batter.
    7. Pour 1/3 of the batter to the tin, spread the apples on top, pour over the remaining batter. Level the surface.
    8. Bake for 40-45 minutes or until the toothpick inserted in the center of the cake comes out clean.


    Komentarų nėra :

    Printfriendly