2015 m. lapkričio 4 d., trečiadienis

Kibinai / Meat Pasties


Trapūs kibinai su mėsos įdaru.


Rašydama apie tokius gerai žinomus lietuviams receptus kas kartą truputį nerimauju. Nesu lietuvių virtuvės specialistė, apskritai, nesu kokios nors virtuvės specialistė, greičiau mokinė. Dar savamokslė. Yra daugybę už mane geresnių kepėjų ar virėjų, nėra ko net diskutuoti. Ir tie žmonės tikriausiai turi savo mėgstamą receptą, savo nuomonę, koks turi būti kibinas, kas jis iš viso yra. Taip ir turėtų būti. Mes kiekvienas turime savo nuomonę, savo patyrimą ir savą skonį bei supratimą. 

Aš tikrai neišmanau, koks tas tikrasis kibinas turėtų būti, nors visada užsukę į Trakus jų ragaudavome be išimties. Ir tiesą pasakius, nelabai man svarbu iš ko pagaminta jų tešla, ar koks įdaras tradiciškesnis: su aviena, ar su kiauliena, varške ar kokiais kopūstais. Man maistas visų pirma turi būti skanus. Skonis svarbiausia. Po to galima kalbėti apie sudėtį, maistingumą, papročius, grožį ir t.t.

Ką tuo noriu pasakyti? Ogi kad šis receptas nėra autentiškas, tradicinis ir tikrai netobulas. Tačiau man kiekvieną kartą pasiteisinantis bei skanus. Tai pirmas ir iki šiol vienintelis receptas pagal kurį teko kepti kibinus. Radau, tiko, patiko. Kibinų tešla - trapi, įdaras - sultingas. Tai mano kibinų receptas, kurį labai seniai radau 'Darbštuolės' žurnale (turbūt vienas pirmųjų mano praktinių žurnalų). Džiaugiuosi, kad receptą išsaugojau ir galiu su Jumis pasidalinti. Galbūt atsiras žmonių, kuriems taip pat patiks. 

2015 m. lapkričio 3 d., antradienis

Pipirinis kepsnys su grietinėlės ir brendžio padažu / Pepper Steak with Cream and Brandy Sauce


Pipirinis kiaulienos kepsnys su grietinėlės ir brendžio padažu.


Po tiek daugybės saldumynų receptų, ateinu su mėsos patiekalu. Grynos mėsos. Labai geras, lengvas, paprastas ir skanus receptas. Padažas nerealus. Mano vyras - svogūnų priešas nr. 1, valgo be jokių nusiskundimų, o aš galiu kabinti jį šaukštais. Puikiai subalansuotas derinys - švieži čiobreliai, svogūnai, grietinėlė, brendis. Niam! Ir kepsnys labai geras. Pipiriukai priduoda malonaus aštrumo. Svarbu mėsą gerai iškepti (aš to mokausi). 

2015 m. spalio 30 d., penktadienis

Plikyti pyragaičiai su grietinėle ir šokoladu / Chocolate Profiteroles


Plikyti pyragaičiai su grietinėlės įdaru ir šokoladiniu glajumi.


Kažkada labai baiminausi plikytos tešlos ruošimo ir tikrai žinau, jog tokių žmonių yra daugiau. Jei esate vienas iš jų, galiu Jus padrąsinti. Šis receptas toks lengvas, kad ir vaikas sugebės šiuos pyragaičius iškepti. Aišku, su suaugusiųjų priežiūra, nes dirbti reikia prie viryklės (priklauso ir nuo vaiko amžiaus). Žodžiu, ne taip svarbu. Esmė, jog receptas paprastas, nereikalaujantis papildomų konditerinių įrankių ar daugybės produktų. 

Rezultatas tikrai puikus ir skanus! Įspėjimas - pyragaičiai nėra saldūs! Tešla visiškai nesaldi, įdaras tiek saldus, kiek saldi natūrali grietinėlė, visas saldumas iš šokoladinio glajaus. Aš naudojau juodą šokoladą (54 proc. kakavos), saldumo mums pakako, plius extra malonus juodo šokolado kartumas. Bet jeigu nemėgstate juodo šokolado, manau tiks ir saldesnis pieniškas. 

2015 m. spalio 29 d., ketvirtadienis

Obuolių keksiukai su migdolais ir cinamonu / Apple Cinnamon Almond Muffins


Minkšti, kvapnūs obuolių keksiukai su migdolais ir cinamono cukraus plutele. 


Obuolių keksiukai su migdolais ir cinamonu. Visai skanūs, minkšti keksiukai. Nėra jie galbūt labai purūs, tirpstantys burnoje, labiau sunkesnės tekstūros, bet tikrai neblogi. 

Patys keksiukai nėra labai saldūs, cinamono cukrus ant viršaus jo prideda daugiau. Cinamonas duoda kvapnumo, migdolai traškumo, kitokios tekstūros, obuoliai savo ruožtu ir rūgštelės, ir saldumo. Įdomus derinys. 

2015 m. spalio 27 d., antradienis

Itališkos salotos 'Caprese' / Caprese Salad


Šviežios itališkos salotos su klasikiniu deriniu: pomidorais, mocarela ir bazilikais.




Šiandien dalinuosi super paprastu salotų receptu. Mano mėgstamiausios salotos - 'Caprese'. Jau daugiau kaip metus negaliu jų atsivalgyti. Būtent dėl jų ant mano virtuvės palangės turi visuomet žaliuoti bazilikas, o šaldytuve mocarela ir pomidorai privalomi bet kuriuo sezonu. 

Salotas visuomet valgau vienas ir tiesiog mėgaujuos klasikiniu itališku skonių deriniu. Šis patiekalas - absoliutus favoritas, kai noriu ko nors lengvo ir skanaus. Dažniausiai valgomas vėlais vakarais ar naktimis, kai užsisėdžiu iki išnaktų ir išalkstu. Nevalgysi gi kepsnio ar kotleto 12 valandą nakties (nors būna visko). Žinotumėt, koks nusivylimas aplanko, kai taip išalkus, tingiai išsiropštus iš šiltos lovos, nulipus į pirmą vėsų namo aukštą ir atidarius šaldytuvą, pamatai, kad sūrio ar pomidorų nebėra. Tada atsidūstu, tyliai uždarau šaldytuvo dureles ir kiūtinu atgal į lovą mintyse sau tardama: 'Ir gerai, nėra ko naktį valgyti'. Nors širdyje tai skamba kaip gryniausias melas.

2015 m. spalio 26 d., pirmadienis

Morkų keksiukai / Carrot Cupcakes


Minkšti, kvapnūs, labai skanūs morkų keksiukai su graikiniais riešutais ir kreminio sūrio kepurėlėmis. 


Puikūs keksiukai. Labai skanūs, minkšti, nėra labai saldūs, su riešutais. Aš nesu keksiukų kremų mėgėja ir dažniausiai juos darau be jokių kremų. Man keksiukas turi būti skanus pats ir papildomas cukraus bei riebalų kiekis visiškai nereikalingas. Nebūčiau kremo gaminusi ir šį kartą, bet ko nepadarysi dėl įvairesnių nuotraukų. Kremo padariau tik keliems keksiukams, nes buvau įsitikinusi, jog jo nevalgysiu. O kaip klydau! Labai skanus kremas gavosi, labai dera su morkų keksiukais. Nebuvo nei per saldu, nei per riebu. Likau sužavėta ir keksiukais, ir šiuo kremu. Labai skanu. 

2015 m. spalio 24 d., šeštadienis

Sausainiai 'Rugelach' su Nutella / Rugelach Nutella Cookies


Trapūs sausainiai su Nutella pertepimu.



'Rugelach' sausainiai - tai žydiški trikampio formos susukti sausainiai savo forma labai panašūs į prancūziškus ragelius Kruasanus. Sausainių tešla dažniausiai gaminama su grietine arba kreminiu sūriu ('Philadelphia'). Įdarui naudojami: riešutai, razinos, cinamonas, šokoladas, marcipanas, aguonos ar džemas. 

Šį receptą radau Beatos knygoje. Jos pasiūlytas įdaras - Nutella. Modernus žydiškas sausainis. 

Gavosi tikrai skanūs sausainiai. Trapi tešla, saldus įdaras. Kitą kartą bandysiu ir tradiciškesnį įdarą: razinas, riešutus.  Labai smalsu.

2015 m. spalio 21 d., trečiadienis

Mini kokosinis varškės apkepas / Mini Coconut Curd Cheese Pudding


Labai skanus, purus kokosinis varškės apkepas keksiukų formelėse.


Seniai rezgiau mintį iškepti varškės apkepą keksiukų formelėse. Reikėjo tik tinkamo recepto, nes kartoti senuosius - nuobodu. Ir visai netikėtai šį receptą pamačiau VMG laidoje ('Skonio lenktynės'). Sudomino modernus, egzotiškas požiūris į lietuvišką klasiką. Kokosinis varškės apkepas. Super. 

Recepto pliusai:  mažos, normuotos porcijos - puikiai tinka mažiems vaikams, pagaminti užtruksite keletą minučių, apkepas iškepa labai greitai. Beje, kokosų pienas daug sveikesnė alternatyva grietinei ar paprastam karvės pienui. 

Recepto minusai: kaip ir pliusas, minusas gali būti mažos porcijos, nes paragavus norisi daugiau. 

2015 m. spalio 20 d., antradienis

Grilinta vištiena su bulvių, pupelių ir svogūnų salotomis / Grilled Chicken & Potato, Green Bean and Onion Salad


Labai skani, sultinga, minkšta kepta vištiena su sočiom bulvių, šparaginių pupelių ir mėlynojo svogūno salotomis.


Ateinu pasidalinti puikiu pietų ar vakarienės patiekalu. Bulvių, pupelių ir svogūno salotos mūsų jau pamėgtos ir gaminamos ne pirmą kartą. Vištieną atradau visai neseniai. Super paprastas paruošimas, vos keli ingredientai, bet rezultatas maloniai stebina - minkšta, sultinga mėsa. Mums labai patiko, todėl skubu dalintis. Gal susigundysit?

2015 m. spalio 19 d., pirmadienis

Blynai su šokolado gabaliukais / Chocolate Chip Buttermilk Pancakes


Purūs, minkšti kefyro blynai su šokolado gabaliukais.


Blynai, blyneliai. Dar vieni. Su šokolado gabaliukais. Labai neprasti, purūs, minkštučiai, labai skanūs! 

2015 m. spalio 17 d., šeštadienis

Airiška sodos duona su razinomis / Irish Soda Bread with Raisins


Skani, saldi airiška sodos duona su razinomis ir apelsinų žievele.


Tai nebe pirma mano kepta airiška sodos duona. Labai seniai esu kepusi tradicinę, paprastą sodos duoną. Tik tada aš ja taip nesidžiaugiau, kaip šita. Labai skani, labai kvapni, šiek tiek saldi duonelė. Be viso to, greitai, lengvai paruošiama be kildinimo ir ilgo minkymo. 


2015 m. spalio 15 d., ketvirtadienis

Makaronai su sūriu / Mac and Cheese


Labai skanūs kepti makaronai su sūriu ir traškia plutele.


Žmonės kalba, o karavanas eina toliau. Šiandien siūlau fantastišką patiekalą pietums - makaronai su sūriu. Puikus sūrių balansas, traški plutelė, itališkas polėkis - pančeta. Man super derinys. Padažo tiek, kiek reikia: nei per daug, nei per mažai.

Apskritai, puikus patiekalas - paruošiamas greitai, lengvai, skonis labai geras. Ko daugiau norėti iš recepto?

Printfriendly