Sausainiai 'Jūratė' / Crumbly Butter Cookies


Trapūs sausainiai barstyti cukrumi ir aguonomis. 


Atėjau pasidžiaugti! Vakar gavau siuntinuką iš Lietuvos su puikia knyga labai ilgu pavadinimu - 'Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys'. Tai unikali konditerinių receptų knyga, kurią kūrė ir tobulino Lietuvos maisto technologai, meistrai, konditeriai, remdamiesi senolių ir prosenolių patirtimi nuo seniausių laikų. Knyga parengta pagal 1984 m. išleistą leidinį. Joje gausu nostalgiškų, vaikystę primenančių, senovinių kepinių receptų. Seniai svajojau turėti tokį rinkinuką. Ir va, pagaliau, kažkas susiprotėjo tokią knygą išleisti! 

Knyga pas mane atkeliavo vakar ryte, o vakare jau sukausi virtuvėje su užrašais, kalkuliatoriumi, svarstyklėmis. Traukiau iš lentynos ir šaldytuvo reikiamus produktus, ir kibau į darbą. Rezultatas labai pradžiugino. Trapūs,  ne per saldūs, gan paprasti, bet tikrai neprasti sausainukai. 

Kodėl būtent šį receptą pasirinkau pirmą? Nors knyga tikrai puiki, bet gana sudėtinga tokiam paprastam žmogeliui kaip aš. Ji skirta profesinių mokyklų studentams, moksleiviams, pradedantiems maitinimo verslą, todėl produktų kiekiai nurodyti 10 kg gamybai su gaminių drėgmės procentais, žaliavų sunaudojimu ir nuostoliais. Reikėjo pasukti galvą, kuria skiltimi sekti receptą ir sukalkuliuoti mažesnius kiekius. Norėjau nesudėtingo, paprasto recepto pirmam bandymui ir pasitikrinimui. Be to, turėjau atliekamo kefyro. Maniau sunaudosiu, bet jo teprireikė 30 ml! Reikės daugiau receptų, kad užbaigti kefyro atsargas. 

Taigi, sausainiai pavyko puikiai. Labai skanūs tiek man, tiek vyrui. Vyrui dažniausiai palieku atskirą porciją lėkštutėje. Ryte neradau nė vieno sausainio, o vyras su entuziazmu pareiškė suvalgęs viską. Pagyrė. Taip kad pliusas tiek knygai, tiek man. Chi chi. 

Iš šio kiekio gaunasi 28 vidutinio dydžio sausainiai. 

Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4.5/5. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!




Sausainiai 'Jūratė'
Receptas adaptuotas iš knygos 'Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys'

Ingredientai
1 puodelis - 250 ml

150 g minkšto sviesto
80 g cukraus
1/8 puodelio (30 ml) kefyro
1 kiaušinis
280 g miltų
1/4 šaukštelio sodos
Šiek tiek cukraus ir aguonų pabarstymui
Plakto kiaušinio aptepimui

Gaminimo eiga
1. Minkštą sviestą, kefyrą ir cukrų gerai išsukite. 
2. Maišant įmuškite kiaušinį, išmaišykite.
3. Į miltus įmaišykite sodą, persijokite ir berkite į mišinį. Užminkykite tešlą. Gali prireikti šiek tiek daugiau miltų, kad tešla nebeliptų prie rankų.
4. Iškočiokite 0.4-0.5 cm storumo tešlą, sausainių formele suformuokite gėlytes, sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo formos.
5. Aptepkite plaktu kiaušiniu, apibarstykite cukrumi ir aguonomis. 
6. Kepkite 220 laipsnių orkaitėje 7-10 minučių, kol pagels.


Crumbly butter cookies with sugar and poppy seeds topping. 

Crumbly Butter Cookies
Recipe adapted from the book 'Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys'

Ingredients
1 cup - 250 ml


150 g softened butter
80 g sugar
1/8 cup (30 ml) buttermilk
1 egg
280 g plain flour
1/4 tsp baking soda
Some sugar and poppy seeds for the topping
Egg for brushing 

Directions
1. Mix the butter, sugar and buttermilk together. 
2. While still mixing, add the egg and mix until smooth.
3. Stir the soda in the flour, sift to the mixture and mix everything together. Knead until a smooth dough. You may knead, a little more flour that the dough won't stick.
4. Roll out the dough to 0.4-0.5 cm thickness, cut out the flowers with the cookie cutter, move the cookies to the baking sheets lined with baking paper.
5. Brush the top of the cookie with some egg wash, sprinkle with the sugar and poppy seeds.
6. Bake in the preheated oven to 220 degrees for 7-10 minutes until golden.




Baking Secrets

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

4 komentarai:

  1. Aš ir tokios knygos noriu!! Ir tokių sausainių :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Va va užsigeidžiau knygos, nebuvo labai pigus malonumas :D Bet žiūrėsim, kaip seksis su kitais receptais, ar aukso skrynią atradau, ar vis dėlto ne kažką :D

      Panaikinti
  2. As irgi isigijau tokia lnyga bet man ji dar sunkola nesuprantu kur ziuret i N ar SM?kaip dalint iki 1kg?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žiūriu aš į N ir knygos pardavėja sakė ten žiūrėti :) O padalinti reikia iš 10 viską :)

      Panaikinti