2015 m. kovo 11 d., trečiadienis

Šokoladinis sūrio tortas / Chocolate Cheesecake


Labai labai šokoladinis, kreminis sūrio tortas. 




Jei reiktų įvardinti vienus mėgstamiausių mano kepinių, tame sąraše tikrai atsidurtų sūrio tortas. Labai mėgstu. Išbandžiau jau ne vieną labai gerą receptą, bet tarp jų dar nebuvo šokoladinio sūrio torto. Taigi, prisiruošiau ir šiam gražuoliui. Ką galiu pasakyti? O Dievuliui, tikra šokolado bomba!!! Esu šokoholikė, maniau bus 'baika' su šiuo tortuku ir suvalgysim gana greitai. Bet teko šiek tiek pasistengti, nes tortas tikrai labai sotus, po vieno gabaliuko antro jau nelabai norisi. Ne dėl to, kad būtų neskanu. Skanu, labai. Bet pakankamai 'sunku'. 

Patarimai. Šokoladą galite naudoti tiek juodą, tiek pienišką, ar ir tokį, ir tokį. Įdarui aš naudojau daugiau juodojo šokolado, bet įdėjau ir pieniško. Glajui rinkausi tik juodąjį šokoladą. 

Sūrio tortas nekepamas vandens vonelėje, o vėliau nevėsinamas palengva išjungtoje orkaitėje, todėl gali šiek tiek įtrūkti. Vėsdamas jis taip pat traukiasi nuo formos kraštų. Recepto autorė siūlo, išėmus tortuką iš orkaitės, aštriu peiliu torto kraštus atskirti nuo formos (žinau, išsireiškiau nelabai kūrybingai, bet šiuo metu galvoje nerandu tinkamos frazės. chi chi.). Aš bandžiau tai padaryti, tačiau mano kraštai buvo ganėtinai lipnūs, nelengvai ėjo atskirti ir nenorėjau jų sugadinti (vėl dėl nuotraukų), todėl pusę torto 'atskyriau', pusę ne (kvailas sprendimas). Tortukas bevėsdamas šiek tiek įtrūko, bet man tai maža problema. Skonio tas nekeičia, parodai nenešiau. Cha cha. Kitąkart vis dėlto pamėginčiau iškart  kraštus apipjaustyti peiliu ir patikrinti, ar tai tikrai veikia. 


Jei norite šiek tiek lengvesnės tekstūros ir ne tokio didelio šokoladinio sprogimo, galima glajaus ir netepti. Man tortukas būtų puikiai susivalgęs ir be jo, o šokolado tikrai užtektų iš sausainių pagrindo ir pačio įdaro. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Šokoladinis sūrio tortas
Receptas adaptuotas iš  Joy of Baking

Ingredientai
20 cm formai nuimamais kraštais

Pagrindui
150 g kakavinių sausainių
75 g tirpinto sviesto

Įdarui
500 g kreminio sūrio (tokio kaip 'Philadelphia')
2 kiaušiniai
250 g juodojo ar pieniško šokolado (naudojau abu)
150 g cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
160 g grietinės

Šokoladiniam glajui

115 g juodojo šokolado
80 ml grietinėlės
1/2 šaukšto sviesto

Gaminimo eiga

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180ºC ir sviestu ištepkite kepimo formą. 
2. Sausainius susmulkinkite ir sumaišykite su tirpintu sviestu. Sausainių mase išklokite kepimo formą, gerai suspauskite ir dėkite į orkaitę kepti 8-10 minučių. Išimkite iš orkaitės, palikite atvėsti, kol gaminsite įdarą.
3. Šokoladą ištirpinkite dubenyje pastatytame ant puodo su verdančiu vandeniu (dubuo neturi liestis su vandeniu, nes šokoladas perkais) ar mikrobangų krosnelėje. Palikite, kad šiek tiek atvėstų.
4. Įdarui mikseriu iki purumo suplakite kreminį sūrį. Po truputį supilkite cukrų, išsukite iki purumo. Po vieną sumuškite kiaušinius, gerai išmaišydami po kiekvieno. Supilkite vanilę, pravėsusį šokoladą, gerai išmaišykite. Galiausiai įmaišykite grietinę.
5. Pilkite įdarą į formą.
6. Dėkite kepti 50-55 minutėms. Baigus kepti torto kraštai turėtų būti standūs, pakilę, o vidus šiek tiek 'banguoti', jei švelniai pajudinsite formą. 
7. Išimkite iš orkaitės ir palikite valandai kambario temperatūroje atvėsti.
8. Šokoladiniam glajui, nedideliame puode pakaitinkite grietinėlę ir sviestą, kol svietsas ištirps, o greitinėlė gerai įkais (neužvirkite). Užpilkite karštą grietinėlę ant šokolado, palikite kelioms minutėms, o tuomet išmaišykite. Jei šokoladas nevisiškai ištirpo, galite pakaitinti mikrobangų krosnelėje ar ant garų vonelės. Leiskite glajui, šiek tiek atvėsti prieš tepdami ant torto viršaus.  
9. Šiek tiek pravėsusį glajų, užtepkite ant torto viršaus ir dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms, o geriausiai nakčiai. 


Very very rich, creamy chocolate cheesecake.

Chocolate Cheesecake
Recipe adapted from Joy of Baking

Ingredients
For 20 cm spring form pan

For the crust
150 g chocolate digestive biscuits
75 g melted butter

For the filling
500 g cream cheese
2 eggs
250 g dark chocolate
150 g sugar
1 tsp vanilla extract
160 g sour cream

For the topping
115 g dark chocolate
80 ml whipping cream
1/2 tbsp butter

Directions

1. Preheat the oven to 180ºC and butter a 20 cm spring form pan. 
2. Crush the biscuits with a food processor and mix with the melted butter. Press the mixture into the base of the tin and bake for 8-10 minutes. Remove and cool.
3. Melt the chocolate in a bowl set over the simmering water or microwave and leave to cool a bit. 
4. Use an electric whisk to beat the cream cheese until smooth. Gradually add the sugar, beat until creamy. Add the eggs, one at a time, beating well after each one. Beat in the vanilla and melted chocolate. Finally, fold in the sour cream.
5. Pour the filling over the crust. 
6. Bake the cheesecake for 50-55 minutes, or until the edges are puffed and set, but the center is still wobbly when you gently shake the pan. 
7. Take out the baked cheesecake from the oven and let it cool at room temperature for an hour before covering with the ganache. 
8. To make the ganache, heat the cream and butter until the butter is melted and the cream is hot. Pour it over the chocolate, stir until it melts. Leave to cool slightly. 
9. Spread the topping on top of the cheesecake and put it to the fridge overnight or at least several hours. 



6 komentarai :

Medeja- CranberryJam rašė...

Man sūrio pyragai labai patinka, bet kažkaip retai prisiruošiu iškept :) Neatsisakyčiau tokio šokoladinio :D

Baking Secrets rašė...

Man ir jie labai labai patinka. Ir kept mėgstu, nieko sudėtingo nėra :)

Anonimiškas rašė...

O kokio riebumo grietinę naudoti?

Baking Secrets rašė...

36 proc :)

Unknown rašė...

KOkioje temperaturoje kepti? :)

Eglė rašė...

Sveiki, kokioje temperatūroje kepate patį cheesecake? Ačiū :)

Printfriendly