2014 m. liepos 7 d., pirmadienis

Pavlova su braškėmis | Strawberry Pavlova




Strawberry Pavlova

Recipe adapted from Laura in the Kitchen



Ingredients
1 cup - 250 ml

For Pavlova base
5 egg whites
1 cup of sugar
2 tsp cornstarch
1 tsp wine vinegar
1/2 tsp vanilla extract
1/4 tsp salt

For the filling and topping
Some strawberries
300 ml double cream
some mint leaves 

Instructions

1. Beat the egg whites in a mixer until they start become foamy. Add salt and whisk until it starts to form stiffer peaks. 
2. Gradually one tablespoon at a time add in sugar, beat until it becomes glossy, thick and the sugar is dissolved.
3. Fold in the vanilla extract, cornstarch and vinegar.
4. Preheat the oven to 150ºC. Draw 20 cm circle on the baking parchment with a pencil, turn it over and put on the baking sheet.
5. Spoon the egg whites mixture in the center of the circle on the baking parchment.
6. Bake the pavlova for 50 minutes. Turn the oven off and open slightly the oven door, let it cool completely in the oven. I left overnight. 
7. Whip the double cream to stiff peaks. 
8. Spoon the cream in the center of the pavlova and spread it evenly on top. 
9. Top with fresh strawberries and mint leaves.


Patirtis. Ši pavlova mano antroji. Pirmą kepiau šokoladinę pavlovą su vyšniomis. Ji taip mums patiko, kad nusprendžiau iškepti ir įprastą pavlovą su braškėmis. Ir tikrai nenusivylėm. Pusę pavlovos iš karto dingo nuo stalo ir atsiliepimai tik patys geriausi. 

Šįkart pavlova gavosi daug storesnė su didesniu minkštu sluoksniu viduje. 

Pavlovą gaminau, nes turėjau daug likusių baltymų po šokoladinių ledų gaminimo (ledams reikia 5 trynių). Puikus ir labai skanus būdas sunaudoti tiek baltymus, tiek trynius. 

Skonis. Traškus išorėje, minkštas viduje saldus morengas su gaivinančiu grietinėlės sluoksniu ir šviežiomis braškėmis. 

Ką daryčiau kitaip kitąkart. Nieko nei pridėsi, nei atimsi. 

Pavlova su braškėmis

Receptas adaptuotas iš Laura in the Kitchen



Ingredientai
1 puodelis - 250 ml

Pavlovos pagrindui
5 kiaušinių baltymai
1 puodelis cukraus
2 šaukšteliai kukurūzų krakmolo (arba bulvių)
1 šaukštelis vyno acto
1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
1/4 šaukštelio druskos

Įdarui ir papuošimui
Braškių pagal poreikį
300 ml grietinėlės
mėtų lapelių papuošimui

Gaminimo eiga

1. Kiaušinių baltymus plakiti mikseriu, kol pradės putoti. Berkite druską ir plakite iki standesnių putų. 
2. Palaipsniui šaukštą po šaukšto berkite cukrų (plakdami) ir plakite, kol baltymų masė taps blizgi, tiršta, o cukrus ištirps. 
3. Pilkite vanilės ekstraktą, actą, berkite krakmolą. Gerai, bet atsargiai išmaišykite.
4. Okaitę įkaitinkite iki 150ºC. Ant kepimo popieriaus pieštuku nupieškite 20 cm apskritimą, popierių apverskite ir dėkite ant kepimo formos. 
5. Į apskritimo centrą ant kepimo popieriaus paskleiskite kiaušinių baltymų masę.
6. Kepkite pavlovą 50 minučių. Baigus kepti išjunkite orkaitę, šiek tiek praverkite dureles ir palikite orkaitėje visiškai atvėsti. Aš palikau per naktį.
7. Išplakite grietinėlę iki standumo.
8. Ant pavlovos viršaus vienodai paskirstykite grietinėlę. 
9. Ant viršaus dėkite braškes, papuoškite mėtų lapeliais.

Naminiai šokoladiniai ledai | Homemade Chocolate Ice Cream


Homemade Chocolate Ice Cream  
Recipe adapted from Laura in the Kitchen


Ingredients
1 cup - 250 ml

2 cups of milk
1 1/2 cup of double cream
5 egg yolks
3/4 cup (about 190 ml) of sugar
1/3 cup (about 80 ml) of cocoa powder
165 g dark chocolate
1/4 tsp salt
1/2 tsp espresso powder

Instructions

1. Cook the cream, milk, cocoa and espresso powder in a saucepan over a low heat, bring to simmer. 
2. Whisk the egg yolks with sugar until the mixture becomes pale. 
3. Pour 1 cup of the hot cream and milk into the eggs mixture while whisking. 
4. Then pour the egg mixture to the saucepan with remaining cream and milk mixture and cook on a low heat for 5-7 minutes or until it coats the spoon. 
5. Crush the chocolate in a bowl and strain the cooked cream through a sieve directly on it, mix to combine.
6. Cover the custard with cling film (cling film should touch the custard, it prevents from forming a skin) and chill in the fridge for 4 hours or overnight.
7. If you have an ice cream maker, put the mixture to it and freeze according to the instructions. If you do not have an ice cream machine, you have to put the custard in a freezer and every 15-20 minutes whisk well, for at least 2 hour or even 4 hours. Another choice is, to whisk it with a mixer every 2 hours 2-3 times. Then let it freeze completely.


Patirtis. Naminius ledus ne taip seniai gaminau. Tiesa, braškinius. Buvo labai skanūs su sodriu braškių skoniu. Su vyru net palyginome pirktinių braškinių ledų skonį su mano gamintais naminiais. Vienareikšmiškai naminiai daug skanesni, sodresni, riebesni. Taigi, po pirmųjų ledų žinojau, kad bus ir antrieji - šokoladiniai.


Gaminau, kaip ir braškinius, pagal Laura'os Vitale receptą. Gavosi tikrai puikūs! Šiek tiek skiriasi ingredientai, bet gaminimo procesas praktiškai toks pats, todėl man nebuvo naujiena. Kadangi vis dar neturiu ledų gaminimo aparačiuko (mąstau apie jo pirkimą), gaminau be aparato, šįkart mikserio pagalba. Atšaldžiusi kremą per naktį, išplakiau mikseriu (plakiau gana ilgai 10-15 minučių), dėjau į šaldymo kamerą 2 valandoms, po to vėl išplakiau mikseriu ir galutinai užšaldžiau. Šis ledų gaminimo būdas man patiko labiau nei maišymas kas 15 minučių. Sugaišti mažiau laiko, mažiau vargo, o ir ledo kristaliukų mažiau. 

Iš duotos normos pasigaminsite litrą ledų. 

Skonis. Labai skanūs, labai šokoladiniai, riebūs naminiai ledai. 

Ką daryčiau kitaip kitąkart. Nieko nekeisčiau.

Naminiai šokoladiniai ledai  
Receptas adaptuotas iš Laura in the Kitchen


Ingredientai
1 puodelis - 250 ml

2 puodeliai pieno
1 1/2 puodelio grietinėlės 
5 kiaušinių trynių
3/4 puodelio (apie 190 ml) cukraus
1/3 puodelio (apie 80 ml) kakavos
165 g juodo šokolado
1/4 šaukštelio druskos
1/2 šaukštelio tirpios kavos

Gaminimo eiga

1. Pilkite pieną, grietinėlę, tirpią kavą ir kakavą į nedidelį puodelį, dėkite ant lėtos ugnies ir leiskite lėtai užvirti (nuimkite nuo ugnies prieš pat užvirimą, burbuliavimą). 
2. Tuo tarpu dubenyje išsukite kiaušinių trynius, cukrų, druską, kol masė pabaltės. 
3. Iš lėto, nuolat maišydami šluotele įpilkite stiklinę karštos grietinėlės ir pieno mišinio į kiaušinių mišinį ir gerai išplakite
4. Pilkite kiaušinių mišinį į puodelį su likusiu grietinėlės ir pieno mišiniu, virkite ant lėtos ugnies nuolat maišydami šluotele 5-7 minutes, kol kremas sutirštės ir įmerkus šaukštą padengs jį. Kremas neturi būti bėgantis, turi išlaikyti formą. 
5. Šokolado gabaliukus sudėkite į dubenį. Pilkite karštą kremą pro sietelį ant šokolado, maišykite, kol šokoladas ištirps.
6. Uždenkite kremą maistine plėvele (plėvelė turėtų liesti kremą, kad nesusidarytų plėvelė ant kremo viršaus) ir dėkite į šaldytuvą 4 valandom arba pernakt.
7. Jeigu turite ledų gaminimo aparatą, dėkite paruoštą mišinį į jį ir užšaldykite pagal instrukcijas. Jei neturi ledų gaminimo aparato, tuomet reikės dėti mišinį į šaldymo kamerą ir kas 15-20 minučių gerai išplakti šluotele. Taip pat galima plakti mikseriu kas 2 valandas 2-3 kartus. Tuomet užšaldykite visiškai. Šįkart dariau ledus antruoju variantu: laikiau kremą per naktį šaldytuve, ryte išėmiau gerai išplakiau mikseriu ir dėjau į šaldymo kamerą 2 valandoms. Po 2 valandų vėl suplakiau mikseriu ir galutinai užšaldžiau.

2014 m. liepos 1 d., antradienis

Angliškos bandelės su razinom (Scone'ai) | Fruit Scones

 

Fruit Scones


Ingredients

450 g self-raising flour
50 g sugar
75 g softened butter
2 eggs
300 ml milk (about 225 ml for scone dough, other for glazing)
2 rounded tsp baking powder
4 tbsp raisins

Instructions

1. Preheat the oven to 220ºC /Fan 200ºC . Lightly grease your baking trays.
2. Measure the flour and baking powder in a bowl. Add the butter and rub it in with your fingertips until the mixture resembles crumbs. Stir in the sugar.
3. Beat the eggs together and mix with 300 ml milk, then put 2 tbsp of the mixture aside for glazing the scones later. Gradually add the egg mixture to the flour, stirring it in until you have a soft dough. Stir in the raisins, mix.  
4. Turn the dough to a lightly floured surface and flatten it out with your hand or rolling pin to a thickness of 1-2 cm. Stamp out the scones with a cutter (I used 7 cm fluted cutter). 
5. Arrange the scones on the prepared baking trays and brush the tops with reserved beaten egg mixture to glaze.
6. Bake 10-15 minutes, until well risen and golden.

Recipe from the book 'Mary Berry's Baking Bible'


Patirtis. Šios angliškos bandelės - tai mūsų vienas skaniausių atradimų Anglijoje. Iki kol nusprendžiau jų išsikepti namuose, dažnai važiuodavom jų skanauti į netoli esantį miestelį Buckingham'ą, nedidelę arbatinę. Ten šios bandelės visad šviežios, minkštos ir labai skanios. Bet dabar galiu tvirtai pranešti, kad šios mano gamintos bandelės - pačios skaniausios. Tą patvirtins ir mano vyras, nes suvalgė jas vienu prisėdimu su milžinišku puodeliu arbatos. 

Gaminau iš pusės normos, gavosi 9 bandelės (7 cm skersmens). Pagaminau super greitai, tereikia viską lengvai suminkyti, o kepti vos 10-15 minučių. 

Kepant angliškas bandeles - scone'us svarbu neperminkyti tešlos, kuo mažiau su ja žaisti. Iš esmės tik tešla sulimpa į gumulą, iškočiojam, išspaudžiam bandeles ir kepam. 

Skonis. Minkštos, saldžios, labai skanios angliškos bandelės su razinom. Skaniausios jos šviežios ir šiltos. 

Tiekiamos ir valgomos perpjaunant pusiau ir aptepant sviestu ar džemu. 

Ką daryčiau kitaip kitąkart. Kitąkart tešlą kočiočiau storiau, kad gautųsi aukštesnės bandelės. Kočiojau apie 1 cm storio. 

Angliškos bandelės su razinom (Scone'ai)


Ingredientai

450 g miltų
50 g cukraus
75 g minkšto sviesto
2 kiaušiniai
300 ml pieno (apie 225 ml tešlai, likusi dalis bandelių aptepimui)
2 kupini šaukšteliai kepimo miltelių
4 šaukštai razinų

Gaminimo eiga

1. Orkaitę įkaitinkite iki 220ºC. Riebalais patepkite kepimo formas, kuriose kepsite bandeles.
2. Miltus, kepimo miltelius sumaišykite dubenyje. Dėkite minkštą, kambario temperatūros sviestą ir trinkite tarp pirštų, kol susiformuos trupiniai. Supilkite cukrų.
3. Kiaušinius sumuškite į dubenėlį, sumaišykite su 300 ml pieno, 2 šaukštus kiaušinių/pieno mišinio atsidėkite bandelių aptepimui. Likusį mišinį supilkite į miltus, maišykite, kol susiformuos minkšta tešla. Suberkite razinas, sumaišykite.
4. Dėkite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus, suploninkite ranka arba iškočiokite kočėlu 1-2 cm storio. Išspauskite norimo dydžio apskritimus (aš dariau 7 cm skersmens apskritimus).
5. Dėkite bandeles į paruoštas kepimo formas, aptepkite likusiu kiaušinio plakiniu.
6. Kepkite 10-15 minučių, kol iškils ir gražiai pagels.

Receptas iš knygos 'Mary Berry's Baking Bible'


Printfriendly