2016 m. liepos 12 d., antradienis

Marmurinis keksas / Marble Cake


Paprasto, skanaus, minkšto, puraus, marmurinio kekso receptas.


Tai vienas pirmųjų keksų, kuriuos išmokau kepti. Prieš daug metų... Vakar prisiminiau šį receptą, ilgai nedvejojusi keksą iškepiau, prisiminiau senus laikus. Vis dar skanus ir geras receptas. Jei nesate bandę, o norite greito, puraus kekso, išmėginkit. 


2016 m. liepos 11 d., pirmadienis

Itališkai troškinta vištiena su paprikomis ir grybais / Chicken Cacciatore


Labai skani, minkšta, troškinta vištiena su grybais, paprikomis ir pomidorų padažu.


Na, pagaliau prisiruošiau aprašyti vieną iš mūsų labai mėgiamų vištienos patiekalų. Visa šeimynėlė visada išlaižome lėkštes. Šį patiekalą gaminu nebe pirmus metus, išbandytas daugybę kartų, neatsibostantis ir džiugiai nuteikiantis.


Apelsininiai keksiukai / Orange Muffins


Minkšti, kvapnūs apelsininiai keksiukai.


Skanūs, kvapnūs, minkšti keksiukai su apelsinų žievele. 


Kesadilijos / Quesadillas


Lengvos, greitos, aštrios kesadilijos su kumpiu, sūriu ir pomidorais.


Labai greitas ir skanus patiekalas. Tiks ir pusryčiams, ir užkandžiui, ir pietums. Šiandien gamindama pusryčius sau, tuo pačiu suruošiau vyrui pietus į darbą, o dukrai priešpiečius. Labai paprasta, lengva, greita, universalu.

Patiko man čili paprikų aštrumas ir svogūnų laiškai. Priduoda gyvybingumo.


2016 m. liepos 1 d., penktadienis

Sausainiai su braškėmis ir baltuoju šokoladu / Strawberry White Chocolate Chip Cookies


Kvapnūs, saldūs, labai skanūs sausainiai su šviežiomis braškėmis ir baltojo šokolado gabaliukais.


Sausainukai! Labai skanūs, labai kvapnūs. Kepu jau antrus metus iš eilės atėjus braškių sezonui. 

Braškių klafutis / Strawberry Clafoutis


Orkaitėje keptas klafutis (blynas) su šviežiomis braškėmis. 


Pareitą vasarą klafutį mėginau pirmą kartą. Kiek prisimenu, su vyšniomis, vėliau su abrikosais. Šiais metais pamėginau su šviežiomis braškėmis. Skanu! Tinka ir kaip desertas, ir kaip saldus pusryčių patiekalas. Greitas, paprastas, kitaip keptas blynas. 

2016 m. birželio 22 d., trečiadienis

Citrinų šerbetas / Lemon Sorbet


Citrinų šerbeto receptas.


Anąkart pirmą kartą gaminau šerbetą ir turbūt ne paskutinį. Paprasta ir skanu. 


Pūstų ryžių batonėliai / Crispy Rice Treats


Nekeptas, greitas pūstų ryžių desertas.


Kai norisi ko nors saldaus ir greitai... Pūstų ryžių batonėliai - visai neblogas pasirinkimas. Skanu, ne per saldu, paprasta, greita. 


2016 m. birželio 17 d., penktadienis

Šokoladinis jogurtinis tortas su braškėmis / Chocolate Yogurt Cake with Strawberries


Šokoladinis tortas su jogurtiniu kremu ir šviežiomis braškėmis. 


Tai va. Dar kartą noriu pasidžiaugti ir pasididžiuoti savo ištikimaisiais skaitytojais, kurie manęs ne tik pasiilgsta, paglosto švelniais žodžiais, bet ir motyvuoja. 
Vakar įpūtėte gūsį energijos. Prieš kelias dienas į galvą atėjusi šio torto idėja šiandien ryte galutinai virto realybe. Būtent taip, kaip mačiau savo mintyse... Šokoladinis biskvitas, standūs jogurtinio kremo sluoksniai su perpjautų šviežių braškių žavesiu. 
Neįsivaizduojat, kaip gera užgimusias idėjas įkūnyti! Fantastiškas jausmas. Tik jį pajutusi, supratau, kaip to ilgiuosi. 




2016 m. birželio 16 d., ketvirtadienis

Karštas sumuštinis su brokoliais ir sūriu / Roasted Broccoli Grilled Cheese Melt


Karštas sumuštinis su brokoliais ir sūriu.


Šį sumuštinį buvau nusižiūrėjusi labai seniai, o išbandžiau tik vakar. Šaldytuve kaip tik gulėjo vienišas, primirštas brokolis, buvo pusryčių metas - puikus laikas sumuštiniui. 
Labai skaniai susivalgė. Dar vienas gero karšto sumuštinio variantas- išbandytas!

Rabarbarų pyragas / Rhubarb Cake


Paprastas, greitai paruošiamas, minkštas, labai skanus rabarbarų pyragas.


Hello!!! Pasirodau, kaip jaunas mėnulis... Bet taip jau yra. Gyvenimas verčiasi aukštyn kojomis, persiskirsto prioritetai, o ir vaaaasara... Kojos vis dažniau neša į kiemą nei į virtuvę, o rankas kasdien mieliau sukišu į žemę, raviu, purenu, džiaugiuosi kiekvienu nauju kopūsto, cukinijos ar agurkų lapeliu. Žodžiu, užsiimu daržininkyste. 
Ilgą laiką nekepiau jokių saldumynų. Tik visai neseniai išbandžiau keletą naujų receptų. Vienas iš jų šis rabarbarų pyragas. Paprastas, greitai, nesudėtingai paruošiamas, minkštas, su rabarbarų rūgštele. Labai skanus. Labai patiko mano vyrui. Kelis kartus kepiau, o jis vis prašo dar. Matyt dėl tos rabarbarų rūgštelės... 


2016 m. gegužės 18 d., trečiadienis

Ledų ir pieno kokteilis su Nutella / Nutella Milkshake


Gaivinantis, šaltas, saldus, labai skanus ledų ir pieno kokteilis su Nutella.


2016 m. gegužės 12 d., ketvirtadienis

Kondensuoto pieno keksas su bananais / Condensed Milk Banana Cake


Kondensuoto pieno keksas su bananais.


Mėnuo... Tiek laiko tylėjau. Kodėl? Priežastys asmeninės, apie kurias kalbėti nenoriu. Kada nors... Bet dar ne dabar. Dėl to paties savaitės meniu nebus (bent kol kas, gal persigalvosiu). 

Na, o šiandien viliuosi, kad dar neužmiršote ir čia apsilankote. Siūlau skanaus, saldaus, ne sauso kondensuoto pieno kekso receptą su bananais. Skanu!


2016 m. balandžio 17 d., sekmadienis

Citrinų ir kokosų sodos duona / Lemon and Coconut Soda Bread


Sodos duona su avižiniais dribsniais, citrinomis ir kokosais.


Paskutinė sodos duona. Pažadu daugiau nebus. Šypt. Bent jau aš jų atsivalgiau, išbandžiau viską, ką norėjau išbandyti bei atrodo išmokau, ką tikėjausi išmokti. 
Ši duona sudomino dėl produktų derinio - citrina, kokosai ir avižiniai dribsniai ir jokio cukraus. Įdomus ne tik derinys, bet ir skonis. Kažkaip keista, kad duona nesaldi. Kokosai ir citrina tarsi inspiruoja, kad kepinys turėtų būti saldus, tačiau kai ragauji, supranti, kad yra visiškai priešingai. Dar suabejoji su kuo duoną valgyti... Sviestas pasirodė tinkamiausias. 

Su šia duona įvyko lūžis - supratau, kur prieš tai dariau klaidą, kad duona vis neiškepdavo laiku. Visa paslaptis - tešlos storyje. Nereiktų iš tešlos formuoti aukštesnio nei 2,5-3 cm kepaliuko. Plius dar vienas išbandytas patarimas - prieš baigiant duonai kepti, kepaliuką apverskite ir pakepkite 5 minutes aukštyn kojomis, kad ir pagrindas apskrustų ir padžiūtų. 

Taip po truputį iš skirtingos literatūros 'prisigraibiau' informacijos, įvairių patarimų, išbandžiau visus praktiškai ir jaučiu, kad galiu judėti prie kitų kepinių. Iš tiesų, jau seniai pajudėjau ties scone'ų kryptimi, o tada keksiukų. Žingsnis po žingsnio ten, kur įdomu...

Pagerintos angliškos bandelės / Rich Scones


Angliškos bandelės (scone'ai) iš pagerintos tešlos.


Na va, turėjau trumpas atostogas nuo kepinių ir tinklaraščio. Galva buvo užimta visai kitais dalykais, įkvėpimas prapuolęs. Taip savaime ir atitrūkau.
Jau daugiau kaip savaitę nieko nekepiau ir saldaus negaminau, todėl šiandien rodau tai, ką turiu prikepusi anksčiau. 
Dar vienos angliškos bandelės! Šiek tiek netipinės, iš pagerintos tešlos: įdėta kiaušinio, grietinėlės, vanilės. 
Labai skanios bandelės, minkštos, trapios, sodraus, turtingo skonio. Bandelių tekstūra, skonis labiau panašėja į sausainių. Pasirodė lyg viduriukas tarp bandelių ir sausainių. 



2016 m. balandžio 9 d., šeštadienis

Bananų keksiukai su riešutais / Banana and Walnut Muffins


Bananų keksiukai su graikiniais riešutais.



Šiuo metu daugiausiai 'drauguju' su keksiukais. Po truputį, neskubėdama bandau naujus receptus. Vienas iš jų - Bananų keksiukai su riešutais.

Skanūs, minkšti, saldūs bananiniai keksiukai apibarstyti graikiniais riešutais. Patiko!

2016 m. balandžio 8 d., penktadienis

Vištienos krūtinėlė su grybų ir svogūnų padažu / Chicken Marsala


Kepta vištienos krūtinėlė su grybų ir svogūnų padažu.


Visai neseniai prisiminiau šį patiekalą, įtraukiau į mūsų meniu, nes jau seniai buvom valgę. Paprastas, greitas, nesudėtingas patiekalas ir labai skanus. 


2016 m. balandžio 6 d., trečiadienis

Spageti makaronai su 'Bolognese' padažu / Spaghetti Bolognese


Spageti makaronai su 'Bolognese' padažu.


Spageti makaronai su 'Bolognese' padažu - vienas mėgstamiausių mūsų šeimos patiekalų. Ypatingai skanus mano mažametei dukrai. 
Jei turite nevalgiukus, pabandykite, galbūt su šiuo patiekalu įtiksite. Dvigubas pliusas, jei naudosite jautieną (sveikiau nei kiauliena). 


2016 m. balandžio 5 d., antradienis

Margas tortas / Marble Layer Cake


Labai paprastas, skanus, margas, dviejų spalvų tortas.


Būna kartais į savaitės pabaigą baigiasi pienas, neturiu su kuo gerti kavos. Geriu tik kavą su pienu... Į parduotuvę dėlto žygiuoti dažniausiai tikrai nesinori. Išeitis - atsidarau kondensuoto pieno skardinę (jų visada ne viena mano spintelėje). Pakabinu kelis šaukštus ir skardinė stovi nenaudojama... Prisidarau tik daugiau bėdos ir darbo: 'kur sunaudoti likusį kondensuotą pieną?'. Ne ne, kondensuoto pieno keksiukų aš nemėgstu, nesiūlykite. Tinginį irgi nedažnai darau, vis norisi kažko naujo, neragauto. 
Šįkart prisiminiau, jog turiu labai paprasto torto recepto iškarpą iš seno žurnalo ar laikraščio. Buvo tinkamas metas jį išbandyti.
Torto pavadinimą sugalvojau pati, nes laikraštyje išspausdintas 'Pensininko' pavadinimas pasirodė nepatikimas ir vargu, ar teisingas. Neklauskit, tikrai nežinau, kaip tas 'Pensininkas' turi atrodyti, kiek skaičiau, daug kas taip vadina Medaus tortą, o kaip yra iš tiesų, nežinau, negirdėjau, neprisimenu. Mano sugalvotas pavadinimas - margas tortas - manau labiau atspindi torto esmę ir yra tikslesnis. Juk iš tiesų tortas toks ir yra... 

Skanus tortas, labai paprastas, reikalaujantis mažai produktų ir darbo. 


2016 m. balandžio 4 d., pirmadienis

Klasikinis prancūziškas citrininis keksas / Classic French Lemon Cake


Klasikinio prancūziško citrininio kekso receptas.


James Martin - labai gerai žinomas kulinaras-konditeris Jungtinėje Karalystėje. Jo nežinoti, turbūt neįmanoma, nes tiek TV laidose, tiek knygų viršeliuose, žurnaluose, labai dažnai šmėžuoja jo veidas ir receptai. 
Visai neseniai iš bibliotekos parsitempiau J. Martin naujausią konditerijos knygą 'Sweet'. Keletą kartų perverčiau, nuotraukos nuostabios, vaizdas, patiekimas profesionalus, idealus. Pažiūrėti gražu, o ar išeitų pagaminti paprastam žmogui (apie patiekimą net nekalbu), klausimas atviras. 
Sudėtingų kepinių nedrįsau mėginti, ėmiau paprasčiausią receptą ir pasižadėjau, jei kepinys bus tobulas, bandysiu dar, tik jau sudėtingiau. 
Kepinys pavyko, labai skanus keksas. Tobulas? Hm... Nedrįstu taip sakyti. Nežinau, ar išlepau, ar ne nuotaikoj buvoj, ar per daug vilčių sudėjau ir tikėjausi kažko nerealaus. O gal klaidą padariau, jog kekso neapliejau glazūra, gal būčiau kitaip čiulbėjusi dabar. Nežinau. 
Nesupraskite klaidingai keksas labai skanus, bet dėl jo nepamišau, J. Martin neįsimylėjau ir išgirtoji knyga tokio milžiniško įspūdžio nepadarė. Gal dar ne laikas ir tiek...

2016 m. balandžio 2 d., šeštadienis

Saldžiarūgštė kinietiška vištiena / Sweet and Sour Chinese Chicken


Saldžiarūgštės kinietiškos vištienos receptas.


Receptas skaniems, greitiems ir lengviems pietums - saldžiarūgštė kinietiška vištiena. Skanu!


Angliškos bandelės su sūriu / Cheese Scones


Labai skanios angliškos bandelės su sūriu.


Dar vienas angliškas kepinys, dar vienos tradicinės bandelės (scone'ai). Šį kartą kepiau su sūriu. Pasakiškos bandelės. Skanu valgyti tiek su sviestu vienas, tiek prie kokios sriubos ar troškinio. 
Po šių iškeptų ir išragautų bandelių manau, jog jau gerai suprantu jų gaminimo procesą, techniką, o rezultatai - puikūs - labai džiugina. 


Paprasti keksiukai / Simple Muffins


Bazinis keksiukų receptas.



Skaitinėju naują knygą apie kepinius, galimas klaidas, tyrinėju kai kuriuos aspektus. Išbandžiau ir bazinį keksiukų receptą. Pavyko puikiai. Receptas pats paprasčiausias, bet geras. Keksiukai minkšti, purūs, skanūs. 

2016 m. kovo 31 d., ketvirtadienis

Pavasariškas vištienos troškinys / Spring Chicken Stew


Vištienos troškinys su bulvėmis, pupomis, kukurūzais ir pomidorais bei baltu padažu.


Šiandien sprendžiau dilemą, kokiu nesaldžiu receptu pasidalinti pirmiausiai. Turiu penkis receptus laukiančius eilės. Kažkodėl buvo sunku išsirinkti, todėl paprašiau pagalbos savo skaitytojų Facebook'e. Daugiausiai norinčių buvo būtent šio recepto, nes skamba paslaptingai ir sezoniškai, matyt.
Iš tiesų, nežinau, kodėl šis receptas taip pavasariškai pavadintas, greičiausiai dėl spalvų įvairovės - geltonos, žalios, raudonos.
Man receptas patiko, nes paprastai, greitai pagaminamas, viskas viename puode, o produktai maistingi: vištiena, bulvės, pupos, kukurūzai, pomidorai. Su pupomis ir kukurūzais mažai ką gaminu ir atsargų šaldiklyje turiu prikaupusi. Buvo gera proga jas sunaudoti ir paįvairinti mūsų mitybą.
Patiekalas gana švelnaus skonio, truputį saldumo turintis (iš kukurūzų).  Pomidorai čia tiesiog sužiba savo ryškumu (skonine prasme), priduoda gaivumo, rūgštelės, savotiško kontrasto.
Skanus patiekalas, dar tikrai gaminsiu.


2016 m. kovo 30 d., trečiadienis

Angliškos bandelės / Scones


Tobulų angliškų bandelių (Scone'ų)receptas.


Nuo sodos duonų (dar vienu receptu pasidalinsiu) pereinu prie angliškų, greitų bandelių geriau žinomų scone'ų pavadinimu. Tai turbūt vienas mėgstamiausių mano angliškų kepinių. Dažnai jas užsisakau arbatinėse, kepyklėlėse, dar ir namo parsivežu. Esu ne kartą ir namuose kepusi. Greita, paprasta, skanu. 
Šiek tiek labiau pasigilinau į jų gaminimo procesą, detales, išbandžiau jau tris receptus. Rezultatai fantastiški, pradžiugino iki begalybės. Skanesnių dar neteko ragauti net čia, šių bandelių tėvynėje, Anglijoje. Pareiškimas drąsus, bet tvirtas. Bandelės puikios!

Yra keletas pagrindinių, svarbių dalykų į ką privalu atkreipti dėmesį gaminant bandeles. Pabandžiau viską, ką sužinojau ir panaudojau praktiškai, surašyti. Tikiuos padės. 
Tai pirmasis - bazinis receptas. Bus ir daugiau angliškų bandelių receptų su kitokiais skoniais, bet ne ką mažiau nuostabių. Laukite tęsinio. 


2016 m. kovo 29 d., antradienis

Tortas 'Kolibris' / Hummingbird Cake


Tortas 'Kolibris' su bananiniu, ananasiniu ir cinamono biskvitu bei kreminiu pertepimu.


Su Šv. Velykomis, ko dar nepasveikinau. Tikiuosi šventes praleidote ramiai ir jaukiai su savo šeimomis.
Atvirai pasakius, pastebėjau, jog man šventės, kuo toliau, tuo labiau tampa nusiraminimo, poilsio metas. Kuomet dauguma laksto, ruošiasi, planuoja, krauna stalus, iš anksto margina kiaušinius (ypač tas judėjimas jaučiasi socialiniuose tinkluose), man tuomet norisi atsiriboti, tyliai ir sąmoningai atsitraukti, kompiuterį iškeisti į knygą, o virtuvėje suktis tik tiek, kiek reikia. Pasiruošiu, pagaminu ir tortą iškepu, bet saikingai, ramiai, be streso, neskubėdama. Per šventes sulėtėja mano gyvenimo ritmas ir darbas virtuvėje. Juk ir taip kasdien gardžiai valgome, ir taip daugybę laiko praleidžiu virtuvėje, galvodama apie virtuvę, planuodama ir apie ją rašydama. Šventės man po truputį tampa laikas, kada galima  nuo to šiek tiek atitolti, pabūti su savimi ir savo šeima, pailsėti.

Tačiau tokį ramų mano nusiteikimą, kartais vis dėlto trumpam pavyksta išmušti iš vėžių. Kai reikėjo šį tortą puošti, glaistyti, teplioti, lyginti, maniau, kad nebus pabaigos, o savyje jaučiau vis didėjantį pyktį. Vis kartojau: 'neturiu puošybai nei rankų, nei vidinio nusiteikimo, noro; tai ne man'. Galiu su vidine ramybe ir džiugesiu maišyti tešlą, kepti, tačiau kai veiksmas pasisuka dekoravimo link, streso lygis manyje pakyla, jaučiu, jog rankos neklauso, norisi viską, kuo greičiau užbaigti, perpjauti ir paragauti.
Tada prisimenu kai kurių žmonių 'patarimus', bandymus 'padėti' - 'Tau reikia kepti tortus pagal užsakymus, pardavinėti'. Girdžiu jų balsus ir te noriu rėkti: 'Drauge, tu manęs nesupranti; tu manęs iš tikrųjų nepažįsti'. Nenoriu aš kepti tortų pardavimui, nenoriu, kad man nurodinėtų kaip tortas turi atrodyti, nenoriu dvigubai ar trigubai daugiau laiko sugaišti jo puošimui, o ne kepimui, nenoriu kepti pastoviai tuos pačius tortus, nenoriu to streso ir augančios įtampos, nenoriu ir niekada (turbūt) nenorėsiu. Nematau toje veikloje savęs, tai ne aš, tai ne tai, kas man malonu ir kas labiausiai džiugina širdį.
Džiaugsmas man - kūryba iš esmės, nauji receptai, nauji atradimai, skoniai, deriniai, kaskart vis naujas tortas. Džiaugsmas - naują tortą iškepti, sutepti, o tada jį perpjauti ir išvysti gražiausią torto dalį - jo pjūvį. Labiausiai jaudinanti akimirka - tiksliai nežinoti, kaip tas pjūvis atrodys (kiekvieną kartą vis kitaip), tik nujausti, o tada atpjauti ir ragauti... Džiaugsmas man - ne tik tai išgyventi, 'perleisti' per save, bet ir apie tai rašyti, dalintis, o ne slėpti po devyniais užraktais. Džiaugsmas - jei per mano patirtį, atradimus ir nusivylimus, kažkas kažko išmoks, kažkam gims kitų, geresnių idėjų, kažkam širdyje įsiplieks kūrybinė gyslelė, kažkas irgi iškeps ir taip pat jaudinančiai lauks tos akimirkos, kada tortą pagaliau prapjaus. Visa tai, esu aš... Drauge.



Apie tortą. Šį tortuką daug kartų mačiau užsienio žurnaluose, internetiniuose portaluose, lietuviškuose visai nepastebėjau (bent iki šios minutės, ką tik specialiai paieškojau, pasirodo keli variantai yra). Sudomino tiek torto pavadinimas, tiek pats biskvitas. Įdomus biskvitas - su bananais, ananasais, riešutais, cinamonu. Tokio dar neteko kepti, labai norėjau pabandyti. Torto pavadinimas taip pat intriguojantis - 'Kolibris'. Sakoma, kad taip tortas pavadintas, nes yra saldus ir tuo savo saldumu pritraukia kolibrius (paukščius).
Iš tiesų, tikėjausi siaubingai saldaus torto, todėl kepiau visai mažą tortuką, o kremą pasirinkau pagal save. Rezultatas visai neišgąsdino, tortas saldus, bet dantų negelia ir gomurio nesutraukia.
Biskvitas su ryškiu cinamono prieskoniu, saldžiais bananais, ananasais ir traškiais pekano riešutais. Kremas - tradicinis (beveik) sūrio kremas. Tortas nėra labai minkštas ar labai drėgnas, bet ir ne sausas.


2016 m. kovo 25 d., penktadienis

Žuvies pyragas / Fish Pie


Žuvies pyragas su bulvių košės plutele ir nerealiai skaniu padažu.


Antrą dieną iš eilės valgėm nuostabius pietus. Nerealiai skanu! Nežinau, ar manim kas betikės, nes kasdien rėkiu, koks fatastiškas patiekalas. Bet jei iš tiesų taip ir yra? Na, kas pasitiki, tas patikės ir šį kartą, o kas ne, tam čia ne vieta. Šypt.
Apie žuvies pyragą... Jo pažiba - puikus padažas - sodraus, ryškaus ir užbaigto skonio. Parmezano sūris viską užtvirtina, krapai - malonus, švelnus priedas. 

Patiekalas tikrai vertas dėmesio ir pastangų. Vaikams taip pat tinkamas! Mano mažoji valgė ir čepsėjo: 'mmm...'.  Kuri gi mama nesidžiaugs, kai vaikas taip noriai valgo žuvį (dar dviejų rūšių). Plojau rankomis ir šypsojausi pro lūpų kamputį! Žuvies pyragas bus dažniau įtraukiamas į mūsų meniu. 

2016 m. kovo 23 d., trečiadienis

Apelsininė vištiena / Orange Chicken


Labai skani, nesudėtingai ir greitai pagaminama apelsininė vištiena.


Fantastiški pietūs - apelsininė vištiena su ryžiais. Vištiena minkšta, nesausa, su švelniu apelsinų padažu. Tikras gėris... Išbandykite, tikrai nepasigailėsite. Aš dar būtinai gaminsiu. 


2016 m. kovo 22 d., antradienis

Orkaitėje kepti kiaušiniai su Chorizo dešra ir sūriu / Baked Eggs with Chorizo and Cheese


Orkaitėje kepti kiaušiniai su Chorizo dešra ir sūriu.


Pabodo įprastai keptuvėje kepti kiaušiniai? Pabandykite šiuos su Chorizo dešra, sūriu, pomidorų pasta ir grietinėle. Labai skanu, paprasta ir greita. 


Sveikuoliškos angliškos bandelės / Brown Scones with Seeds


Sveikuoliškos angliškos bandelės (scone'ai) su sėklomis ir nė kruopelės cukraus.


Gyvenant Anglijoje manau privalu ne tik paragauti šių bandelių, bet ir nors kartą jų išsikepti namuose. Koks angliškas gyvenimas be 'scone'ų'? 
Šis receptas - netradicinis, bandelės praturtintos sėklomis, be cukraus, su pilno grūdo miltais. Sveikuoliškas variantas, bet labai skanus. Su sviestuku prie arbatos arba šiltos sriubos kuo puikiausiai susivalgo. 


2016 m. kovo 21 d., pirmadienis

Rikotos blynai su mėlynėmis / Ricotta and Blueberry Pancakes


Rikotos blynai su mėlynėmis.


Jau labai vėlus vakaras. Tiksliau naktis. Vis dar rašau... Labai norėjosi šįvakar sudėti, kuo daugiau receptų. Kiek įmanoma, žinoma. Bus Jums paskaitymo, o man apsišvarins kompiuterio 'Food' failas. Prisikaupė receptų vertų Jūsų dėmesio ir mano bibliotekos papildymo. 
Rikotos blynai su mėlynėmis - tikrai verti Jūsų dėmesio. Labai skanūs, nesudėtingi. Tiks bet kuriai dienos daliai... Ne vien pusryčiams. 


2016 m. kovo 20 d., sekmadienis

Sodos duona su sėklomis / Seeded Soda Bread


Sodos duona su sėklomis.


Toliau save mokau kepimo pagrindų. Šypt. Dar viena sodos duona. Receptas praktiškai tas pats, tik šįkart duona praturtinta sėklomis: sezamais, linų sėmenimis ir aguonomis. 
Taip pat pabandžiau padidinti orkaitės temperatūrą ir labiau duoną apskrudinti. Gavosi kietesni pluta.
Planuose dar viena sodos duona. Oh žinau, nuobodu ir neypatingai skanu, tačiau ši patirtis man puiki mokykla. Labai noriu, kuo daugiau sužinoti, įsigilinti į temą, išbandyti naujus skonius. Gal kas iš Jūsų sugalvos kartu pasimokyti, ar tiesiog išbandyti, jei niekada nebandė, o gal kažkas mėgsta šią duoną? Galbūt... Dalinuosi. 

Salotos 'Trispalvė' / Tricolore


Šviežios itališkos salotos su pomidorais, mocarela, avokadu ir pesto užpilu.


Na va, niekada nesakyk niekada. Prisimenu dar visai neseniai sakiau, jog itališkų salotų 'Caprese' netobulinčiau, jos tobulos. Iki šiol manau, jog tos salotos tobulos, tačiau pagundai pabandyti naują derinį neatsispyriau.
Pakeitimai minimalūs, bet ryškūs. Pesto padažas palieka gana sodrų skonio pėdsaką. Jei mėgstate Pesto, patiks ir šios salotos.


Chorizo dešros ir avinžirnių sriuba / Spanish Chorizo and Chickpea Soup


Ispaniškos Chorizo dešros, avinžirnių ir špinatų sriuba.


Norit skanios, įdomios, sočios ir maistingos sriubos? Ši būtent tokia. Man ji patinka dėl avinžirnių ir špinatų, o mano vyrui - dėl Chorizo dešros.
Gera sriuba, gaminau jau ne kartą, visad suvalgome greitai ir be problemų. Likučių nelieka, kas man labai aktualu.


2016 m. kovo 18 d., penktadienis

Trapus pyragas su obuoliais / Crumbly Apple Cake


Trapus pyragas su obuoliais.


Va Jums desertas šiam savaitgaliui - Trapus pyragas su obuoliais. Paprastas, nesudėtingas, skanus. Receptas iš senovinės lietuviškų kepinių knygos. Turėtų priminti vaikystę... Iš tiesų, tas paprastas pyrago su obuolių įdaru skonis ragaujant atrodo tikrai pažįstamas, toks naminis ir lietuviškas. 


2016 m. kovo 17 d., ketvirtadienis

Saldūs vištienos sparneliai / Sweet Chicken Wings


Orkaitėje kepti, labai lengvai paruošiami, labai skanūs, saldūs vištienos sparneliai.


Šiandien puikus vištienos receptas pietums ar vakarienei. Vos iš kelių ingredientų, labai paprasta ir super skanu. Taigi, pirštukų apsilaižymui - Saldūs vištienos sparneliai.


2016 m. kovo 16 d., trečiadienis

Sodos duona / Soda Bread


Greita sodos duona.


Rašau ir jau iš anksto žinau, kad šis ir keletas būsimų mano įrašų greičiausiai nebus populiarūs. Ar daug žmonių mėgsta sodos duoną? Abejoju... Man ji taip pat nėra mėgstamiausia. Tiesiog greita, paprasta duona arba, kaip mano vyras pasakytų, nesaldus pyragas. Dar pridurčiau - nesaldus pyragas duonos pavidalu. 
Tai nėra tradicinė duona su raugu ar mielėmis. Šiai duonai iškilti naudojama soda, todėl toks ir pavadinimas (obviously). Ji gana populiari užsienyje, bent jau kiek pastebiu užsienio puslapiuose, kulinarinėse knygose, laidose. Kulinarinių mokyklų, kursų studentai pradeda mokytis kepti būtent nuo šios duonos receptų. 
Tai viena iš priežasčių, kodėl pastarąsias kelias savaites kepu šią duoną ir gilinuosi į jos receptus. Atėjo noras paimti kokią sisteminę kepinių knygą ir pabandyti kažką iš jos gero išmokti. 
Taip į mano rankas atkeliavo nauja kepinių biblija - 'Leiths Baking Bible'. Knyga įdomi, informatyvi, su daugybę kepinių receptų, kepimo pagrindais, svarbiausiais momentais ir galimomis klaidomis. Ir be nuotraukų! Na, neskaitant kelių. Knyga skirta tikrai besidomintiems ir norintiems gilinti žinias, o ne vartyti ir žiūrėti į gražius paveiksliukus. 
Taigi perskaičius knygos įvadą ir pagrindus: ingredientų ir įrankių aprašą, nusprendžiau nesimėtyti po atskirus skyrius, o pradėti nuo pačių paprasčiausių receptų, nuo to, nuo ko pradeda studentai ir pagilinti savo žinias, įgūdžius. 
Sodos duonos - pirminė mano stotelė, o šis receptas - debiutas. 


2016 m. kovo 14 d., pirmadienis

Roksai / Rock Cakes


Trapūs Roksai barstyti cukraus pudra.


Turiu prisipažinti, jog su tokiais lietuviškais, visiems gerai žinomais receptais jaučiuosi itin nesaugiai. Nedaug gaminu, neturiu daug patirties, nors skoniai lyg ir pažįstami, tačiau gaminimo procesas man - tamsus miškas. Paimi kokį receptą, pažiūri į gaminimo eigą ir atrodo turi visko iš naujo mokytis. 
Anąkart prisiminiau, jog turiu neblogą lietuviškų kepinių knygą. Knyga be galo sudėtinga ir paini, bet noras pasigaminti ką nors lietuviško nugalėjo. Taip pirmą kartą kepiau Roksus
Niekada gyvenime jų nebuvau kepusi, šiek tiek nerimavau ar teisingai suskaičiavau proporcijas ir viskas pavyks; ar išeis iš pirmo karto išgauti tinkamą skonį ir tekstūrą. 
Nors Roksus valgiau labai seniai ir jau gana sudėtinga prisiminti smulkmenas, tačiau manau (kiek mano skoninė atmintis prisimena) pavyko neblogai. 

Visai geri Roksai gavosi. Trapūs, vėsdami sukietėja. Saldūs ir skanūs. 


2016 m. kovo 13 d., sekmadienis

Kiaulienos pjausniai / Pork Chops alla Milanese


Kiaulienos pjausnių receptas.


Šiandien gavau komentarą iš vienos skaitytojos su prašymu įdėti daugiau mėsos ir vištienos patiekalų. Supratau, kad laikas kelti į viešumą, tai ką seniai turiu, bet vis neparodau.

Tai gana paprastas, nesudėtingas kiaulienos pjausnių receptas. Kiauliena išlieka minkšta ir sultinga, labai skani. Džiūvėsėlių plutelė praturtinta Parmezano sūriu, petražolėmis, česnaku, todėl nėra prėska, o pilna skonių.

2016 m. kovo 11 d., penktadienis

Mėsainiai su BBQ ilgai kepta plėšyta kiauliena / BBQ Pulled Pork Burgers


Labai skanūs naminiai mėsainiai su ilgai kepta kiauliena, BBQ padažu, kopūstų  ir morkų salotomis bei marinuotais agurkais.


Ohhh... Žiūriu į nuotrauką ir seilė tysta. Čia taip skanu... Absoliučiai mano skonio patiekalas. Mano atspindys. Jei užsukčiau pietų į kokią kavinukę, būkite tikri, užsisakyčiau kažką panašaus. 
Kaip gimė tokia idėja ir būtent toks receptas? Jei įdėmiau patyrinėsite, recepto pati nuo A iki Z nesukūriau ir laurų tikrai neprisiimu. Tačiau jame paslėpta, kur kas daugiau nei rastas internetinis receptas. Tokio mėsainio idėją pirmą kartą pamačiau žurnale gal prieš metus, užfiksavau, bet vis nesiryždavau bandyti. Kol vieną dieną sau pasakiau: 'šį savaitgalį darysiu'. To žurnalo neradau, recepto aišku irgi nebeprisiminiau. 
Taip jau sutapo, kad tą dieną užsukau į parduotuvę, kurioje retai lankausi. Ta proga ištyrinėjau lentynas, šaldytuvus, produktus ir kainas. Užkliuvo akys už kiaulienos gabalo su etikete 'Perfect for Pulled Pork' (ar kažkaip panašiai). Hm... Įtikino, paėmiau ir nors mėsainių recepto neturėjau, žinojau, jog kažką skanaus vis tiek sugalvosiu. Panaršiau internete ir apakau (taip, tikrai), kad mėsą tiems užsimanytiems 'burgeriams' reikės kepti nuo 3, o gal net iki 5 valandų (!). Jau svarsčiau šią idėją verčiau palaidoti nei užtrukti pusę ar net kelias dienas, kad ją įgyvendinti. 
Tačiau kitą dieną visa šeima be jokio konkretaus tikslo išvykom į didesnį miestelį prasiblaškyti. Aišku, užsukom pietų į nedidelę ir pačią pirmą už akių užkliuvusią kavinukę. Nieko ypatingo nesitikėjom, bet kaip maloniai nustebom, kai pradėjom valgyti. Vat iš ten ir atkeliavo mintis vietoj įprastų mėsainio bandelių, panaudoti 'Ciabatta' duoneles. Pasirodė, jog tai puiki alternatyva įprastai 'bulkai' ir 110 proc. atspindi mano skonį, mano aistrą ir mano meilę. Itališkam maistui, kas be ko. Atrodo maža smulkmena, bet man tai buvo atradimas, motyvacija ir postūmis įgyvendinti tai, apie ką tiek galvojau. Tų atradimų buvo ir daugiau... Jau svajoju apie mėsainį su nuostabiu čili padažu, kurį labai tikiuosi, kad pavyks kada nors atkurti. 

Taigi, grįžusi viską sudėjau į vieną krūvą: užfiksuotą praeities vaizdą, internete rastus receptus, naują skoninę patirtį ir štai, rezultatas. 

Fantastiškai skanu, o jau po pirmo kąsnio suvokiau, kad nepaisant to ilgo ir lėto gaminimo proceso, elektros sąnaudų, laukimo, būtinai šį patiekalą kartosiu.

Bandelės - ir traškios, ir minkštos, mėsa tirpsta burnoje su saldžiu BBQ padažu, kopūstų ir morkų salotos prideda traškumo, vėsumo ir švelnaus krienų aitrumo, agurkėliai - saldžiarūgščio skonio. Norit tikėkite, norite ne, bet viskas puikiai dera tarpusavyje. 





2016 m. kovo 10 d., ketvirtadienis

Šokoladiniai keksiukai su karamele nr. 2 / Chocolate Caramel Muffins no. 2


Purūs, minkšti, drėgni, labai skanūs šokoladiniai keksiukai su karamele.



Kaip Jums vaizdas? Skonis dar geresnis! 

Šokoladinius keksiukus su karamele jau esu bandžiusi, tik deja, pirmasis receptas nebuvo tobulas, reikėjo prie jo padirbėti. Specialiai to neplanavau ir nedariau, tiesiog likus pusei skardinei karamelės prisiminiau šią idėją. Šovė mintis į savo superinius šokoladinius keksiukus įmaišyti karamelės ir pažiūrėti, kas gausis tada. Gavosi puikūs keksiukai! 
Tai tik patvirtina mintį, kad turint bazinius-pagrindinius receptus, vėliau įdėjus kitokių priedų (šiuo atveju karamelę), receptai atgimsta naujai, įdomiai ir labai skaniai. Gal net skaniau...

Bandykite, rekomenduoju!


2016 m. kovo 9 d., trečiadienis

Naminė granola / Home-made Granola


Naminės granolos receptas sveikiems, maistingiems, greitiems pusryčiams.


Aš nesu ryto žmogus. Niekada nebuvau. Anksti keltis man kančia, vėlai gultis norma. Todėl rytais man reikia laiko prabusti, ramiai pasėdėti, dar ir atsigerti kavos su pienu (daugybę metų nereikėjo). Apie pusryčius (sau) galvoju vėliau... 
Kadangi košių era man seniai baigėsi, bandau ieškoti būdų, kaip iš naujo tai prisijaukinti ir pamėgti. 
Vakar pirmą kartą pasigaminau granolos, o šiandien ryte negalėjau atsidžiaugti. Sugaišau vos kelias minutes, į dubenį įpyliau jogurto, įbėriau porą saujų granolos ir pusryčiai buvo paruošti greičiau nei kasrytinė kava. 
Kartosiu būtinai, labai patiko. Pagaminti lengva, paprasta, netrunka ilgai, o rezultatas puikus - traškūs, maistingi, neatsibodę, įvairūs pusryčiai. 


2016 m. kovo 7 d., pirmadienis

Kruasanų tortas su karamele ir avietėmis (nekeptas) / Croissant, Caramel & Raspberry Cake (No Bake)


Nekeptas tortas su kruasanais, karamele ir avietėmis.


Na va, pagaliau mano mintys materializavosi į šį skanėstą. Torto idėją su kruasanų sluoksniais pamačiau internete, pirmą kartą gaminau pagal orginalų receptą ir nepatiko. Nepatiko kremas - pirktinis, sintetinis, lenkiškas kremas iš pakelio, tačiau labai patiko kruasanų idėja.
Įjungiau visas savo kūrybines galias ir pamėginau sumąstyti kažką gudresnio. Antrą kartą tortą dariau su dviem skirtingais sluoksniais: karameliniu ir šokoladiniu, naudojau kruasanus su šokoladiniu įdaru, tačiau vėl kremas nepasiteisino. Ir akimis, ir liežuviu jaučiau, kad tai dar ne tas tortas, kurį noriu matyti ir ragauti... 
O tada netikėtai atėjo mintis - 'karamelė+avietės'. Pamaniau, jog šis genialus, klasikinis derinys, čia puikiai tiks, beliko išbandyti. Išmėginau ir uraaaa, labai skanu, o vaizdas toks, kokį ir norėjau regėti! 


2016 m. kovo 6 d., sekmadienis

Panini sumuštiniai / Paninis in Two Ways


Panini sumuštinių receptai: kumpio ir sūrio Panini bei mocarelos, pesto ir pomidorų Panini.


Panini sumuštiniai dviem būdais - su kumpiu ir sūriu bei mocarela, pesto ir pomidorais. Įtiks ir mėsaėdžiams, ir vegetarams. Tiks ir pusryčiams, ir užkandžiui, ir pietums darbe, ir išvykai. Universalu, greita, labai skanu.


2016 m. kovo 5 d., šeštadienis

Jautienos troškinys su daržovėmis / Beef and Vegetable Stew


Jautienos troškinys su įvairiomis daržovėmis.


Būna tokių patiekalų, kuriuos sunku gražiai ir kviečiančiai paragauti patiekti ir nufotografuoti. Troškiniai - vienas tų patiekalų. Tai ne tortas ar keksiukai, kuriuos kaip bepadėsi, atrodys skaniai, čia reikia truputį pagalvoti, kiek įdėti daržovių, kiek įpilti skysčio, kad viskas neplūduriuotų kaip sriuboje. Dar apšvietimas, kitos aplinkybės ir štai, tik po trečio bandymo pavyko nuotraukos, kuriomis esu patenkinta ir noriu pasidalinti.


Taigi, dalinuosi tikrai puikiu antruoju patiekalu. Kuo jis toks puikus? Galiu vardinti begalę jo privalumų:

  1. Jautiena gaunasi minkšta minkšta, todėl šis patiekalas puikiai tinka mažiems vaikams. Nebus vargo dėl mėsos kramtymo.
  2. Dedasi daug įvairių vertingų, maistingų daržovių, o jautiena taip pat labai vertinga mėsa.
  3. Patiekalas gana ekonomiškas, išeina nemažas kiekis troškinio.
  4. Patiekalas nėra labai brangus. Jei jautiena Jums vis dėlto per brangi, galite naudoti ir kiaulieną.
  5. Man šis patiekalas puikiai tarnauja 'kaip šaldytuvo valymo' receptas. Dažniausiai visų daržovių turiu šaldytuve arba šaldiklyje. Jei kokių ropių, griežščio neturiu, tikrai ne bėda, įdedu daugiau kitų daržovių.
  6. Patiekalas labai skanus. Niekada nelieka likučių. Visa šeima labai mėgstame, todėl drąsiai ir dažnai traukiu į mūsų meniu.

Printfriendly