2015 m. kovo 5 d., ketvirtadienis

Monte Kristo sumuštinis / Monte Cristo Sandwich


Labai geras karštas trigubas sumuštinis su kumpiu ir sūriu. 





Ar kada nors girdėjote apie Monte Kristo sumuštinį? Taip vadinamas prancūziškas sumuštinis su kumpiu ir sūriu. Tai garsiojo prancūziško sumuštinio 'French croque-monsieur' variacija. Deja, sumuštinio vardo kilmės nepavyko išsiaiškinti, nes niekas jos nežino. O taip tikėjausi, kad galima bus susieti su Grafu Montekristu ir Aleksandru Diuma. Gaila. Chi chi.

Tradiciškai šis sumuštinis merkiamas į plaktus kiaušinius (prieš kepimą) ir kepamas keptuvėje ant sviesto. Gaminama tik iš dviejų duonos riekių, o kai kuriuose šaltiniuose nurodoma, kad jis patiekiamas su žele! Brrr, želė tikrai ne man! Chi chi.

Kepiau jau ne vieną kartą, mums labai patiko. Dariau trigubus (iš trijų duonos riekių), todėl tikrai labai sotu. Kad ir kaip norėtųsi visus sumuštinius iškart suvalgyti, man asmeniškai, po vieno sumuštinio daugiau ir nebelenda. Tinka tiek pusryčiams, tiek pietums, tiek naktipiečiams. Išbandyta. Chi chi. Garstyčios čia būtinos, mano nuomone, o sumuštinio merkimas į kiaušinius - privalomas. Kitaip tai būtų, tiesiog, paprastas sumuštinis, o ne Monte Kristo! 

Galima naudoti tiek kumpį, tiek kalakutieną. Dėkit, kiek patinka. Kuo daugiau, tuo skaniau. Aš paskutinį kartą turėjau limituotą kiekį kumpio, todėl sukausi, kaip išėjo. Sūrį tarkavau, nes man taip patogiau. Mūsų perkamas sūris nefasuojamas plonomis kvadratinėmis riekelėmis, o 'nedideliu sūrio bloku'. 

Šituos sumuštinius (kurių foto matote) iš tiesų, galėjau keliomis minutėmis pakepti ilgiau, nes ne visas sūris per viduriuką išsilydė. Tai tik todėl, kad žinojau, jog fotografuosiu ir labai nenorėjau jų perkepti ir per daug apskrudinti. A little mistake, but who will judge. Cha cha. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!


Monte Kristo sumuštinis
Receptas adaptuotas iš Laura in the Kitchen

Ingredientai
2 trigubams sumuštiniams

6 riekelės baltos sumuštinių duonos
4 riekėlės virto kumpio ar kalakutienos
4 riekelės čederio ar kito panašaus sūrio (arba tarkuoto)
1 šaukštas majonezo
1 šaukštelis garstyčių
3 kiaušiniai
Šiek tiek mažiau nei 1/4 puodelio (60 ml) pieno
Druskos pagal skonį
1 šaukštas aliejaus
2 šaukštai sviesto
Gaminimo eiga
1. Puodelyje sumaišykite majonezą ir garstyčias, atidėkite į šalį. Dubenyje išplakite kiaušinius, pieną ir druską, taip pat padėkite į šalį.
2. Darome sumuštinius. Ant lentelės išdėliokite 3 duonos riekes, kiekvieną jų aptepkite plonu sluoksniu majonezo-garstyčių mišiniu. Ant vienos riekės dėkite sūrio, tuomet kumpio ir dar šiek tiek sūrio. Tuomet dėkite antrą duonos riekę ant viršaus, dar kumpio, tada sūrio ir vėl duonos riekę. Taip sūrį dėkite, kad sumuštinis gerai sukibtų ir 'nepasileistų'. Sumuštinį paspauskite rankomis.
3. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę. Dėkite sviestą ir aliejų, palaukite, kol sviestas ištirps ir įkais. 
4. Sumuštinius merkite į plaktą kiaušinių masę. Atsargiai paimkite rankomis, įdėkite į dubenį su plaktu kiaušiniu, galite šiek tiek paspausti, kad daugiau įsigertų ir tuomet apverskite, dar paspauskite. Gerai išmirkykite iš abiejų pusių ir šonų. 
5. Dėkite sumuštinius kepti į įkaitintą keptuvę iš kiekvienos pusės po 3-4 minutes, iki auksinės rudos spalvos, o sūris išsilydys.






Cheesy hot triple sandwiches with ham. 

Monte Cristo Sandwich
Recipe adapted from Laura in the Kitchen

Ingredients
For 2 sandwiches

6 slices of white sandwich bread
4 slices of cooked ham or turkey
4 slices of cheddar cheese or similar one 
1 tbsp of mayo
1 tsp of mustard
3 eggs
A little less than 1/4 cup of milk
Salt to taste
1 tbsp of Vegetable Oil
2 tbsp of Butter
Directions
1. In a small bowl, mix together the mayo and mustard, set aside. In a separate shallow bowl, whisk together the eggs, milk and salt, set that aside as well.
2. To make each sandwich, lay three pieces of bread on your work surface. Spread a thin layer of the mayo mixture on one piece and top that with one slice of cheese followed by one slice of turkey. To the second slice of bread, spread a little more mayo and top with one slice of turkey followed by one slice of cheese (it’s important that the cheese is on top of the ham because that is what will hold the top slice on as it cooks) add the third slice on top and set aside.
3. Preheat a skillet over medium heat, add the butter and oil and allow the butter to melt and the mixture to get nice and hot.
4. Dip each sandwich in the beaten egg mixture making sure both sides are well coated in the egg.
5. Place the sandwiches in the hot skillet and cook for 3 to 4 minutes on each side or until the outside is a lovely golden brown color and the cheese is fully melted.



14 komentarų :

Anonimiškas rašė...

Labai skaniai atrodo:)

Baking Secrets rašė...

Dėkui. Siūlau pamėginti. Tikrai labai skanu :)

Medeja- CranberryJam rašė...

Va čia tai būtų skanūs pusryčiai.. :D

Baking Secrets rašė...

Aha, super skanūs ir sotūs :)

Aušra rašė...

Amerikoje Monte Cristo reiskia surio ir kumpio suvoztini, kuris merkiamas i kiausinio ir pieno plakini, apkepamas ant sviesto is abieju pusiu kol graziai apskrunda (ir suris aptirpsta); paskui ant virsaus dar uzsijojama cukraus pudros, ir viskas tiekiama su avieciu uogiene:
http://www.foodiecrush.com/2013/09/monte-cristo-waffle-sandwich/

Baking Secrets rašė...

Dėkui Aušrą, kad dalinatės žiniomis. Tik aš nelabai suprantu to valgymo kumpio, sūrio, cukraus pudros ir uogienės ar žele :D Niekaip nesusiderinama man. Geriausiai paprastai :)

Meduolio užrašai rašė...

Išbandyta :) buvo puikūs sekmadienio pusryčiai. Ačiū už receptą,kurį įtraukiu į savo kartotinų sąrašą :)

Baking Secrets rašė...

Dėkui Kristina už atsiliepimą :) Labai gera girdėti, kad Jūsų rytas maloniai prasidėjo ir galėjau maža dalelyte prie to prisidėti! Linkiu daugiau tokių skanių rytų!

Dovilė rašė...

Pats tas pusrytukam :)

Baking Secrets rašė...

Tikrai taip!

Anonimiškas rašė...

Pas mus nedera kumpis su uogiene, suris savaime suprantama bet va cukrus ir uogiene prie kumpio 😜
Man tai per viduri tas duonos gabalas kaip ir nereikalingas labai skanu tas suvožtinis iš 2 riekių.

Anonimiškas rašė...

Labai skanus, kol karsti, o atvese per sausi. Iskepus siulyciau deti ant serveteles riebalams nusausinti.

Baking Secrets rašė...

Juos ir reiktų šiltus valgyti, kai sūris tik išsilydęs. Juk tada skaniausia ;) Galima daugiau sūrio įdėti, jei Jums per sausi arba per vidurį vienos duonos riekės nedėti. Čia jau pagal save galima pasikoreguoti ;)

Baking Secrets rašė...

Galima ir su dviem riekėm daryti. Tradiciškai taip ir kepa. Aš dariau kitaip ;)

Printfriendly