2016 m. spalio 24 d., pirmadienis

Moliūgų keksas | Pumpkin Bundt Cake


Minkštas, kvapnus moliūgų keksas.


Atėjus rudeniui į namus pradedu tempti moliūgus, gaminu naminę moliūgų tyrę ir kepu, kepu. Jau kuris laikas eksperimentuoju su naujais moliūginiais receptais. Ko tik neišbandžiau - keksų, tortų, blynų. Viskas tikrai skanu, tačiau keli išbandyti receptai ypatingai geri. Vienas jų - šis moliūgų keksas. Minkštas, kvapnus, cinamonu ir kitais prieskoniais gardintas. Labai skanus ir vertas dėmesio.



Patarimai, pastebėjimai. Kaip pasigaminti moliūgų tyrę, rasite čia. Moliūgų tyrės skonis ir konsistencija labai priklauso nuo moliūgo rūšies. Skaniausia ir geriausia tyrė (kiek pastebėjau) gaunasi iš oranžinio moliūgo (angl. butternut squash). Neseniai tyrę gaminau iš angliško šviesesnio moliūgo, gavosi labai vandeninga masė. Jei taip nutiks, sukrėskite tyrę į sietelį ir pakabinkite virš dubens, kad nuvarvėtų vadens perteklius. Su šviesesniu moliūgu ir kepinio spalva daug blankesnė. 
Kepdama kepinius iš moliūgų, visada naudoju tamsų rudą cukrų, kad kepinio spalva būtų tamsesnė, o kvapas stipresnis. Tačiau tai nėra privaloma, galima keisti ir paprastu baltu cukrumi.
Baltas šokoladas į tešlą pilamas dėl tekstūros. Anot autorės, kepinys dėl jo būna minkštesnis.
Receptas skirtas didelei apvaliai su skyle kekso formai, todėl nesistebėkite, kodėl tiek daug miltų, sviesto, kiaušinių ir kepimo miltelių. Taip, tikrai tiek reikia. Kepiau keksą kelis kartus, receptas patikrintas. 
Kad keksas prie formos neprikibtų, ištepkite bekvapiu (pvz., saulėgrąžų aliejumi) ir pabarstykite miltais. 



Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.
Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu. Porą kartų jau kepiau.


Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Moliūgų keksas
Receptas adaptuotas iš tatyanaseverydayfood.com

Ingredientai
26 cm skersmens apvaliai kekso formai su skyle
1 puodelis - 250 ml

220 g sviesto, ištirpinto
4 dideli kiaušiniai
425 g moliūgų tyrės (*receptas čia)
2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
85 g balto šokolado, ištirpinto
3 puodeliai miltų
1 puodelis balto cukraus
1/2 puodelio tamsaus rudo cukraus
4 šaukšteliai kepimo miltelių
1/2 šaukštelio druskos
2 šaukšteliai cinamono
1/2 šaukštelio malto muskato
1 šaukštelis prieskonių mišinio (cinamono, imbiero, muskato ir pan.)

Apliejimui
50 g balto šokolado, ištirpinto

Gaminimo eiga
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 C laipsnių. Kekso formą gerai išpurškite (ištepkite) aliejumi ir pabarstykite miltais.
  2. Dubenyje persijokite sausus produktus: miltus, kepimo miltelius ir prieskonius. Atidėkite į šalį.
  3. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius, moliūgų tyrę, vanilę, sviestą ir abiejų rūšių cukrų. Įmaišykite ištirpintą baltą šokoladą.
  4. Sausus produktus suberkite į šlapius ir išmaišykite. Nepermaišykite. Maišykite tiek, kad įsimaišytų visi miltai.
  5. Paruoštą tešlą supilkite į kekso formą, išlyginkite paviršių.
  6. Kepkite 1 valandą 15 minučių arba kol įsmeigus medinį pagaliuką į kekso centrą, jis liks sausas ir švarus.
  7. Išimkite iš orkaitės ir 10 minučių palikite formoje. Tuomet išimkite iš formos ir perkelkite ant grotelių visiškai atvėsti.
  8. Atvėsusį keksą apliekite tirpintu baltu šokoladu.



Pumpkin Bundt Cake recipe.

Pumpkin Bundt Cake
Recipe adapted from tatyanaseverydayfood.com

Ingredients
For 26 cm bundt cake tin
1 cup - 250 ml

220 g butter, melted
4 large eggs
425 g pumpkin puree (*recipe is here)
2 tsp vanilla extract
85 g white chocolate, melted
3 cups plain flour
1 cup granulated white sugar
1/2 cup dark brown sugar
4 tsp baking powder
1/2 tsp salt
2 tsp cinnamon
1/2 tsp ground nutmeg
1 tsp mixed spice

To drizzle
50 g white chocolate, melted

Instructions
  1. Preheat the oven to 170 C degrees. Grease a bundt cake tin with oil and sprinkle with some flour.
  2. In a bowl, sift together the flour, baking powder, and all the spices. Set aside.
  3. In another bowl, whisk the eggs, pumpkin puree, vanilla, both sugars, melted butter. Stir in the melted chocolate.
  4. Pour the dry ingredients to the wet and mix to combine. Do not overmix.
  5. Pour the batter to the prepared tin, level the surface.
  6. Bake for 1 hour 15 minutes or until the toothpick inserted in the center of the cake comes out clean.
  7. Once cooked, remove from the oven, leave for 10 minutes in the tin. Then transfer the cake to a wire rack to cool completely.
  8. Drizzle melted white chocolate on the cooled cake.


4 komentarai :

Gailute rašė...

Ačiū. Būtinai bandysiu kepti. Gal galėtumėte pasakyti kiek gramais būtų 1 puodelis? Dėkoju

Baking Secrets rašė...

1 puodelis Ko? 1 puodelis miltu - apie 150 g; balto cukraus - 200 g, rudo cukraus is atminties nezinau, panasiai kiek balto.

Anonimiškas rašė...

O nesigauna skonis panašus į meduolio dėl tų visų prieskonių?:-) Labai mėgstu moliūgus, bet labai nemėgstu meduolių...;-) Ačiū!

Baking Secrets rašė...

Žinokit, truputį primena meduolio skonį ;) Deja...

Printfriendly