2016 m. kovo 30 d., trečiadienis

Angliškos bandelės / Scones


Tobulų angliškų bandelių (Scone'ų)receptas.


Nuo sodos duonų (dar vienu receptu pasidalinsiu) pereinu prie angliškų, greitų bandelių geriau žinomų scone'ų pavadinimu. Tai turbūt vienas mėgstamiausių mano angliškų kepinių. Dažnai jas užsisakau arbatinėse, kepyklėlėse, dar ir namo parsivežu. Esu ne kartą ir namuose kepusi. Greita, paprasta, skanu. 
Šiek tiek labiau pasigilinau į jų gaminimo procesą, detales, išbandžiau jau tris receptus. Rezultatai fantastiški, pradžiugino iki begalybės. Skanesnių dar neteko ragauti net čia, šių bandelių tėvynėje, Anglijoje. Pareiškimas drąsus, bet tvirtas. Bandelės puikios!

Yra keletas pagrindinių, svarbių dalykų į ką privalu atkreipti dėmesį gaminant bandeles. Pabandžiau viską, ką sužinojau ir panaudojau praktiškai, surašyti. Tikiuos padės. 
Tai pirmasis - bazinis receptas. Bus ir daugiau angliškų bandelių receptų su kitokiais skoniais, bet ne ką mažiau nuostabių. Laukite tęsinio. 




Patarimai, pastebėjimai. Kad bandelės būtų purios, būtina: persijoti miltus, tešlą sujungti staliniu peiliu imituojant pjovimo veiksmą, tešlos nereikia stipriai minkyti, tik tiek, kad suliptų į vientisą, lygų gabalą, orkaitė turi būti iš anksto įkaitinta, o bandelės į orkaitę privalo keliauti iš karto tik pagamintos. Kodėl? Nes cheminė reakcija ir kilimas prasideda, tik sumaišius tešlą, todėl svarbu, kad tešla kuo greičiau keliautų į orkaitę. Taip bandelės geriau iškils. 
Nepasiduokite pagundai papildomai pridėti miltų, kuo tešla minkštesnė, tuo bandelės bus geresnės. 
Tešlą suspauskite/iškočiokite 2,5 m storio ne ploniau. Tešlai išspausti naudojau 6 cm skersmens lygią sausainių formelę. Likusios tešlos 'iškarpas' greitai, lengvai perminkykite, išspauskite dar daugiau bandelių. Nepasiduokite pagundai tešlą ilgai minkyti, nes bandelės gražiai neiškils ir bus kietos. 
Išspausti bandeles reikia vienu judesiu-ypu, sausainių formelės nesukiokite. Tai taip pat padeda bandelėms gražiai iškilti. 
Jei norite nesaldžių bandelių, nedėkite cukraus.
Aš bandeles aptepiau trupučiu pieno, taip gaunasi blizgus, truputį kietas viršus. Galima tepti ir plaktu kiaušiniu, tuomet viršus gausis dar kietesnis, blizgesnis. Dar galima viršų apibarstyti miltais, gausis minkšta, matinė kepurėlė. Man labiausiai patinka aptepti pienu. 
Tiekite perteptas džemu, sviestu, grietinėle. 
Idealiu atveju bandelės tiekiamos dar šiltos, bet skanios ir atvėsusios. Geriausia suvartoti per parą laiko.

Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 5/5. Tobula, būtinai kartosiu. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!


Angliškos bandelės
Receptas adaptuotas iš Susan Spaull ir Fiona Burrell knygos 'Leiths Baking Bible'

Ingredientai

225 g miltų kepiniams (jei neturite, receptas čia)
1/2 šaukštelio druskos
55 g šalto sviesto, pjaustyto kubeliais
30 g cukraus
150 ml pieno

Aptepimui
Truputis pieno

Gaminimo eiga
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite skardą. 
  2. Miltus ir druską persijokite. Sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir viską trinkite tarp pirštų, kol susiformuos trupiniai. Įmaišykite cukrų.
  3. Miltuose padarykite duobutę, supilkite pieną. Viską maišykite staliniu peiliu imituodami pjovimo veiksmus, kol susiformuos minkšta, šlapia tešla.
  4. Išverskite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus, truputį lengvai paminkykite, kad tešla taptų vientisa, lygi. Iškočiokite ar suspauskite rankomis iki 2.5 cm storio. Lygia sausainių formele vienu judesiu išspauskite bandeles.
  5. Sudėkite bandeles ant skardos, viršų aptepkite pienu.
  6. Kepkite apie 15-20 minučių, arba kol gražiai paruduos, o pabarbenus į bandelės apačią, ji atrodys tuščiavidurinė. 



    Perfect Scones Recipe.

    Scones
    Recipe adapted from Susan Spaull's and Fiona Burrell's book 'Leiths Baking Bible'

    Ingredients

    225 g self-raising flour (if not available, recipe is here)
    1/2 tsp salt
    55 g cold butter, cubed 
    30 g sugar
    150 ml milk

    To glaze
    Some more milk

    Instructions
    1. Heat the oven to 220 degrees. Line your baking sheet with baking paper.
    2. Sift the flour with the salt. Rub in the cold butter until the mixture resembles breadcrumbs. Stir in the sugar.
    3. Make a well in the flour, pour the milk and mix to a soft, spongy dough with a knife.
    4. On a floured surface, knead the dough very lightly until it is just smooth. Roll or press out to about 2,5 cm thick and stamp into rounds with a small pastry cutter (5-6 cm). 
    5. Brush the scones with milk.
    6. Bake the scones for 15-20 minutes, or until well risen and brown. 


    Komentarų nėra :

    Printfriendly