2016 m. balandžio 17 d., sekmadienis

Citrinų ir kokosų sodos duona / Lemon and Coconut Soda Bread


Sodos duona su avižiniais dribsniais, citrinomis ir kokosais.


Paskutinė sodos duona. Pažadu daugiau nebus. Šypt. Bent jau aš jų atsivalgiau, išbandžiau viską, ką norėjau išbandyti bei atrodo išmokau, ką tikėjausi išmokti. 
Ši duona sudomino dėl produktų derinio - citrina, kokosai ir avižiniai dribsniai ir jokio cukraus. Įdomus ne tik derinys, bet ir skonis. Kažkaip keista, kad duona nesaldi. Kokosai ir citrina tarsi inspiruoja, kad kepinys turėtų būti saldus, tačiau kai ragauji, supranti, kad yra visiškai priešingai. Dar suabejoji su kuo duoną valgyti... Sviestas pasirodė tinkamiausias. 

Su šia duona įvyko lūžis - supratau, kur prieš tai dariau klaidą, kad duona vis neiškepdavo laiku. Visa paslaptis - tešlos storyje. Nereiktų iš tešlos formuoti aukštesnio nei 2,5-3 cm kepaliuko. Plius dar vienas išbandytas patarimas - prieš baigiant duonai kepti, kepaliuką apverskite ir pakepkite 5 minutes aukštyn kojomis, kad ir pagrindas apskrustų ir padžiūtų. 

Taip po truputį iš skirtingos literatūros 'prisigraibiau' informacijos, įvairių patarimų, išbandžiau visus praktiškai ir jaučiu, kad galiu judėti prie kitų kepinių. Iš tiesų, jau seniai pajudėjau ties scone'ų kryptimi, o tada keksiukų. Žingsnis po žingsnio ten, kur įdomu...


Patarimai, pastebėjimai. Aš naudojau stambesnius avižinius dribsnius, todėl duona gavosi rupesnė. 
Tešlos diskus suploninkite iki maždaug 2,5-3 cm storio, kad duona gerai iškeptų. 

Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 3/5. Skanu, galbūt kartosiu. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Citrinų ir kokosų sodos duona
Receptas adaptuotas iš Susan Spaull ir Fiona Burrell knygos 'Leiths Baking Bible'

Ingredientai
2 nedideliems kepaliukams

170 g pilno grūdo kvietinių miltų
170 g baltų kvietinių miltų
1 1/2 šaukštelio sodos
1/2 šaukštelio druskos
55 g šalto sviesto
115 g smulkių avižinių dribsnių
55 g kokoso drožlių
1 citrinos tarkuotos žievelės
1 citrinos sulčių
350 ml pieno

Gaminimo eiga
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo sodą ir druską. Persijokite. Likusias kviečių sėlenas, pasilikite duonai apibarstyti.
  3. Į miltus dėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą, trinkite tarp pirštų, kol susiformuos trupiniai. Įmaišykite avižinius dribsnius, kokosų drožles ir citrinų žievelę.
  4. Miltuose padarykite duobutę, supilkite pieną, citrinų sultis, išmaišykite šaukštu, tada suminkykite tešlą. Minkykite tik tiek, kad sušoktų viskas į vieną gabalą.  Jei reikia, įdėkite truputį daugiau miltų.
  5. Ant miltais pabarstyto paviršiaus išverskite tešlą, šiek tiek paminkykite, padalinkite į dvi dalis. Suformuokite apvalius diskus. Paploninkite viršų pirštais. 
  6. Dėkite tešlą ant kepimo formos, aštriu peiliu giliai įpjaukite kryžius (X). Viršų apibarstykite likusiomis kviečių sėlenomis.
  7. Kepkite apie 25 minutes arba, kol visiškai iškeps. 



Quick Lemon and Coconut Soda Bread.

Lemon and Coconut Soda Bread
Recipe adapted from the Susan Spaull's & Fiona Burrell's book 'Leiths Baking Bible'

Ingredients
For 2 loaves

170 g wholemeal flour
170 g plain flour
1 1/2 tsp baking soda
1/2 tsp salt
55 g cold butter
115 g porridge oats
55 g desiccated coconut
1 lemon zest, grated
1 lemon juice
350 ml milk

Instructions
  1. Preheat the oven to 200 degrees. Line the baking sheet with baking paper.
  2. Sift the flour, salt and soda into the bowl. Reserve any barn left.
  3. Cut the butter into cubes, rub into the flour. Stir in the oats, coconut, lemon zest.
  4. Make a well, stir in the milk, juice and mix with a spoon to make a soft dough.
  5. Knead lightly to bring together into the round. Divide into two equal parts. 
  6. Place on the baking sheet, make a deep cross in the center of the bread (with a sharp knife or dough scraper), sprinkle with the reserved barn.
  7. Bake for 25 minutes or until cooked through.

Komentarų nėra :

Printfriendly