2014 m. liepos 25 d., penktadienis

Juodųjų serbentų Ombre tortas | Black Currant Ombre Cake






Black Currant Ombre Cake
Recipe inspired from Aj receptai  


Ingredients
For 20 cm round cake tin

For the sponge base
35 g plain flour
45 g sugar
15 g sunflower oil
1 egg
1 tsp vanilla extract
1/2 tsp baking powder

For the filling
500 ml natural yogurt
400 g cream cheese
150 g icing sugar
20 g gelatin (6-7 leaves)

For the black currant jelly
300 g black currants
150 g sugar
12 g gelatin (4-5 leaves)
3 tbsp water

Instructions

1. To make the sponge base, whisk egg with sugar and vanilla until double in size. Pour oil, mix. Add flour and baking powder, combine everything well.
2. Pour the batter into a greased and baking paper lined 20 cm round shape cake tin and bake for about 15-20 minutes at 180 oven. When done, take from the oven and cool. 
3. Mix cream cheese with yogurt and icing sugar. Prepare the gelatin for the filling as directed on the package. I used gelatin leaves. Soaked them in cold water, squeezed out the excess water and melted in the small pan. Pour the gelatin to the yogurt-cheese mixture and mix.
4. To prepare the black currant jelly, heat black currants, sugar and 3 tablespoons of water over low heat until the sugar is dissolved. Strain through the sieve and prepare gelatin for the jelly. I used gelatin powder, poured it to the hot 100 ml water and waited until dissolved. 
5. Divide yogurt-cheese mixture into two parts. Pour half of the filling on the sponge, put in the fridge.
6. Meanwhile, add 5 tablespoons of currant jam to the remaining filling, stir. Carefully pour into a cake tin and put back in the fridge.
7. Add the prepared gelatin to the currants, stir and cool.
8. When the currant jelly is cold enough, slowly pour it on top of the cake and refrigerate until completely set. I held overnight.


Patirtis. Tai mano pirmas kepinys-gaminys su juodaisiais serbentais. Iš tiesų juodųjų serbentų niekada per daug nemėgau, nes jie būdavo patys rūgščiausi. Vaikystėje mėgstamiausi serbentai buvo geltonieji. Prisimenu, kaip kadaise kaime raiškydavau serbentų krūmus... Nostalgija. Jau ko ko bet tais laikais serbentų netrūkdavo, krūmai lūždavo nuo uogų, kibirais juos skindavo, bet nepamenu, kad kas būtų kepęs kokius pyragus, daugiau darydavo uogienes, sultis. Na, o čia Anglijoje šios uogos ganėtinai brangios. Apie uogienes ar sultis galima tik pasvajoti, na o kokiu pyragu ar tortuku galima pasimėgauti.

Kas gi tas Ombre tortas? Ombre - kuomet torto spalvos palaispniui pereina iš vienos į kitą, tamsėja arba šviesėja. Tai mano pirmas bandymas žaisti su tokio tipo tortais. Visai skaniai ir gražiai atrodo pjūvis! Nenaudojau dažų ir dariau tris spalvų sluoksnius. Pradžiai užteko ir tokio bandymo. Galbūt kada pamėginsiu biskvitinį Ombre tortuką su daug daugiau spalvų ir sluoksnių. Kas čia žino...

Skonis. Gaivus, šiek tiek rūgštokas juodųjų serbentų jogurtinis-sūrio tortas su biskvitiniu pagrindu. 

Ką daryčiau kitaip kitąkart. Šiek tiek ilgiau palaukčiau, kol apstings torto įdaras prieš pilant žele arba pilčiau lėčiau. Aš pyliau didele srove ir viduriukas truputį išsiliejo, sluoksniai nesigavo vienodai gražus ir lygūs. 

Juodųjų serbentų Ombre tortas
Recepto įkvėpimas iš Aj receptai  


Ingredientai
20 cm apvaliai torto formai

Biskvitiniam pagrindui
35 g miltų
45 g cukraus
15 g aliejaus
1 kiaušinis
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1/2 šaukštelio kepimo miltelių

Įdarui
500 ml natūralaus jogurto
400 g kreminio sūrio
150 g cukraus pudros
20 g želatinos (6-7 lapeliai)

Serbentų želė sluoksniui
300 g serbentų
150 g cukraus
12 g želatinos (4-5 lapeliai)
3 šaukštai vandens

Gaminimo eiga

1. Kiaušinį išplakame su cukrumi ir vanile, kol masė padvigubės. Pilame aliejų, išmaišome. Beriame miltus ir kepimo miltelius, išmaišome.
2. Pilame tešlą į riebalais išteptą ir kepimo popieriumi išklotą 20 cm apvalią formą ir kepame apie 15-20 minučių 180 orkaitėje. Atvėsiname. 
3. Kreminį sūrį sumaišome su jogurtu ir cukraus pudra. Pasiruošiame želatiną įdarui, kaip nurodyta ant pakuotės. Aš naudojau želatinos lapelius. Juos užmerkiau šaltame vandenyje, vėliau nusausinau ir ištirpdžiau puodelyje ant viryklės. Supilkite ištirpintą želatiną į įdarą ir išmaišykite
4. Juoduosius serbentus, cukrų ir 3 šaukštus vandens pakaitinkite ant lėtos ugnies, kol cukrus ištirps. Perkošiame serbentus per sietelį ir pasiruošiame želatiną serbentams. Naudojau želatinos miltelius, juos užpyliau karštu 100 ml vandeniu ir ištirpdome.
5. Įdarą padalinkite į dvi dalis. Pusę įdaro pilkite ant biskvito, įdėkite į šaldytuvą. 
6. Į likusį įdarą įdėkite 5 šaukštus serbentų uogienės, išmaišykite. Atsargiai supilkite į formą ir vėl dėkite į šaldytuvą. 
7. Į serbentus supilkite paruoštą želatiną, išmaišykite ir atvėsinkite. 
8. Kai serbentų masė atvės, o tortas šiek tiek apstings, iš lėto supilkite serbentų želę į formą ir dėkite į šaldytuvą, kol visiškai sustings. Aš laikiau per naktį.


5 komentarai :

Medeja- CranberryJam rašė...

Koks gražus.. ir garantuotai skanus :) man persudėtingas, bet pasivaišint norėčiau :)

Baking Secrets rašė...

Na nėra jis sudėtingas, tik tiek kad darbelio yra :)

Anonimiškas rašė...

Kiek gaminu įvairių pūtėsių ar pan. tortų su juodaisiais serbentais, mėlynėmis, nuo formos jie pakeičia spalvą. Kaip to išvengiat?

Baking Secrets rašė...

Žinokit nesu ekspertas, bet manyčiau reikia tam tinkamos formos ;) Būna specialūs konditeriniai žiedai, skirti tokiems putėsiniams tortams. Pigesnis variantas - galima bandyti kepimo popieriumi apklijuoti formos šonus.

Jūratė rašė...

Man irgi buvo tokia problema, kol neradau acetato juostos šonams, kepimo popierius net keliais sluoksniais ne visada padėdavo (čia nuo metalo priklauso, ne su visom formom taip buvo). Pirkau "Kepėjo" parduotuvėje Kaune, Šv. Gertrūdos g. Berods 0,5 € už 5 m. Labai džiaugiuosi, torto šonai lygūs, super.

Printfriendly