2014 m. liepos 14 d., pirmadienis

Daugiasluoksnis medaus tortas | Layered Honey Cake



Layered Honey Cake  
Recipe adapted from supermama.lt 


Ingredients
18-20 cm spring form round cake tin
1 cup - 250 ml

For the cake base
about 2 1/2 cups of plain flour 
2 eggs
1/2 cup sugar
50 g butter
2 tbsp honey
1 tsp baking soda
pinch of salt
some white vine vinegar 

For the cream
900 ml double cream
some sugar according to taste
lemon juice according to taste

For the decoration
Some crumbs
some melted dark chocolate

Instructions

1. In a small bowl put sugar, butter, honey and eggs. Set the bowl over the pan of the simmering water and mix constantly until the butter is melted and the mixture becomes smooth. 
2. Add some vinegar to the baking soda and stir it to the mixture. Whisk until foamy and doubled in size. Remove from the heat.
3. Add the salt to the flour. Pour the cooked mixture in the flour and make the dough. 
4. Divide the dough into 6-8 pieces (depends from the size of your tin) and roll same size circles as your cake tin. I usually roll little bit bigger circles and after baking them cut the edges. I use the leftovers to make crumbs and decorate the side and top of the cake.  
5. Bake the cake sheets in the preheated 250ºC oven until slightly brown.
6. For the filling, whisk the cream with some sugar and lemon juice until stiff peaks. 
7. Layer the cake sheets with the cream. Leave some cream to finish the cake. Spread the cream on the cake sides and the top evenly. 
8. Decorate with the cake crumbs and melted chocolate. 


Patirtis. Šis tortas buvo mano vienas mėgstamiausių ir dažniausiai gaminamų jau daugelį metų. Jį kepdavau gimtadieniams, visada šv. Kalėdoms, kartais Naujiems metams. Kas ragavo, niekada nenusivylė ir labai gyrė. Iš tiesų tai mano pirmasis tortas, kurį išmokau kepti. Tada labai džiaugiausi, nes visad maniau, kad torto kepimas namuose labai sudėtingas ir komplikuotas dalykas, tačiau taip tikrai nėra. O šį tortą pagamins ir visai patirties neturintys. 


Kokia būtent šio tortuko istorija? Paprasta - tai dovana draugui gimimo dienos proga. 

Iš tiesų turėjau vos 4 laisvas valandas iki baliaus pradžios, todėl kepiau skubėdama, o deramai papuošti nelabai išėjo. Vyras tempė pro duris! Nepaisant to tortas gavosi gerai, tik šio deja, neteko paragauti, nes nesulaukėm baliaus pabaigos, o išskubėjom namo migdyti savo mažosios namų direktorės. Bet jubiliatas buvo patenkintas ir sakė, kad buvo labai skanu. Noriu pagirti ir padėkoti už puikią torto pjūvio nuotrauką! Ačiū Andriau! 

Skonis. Labai skanus, minkštas, drėgnas medaus tortas. 

Ką daryčiau kitaip kitąkart. Nieko. Jei norite didesnio, storesnio torto, normas didinkite ir kepkite daugiau lakštų.

Daugiasluoksnis medaus tortas  
Receptas adaptuotas iš Supermama.lt 


Ingredientai
18-20 cm torto formai
1 puodelis - 250 ml

Torto lakštams
apie 2 1/2 puodelio miltų
2 kiaušiniai
1/2 puodelio cukraus
50 g sviesto
2 šaukštai medaus
1 šaukštelis sodos
žiupsnelis druskos
šiek tiek balto vyno acto sodos nugesinimui

Kremui
900 ml grietinėlės
cukraus pagal skonį
citrinos sulčių arba rūgštelės pagal skonį

Papuošimui
Trupinių ir tirpinto juodo šokolado

Gaminimo eiga

1. Į nedidelį dubenį sudedame cukrų, medų, sviestą, kiaušinius ir statome ant puodo su verdančiu vandeniu (garų vonelės). Maišome, kol sviestas ištirps, o masė taps vienalytė. 
2. Sodą nugesiname su šlakeliu acto. Kai kiaušinių-sviesto masė įkais, supilame sodą ir maišome, kol masė padvigubės, gerai suputos. Nukeliame nuo viryklės.
3. Į miltus beriame šiek tiek druskos bei supilame paruoštą karštą masę. Užminkome tešlą.
4. Daliname tešlą į 6-8 dalis (priklausomai nuo torto formos dydžio) ir iškočiojame plonus lakštus. Aš visad iškočioju šiek tiek didesnius lakštus nei mano torto forma, o kai lakštai iškepa apipjaustau pagal formą. Lakštų likučius susmulkinu ir naudoju tortui papuošti.
5. Kepame torto lakštus 250ºC temperatūros orkaitėje, kol paruduos.
6. Kremui pagaminti, išplakame grietinėlę su trupučiu cukraus ir citrinos sultimis (rūgštele) iki standumo. 
7. Surenkame tortą sluoksniuodami lakštus su plakta grietinėle torto formoje. Dedame į šaldytuvą sustingti geriausiai per naktį. Jei neturite tiek laiko, galite tortą sutepti ir puošti iš karto.
8. Puošiame smulkintais trupiniais ir tirpintu šokoladu.


12 komentarų :

Medeja- CranberryJam rašė...

Vienas iš skaniausių tortų ever! :) Nuo pat vaikystės. Jei kas sakytų rinktis kokį super duper tortą iš prancūziškos kepyklos ar tokį tortuką neabejodama rinkčiaus medaus :)

Baking Secrets rašė...

Mano ir vienas mėgstamiausių :) Kepdavau visom progom, dabar bandau naujus skonius daugiau, bet šito neužmirštu. Mums Kalėdos be medaus torto, ne Kalėdos :)

Ramune rašė...

Sveiki, iskepiau paplocius, rytoj tepsiu krema, bet suabejojau- mano paplociai gavosi kieti kaip traskuciai.. Perkepiau? Per ploni? Tikiuosi pertepus kremu permirks ir bus ok, norejau pasitikslinti:)

Ramune rašė...

Mano paplociai gavosi labai ploni ir kieti, kaip manote, perkepe? Per plonai iskociojau? Tikiuosi pertepus kremu padetis pasikeis:)

Baking Secrets rašė...

Kiek darėte sluoksnių ir kokia torto forma? Šis tortas nėra biskvitinis. Lakštų daroma daugiau ir plonų. Tikrai gaunasi ploni papločiai ir kai atvėsta, jie sukietėja. Bet sutepus kremu, pastovės, susigers ir suminkštės :)

Baking Secrets rašė...

Viskas turėtų būti gerai, kai sutepsit ir susigers kremas, suminkštės. Kiek patikslinau receptą dėl torto formų ir sluoksnių. Kuo mažesnė forma, tuo daugiau sluoksnių galima padaryti. Jei forma didesnė, automatiškai papločių kiekis mažėja.O jums miltų nereikėjo daugiau, kad tešla nebeliptų prie rankų? Turėsiu atsiprašyti, buvau padariusi klaidą miltų reikia apie 2.5 puodelio, iš esmės, kad tešla nebeliptų prie rankų, bet ir nebūtų per kieta. Tikiuosi viskas Jums gerai gavosi.

Ramune rašė...

Na, sutepiau ir laikau kumscius:) kadangi jubiliatei tik metukai, tai ji labai kritiska nebus, tikiuosi:) as kepiau 26cm formoj, produktus didinau is 1.5 karto ir taip, miltu truko pagal recepta, bet susiprotejau pasidaryti plastilinine tesla:) dar neaisku buvo suputojimas po to, kai idedi sodos. Kiek ilgai kaitinti reikejo? Dekui uz visus atsakymus:)

Baking Secrets rašė...

Tai viską puikiai padarėte :) Labai pergyvenau dėl Jūsų vakar. Bet dabar manau, viskas tikrai gerai Jums gavosi :) Kaitinti tik tiek, kad suputotų, padidėtų masė ir galima nukelti. Tikiuosi mažajai patiks, o tai labai svarbi proga :) Mes prieš porą mėnesių tokią pat progą turėjom :) Tik kepėm zuikio tortą vanilinį su sviestiniu kremu, nors tiesą sakant, galvojau ir apie šitą tortą. :)

Ramune rašė...

Tai stai, be reikalo rupesciu prikeliau:) aha, as jusu zuikio torta maciau, bet nusprendziau ji pasilaikyti vasarai, turesim kita maza proga:) oi, bet sypratau, kad praktikuotis ir tobuleti tai dar ojojoj kaip reikia.. Apie papuosimus jau nekalbu. Man net trupiniais graziai nepavyko aplipdyti, pas jus tai kaip is parduotuves atrodo:)

Baking Secrets rašė...

Ne, ką Jūs. Man labai malonu, kad čia užsukat, o dar maloniau, kad ir kepate. Reiškias pasitikit, tai nesinori nuvilti :) Papuošimams reikia praktikos, kantrybės ir kruopštumo. Nemėgstu aš daug tepliotis su papuošimais, ne juose slypi torto skanumas :) Šitam tortui kruopštesnė buvau, nes nešėm dovanų. O šiaip nesu prof. kepėja, tik labai norą didelį turiu, stengiuosi išmokti. Daug visko įvairaus bandau kepti ir su kiekvienu kartu matau, kad po truputį tobulėju. Taip kad, jei aš galiu, reiškias kiekvienas gali ir Jūs taip pat :) Va dar naudingą patarimą galiu duoti dėl papuošimo. Turbūt didelė betvarkė būna ir išsitepa serviravimo lėkštė tepant kremą ant šonų ir trupinius lipdant? Kitąkart po tortu iš keturių pusių pakiškit kepimo popieriaus skiautelių (plačių juostų) prieš dekoruojant. Taip neištepsit lėkštės, neišterliosit, o ir lengvai po to viską nuimsit su popierium. Tikiuos pravers, nes man labai pravertė, mažiau betvarkės būna :)

Ramune rašė...

Tai stai, tortas prapjautas, suragautas, visi laimingi ir patenkinti:) turiu sau pastabu, tikrai zinau,kad recepta dar bandysiu, jis tikrai puikus! Visgi klaida buvo kepti 26cm formoj net ir padidinus kiekius, nes tortas gavosi toks labiau paplotis, o bent jau man labiau patinka auksti tortukai. Na, bet bandyti vertejo net jei ir nupirkti is parduotuves paprasciau nei gaminti su tarp koju besimaisanciais dviem pypliais:) dekui jums uz palaikyma ir komentarus, ir atsakymus, smagu kai taip operatyviai viskas cia pas jus bloge:)

Baking Secrets rašė...

Na, smagu girdėti, kad patenkinti ir laimingi likot. Linkiu sėkmės kitąkart!

Printfriendly