2015 m. liepos 3 d., penktadienis

Varškės apkepas / Curd Cheese Pudding


Labai lengvai pagaminamas, paprastas, skanus varškės apkepas.


Prieš kelias savaites dalinausi puriu varškės apkepo receptu bei užsiminiau, jog mano užrašuose yra keli apkepo receptai ir niekaip neprisiminiau, kuris mums patikdavęs labiau. Šaldytuve kurį laiką užsigulėjus angliškai varškei, nusprendžiau pagaminti paprastus pietus ir tuo pačiu patikrinti antrąjį receptą. Išvada - receptas tobulai paprastas - viską išmaišyti ir iškepti. Puikiai tinka skubantiems, neturintiems mikserio (atskiram baltymų plakimui, čia to nereikės) ar tieisog, tingintiems. Sumaišai, iškepi ir turi skanų rezultatą. 

Dar svarsčiau ar reikia šitą receptą publikuoti. Paprastas, skonis - normalaus varškės apkepo, nuotraukos - netobulos (kaip galbūt kažkas norėtų). Žinot, kas padėjo apsispręsti? Mama. Užsiminiau jai, ką anūkė valgė pietums ir sulaukiau klausimo: 'O kaip tu kepi varškės apkepą? Nes aš nemoku.'. Chi chi. Mano akys užsižiebė ir su smulkmenom pradėjau viską pasakoti, dar pasiūliau čia (į blog'ą) užsukti. Ir sesuo prisidėjo prie diskusijos. Patikėsit, ar ne, nei mama, nei sesuo, nežino mano blog'o pavadinimo ir kaip jį surasti. Žino, kad kepu, rašau, dalinuosi, bet neskaito. Cha cha. Kažkokia ironija. Net įdomu pasidarė, kiek pažįstamų, draugų čia iš tikrųjų užsuka. Keletą žinau tikrai... Paguoda. Chi chi. 

Na, nesvarbu. Taip galvodama apie mamą ir kitus lengvų receptų ieškotojus, pamaniau, jog šitas apkepas nebloga išeitis ir tikrai verta dalintis. Labai paprastas receptas ir rezultatas garantuotas.

Patarimai, pastebėjimai. Turiu vienintelį patarimą pasirinkti tinkamą skardos dydį. Aš kepiau didelėj, todėl apkepas gavosi plonytis. Man didelio skirtumo nėra, o ir dukrai lengviau valgyti, bet gal kitiems, Jums, skirtumas yra, todėl atkreipkite dėmesį. Imkit arba mažesnę formą, arba didinkite kiekius. 

Mano apkepas bekepdamas įtrūko. Kodėl tiksliai nežinau, bet spėju, kad formos kraštų gerai neištepiau sviestu, prikibo, o kylant įtrūko. Jei atsiras tiksliai žinančių, malonu būtų jei pasidalintumėt žiniomis. Palikite komentarą ar parašykite man žinutę. Ačiū! 

Iš tiesų, truputį rizikuoju būti prikalta prie gėdos stulpo su šituo savo 'liapsusu' (įtrūkimu). Taip, yra tokių nuomonių, jog tik tobulomis nuotraukomis galima dalintis internete (apie tai daugiau parašysiu vėliau). Tačiau mano tikslas nėra 'užtušuoti klaidas' ir pasirodyti tobula kepėja. Mano tikslas - išmokti ir pasidalinti patirtimi. Kaip tik todėl atvirai dalinuosi. Gal sulauksiu naudingų pastebėjimų iš Jūsų, arba savo klaidomis padėsiu jų išvengti kitiems. Mirkt. Šią temą dar pratęsiu, nes yra ką pasakyti... Chi chi.

Grįžtam prie varškės apkepo. Apkepas nebus purus, išsipūtęs. Kol šiltas bus minkštas, vėliau pakietėja. Jei norite puraus varškės apkepo recepto - eikite čia

Turbūt visiems įdomu, tai kuris varškės apkepo receptas man patiko labiau. Man pačiai įdomu. Chi chi. Žinokit, sunku nuspręsti. Abu skanūs,  abu turi savų pliusų, savų minusų, o ir kažkuo yra panašūs. Priklausomai nuo situacijos. Jei neturėčiau daug laiko, rinkčiaus gaminti šį. Beje, aš jį seniau dažniausiai ir gamindavau. Bet jei netingėčiau ilgėliau gaminti, o po to plauti daugiau indų, gaminčiau purųjų. Dėl purumo. 

Tačiau varškės apkepo recepto paieškų nenutraukiu. Ieškosiu toliau. Kažkodėl mintyse įstrigęs mokyklinis lyg ir kietokas, sausokas apkepas su džemu. Nebeprisimenu tiksliai, koks jis buvo iš tiesų. Pamenu, tik kad būdavo skanu ir būtent, tokį receptą norėčiau surasti. Prisiminti, palyginti ir susivokti, ar tas mokyklinis apkepas tikrai buvo skanus, ar čia manyje žaidžia sentimentai. Chi. 

Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 3/5. Skanu, galbūt kartosiu. Seniau dažnai kepdavau pagal šį receptą.

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Varškės apkepas
Receptas adaptuotas iš Sonatinos-receptai

Ingredientai
16x25 cm stačiakampiam kepimo indui ar mažiasniam
1 puodelis - 250 ml

500 g varškės
6 šaukštai manų kruopų
1/2 puodelio grietinės
3 kiaušiniai
4 šaukštai cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1/2 šaukštelio kepimo miltelių

Gaminimo eiga
  1. Visus produktus sudėkite į dubenį ir gerai išplakite.
  2. Supilkite paruoštą masę į sviestu pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo indą.
  3. Kepkite įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje (160 laipsnių orkaitėje su ventiliatorium) apie 40-50 minučių, kol iškils, sutvirtės ir gražiai apskrus. 
  4. Išėmę iš orkaitės kelias minutes palaukite, tuomet pjaustykite ir tiekite.  



Very easy to make, nice curd cheese pudding.

Curd Cheese Pudding
Recipe adapted from Sonatinos-receptai

Ingredients
For 16x25 cm rectangular baking dish or smaller
1 cup - 250 ml

500 g curd cheese/quark/ricotta
6 tbsp semolina
1/2 cup sour cream
3 eggs
4 tbsp sugar
1 tsp vanilla extract
1/2 tsp baking powder

Instructions
  1. Mix everything well in a bowl. 
  2. Grease you baking dish with some butter and sprinkle with bread crumbs. Pour the mixture into the prepared baking dish.
  3. Bake in the preheated to 180 degrees oven (160 degrees Fan Oven) for about 40-50 minutes until risen, firm to touch and golden brown. 
  4. Take out from the oven, leave for couple minutes and then slice it. Serve with the jam, sour cream or yoghurt.  

1 komentaras :

Anonimiškas rašė...

Išėjo tikrai nekoks,nors dėjau tiksliai pagal receptą

Printfriendly