2014 m. rugsėjo 12 d., penktadienis

Kaip pasigaminti naminį sviestą / How to make butter


Patirtis. Pamačiau šią idėją internete. Labai sužavėjo. Beje, tai gali būti puiki pramoga vaikams. Duokite jiems pažaisti su stiklainiu. Garantuoju ir vaikams bus smagi kratymo pramoga bei mankšta, ir jūs turėsite naudos - šviežio sviesto. 

Mano dukra dar labai mažytė, kad padėtų mamai virtuvėje, bet netgi jai buvo smagu žiūrėti kaip kliuksi sviestas stiklainyje, o mama su šypsena jį krato. Tiesa, ir vyras prisijungė prie šios pramogos, padėjo pakratyti stiklainį ir prieš tai jį stipriai užsuko, kad neišbėgtų. Visad tokiais atvejais prašau vyro pagalbos, gal net ne todėl kad pati to nesugebėčiau, bet labiau dėl to kad vyras pasijustų reikalingas, prisidėtų net tokiu menkniekiu ir jaustųsi vyriškas. Cha cha. Kvaila, ar ne? O man taip smagiau! 


Buvo mintis pasilengvinti darbą ir daryti viską su mikseriu, bet vis dėlto pasilikau prie varianto su stiklainiu. Nors rankelės šiek tiek pavargo, bet buvo labai smagu! Prisiminiau vaikystę, kai kaime mušdavo sviestą, o vėliau valgydavo šviežią su juoda duona, svogūnų laiškais ir druska. Labai skanus sumuštinis! Susitepiau ir aš tokį baigusi gaminimo, fotografavimo procesus. Labai skanu. Vyras tik kreivai pažiūrėjo, jis mat svogūnų nemėgsta.

Nepripilkite pilno stiklainio grietinėlės, palikite apie 1/3 laisvos vietos. Tokiam kiekiui naudojau 0.5 litro stiklainį. 

Iš šio kiekio gavosi apie 100 g sviesto.  

Skonis. Tirpstantis burnoje, šviežias, saldus, švelnaus skonio sviestas. 

Ką daryčiau kitaip kitąkart. Sviestą galima pagaminti ir su mikseriu ar smulkintuvu. Jei norite lengvesnio varianto ir mažiau darbo rankoms, galite tai pamėginti.


Kaip pasigaminti naminį sviestą 
Receptas adaptuotas iš Homestead Honey



Printfriendly