2014 m. rugsėjo 12 d., penktadienis

Kaip pasigaminti naminį sviestą / How to make butter


Patirtis. Pamačiau šią idėją internete. Labai sužavėjo. Beje, tai gali būti puiki pramoga vaikams. Duokite jiems pažaisti su stiklainiu. Garantuoju ir vaikams bus smagi kratymo pramoga bei mankšta, ir jūs turėsite naudos - šviežio sviesto. 

Mano dukra dar labai mažytė, kad padėtų mamai virtuvėje, bet netgi jai buvo smagu žiūrėti kaip kliuksi sviestas stiklainyje, o mama su šypsena jį krato. Tiesa, ir vyras prisijungė prie šios pramogos, padėjo pakratyti stiklainį ir prieš tai jį stipriai užsuko, kad neišbėgtų. Visad tokiais atvejais prašau vyro pagalbos, gal net ne todėl kad pati to nesugebėčiau, bet labiau dėl to kad vyras pasijustų reikalingas, prisidėtų net tokiu menkniekiu ir jaustųsi vyriškas. Cha cha. Kvaila, ar ne? O man taip smagiau! 


Buvo mintis pasilengvinti darbą ir daryti viską su mikseriu, bet vis dėlto pasilikau prie varianto su stiklainiu. Nors rankelės šiek tiek pavargo, bet buvo labai smagu! Prisiminiau vaikystę, kai kaime mušdavo sviestą, o vėliau valgydavo šviežią su juoda duona, svogūnų laiškais ir druska. Labai skanus sumuštinis! Susitepiau ir aš tokį baigusi gaminimo, fotografavimo procesus. Labai skanu. Vyras tik kreivai pažiūrėjo, jis mat svogūnų nemėgsta.

Nepripilkite pilno stiklainio grietinėlės, palikite apie 1/3 laisvos vietos. Tokiam kiekiui naudojau 0.5 litro stiklainį. 

Iš šio kiekio gavosi apie 100 g sviesto.  

Skonis. Tirpstantis burnoje, šviežias, saldus, švelnaus skonio sviestas. 

Ką daryčiau kitaip kitąkart. Sviestą galima pagaminti ir su mikseriu ar smulkintuvu. Jei norite lengvesnio varianto ir mažiau darbo rankoms, galite tai pamėginti.


Kaip pasigaminti naminį sviestą 
Receptas adaptuotas iš Homestead Honey




Ingredientai


300 ml riebios grietinėlės 

Gaminimo eiga

1. Supilkite grietinėlę į 500 ml stiklainį, gerai užsukite ir kratykite, kratykite, kol atsiskirs sviestas nuo pasukų. Tai gali trukti nuo keletos minučių iki plius minus pusvalandžio. 
2. Nukoškite sviestą. Likusias pasukas galite panaudoti blynams kepti.
3. Dėkite sviestą į dubenį su labai šaltu vandenu, nuplaukite maigydama rankomis ir suformuokite į vieną gabaliuką.
4. Jei norite padruskinkite. 



Experience. Butter in a jar! This is really great idea!  Kids will love it. Just let them play and shake it! 

My girl is still too little to do something like this, but she loved watching her mummy shaking the jar and smiling. Even my husband helped to shake a little and of course to put the lid on tightly. This is one of the jobs I always ask to do my hubby. I want him to feel needed even for such small thing like putting the lid on the jar! Crazy you say. But I like it! Ha ha.

Do not overfill the jar, ideally no more than 1/3 of the jar. Make sure you have plenty of space for 'butter concussion'. I used 0.5 litre jar. 

From this quantity I got about 100 g of butter. 

Taste. Fresh, soft, delicious, sweet homemade butter. Just melts in the mouth.

What I would do different next time. I would not change anything, but you could try this whole process with a mixer or food processor if you want an easiest way.


How to make butter
Recipe adapted from Homestead Honey




Ingredients


300 ml double cream

Instructions

1. Place the cream in a jar. Put the lid on tight and shake, shake, shake until the butter separates from the buttermilk. It could take a few minutes or more or less about half an hour.
2. Strain the butter. 
3. Wash the butter under the cold water (in a bowl) and knead the butter into a solid mass.
4. If you want, add some salt.

4 komentarai :

Vilma rašė...

Mano mama taip pat gamina sviestą, o aš vis nesuprantu, kodėl negalima pasilengvinti sau gyvenimo ir plakti su mikseriu :) Kartą visai to nenorėdama, pasigaminau saldaus sviesto, mat plakdama kremą tortui, truputį persistengiau :)

Baking Secrets rašė...

Aš kažkaip net nepagalvojau, kad namie galima būtų pasigaminti be to senovinio sviesto mušimo daikto (net neprisimenu jo pavadinimo :D). O pasirodo labai lengva :) Su stiklainiu man smagesnė pramoga pasirodė :D Nesigailiu tikrai :D Dar ir mergikę išmokysiu, kai paaugs :D

Medeja- CranberryJam rašė...

Bandau prisimint ar kada namini svieto ragavau..bet neprisimenu :) atroto toks purus lyg ne sviestas.. :)

Baking Secrets rašė...

Rimtai neragavai net kaime vaikystej? Daug praradai :) Aha labai purus, tirpsta burnoje kaip debeselis :D

Printfriendly