2014 m. spalio 24 d., penktadienis

Moliūgų sūrio tortas / Pumpkin Cheesecake


For English recipe, please scroll down




Pagaliau išbandžiau ir paragavau pirmo saldumyno iš moliūgo. Nerealu! Esu sužavėta. Labai skanu. Jokio moliūgo nesijaučia, tik jo saldumas. Valgant vis bandžiau suprasti, koks tai skonis, į ką panašu. Labai sunku nusakyti, geriausia - paragauti. 

Ant torto viršaus tepamas grietinės kremas. Neįsivaizdavau, koks bus skonis ar jis tikrai  tiks ir yra būtinas, bet paragavusi drąsiai sakau: 'jis privalomas'. Labai labai gardus, saldus, trupučiuką jaučiasi grietinės rugštelė, labai praturtina ir užbaigia visą skonių puokštę. 

Sūrio tortui reikės moliūgo tyrės. Ją pasigaminti galite patys. Receptą rasite čia - moliūgų tyrė. Nesudėtinga ir tikrai verta!

Beje, prieskoniai čia privalomi! Jei neįdėsite, gali pritrūkti skonio. Apskritai, visuose moliūgų kepiniuose dedami tokie prieskoniai kaip cinamonas, muskatas, gvazdikėliai, imbieras ir kiti. Primena šv. Kalėdas, argi ne? Primena! Visa šių prieskonių gama, jų kvapai nukelia į šventinį ir stebuklingą laikotarpį, kuris jau ne už kalnų. 

Tiesa, šiandien kaip tik teko lankytis keliose parduotuvėse ir pastebėti kalėdines dekoracijas, žaisliukus, eglutes, naujųjų metų kalendorius, kalėdinius pyragus ir vyną. Ech. Visa tai sužadino tiek smagių, šiltų akimirkų. Ir tikiu, šiais metais jų bus dar daugiau, daug gražesnių bei skanesnių, nes būtinai ką nors ruošiu iš moliūgo. Galbūt net šį gražuolį, nežinia. 

Skonis. Švelnaus skonio sūrio tortas su moliūgais. Lengvas, minkštutis, saldus ir kvapnus. Torto viršus apteptas saldžiu, šiek tiek su rūgštele grietinės kremu. Jis puikus ir tikrai būtinas!

Ką daryčiau kitaip kitąkart. Sausainių pagrindas buvo šiek tiek šlapias, todėl kitąkart dėčiau truputį mažiau sviesto. Aš dėjau 60 g. 





Moliūgų sūrio tortas
Receptas adaptuotas iš Joy of Baking

Ingredientai
20 cm formai nuimamais kraštais

Pagrindui
100 g sausainių
50 g imbierinių sausainių
60-70 g tirpinto sviesto
1 šaukštas cukraus

Įdarui
450 g kreminio sūrio (tokio kaip 'Philadelphia)
3 kiaušiniai
1 puodelis (250 ml) moliūgų tyrės (receptą galite rasti čia)
2/3 puodelio (145 g) rudo cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1/2 šaukštelio malto cinamono
1/4 šaukštelio malto imbiero
šiek tiek maltų gvazdikėlių
šiek tiek malto muskato
1/4 šaukštelio druskos

Viršui
1 puodelis (250 ml) grietinės
1/4 puodelio (50 g) cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto 

Gaminimo eiga

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180ºC ir sviestu ištepkite kepimo formą. 
2. Sausainius susmulkinkite ir sumaišykite su tirpintu sviestu ir cukrumi. Sausainių mase išklokite kepimo formą, gerai suspauskite ir dėkite į orkaitę kepti 8-10 minučių. Išimkite iš orkaitės, palikite atvėsti, kol gaminsite įdarą.
3. Įdarui mikseriu iki purumo suplakite kreminį sūrį. Po truputį supilkite cukrų, išsukite iki purumo. Po vieną sumuškite kiaušinius, gerai išmaišydami po kiekvieno. Supilkite vanilę, sudėkite moliūgų tyrę ir prieskonius, gerai išmaišykite. 
4. Pilkite įdarą į formą.
5. Paimkite dar vieną nedidelę skardelę, pripilkite karšto vandens ir pastatykite ant apatinių orkaitės grotelių. Taip sudrėkinsite orą orkaitėje ir neleisite sūrio tortui išdžiūti ir sutrūkinėti. 
6. Dėkite kepti 30 minučių. Vėliau sumažinkite kaitrumą iki 160ºC ir kepkite dar 10-20 minučių. Baigus kepti torto kraštai turėtų būti standūs, pakilę, o vidus šiek tiek 'banguoti', jei švelniai pajudinsite formą. 
7. Tuo tarpu išplakite grietinę su cukrumi, vanile ir užpilkite ant dar šilto torto. Dėkite atgal į orkaitę kepti dar 8 minutėms, kad sustingtų viršus. 
8. Išimkite iš orkaitės, atvėsinkite kambario temperatūroje, vėliau dėkite į šaldytuvą bent 8 valandoms.

RECIPE IN ENGLISH



For the first time I tried baking with pumpkin. I have never tasted and made anything from pumpkin before, except pumpkin soup. Well, I have to admit this was such a big mistake!!!! The pumpkin is awesome. I'm so impressed with the results. Very happy. 

Spices are essential here, as well as the sour cream topping. It's brilliant. 

If you have no idea, how to make pumpkin puree, here is my earliest post about it. Just go here. 

Taste. Smooth and velvety texture pumpkin cheesecake. Light, soft, flavorful and simply delicious. The sour cream topping adds even more beautiful flavor, sweetness and a little bit of sourness. 

What I would do different next time. The crust was little wet from the grease, so next time I would use less butter. 

Pumpkin Cheesecake
Recipe adapted from Joy of Baking

Ingredients
For 20 cm spring form pan

For the crust
100 g digestive biscuits
50 g ginger biscuits
60-70 g melted butter
1 tbsp sugar

For the filling
450 g cream cheese
3 eggs
1 cup (250 ml) pumpkin puree
2/3 cup (145 g) brown sugar
1 tsp vanilla extract
1/2 tsp ground cinnamon
1/4 tsp ground ginger
some ground cloves
some ground nutmeg
1/4 tsp salt

For the topping
1 cup (250 ml) sour cream
1/4 cup (50 g) sugar
1 tsp vanilla extract

Instructions

1. Preheat the oven to 180ºC and butter a 20 cm spring form pan. 
2. Crush the biscuits with a food processor and mix with the melted butter. Press the mixture into the base of the tin and bake for 8-10 minutes. Remove and cool.
3. Use an electric whisk to beat the cream cheese until smooth. Gradually add the sugar, beat until creamy. Add the eggs, one at a time, beating well after each one. Beat in the vanilla and pumpkin puree and spices. 
4. Pour the filling over the crust. 
5. Place another pan halfway filled with hot water, on the bottom shelf of the oven to moist the air. 
6. Bake the cheesecake for 30 minutes, then reduce the heat to 160ºC and continue to bake for another 10-20 minutes or until the edges are puffed but the center is still wobbly when you gently shake the pan. 
7. Meanwhile, whisk together sour cream, vanilla and sugar. Spread the topping on top of still warm cake and return to the oven for 8 minutes to set the topping.
8. Remove from the oven, cool, then chill in the fridge for at least 8 hours. 

7 komentarai :

Medeja- CranberryJam rašė...

Viskas! Turiu pagaliau nusipirkt moliūgą kepiniams :D

Anonimiškas rašė...

Ir visgi, kaip daryti moliugu piure? Recepturoje nuoroda nera aktyvi

Baking Secrets rašė...

Oj apsižioplinau vienoj vietoj įkėliau nuorodą, kitoje ne. Dabar viskas veikia :) Jei norite tiesioginės nuorodos, čia: http://bakingsecrets.blogspot.co.uk/2014/10/kaip-pasigaminti-moliugu-tyre-how-to.html

Taip pat moliūgų tyrės receptą galite rasti per paiešką, redeptų rodyklėje ir šiuo metu populiariuose bei paskutiniuose įrašuose :)

Baking Secrets rašė...

Būtinai mėgink :)

Anonimiškas rašė...

Norejau paklausti, ar uzpylus grietine dar pakepti 8 min, ar tiesiog palaikyti jau isjungtoj siltoj orkaitej?

Baking Secrets rašė...

Reikia dar pakepti 8 minutes. Sėkmės ir skanaus :)

Aušrinė rašė...

Labai gardus pyragas. Ačiū už receptą !

Printfriendly