2015 m. gruodžio 12 d., šeštadienis

Šokoladinis grietininis tortas / Chocolate Sour Cream Layer Cake


Labai šokoladinis tortas su šokoladiniu-grietininiu pertepimu.


Pagaliau, pagaliau po ilgų dviejų savaičių kankinimosi ir kovos su ligomis, jaučiuosi žymiai geriau ir galiu su džiaugsmu kibti į savo darbus. Maniau nieko nėra blogiau, kai serga vaikai, pasirodo yra... Kai ne tik serga vaikai, bet ir tu pats. Vat tuomet, su ironiška šypsena prisimeni vaistų reklamą ir jų skalambijamą frazę: 'Mamos negali sirgti'. Juk iš tiesų, negali... Kaip bebūtų, sveikata po truputį grįžta į vėžias, nuotaika taip pat, todėl skubu dalintis skaniais šokoladiniais džiaugsmais - Šokoladiniu grietininiu tortu!

Labai skanus, tikrai šokoladinis, nesudėtingas ir vienas iš tų tortų, kuriuos galima ragauti iš karto, nelaikant per naktį šaldytuve.



Patarimai, pastebėjimai. Kad biskvitas pavyktų, reikia gerai išplakti kiaušinius mikseriu. Plakite apie 7 minutes, kol masė padidės kelis kartus, o pakėlus mikserio antgalius 'susiraitys' kaspinai. Sausus produktus sumaišykite dubenyje, kad viskas tolygiai pasiskirstytų ir įsijokite į masę, kad būtų puri. Tešlos nepermaišykite. Maišykite tiek, kad viskas susijungtų į vientisą masę. Biskvitų neperkepkite, kad nebūtų sausi. Orkaitės durelių be reikalo nedarinėkite! Aš visada stebiu kaip biskvitai kepa. Jei biskvitai gerai iškilę, pageltę/parudavę, o biskvito kraštai pradeda 'atšokti' nuo formos, tai jau ženklas, jog reikia tikrinti ar iškepė.

Pjaustykite tik visiškai atvėsusius biskvitus. Išėmusi iš orkaitės, dažniausiai biskvitus palieku 5 minutėms formose. Tuomet apipjaunu kraštus peiliu, išimu iš formos, nulupu popierių ir atvėsinu ant grotelių. Dažniausiai jau po valandos ar truputį daugiau, biskvitus perpjaunu per pusę ar į keturias dalis.

Kaip gražiai perpjauti biskvitą pusiau? Reikia aštraus ilgo peilio (pavyzdžiui, skirto duonai). Biskvitą pasidedu ant lygaus paviršiaus (dažnai ant kvadratinių grotelių, man taip patogiau, bet galima ir ant stalo), ant biskvito centro dedu kairės rankos delną, kita ranka padarau nedidelį įpjovimą peiliu, su delnu suku biskvitą ratu, o kita ranka pjaunu peiliu. Taip po truputį, atsargiai sukdama, pjaunu vis giliau, kol persipjauna pusiau. Visad gaunasi puikiai. Jei biskvitas trapesnis, jo vieną sluoksnį nukeliu ir peiliu, ir torto mentele, kad nesutrūktų.

Niekada biskvitų nepjaustau kitaip, pavyzdžiui vienu ypu ištisai ar siūlais. Nemoku, man per sudėtinga.

Kremui svarbu, kad grietinė nebūtų šalta, nes sumaišius su karštu šokoladu 'sušoks' ir kremas nesigaus. Grietinę truputį pašildykite, nereikia stipriai įkaitinti ar užvirinti (irgi bus negerai), šildykite tiek, kad įkišus švarų pirštą, jaustumėt, kad šilta. Šokoladą palengva supyliau į grietinę viską maišydama šluotele.

Kadangi šis kremas vėsdamas stingsta, o įdėjus į šaldytuvą šokoladas praranda blizgesį ir tampa matinės spalvos, tortą sutepiau formoje ir palikau virtuvėj ant spintelės valandai, kad pastovėtų. Tuomet išėmiau iš formos, aptepiau visą tortą likusiu kremu ir papuošiau. Mano nuotraukos darytos būtent iš karto aptepus ir dar tortui nebūnant šaldytuve. Ragavom iškart, jis dar būna minkštas, kremas nesustingęs. Ilgiau pastovėjęs ar pabuvęs šaldytuve, tortas sukietėja, sutvirtėja.

Jei norite paryškinti šokolado skonį, galite į biskvitą įpilkite kelis šaukštus paruoštos stiprios kavos. Aš to nedariau, nes žinojau, kad tortą ragaus vaikai. Į biskvito tešlą įbėriau žiupsnelį cinamono. Sako, jog cinamonas taip pat padeda išryškinti šokolado skonį.

Jei norite drėgnesnio torto, galite biskvitus sulaistyti kavos sirupu (paruošta stipria kava sumaišyta su cukrumi ar net alkoholiu) ar paprastu cukraus sirupu (vanduo, cukrus, citrinos rūgštis).

Naudojau gerą šokoladą, bent 54 proc. kakavos (kremui naudojau 72 proc. kakavos šokoladą), nes tai ganėtinai svarbu. Kuo mažiau kakavos, tuo šokoladas turi daugiau visokių priedų ir riebalų, o ir kaitinimui jie ne visi tinkami. 



Sudėtingumas. Reikia pasistengti.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu.

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Šokoladinis grietininis tortas
Receptas adaptuotas iš Beatos Nicholson knygos 'Beatos virtuvė: kepinių knyga'

Ingredientai
20 cm apvaliai kepimo formai

Biskvitui
100 g juodojo šokolado (bent 54 proc. kakavos)
120 g sviesto
4 kiaušiniai
220 g rudojo cukraus
170 g miltų
30 g kakavos
1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio cinamono
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
200 ml kefyro

Kremui
400 ml grietinės (30 proc. riebumo)
300 g juodojo šokolado (bent 54 proc. kakavos)

Gaminimo eiga
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite dvi 20 cm kepimo formas.
  2. Kiaušinius sumuškite į didelį dubenį, suberkite cukrų, vanilę ir gerai išplakite mikseriu (apie 7 minutes), kol masė padidės keletą kartų.
  3. Sviestą ir sulaužytą šokoladą sudėkite į dubenėlį, pastatykite jį ant puodo su verdančiu vandeniu ir viską ištirpinkite kas kartą vis pamaišydami.
  4. Į kiaušinių masę palengva nuolat plakdami supilkite šokolado-sviesto mišinį. Išplakite iki vientisos masės.
  5. Miltus, kakavą, druską, kepimo miltelius, cinamoną sumaišykite ir įsijokite į šokoladinę masę. Įmaišykite mentele.
  6. Supilkite kefyrą, atsargiai viską išmaišykite mentele iki vientisos masės.
  7. Tešlą padalinkite tarp dviejų kepimo formų ir kepkite apie 20-30 minučių arba, kol įsmeigus medinį pagaliuką į biskvito centrą, jis liks sausas ir švarus. Išimkite iš orkaitės ir biskvitus visiškai atvėsinkite. Vėliau kiekvieną jų perpjaukite pusiau.
  8. Kremui šokoladą sulaužykite gabalėliais, sudėkite į dubenį ir pastatykite jį ant puodo su verdančiu vandeniu. Šokoladą ištirpinkite. Kitame puodelyje pašildykite grietinę, kad nebūtų šalta. Nukelkite nuo ugnies. Į grietinę maišydami supilkite šokoladą, išmaišykite iki vientisos masės.
  9. Surinkite tortą. Į torto formą dėkite vieną biskvitą, tepkite kremo, vėl biskvitas, vėl kremas. Sluoksniuokite taip, kol surinksite visą tortą. Pasilikite kremo viršui ir šonams aptepti. Palaikykite tortą valandą formoje, išimkite iš formos, aptepkite likusiu kremu, papuoškite.


    Very chocolatey chocolate sour cream layer cake.

    Chocolate Sour Cream Layer Cake
    Recipe adapted from Beatos Nicholson's book 'Beatos virtuve: kepiniu knyga'

    Ingredients
    For 20 cm round cake tin

    For the cakes
    100 g dark chocolate (54 % cocoa)
    120 g butter
    4 eggs
    220 g brown sugar
    170 g plain flour
    30 g cocoa powder
    1 1/2 tsp baking powder
    Pinch of salt
    Pinch of cinnamon
    1 tsp vanilla extract
    200 ml buttermilk

    For the cream

    400 ml sour cream (30 % fat)
    300 g dark chocolate (54 % cocoa)


    Instructions
    1. Heat the oven to 190 degrees. Grease and line two baking tins with baking paper.
    2. In a bowl whisk together eggs, vanilla and sugar until thick, glossy, pale (for about 5-7 minutes).
    3. Add butter and chocolate to a bowl set over a pan with simmering water and melt everything. Do not forget constantly stir.
    4. Slowly while mixing add chocolate-butter mixture to the eggs. Mix everything well.
    5. In another bowl mix together flour, cocoa, baking powder, cinnamon, salt and sift to the eggs. Mix everything gently with a spatula until combined.
    6. Pour in the buttermilk and stir.
    7. Divide the batter equally between two baking tins and bake in the oven for 20-30 minutes or until the toothpick inserted in the centre of the cake comes out clean. Leave to cool completely, then cut each cake into two pieces.
    8. To make the frosting melt the chocolate in a bowl set over a pan with simmering water. In a saucepan heat sour cream (just make it warm, do not boil). Pour the melted chocolate into the warm sour cream while mixing and whisk everything until smooth mixture.
    9. Assemble the cake. Put one cake into the cake tin, spread some cream, then another cake and more cream. Do this until all the cake is assembled. Leave some cream for the top and sides of the cake. Leave the cake in a tin for an hour, then take it out and spread the remaining cream on top and sides of the cake.


    13 komentarų :

    Odeta rašė...

    Man jusu tortai visada atrodo labai graziai ir skaniai. Visada pamaciusi as ju uzsimanau :)

    Baking Secrets rašė...

    Dėkui Odeta. Gera girdėti, kad tortukai vilioja, reiškias atlieku savo darbą ;))

    Ieva rašė...

    Viskas, pagaliau radau :) Kitą savaitę kepsiu dukros gimtadieniui!

    Baking Secrets rašė...

    Džiaugiuosi, kad radote, ko ieškojote :) Sėkmės kepant ir gražaus gimtadienio!

    Unknown rašė...

    O keliu cm mazdaug turi gautis vienas biskvitas jau perpjovus pusiau?

    Unknown rašė...

    O keliu cm turi gautis buskvitas jo dar neprapjovus pusiau. Man kazkaip itartinai neiskiles gavosi

    Baking Secrets rašė...

    Taip tiksliai jau nepasakysiu, nes nematavau, kai kepiau. Pagal formą žiurint jau perpjovus vieno biskvito storis būtų tarp 1-1,5 cm (kepimo forma 20 cm).

    Baking Secrets rašė...

    Neperpjovus vieno biskvito storis maždaug 3 cm (20 cm formai). Ar jūs kepėte 20 cm formoje? Jei kepėt didesnėje formoje, tai biskvitas gausis plonesnis ir ar išeis perpjauti, nežinau. Jei vis dėlto kepėte 20 cm formoje, bet biskvitas neiškilęs, manyčiau, kad blogai išplakėti kiaušinius. Kiaušinius reikia plakti 5-7 minutes mikseriu, kol labai stipriai padidės tūris, masė bus labai labai tiršta, balta ir pakėlus mikserio antgalius masė 'susiraito' į kaspinėlius.

    Ieva rašė...

    Man vienas biskvitas gavosi normalus, o kitas sukrito, bet ir ji vistiek dar pavyko perpjaut pusiau. Turejau tik viena apvalia forma, tai itariu, kad antroji teslos dalis belaukdama savo eilies tiesiog prarado puruma.

    Baking Secrets rašė...

    Taip, jei stovėjo tešla ir laukė eilės, todėl ir sukrito. Man irgi yra taip buvę (su kitu receptu). Todėl geriausia dvi formas turėti arba kepti vieną biskvitą ir pjaustyti į 4 dalis.

    Anonimiškas rašė...

    Biskvitus kepiau vienoje formoje, per du kartus, tarp kepimų praėjo daugiau nei 30 min., bet antrasis biskvitas iškepė gerai, tikrai nesukrito. Tortas, beje, antrąją dieną buvo gerokai skanesnis. Iš karto paragavus net nusivyliau, o dabar negaliu atsivalgyti :)

    vaida rašė...

    sveiki o jai torta norim ragauti rytoj tai ji palikti per nakti virtuveje? aciu

    Baking Secrets rašė...

    As laikyciau saldytuve :) visus tortus, jei ilgiau laikyti, dedu i saldytuva ;)

    Printfriendly