Add

2016 m. kovo 14 d., pirmadienis

Roksai / Rock Cakes


Trapūs Roksai barstyti cukraus pudra.


Turiu prisipažinti, jog su tokiais lietuviškais, visiems gerai žinomais receptais jaučiuosi itin nesaugiai. Nedaug gaminu, neturiu daug patirties, nors skoniai lyg ir pažįstami, tačiau gaminimo procesas man - tamsus miškas. Paimi kokį receptą, pažiūri į gaminimo eigą ir atrodo turi visko iš naujo mokytis. 
Anąkart prisiminiau, jog turiu neblogą lietuviškų kepinių knygą. Knyga be galo sudėtinga ir paini, bet noras pasigaminti ką nors lietuviško nugalėjo. Taip pirmą kartą kepiau Roksus
Niekada gyvenime jų nebuvau kepusi, šiek tiek nerimavau ar teisingai suskaičiavau proporcijas ir viskas pavyks; ar išeis iš pirmo karto išgauti tinkamą skonį ir tekstūrą. 
Nors Roksus valgiau labai seniai ir jau gana sudėtinga prisiminti smulkmenas, tačiau manau (kiek mano skoninė atmintis prisimena) pavyko neblogai. 

Visai geri Roksai gavosi. Trapūs, vėsdami sukietėja. Saldūs ir skanūs. 


Patarimai, pastebėjimai. Į tešlą reikia tik pusės kiaušinio. Didinkite normą, jei nenorite 'terliotis' sverdami kiaušinius. 
Į tešlą dėjau kepiniams skirtus riebalus (angl. baking fat), bet tiks ir paprastas sviestas.
Vandens reikia 50 g (50 ml). Į vieną valgomą šaukštą telpa apie 15 g vandens. 
Man tešla gavosi kaip sausainių, susiminkė į gabaliuką. Daug neminkykite, tik kad sušoktų į gabalą, padalinkite tešlą į 10 lygių dalių, suformuokite kamuoliukus. Kad roksų viršus nebūtų lygus, aš juos 'pašiaušiau' pirštais. 

Gaunasi 10 vienetų.

Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!


Roksai
Receptas adaptuotas iš knygos 'Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys'

Ingredientai

300 g miltų
1/2 šaukštelio sodos
1/2 šaukštelio kepimo miltelių
110 g cukraus
1/2 vidutinio (apie 28 g)  kiaušinio
1 šaukštelis vanilės ekstrakto 
60 g minkšto sviesto arba kepinių margarino
50 g vandens
30 g razinų

Gaminimo eiga
  1. Kiaušinį suplakite ir išsukite su cukrumi. 
  2. Dėkite minkštą sviestą, pilkite vanilę, išsukite.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, sodą, kepimo miltelius. Persijokite.
  4. Suberkite miltų mišinį į kiaušinių, supilkite vandenį, dėkite razinas ir užmaišykite tešlą.
  5. Tešlą padalinkite į 10 lygių dalių. Suformuokite kamuoliukus, pašiauškite viršų rankomis.
  6. Dėkite kepti į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę 20-22 minutėms.
  7. Atvėsinkite ant grotelių ir užbarstykite cukraus pudra.


    Rock Cake recipe.

    Rock Cakes 
    Recipe adapted from the book 'Lietuvisku tautiniu ir firminiu tortu, pyragaiciu, sausainiu, plokstainiu, vyniotinu, keksu, pyragu, bandeliu ir kitų miltiniu kepiniu recepturu rinkinys'

    Ingredients

    300 g plain flour
    1/2 tsp baking soda
    1/2 tsp baking powder
    110 g sugar
    1/2 medium (about 28 g)  egg
    1 tsp vanilla extract
    60 g softened butter or baking fat
    50 g water
    30 g raisins

    Instructions
    1. Beat the egg and whisk with the sugar.
    2. Add butter and vanilla, mix everything.
    3. In a separate bowl sift the flour, soda and baking powder.
    4. Pour the dry ingredients to the wet, add water and raisins. Mix everything until the dough forms.
    5. Divide the dough into 10 equal parts. Form small balls, arrange them on the baking sheets.
    6. Bake in the preheated oven to 200 degrees for 20-22 minutes.
    7. Cool on a wire rack, then dust with the icing sugar.


    2 komentarai :

    1. šeip jei idomu pasišiauše jie turi gautis nes formuojami ne rutuliukai ir po to pašiaušiami ,bet roksai nuo bendro tešlos gabalo yra plėšiami su šakute iki norimo dydžio kuris tiks kepimui

      AtsakytiPanaikinti
    2. Na isbandziau si receptuka, rezultatas tobulintinas. Viska dejau pagal recepta, deja i gabala viena nepavykovsulipdyti teslos niekaip, teko is birios mases formuoti. Mano manymu, per daug miltu nes per kieti, ir nedeciau kita karta sodos jeigu yra kep.milt.nes jauciasi tikrai ir tas 0.5saukstelio..beje,taip graziai neapkepe virsus(naudota virsus apacia orkaites kepimo funkcija).

      AtsakytiPanaikinti

    Printfriendly