2015 m. rugsėjo 4 d., penktadienis

Tortas 'Senelio sapnas' / 'Grandpa's Dream' Cake


Švelnaus skonio, gaivus, ne per saldus tortas su aguoniniu biskvitu ir grietinėlės-jogurto kremu. 


Turiu nuoširdžiai prisipažinti, kartais nepajuntu, jog plaukiu pasroviui ir užsimirštu, koks yra mano tikrasis šio dienoraščio tikslas. Užsižaidžiu, jaučiu lyg blog'o statistikos skaičiukai hipnotizuoja ir mintys pakrypsta visai kita linkme. Tada turiu save papurtyti ir pasakyti STOP. Turiu prisiminti, kad vis dar noriu išmokti kepti, o ne surinkti, kuo didesnį skaičių 'like' ar parašyti populiarų įrašą. Labai slidus reikalas... Chi chi. Kam nemalonu sulaukti dėmesio? Chi chi. Malonu ir būtina. 

Anyway. Kai pastebiu, jog nebesusivaldau ir nukrypstu nuo savo tikslo, prisėdu ir bandau surasti būdą save sukontroliuoti, išsikeliu mažesnius tikslus, susikuriu sistemą. Kartais pavyksta, o kartais ne. Chi chi. 

Bėda ta, kad yra tiek daaaaaug receptų, kuriuos norisi išbandyti ir kasdien jų sąrašas vis ilgėja, o norai pastoviai kinta. Laiko tiek mažai, skrandis neguminis taip pat. Chi chi. Bet labai labai pasistengsiu, padirbėti su įvairesniais kepiniais: mieliniais, sluoksniuotais, įvairiais sausainiais ir svarbiausia, tortais. Būtinai, bent po vieną naują tortą per mėnesį. Chi chi. Jų tiek daug... Taip norisi išbandyti, kuo įvairesnių receptų. Tikiu, mano planas pavyks. Kitaip kaput. Chi chi. Pirmas pliusas ilgame sąraše - Tortas 'Senelio sapnas' pagal Beatos receptą. Seniai norėjau ir pagaliau išbandžiau.

Iš tiesų, tai pirmas mano gamintas Beatos tortas. Likau visai patenkinta rezultatu, skanus, gaivus, ne per saldus tortukas. Paprastas, bet neprastas. 

Tortas tikrai geras, švelnaus skonio. Tačiau jei reiktų pasikapstyti ir atrasti minusų, atsakyčiau, gal jis net kiek per švelnus. Man norėtųsi kažkokio stipresnio skonio. Gal kokių uogų rūgštelės kreme. Bet tai mano subjektyvi nuomonė. 




Patarimai, pastebėjimai. Aš kepiau tris atskirus biskvitus 20 cm formose. Jei norite, galite daryti ir dviejų biskvitų tortą, arba kepti vieną biskvitą ir perpjauti jį į 2-3 dalis. Tik atminkite, kad jei kepsite vieną biskvitą, kepimo laikas bus daug ilgesnis. 

Kremą gaminkite, kai biskvitai bus visiškai atvėsę, nes kremas labai greitai stingsta, sunku bus tepti. Aš pradėjau gaminti biskvitams baigiant kepti, reikėjo greitai suktis, nes kremas tikrai greitai tirštėjo ir stingo. 

Aš sirupo dariau tiek, kiek nurodžiau (dvigubai mažiau nei buvo nurodyta recepte), buvo pakankamai. Bet jei norite stipresnio alkoholio skonio, darykite sirupo dvigubai ir laistykite didesniu kiekiu. Alkoholį keiskite paprastu vandeniu, jei jo nenorite. 

Gaminau tortą įprastai dienai, desertui, todėl tik apliejau šokoladu. 

Iš tiesų, visas tortas vos sutilpo į mano 20 cm skersmens ir 9 cm aukščio formą. Gavosi tikrai aukštas tortas! Atkreipkit dėmesį į savo formos dydį. 


Sudėtingumas. Reikia pasistengti.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, galbūt kartosiu. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!


Tortas 'Senelio sapnas'
Receptas adaptuotas iš knygos Beata Nicholson 'Beatos virtuvė: kepinių knyga'

Ingredientai
20 cm torto formai

Torto biskvitams
5 kiaušiniai
250 g cukraus
100 ml grietinėlės (35 proc.)
40 g aguonų
160g miltų
1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelis druskos

Kremui
500 ml grietinėlės (35 proc.)
500 ml natūralaus jogurto
1/2 indelio (200 g) saldaus kondensuoto pieno
3 šaukštai (30 g) želatinos + 100 ml vandens ištirpinti
1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Sirupui
50 ml romo ar degtinės
100 g saldaus kondensuoto pieno


Gaminimo eiga
  1. Kiaušinius sumaišykite su cukrumi ir plakite mikseriu, kol masė padvigubės ir pabals. Pamažu supilkite grietinėlę, įmaišykite.
  2. Miltus, kepimo miltelius, druską ir aguonas sumaišykite atskirame dubenyje. Suberkite į kiaušinių-cukraus mišinį. Išmaišykite.
  3. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite tris 20 cm kepimo formas (arba kepkite vieną biskvitą, o vėliau supjaustykite į tris dalis).
  4. Tešlą supilkite į paruoštas formas ir dėkite kepti apie 15 minučių (jei kepsite vieną biskvitą, kepimo laikas padvigubės 30-40 minučių) arba kol įsmeigus medinį pagaliuką, jis liks sausas ir švarus.
  5. Biskvitus išimkite iš orkaitės, 10 minučių palikite formose, o tuomet išimkite, nulupkite popierių ir visiškai atvėsinkite.
  6. Kremui želatiną paruoškite kaip nurodyta ant pakuotės (ištirpinkite 100 ml karštame vandenyje).
  7. Grietinėlę lengvai išplakite. Supilkite kondensuotą pieną, vanilę, išmaišykite. Įmaišykite jogurtą ir pravėsusią ištirpintą želatiną. Dubenį su kremu dėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite visą kitą.
  8. Sirupui kondensuotą pieną sumaišykite su alkoholiu.
  9. Jei biskvitą kepėte vieną, dabar pats laikas jį supjaustyti į tris dalis.
  10. Tortinėje sluoksniuokite tortą. Dėkite biskvito sluoksnį, sulaistykite sirupu, užtepkite trečdalį kremo. Vėl biskvitas, sirupas, kremas. Tuomet dėkite paskutinį biskvitą, sulaistykite sirupu, užtepkite kremo.
  11. Dėkite į šaldytuvą sustingti.


Mild taste, refreshing cake with poppy seed base and cream-yoghurt filling. 

'Grandpa's Dream' Cake
Recipe adapted from the book Beata Nicholson 'Beatos virtuvė: kepinių knyga'

Ingredients
For 20 cm round cake tin



For the sponges
5 eggs
250 g sugar
100 ml double cream
40 g poppy seeds
160 g plain flour
1 1/2 tsp baking powder
Pinch of salt

For the cream
500 ml double cream
500 ml natural yogurt
1/2 can (200 g) sweet condensed milk
3 tbsp (30 g) gelatin powder + 100 ml hot water to dissolve
1 tsp vanilla extract

For the syrup
50 ml rum or vodka
100 g sweet condensed milk

 Instructions
  1. Whisk the eggs with sugar until pale and doubled in size. Slowly add the cream, mix it in.
  2. In a separate bowl mix together flour, baking powder, salt and poppy seeds. Stir in the egg-sugar mixture.
  3. Heat your oven to 190 degrees. Grease and line with baking paper three 20 cm round cake tins.
  4. Pour the batter into the prepared tins and bake for about 15 minutes or until the toothpick inserted into the center of the cake, comes out clean.
  5. Take the sponges from the oven, leave for 10 minutes in the tins before taking out and peeling the baking paper. Cool completely on the wire rack.
  6. Dissolve the gelatin powder into 100 ml hot water and cool a little bit.
  7. Whisk the double cream until soft peaks. Stir in the condensed milk, vanilla, yogurt and gelatin.
  8. Mix the rum and condensed milk for the syrup.
  9. Arrange the cake. In the cake tin put one sponge, moisten with the syrup, spread some cream. Repeat until all the layers are done.
  10. Pop the cake in the fridge overnight to set.  



3 komentarai :

Rima rašė...

Kaip tik darau sita torta Vyro gimtadieniui. Galvoju as ir panasiai papuosiu :) o sakykit kaip padaryti ta sokolada puosimui? Aciu :)

Baking Secrets rašė...

Čia tirpintas šokoladas su trupučiu grietinėlės

Unknown rašė...

Sveiki o jai grietinele 30 % l. Blogai ar vis delto turi buti 35%. Aciu uz atsakyma

Printfriendly