2014 m. gruodžio 11 d., ketvirtadienis

Kalėdiniai meduoliai / Gingerbread Cookies


For English recipe, please scroll down

Ir minkšti, ir traškūs, aromatingi, kalėdiniais prieskoniais gardinti meduoliai. 




Mažiau nei dvi savaitės liko iki Kalėdų. Prisipažinsiu, mūsų namuose dar jomis nelabai kvepia. Kalėdų eglutė dar garaže, papuošimai taip pat. Tik raudona staltiesė, vaikiškas advento kalendorius, kelios raudonos žvakutės ir kvepiantys meduoliai ant stalo išduoda, jog jau laikas puoštis. Šį savaitgalį būtinai... 

Šie metai ir šios Kalėdoms mums ypatingos. Tai pirmosios žiemos šventės, kai esame trise ir trečias nebe katinas, o mažas mūsų žmogutis - dukra. 

Šiuos meduolius jau kepu daug metų. Mūsų mėgstamiausi ir mylimiausi. Džiaugiuosi, kad radau puikų receptą ir tikiuosi, jog tai bus vienas iš tų receptų, perduodamų iš kartos į kartą. Šiais metai įdėjau rudo cukraus, o šiaip visąlaik darydavau su baltu cukrumi. Jei neturite rudo cukraus, puikiai tiks ir baltas. 

Meduolius labai greit ir lengva pagaminti. Gaunasi jų taip pat nemažai, priklausomai nuo formelių dydžio, apie 50-60 vienetų. Kai jau buvau susiruošusi kepti meduolius ir nuėjau ieškoti savo kalėdinių formelių, tik tuomet prisiminiau, jog teturiu dvejas - žvaigždutę ir gėlytę, likusios liko tėvų namuose. Reikės būtinai įsigyti daugiau įdomesnių formelių. Puiki proga. 

Kadangi nepasižymiu dideliais piešimo gabumais, o ir nemačiau prasmės daug laiko krapštytis, tai papuošiau simboliškai citrininiu glajumi (mano mėgstamiausiu). O pusę tešlos užsišaldžiau, kad kitąkart dar greičiau juos iškepčiau. 

P.S. Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Būtinai pasidalinkite savo nuotraukomis Baking Secrets Facebook'e  ir pasidžiaukime kartu! 


Kalėdiniai meduoliai
Receptas adaptuotas iš  supermama.lt

Ingredientai

450 g miltų
100 g balto cukraus
50 g rudo cukraus
100 g sviesto, tirpinto
100 g medaus (3 dideli kupini šaukštai)
2 kiaušiniai
2 šaukšteliai sodos
1 šaukštelis cinamono
1 šaukštelis prieskonių mišinio (cinamonas, kardamonas, imbieras, muskatas, gvazdikėliai ir pan.)
1/2 šaukštelio imbiero
šiek tiek muskato
žiupsnelis druskos

Citrininiam glajui
1/2 puodelio cukraus pudros
maždaug 1/2 citrinos sulčių, priklausomai nuo citrinos dydžio

Gaminimo eiga

1. Į dubenį muškite kiaušinius, supilkite abiejų rūšių cukrų, medų ir ištirpintą sviestą. Viską gerai išmaišykite.
2. Įmaišykite sodą.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, prieskonius, druską. Suberkite viską prie kitų produktų ir užmaišykite tešlą. Aš viską dariau su pastatomu mikseriu. 
4. Įkaitinkite orkaitę iki 220°C. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formas. 
5. Iškočiokite tešlą, išspauskite norimos formos meduolius. Dėkite meduolius ant kepimo formų ir kepkite apie 9-10 minučių, kol meduoliai gražiai paruduos. 
6. Glajui, sumaišykite cukraus pudrą su citrinos sultimis ir apliekite visiškai atvėsusius meduolius.


RECIPE IN ENGLISH



Soft, though still crunchy on the edges, flavourful gingerbread cookies.  


Gingerbread Cookies
Recipe adapted from supermama.lt

Ingredients

450 g plain flour
100 g white sugar
50 g soft brown sugar
100 g melted butter
100 g honey (3 tbsp)
2 eggs
2 tsp baking soda
1 tsp cinnamon
1 tsp all spice mix  (cinnamon, nutmeg, ginger, cloves and other)
1/2 tsp ginger
some nutmeg
a pinch of salt

For the lemon glaze
1/2 cup icing sugar
about 1/2 lemon juice (depends on the lemon size) 

Directions

1. In a bowl whisk together the eggs, both kinds of sugar, honey and butter until well combined.
2. Add the baking soda, mix it in. 
3. In another bowl mix flour, spices and salt. Pour this to the batter and mix well. 
4.  Preheat the oven to 220°C. Line your baking sheets with baking paper.
5. Roll out the dough, cut out the cookies, put on the prepared baking sheets and bake for about 9-10 minutes.
6. For the glaze, mix lemon juice with icing sugar and pour over the completely cooled cookies.


8 komentarai :

Anonimiškas rašė...

Paprasti ir tikrai skanūs meduoliukai!

Baking Secrets rašė...

Tikrai taip! Man todęl ir patinka :) Paprasti, greiti, bet labai skanūs :)

Unknown rašė...

Galima sodą keisti į kepimo miltelius?

Baking Secrets rašė...

Manau galima. Vietoj sodos dažnai naudojami kepimo milteliai. Man neteko niekad bandyti šių meduolių su kepimo milteliais, ar skirtųsi kas nors sunku pasakyti.

Unknown rašė...

Ar reikia nugesinti sodą?

Baking Secrets rašė...

nebūtina. Seniau gesindavau su trupučiu grietinės ar acto, bet šįkart negesinau, tiesiog supyliau. viskas ok buvo

Anonimiškas rašė...

Ar galima dabar kepti K
alėdoms?

Baking Secrets rašė...

As ju niekada taip ilgai neislaikau, visada labai greitai suvalgom. Bet manau tikrai galima jau kepti ir sandarioj dezutej laikyti.

Printfriendly