2015 m. balandžio 1 d., trečiadienis

Grybukai / Sweet Mushroom Biscuits


Minkšti, skanūs, biskvitiniai grybukai. 



Neįsivaizduojat, kaip sunku susikaupti ir aprašyti šį receptą bei jo gaminimo procesą. Visko tiek daug ir ne viskas rožėmis klota... Bet pabandysiu. 

Grybukai man visuomet buvo kažkas nepakartojamo, šventiško ir labai gardaus. Nors mano mama jų niekada nekepdavo, o ir aš pirmą kartą juos pabandžiau tik dabar... Taip, tai mano pirmieji baravykai! Kaip Jums?

Mano potyriai gana dviprasmiški. Viena vertus, štai, visai neblogai pavyko kaip pirmam kartui, bet... O Dievuliau, kiek darbelio... 

Grybukų keptuvę pasiskolinau iš vyro kolegės, kuri juos kepa pagal užsakymus. Davė receptuką, patarimų, ėjau mėginti. Pirmus grybukus dariau iš meduolinės tešlos pagal rekomendaciją, viskas lyg ir nebogai pavyko. Receptas nebuvo labai tikslus (miltai matuojami šaukštais su kaupu), iš tešlos daromi maži rutuliukai ir kepami. Iškepiau, paragavom, gavosi kietoki, nevietisi grybukai. Nusprendžiau tuo pačiu išbandyti dar vieną nusižiūrėtą receptą ir sumaišiau šitų grybukų tešlą. Tešlą skystesnė, į keptuvę ją reikia dėti šaukštu. Nors nėra paprasta iš pirmo karto atitaikyti, kiek tešlos dėti, bet grybukai gavosi vientisi, minkšti, biskvitiniai. Kaip naujokei, man daug paprasčiau buvo dirbti su skystesne tešla, todėl ir dalinuosi šiuo receptu. Galbūt atsiras daugiau tokių kaip aš, dar nebandžiusių, bet iš pirmo karto norinčių gražių, skanių grybukų. 

Dabar 'gražioji' dalis. Kepdama tikrai maniau, kad nebus nieko sudėtingo. Grybukų kepimas, kai atrandi sau tinkamą receptą, nieko baisaus, paprasta. Bet jų puošimas ir dažymas. Ojojoj... Prasikeikiau. 

Nežinojau, kokio standumo turėtų būti baltyminė masė, juk pirmas kartas, todėl pradžioj plakiau iki blizgumo, bandžiau tepti kotukus ir žiūrėti. Masė nubėgo... Gerai, per skysta. Plakiau toliau, kol nuo šluotelės baltymai nebekrito. Pradžioj mirkiau, tada teptuku bandžiau gražiai padažyti kepurėlių apačias. Reikia kruopštumo, laiko, kantrybės... Neturėjau nė vieno dalyko. Chi chi. Pradėjau gailėtis, kad prasidėjau su tais grybais. Chi chi. Bet reikėjo užbaigti. Nesu tikra, ar koteliai gavosi, kokie turėtų būti, nes buvo blizgūs ir džiūvo gan ilgai (laikiau per naktį). Gal atsiras kas galės pakomentuoti ir duoti patarimų. Labai lauksiu.

Toliau kepurėlės... Na, pagalvojau čia bent paprasta ir greita bus. Deja deja, šokoladas ne taip greitai džiūvo, truputį pradžioje varvėjo, teko dar šiek tiek pažaisti. 




Išvada. Kadangi, grybukus užsiėmiau kepti labiausiai užimtu sau laiku, turėjau laisvus tik labai vėlyvus vakarus, tai viską užbaigiau per tris vakarus. Pirmąjį, iškepiau, antrąjį, tepiau kotelius, paskutinį vakarą, dažiau kepurėles. Pusę grybukų suvalgėm be papuošimų. Darbo yra, kantrybės, kruopštumo taip pat, o valgyti nėra jau labai daug ką. Asmeniškai man daug paprasčiau ir mieliau kepti pyragus ar net tortus. Kepdama net pagalvojau, kad prieš kokį 10 metų grybukų kepimas man būtų smagi pramoga, tačiau dabar darbo dienomis esu užimta mamos pareigomis, savaitgaliais darbu restorane, todėl man labiau priimtini paprastesni, greitesni receptai. O neretai tie paprasti kepiniai, būna ir daug kartų skanesni. 

Nesupraskite klaidingai, grybukai tikrai labai skanūs, tačiau sudėjus įdėto darbo, kruopštumo, laiko sąnaudas ir viską susumavus, šis kepinys ne man. Keptuvės kol kas nusprendžiau nepirkti (sutaupysiu papildomų pinigų). O jei ateityje vis dėlto užsimanysiu savo mažąją per šventes palepinti šiais gražuoliais, gal ir pakeisiu nuomonę. Tik jau turėsiu receptą, pagal kurį kepsiu grybukus. 

Kepiau iš pusės normos, gavosi apie 30 grybukų. Iš pilnos normos turėtų gautis plius minus 70. 

Patarimai. Buvo patariama baltymus plakti su šluotele ar mediniu šaukštu, nes ale plakant mikseriu gausis trapūs koteliai. Nežinau, kiek čia teisos tame, bet plakiau šluotele apie 10 minučių. 

Į šokoladą pyliau šlakelį aliejaus, kad kepurėlės labiau blizgėtų ir būtų minkštesnės, šokoladas netrupėtų. 

Man šiek tiek liko baltyminės masės, šaukštu sudėjau ant riebalais išteptos ir kepimo popieriumi išklotos skardos ir iškepiau morengų. Kepiau 120 laipsnių temperatūroje valandą, pravėriau orkaitės dureles ir palikau per naktį išdžiūti. Pirmą kartą gavosi puikūs morengai. Gal kiek rūgštoki nuo citrinos, bet susivalgė skaniai. 

Sudėtingumas. Reikia pasistengti.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 3.5/5. Skanu, galbūt kartosiu. Skoniui duočiau visus 5, bet susumavus darbą, laiką, kruopštumą, turiu šiek tiek balų nuimti.

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Grybukai
Receptas adaptuotas iš gaspadine.lt

Ingredientai

Grybukams
200 g cukraus
3 kiaušiniai
200 g grietinės
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 šaukštelis sodos + šiek tiek acto nugesinimui
400 g miltų
150 g tirpinto sviesto

Kotelių dažymui
2 kiaušinio baltymai
200 g cukraus pudros
1 šaukštelis citrinos rūgštelės arba pagal skonį
Šiek tiek aguonų

Kepurėlių dažymui
100 g juodo ar pieniško šokolado
1 šaukštelis beskonio, bekvapio aliejaus

Gaminimo eiga
1. Cukrų išplakite su kiaušiniais. 
2. Sudėkite grietinę, vanilę, nugesintą sodą. Viską išmaišykite.
3. Suberkite miltus, įmaišykite.
4. Sviestą ištirpinkite ir įmaišykite į tešlą.
5. Tešlą dėkite šaukštu į grybukų keptuvę ir kepkite, kol paruduos.
6. Koteliams dažyti, baltymus šluotele šiek tiek paplakite, kad pradėtų putoti. Palengva berkite cukraus pudrą ir toliau plakite, įberkite citrinos rūgšties ir plakite, kol baltymų masė bus standi ir nenubėgs nuo šluotelės. 
7. Ant didelės kepimo skardos paskleiskite ryžių ar kitų panašių kruopų. Merkite grybukų kotelius į baltymų masę, kepurėlių apačią nudažykite teptuku. Grybukų apačią įmerkite į aguonas, pastatykite grybukus ant ryžių, kepurėlėmis žemyn ir palaukite, kol nudžius. 
8. Šokoladą ištirpinkite garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje, įpilkite aliejaus ir išmaišykite. 
9. Merkite grybukų kepurėles į šokoladą, vėl statykite į kepimo skardą su ryžiais, kad nudžiūtų. 





Pretty, sweet, nice mushroom biscuits. 

Sweet Mushroom Biscuits
Recipe adapted from gaspadine.lt

Ingredients

For the dough
200 g sugar
3 eggs
200 g sour cream
1 tsp vanilla extract
1 tsp baking soda + some vinegar 
400 g plain flour
150 g melted butter

For the decorating
2 egg whites
200 g icing sugar
1 tsp citric acid (lemon juice) or to taste
Some poppy seeds

100 g dark or milk chocolate
1 tsp vegetable oil

Directions
1. Cream together the sugar and eggs. 
2. Add the sour cream, vanilla. Mix some vinegar with the baking soda and add to the mixture. Mix everything.
3. Stir in the flour.
4. Add the melted butter and mix. 
5. Bake the mushrooms in a special mushroom pan. 
6. To decorate, whisk the egg whites until foamy, gradually add icing sugar and lemon juice, mix until the mixture holds it shape. 
7. Pour some rice to the baking tin. Soak your mushroom stalks to the egg whites, paint the bottom of the cap, stand the mushrooms in poppy seeds and arrange them on the baking tin with the rice to dry up.
8. Melt the chocolate in a microwave or in a bowl under the bowl with simmering water, add some oil, mix. 
9. Soak the mushroom caps to the chocolate mixture, stand again on the baking tray with the rice to dry up. 



9 komentarai :

Medeja- CranberryJam rašė...

Kaip noreciau turet specialia forma grybukam.. :)

Baking Secrets rašė...

Galima įsigyti, ne problema :)

Anonimiškas rašė...

Ačiū už receptą. Gavosi labai skanūs grybukai :)

Baking Secrets rašė...

Džiugu, kad patiko :)

kepėja rašė...

Atradau jūsų receptą ir esu labai patenkinta. Viskas labai gerai be vargo pavyko.Gavosi skanūs ir gražūs grybukai.Su malonumu juos puošdama tiesiog žaidžiau :) Nuoširdus ačiū už išsamius paaiškinimus kaip pasidaryt gerą glajų.AČIŪ.

Anonimiškas rašė...

prastas receptas, vienas dalykas man prikimba , kitas dalyku grybuku tesla turi buti ne tokia kookia cia ir netokia ksysta, ir limpanti, man limpa prie keptuveles, du kartus pabandziau, prasta

Unknown rašė...

niekam tikes receptas, tesla labai kieta, ir viskas svyla ziauriai. taip kad neisivaizduoju kas cia komentavo kam gavosi, turbut drauges...

Grybukas rašė...

Kepiau kaledoms su didele baime, kad nesigaus. Bet gavosi kuo puikiausiai, teko ir antra porcija kepti, nes kaledu nesulauke pirmoji. Dabar kaip tik maisau dviguba porcija teslos siu grazuoliu

Unknown rašė...

Atsitiktinai radau Jūsų receptą, labai seniai jau kepus buvau. Padarius tešlą tikrai neramu pasidatė-pamaniau tikrai per minkšta, nes seniau galėdavau rankomis dėti, o čia...bet viskas gavosi tobulai ir lengvai. Ačiū.

Printfriendly