2016 m. kovo 30 d., trečiadienis

Angliškos bandelės / Scones


Tobulų angliškų bandelių (Scone'ų)receptas.


Nuo sodos duonų (dar vienu receptu pasidalinsiu) pereinu prie angliškų, greitų bandelių geriau žinomų scone'ų pavadinimu. Tai turbūt vienas mėgstamiausių mano angliškų kepinių. Dažnai jas užsisakau arbatinėse, kepyklėlėse, dar ir namo parsivežu. Esu ne kartą ir namuose kepusi. Greita, paprasta, skanu. 
Šiek tiek labiau pasigilinau į jų gaminimo procesą, detales, išbandžiau jau tris receptus. Rezultatai fantastiški, pradžiugino iki begalybės. Skanesnių dar neteko ragauti net čia, šių bandelių tėvynėje, Anglijoje. Pareiškimas drąsus, bet tvirtas. Bandelės puikios!

Yra keletas pagrindinių, svarbių dalykų į ką privalu atkreipti dėmesį gaminant bandeles. Pabandžiau viską, ką sužinojau ir panaudojau praktiškai, surašyti. Tikiuos padės. 
Tai pirmasis - bazinis receptas. Bus ir daugiau angliškų bandelių receptų su kitokiais skoniais, bet ne ką mažiau nuostabių. Laukite tęsinio. 


2016 m. kovo 29 d., antradienis

Tortas 'Kolibris' / Hummingbird Cake


Tortas 'Kolibris' su bananiniu, ananasiniu ir cinamono biskvitu bei kreminiu pertepimu.


Su Šv. Velykomis, ko dar nepasveikinau. Tikiuosi šventes praleidote ramiai ir jaukiai su savo šeimomis.
Atvirai pasakius, pastebėjau, jog man šventės, kuo toliau, tuo labiau tampa nusiraminimo, poilsio metas. Kuomet dauguma laksto, ruošiasi, planuoja, krauna stalus, iš anksto margina kiaušinius (ypač tas judėjimas jaučiasi socialiniuose tinkluose), man tuomet norisi atsiriboti, tyliai ir sąmoningai atsitraukti, kompiuterį iškeisti į knygą, o virtuvėje suktis tik tiek, kiek reikia. Pasiruošiu, pagaminu ir tortą iškepu, bet saikingai, ramiai, be streso, neskubėdama. Per šventes sulėtėja mano gyvenimo ritmas ir darbas virtuvėje. Juk ir taip kasdien gardžiai valgome, ir taip daugybę laiko praleidžiu virtuvėje, galvodama apie virtuvę, planuodama ir apie ją rašydama. Šventės man po truputį tampa laikas, kada galima  nuo to šiek tiek atitolti, pabūti su savimi ir savo šeima, pailsėti.

Tačiau tokį ramų mano nusiteikimą, kartais vis dėlto trumpam pavyksta išmušti iš vėžių. Kai reikėjo šį tortą puošti, glaistyti, teplioti, lyginti, maniau, kad nebus pabaigos, o savyje jaučiau vis didėjantį pyktį. Vis kartojau: 'neturiu puošybai nei rankų, nei vidinio nusiteikimo, noro; tai ne man'. Galiu su vidine ramybe ir džiugesiu maišyti tešlą, kepti, tačiau kai veiksmas pasisuka dekoravimo link, streso lygis manyje pakyla, jaučiu, jog rankos neklauso, norisi viską, kuo greičiau užbaigti, perpjauti ir paragauti.
Tada prisimenu kai kurių žmonių 'patarimus', bandymus 'padėti' - 'Tau reikia kepti tortus pagal užsakymus, pardavinėti'. Girdžiu jų balsus ir te noriu rėkti: 'Drauge, tu manęs nesupranti; tu manęs iš tikrųjų nepažįsti'. Nenoriu aš kepti tortų pardavimui, nenoriu, kad man nurodinėtų kaip tortas turi atrodyti, nenoriu dvigubai ar trigubai daugiau laiko sugaišti jo puošimui, o ne kepimui, nenoriu kepti pastoviai tuos pačius tortus, nenoriu to streso ir augančios įtampos, nenoriu ir niekada (turbūt) nenorėsiu. Nematau toje veikloje savęs, tai ne aš, tai ne tai, kas man malonu ir kas labiausiai džiugina širdį.
Džiaugsmas man - kūryba iš esmės, nauji receptai, nauji atradimai, skoniai, deriniai, kaskart vis naujas tortas. Džiaugsmas - naują tortą iškepti, sutepti, o tada jį perpjauti ir išvysti gražiausią torto dalį - jo pjūvį. Labiausiai jaudinanti akimirka - tiksliai nežinoti, kaip tas pjūvis atrodys (kiekvieną kartą vis kitaip), tik nujausti, o tada atpjauti ir ragauti... Džiaugsmas man - ne tik tai išgyventi, 'perleisti' per save, bet ir apie tai rašyti, dalintis, o ne slėpti po devyniais užraktais. Džiaugsmas - jei per mano patirtį, atradimus ir nusivylimus, kažkas kažko išmoks, kažkam gims kitų, geresnių idėjų, kažkam širdyje įsiplieks kūrybinė gyslelė, kažkas irgi iškeps ir taip pat jaudinančiai lauks tos akimirkos, kada tortą pagaliau prapjaus. Visa tai, esu aš... Drauge.



Apie tortą. Šį tortuką daug kartų mačiau užsienio žurnaluose, internetiniuose portaluose, lietuviškuose visai nepastebėjau (bent iki šios minutės, ką tik specialiai paieškojau, pasirodo keli variantai yra). Sudomino tiek torto pavadinimas, tiek pats biskvitas. Įdomus biskvitas - su bananais, ananasais, riešutais, cinamonu. Tokio dar neteko kepti, labai norėjau pabandyti. Torto pavadinimas taip pat intriguojantis - 'Kolibris'. Sakoma, kad taip tortas pavadintas, nes yra saldus ir tuo savo saldumu pritraukia kolibrius (paukščius).
Iš tiesų, tikėjausi siaubingai saldaus torto, todėl kepiau visai mažą tortuką, o kremą pasirinkau pagal save. Rezultatas visai neišgąsdino, tortas saldus, bet dantų negelia ir gomurio nesutraukia.
Biskvitas su ryškiu cinamono prieskoniu, saldžiais bananais, ananasais ir traškiais pekano riešutais. Kremas - tradicinis (beveik) sūrio kremas. Tortas nėra labai minkštas ar labai drėgnas, bet ir ne sausas.


2016 m. kovo 25 d., penktadienis

Žuvies pyragas / Fish Pie


Žuvies pyragas su bulvių košės plutele ir nerealiai skaniu padažu.


Antrą dieną iš eilės valgėm nuostabius pietus. Nerealiai skanu! Nežinau, ar manim kas betikės, nes kasdien rėkiu, koks fatastiškas patiekalas. Bet jei iš tiesų taip ir yra? Na, kas pasitiki, tas patikės ir šį kartą, o kas ne, tam čia ne vieta. Šypt.
Apie žuvies pyragą... Jo pažiba - puikus padažas - sodraus, ryškaus ir užbaigto skonio. Parmezano sūris viską užtvirtina, krapai - malonus, švelnus priedas. 

Patiekalas tikrai vertas dėmesio ir pastangų. Vaikams taip pat tinkamas! Mano mažoji valgė ir čepsėjo: 'mmm...'.  Kuri gi mama nesidžiaugs, kai vaikas taip noriai valgo žuvį (dar dviejų rūšių). Plojau rankomis ir šypsojausi pro lūpų kamputį! Žuvies pyragas bus dažniau įtraukiamas į mūsų meniu. 

2016 m. kovo 23 d., trečiadienis

Apelsininė vištiena / Orange Chicken


Labai skani, nesudėtingai ir greitai pagaminama apelsininė vištiena.


Fantastiški pietūs - apelsininė vištiena su ryžiais. Vištiena minkšta, nesausa, su švelniu apelsinų padažu. Tikras gėris... Išbandykite, tikrai nepasigailėsite. Aš dar būtinai gaminsiu. 


2016 m. kovo 22 d., antradienis

Orkaitėje kepti kiaušiniai su Chorizo dešra ir sūriu / Baked Eggs with Chorizo and Cheese


Orkaitėje kepti kiaušiniai su Chorizo dešra ir sūriu.


Pabodo įprastai keptuvėje kepti kiaušiniai? Pabandykite šiuos su Chorizo dešra, sūriu, pomidorų pasta ir grietinėle. Labai skanu, paprasta ir greita. 


Sveikuoliškos angliškos bandelės / Brown Scones with Seeds


Sveikuoliškos angliškos bandelės (scone'ai) su sėklomis ir nė kruopelės cukraus.


Gyvenant Anglijoje manau privalu ne tik paragauti šių bandelių, bet ir nors kartą jų išsikepti namuose. Koks angliškas gyvenimas be 'scone'ų'? 
Šis receptas - netradicinis, bandelės praturtintos sėklomis, be cukraus, su pilno grūdo miltais. Sveikuoliškas variantas, bet labai skanus. Su sviestuku prie arbatos arba šiltos sriubos kuo puikiausiai susivalgo. 


2016 m. kovo 21 d., pirmadienis

Rikotos blynai su mėlynėmis / Ricotta and Blueberry Pancakes


Rikotos blynai su mėlynėmis.


Jau labai vėlus vakaras. Tiksliau naktis. Vis dar rašau... Labai norėjosi šįvakar sudėti, kuo daugiau receptų. Kiek įmanoma, žinoma. Bus Jums paskaitymo, o man apsišvarins kompiuterio 'Food' failas. Prisikaupė receptų vertų Jūsų dėmesio ir mano bibliotekos papildymo. 
Rikotos blynai su mėlynėmis - tikrai verti Jūsų dėmesio. Labai skanūs, nesudėtingi. Tiks bet kuriai dienos daliai... Ne vien pusryčiams. 


2016 m. kovo 20 d., sekmadienis

Sodos duona su sėklomis / Seeded Soda Bread


Sodos duona su sėklomis.


Toliau save mokau kepimo pagrindų. Šypt. Dar viena sodos duona. Receptas praktiškai tas pats, tik šįkart duona praturtinta sėklomis: sezamais, linų sėmenimis ir aguonomis. 
Taip pat pabandžiau padidinti orkaitės temperatūrą ir labiau duoną apskrudinti. Gavosi kietesni pluta.
Planuose dar viena sodos duona. Oh žinau, nuobodu ir neypatingai skanu, tačiau ši patirtis man puiki mokykla. Labai noriu, kuo daugiau sužinoti, įsigilinti į temą, išbandyti naujus skonius. Gal kas iš Jūsų sugalvos kartu pasimokyti, ar tiesiog išbandyti, jei niekada nebandė, o gal kažkas mėgsta šią duoną? Galbūt... Dalinuosi. 

Salotos 'Trispalvė' / Tricolore


Šviežios itališkos salotos su pomidorais, mocarela, avokadu ir pesto užpilu.


Na va, niekada nesakyk niekada. Prisimenu dar visai neseniai sakiau, jog itališkų salotų 'Caprese' netobulinčiau, jos tobulos. Iki šiol manau, jog tos salotos tobulos, tačiau pagundai pabandyti naują derinį neatsispyriau.
Pakeitimai minimalūs, bet ryškūs. Pesto padažas palieka gana sodrų skonio pėdsaką. Jei mėgstate Pesto, patiks ir šios salotos.


Chorizo dešros ir avinžirnių sriuba / Spanish Chorizo and Chickpea Soup


Ispaniškos Chorizo dešros, avinžirnių ir špinatų sriuba.


Norit skanios, įdomios, sočios ir maistingos sriubos? Ši būtent tokia. Man ji patinka dėl avinžirnių ir špinatų, o mano vyrui - dėl Chorizo dešros.
Gera sriuba, gaminau jau ne kartą, visad suvalgome greitai ir be problemų. Likučių nelieka, kas man labai aktualu.


2016 m. kovo 18 d., penktadienis

Trapus pyragas su obuoliais / Crumbly Apple Cake


Trapus pyragas su obuoliais.


Va Jums desertas šiam savaitgaliui - Trapus pyragas su obuoliais. Paprastas, nesudėtingas, skanus. Receptas iš senovinės lietuviškų kepinių knygos. Turėtų priminti vaikystę... Iš tiesų, tas paprastas pyrago su obuolių įdaru skonis ragaujant atrodo tikrai pažįstamas, toks naminis ir lietuviškas. 


2016 m. kovo 17 d., ketvirtadienis

Saldūs vištienos sparneliai / Sweet Chicken Wings


Orkaitėje kepti, labai lengvai paruošiami, labai skanūs, saldūs vištienos sparneliai.


Šiandien puikus vištienos receptas pietums ar vakarienei. Vos iš kelių ingredientų, labai paprasta ir super skanu. Taigi, pirštukų apsilaižymui - Saldūs vištienos sparneliai.


2016 m. kovo 16 d., trečiadienis

Sodos duona / Soda Bread


Greita sodos duona.


Rašau ir jau iš anksto žinau, kad šis ir keletas būsimų mano įrašų greičiausiai nebus populiarūs. Ar daug žmonių mėgsta sodos duoną? Abejoju... Man ji taip pat nėra mėgstamiausia. Tiesiog greita, paprasta duona arba, kaip mano vyras pasakytų, nesaldus pyragas. Dar pridurčiau - nesaldus pyragas duonos pavidalu. 
Tai nėra tradicinė duona su raugu ar mielėmis. Šiai duonai iškilti naudojama soda, todėl toks ir pavadinimas (obviously). Ji gana populiari užsienyje, bent jau kiek pastebiu užsienio puslapiuose, kulinarinėse knygose, laidose. Kulinarinių mokyklų, kursų studentai pradeda mokytis kepti būtent nuo šios duonos receptų. 
Tai viena iš priežasčių, kodėl pastarąsias kelias savaites kepu šią duoną ir gilinuosi į jos receptus. Atėjo noras paimti kokią sisteminę kepinių knygą ir pabandyti kažką iš jos gero išmokti. 
Taip į mano rankas atkeliavo nauja kepinių biblija - 'Leiths Baking Bible'. Knyga įdomi, informatyvi, su daugybę kepinių receptų, kepimo pagrindais, svarbiausiais momentais ir galimomis klaidomis. Ir be nuotraukų! Na, neskaitant kelių. Knyga skirta tikrai besidomintiems ir norintiems gilinti žinias, o ne vartyti ir žiūrėti į gražius paveiksliukus. 
Taigi perskaičius knygos įvadą ir pagrindus: ingredientų ir įrankių aprašą, nusprendžiau nesimėtyti po atskirus skyrius, o pradėti nuo pačių paprasčiausių receptų, nuo to, nuo ko pradeda studentai ir pagilinti savo žinias, įgūdžius. 
Sodos duonos - pirminė mano stotelė, o šis receptas - debiutas. 


2016 m. kovo 14 d., pirmadienis

Roksai / Rock Cakes


Trapūs Roksai barstyti cukraus pudra.


Turiu prisipažinti, jog su tokiais lietuviškais, visiems gerai žinomais receptais jaučiuosi itin nesaugiai. Nedaug gaminu, neturiu daug patirties, nors skoniai lyg ir pažįstami, tačiau gaminimo procesas man - tamsus miškas. Paimi kokį receptą, pažiūri į gaminimo eigą ir atrodo turi visko iš naujo mokytis. 
Anąkart prisiminiau, jog turiu neblogą lietuviškų kepinių knygą. Knyga be galo sudėtinga ir paini, bet noras pasigaminti ką nors lietuviško nugalėjo. Taip pirmą kartą kepiau Roksus
Niekada gyvenime jų nebuvau kepusi, šiek tiek nerimavau ar teisingai suskaičiavau proporcijas ir viskas pavyks; ar išeis iš pirmo karto išgauti tinkamą skonį ir tekstūrą. 
Nors Roksus valgiau labai seniai ir jau gana sudėtinga prisiminti smulkmenas, tačiau manau (kiek mano skoninė atmintis prisimena) pavyko neblogai. 

Visai geri Roksai gavosi. Trapūs, vėsdami sukietėja. Saldūs ir skanūs. 


Printfriendly