Add

2014 m. rugsėjo 15 d., pirmadienis

Pica / Pizza


For English recipe, please scroll down





Patirtis. Štai pagaliau prisiruošiau įdėti picos receptą. Jei paklausit mano vyro, ko jis norėtų pietų, atsakytų: 'picos'. Jei paklausit, ko norėtų, kad iškepčiau, jis visada atsakys tą patį. Net jei paklaustumėt, ko jis norėtų saldaus, dažniausiai pirma pasakys: 'picos'. Kaip jau supratot, tai mano vyro mėgstamiausias patiekalas, todėl pica mūsų valgiaraštyje privaloma!

Vyrą paminėjau ne be reikalo. Iš esmės šis receptas tai daugybės mūsų (taip taip, mūsų abiejų) bandymų rezultatas. Pirmas bandymus pradėjo vyras. Kiekvieną savaitgalį JIS minkydavo tešlą, kočiodavo, pasiruošdavo ingredientus ir kepdavo mums vakarienę. Vyras mėgo sudėti viską, kas jam skanu: visų rūšių dešras, sūrius, raugintus agurkus, pomidorus, grybus, paprikas, alyvuoges. Viską. Man to kartais būdavo per daug, todėl užsisakydavau vegetarišką variantą, be dešrų ir kitų mėsų. Būdavo labai skanu.

Ir štai vieną dieną sumąsčiau pagaminti skanius pietus ir iškepti picą pagal save. Nenaudojau tiek daug visokių produktų. Paeksperimentavau su keliais skirtingais variantais: vieną matote nuotraukose (švelnesnis variantas), kitas variantas - aštresnis: peperoni, sūris, alyvuogės. Nuo to karto, picą namuose kepu tik aš. Vyro argumentas: tu daug greičiau susisuki ir labai skaniai pagamini. Taigi, dabar savaitgaliais vyras picų nedaro, bet kepa mėsą ant grotelių (barbekiu). Šį malonumą tikrai paliksiu jam! 

Iš tiesų tai labai lankstus picos pagrindo receptas. Galite tešlą kildinti, o galite ir ne. Aš dažniausiai jos nekildinu, nes nemėgstu storapadžių picų. Tešlą puikiai galima paruošti ir su maisto kombainu (smulkintuvu) ir su mikseriu, ir rankomis. Pradžioj viską darydavau rankomis, bet kai namuose atsirado kombainas (smulkintuvas), dabar dažnai naudojuosi jo pagalba ir tešlą paruošiu per kelias minutes. Aišku, vėliau tešlą dar būtinai paminkau. Kepu picą tik apie 10 minučių aukštoje temperatūroje, todėl jau po pusvalandžio galima mėgautis gardžia pica. 

Skonis. Picos pado skonis priklausys nuo to ar tešlą kildinsite ir kokio storumo kočiosite. Aš dažniausiai renkuosi greitą variantą ir tešlos nekildinu, o kočioju ne storai, bet ir ne per plonai. Vidutiškai. Gaunasi minkštas picos padas. 

Skonis priklausys ir nuo jūsų naudojamų produktų picos viršui. Pica tuo ir puiki, kad galima naudoti bet kokius produktus ir atrasti vis naujus skanius derinius, nes ji skani su bet kuo. 

Nuotraukose matose vieną iš picų su šonine, peperoni dešra, sūriu ir pomidorais. Vis dėlto dažniausiai gaminu ir mums labiausiai patinka toks derinys: pomidorų tyrė, peperoni, čederio sūris, alyvuogės, kartais grybai ir būtinai mocarela. Su mocerala pica tikrai žymiai skanesnė! 

Ką daryčiau kitaip kitąkart. Picos tešlos nekeisčiau, o viršų keičiu pagal norus ir turimus produktus. 



Pica


Ingredientai

Picos tešlai
400 g miltų
250 ml šilto vandens
7 g sausų mielių
2 šaukštai aliejaus
1 šaukštelis druskos
1 šaukštelis cukraus

Picos viršui
Pomidorų pastos arba kečupo
Čederio sūrio
Mocarelos
Keptos šoninės 
Peperoni dešros
Pomidorų
Baziliko

Gaminimo eiga

1. Cukrų ir mieles suberkite į šiltą vandenį, išmaišykite ir palikite pastovėti.
2. Į dubenį berkite miltus, druską, pilkite aliejų.
3. Supilkite vandenį su mielėmis į miltus ir užminkykite tešlą. Suformuokite tešlą į kamuoliuką. 
4. Jei norite greitos, plonos picos, tešlą kočiokite iškart. Jei norite picos storesniu padu, tešlą reiktų bent valandą pakildinti (dubenį ištepkite nedideliu kiekiu aliejaus, dėkite tešlą, aptepkite tešlos viršų aliejumi ir apvyniokite dubenį plėvele). 
5. Pasiruoškite visus ingredientus picos viršui. 
6. Picos tešlą padalinkite į dvi dalis ir iškočiokite.
7. Ant picos tešlos tepkite pomidorų tyrės, pabarstykite tarkuoto sūrio, mocarelos, dėkite dešrą, apkeptą šoninę, pomidorus.
8. Kepkite įkaitintoje iki 220ºC orkaitėje apie 10-12 minučių. 


Experience. Finally, I'm writing this post. I wanted to share this recipe for so long. It's my husband's favorite dish. I'm making pizza at least once a week.

About this recipe. I and my husband, we both, experimented with it. First, my husband used to bake pizzas, however once I've tried, this job is now mine. My husband says 'you are much quicker and your pizzas are so delicious'. So now he doesn't make pizzas anymore, but he cooks BBQ meat every weekend. 

This is a fast and easy recipe if you do not want your pizza to rise. I usually don't. I even make the whole job easier by making the dough in a food processor. It only takes several minutes and the dough is almost ready. Of course I also knead it. But the baking is also is very short only 10-12 minutes! So it's super fast!

Taste. The taste of the pizza base will vary if you let the dough rise or not, and from the thickness of the rolled dough. If you want thinner pizza base, do not rise it, just roll it straight away. 

The taste also differs from the toppings you use. It's amazing because you can use anything you like and still the pizza would be delicious! 

What I would do different next time. I would not change the pizza dough. The products for the topping I would use anything I have and want at that moment. 





Pizza


Ingredients

For the pizza dough
400 g plain flour
250 ml warm water
7 g dried yeast 
2 tbsp olive oil
1 tsp salt
1 tsp sugar

For pizza topping 
tomato paste
cheddar cheese 
mozzarella
baked bacon
pepperoni
tomatoes
some basil 

Instructions

1. In a small bowl whisk warm water, sugar and yeast together. Set aside till the yeast becomes active. It should start bubbling. 
2. Pour the flour, salt and oil in another bowl.
3. Add the yeast to the flour mixture and start kneading. Form the dough in a ball.
4. If you want quick, easy, thin pizza, just start rolling the dough. But if you want a thicker pizza, you need to rise the dough. Put the dough in a lightly oiled bowl, cover with a cling film and leave to raise when at least doubled in size. It should take about 1 or 2 hours. 
5. Meanwhile, prepare your ingredients for the topping. 
6. Divide the dough into two balls, roll it out. 
7. Put all the ingredients on top of the pizza. 
8. Heat your oven to 220ºC and bake the pizza for 10-12 minutes.

2 komentarai :

  1. Man svarbiausias dalykas picos pagrindas, o ant viršaus ką sudėt tai visada būna fantazijos reikalas :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai taip. Tą ir norėjau čia labiau akcentuoti picos pagrindą, o viršus jau nuo norų ir galimybių priklauso :)

      Panaikinti

Printfriendly