2015 m. rugsėjo 14 d., pirmadienis

Šokoladinis Nutella tortas / Chocolate Nutella Cake


Šokoladinis, drėgnas, minkštas tortas su grietinėlės ir Nutella pertepimu. 


Kalbant apie tortus, aš labai atsargiai žiūriu į užsienietiškus jų receptus. Nemėgstu labai storų biskvitų, plono kremo sluoksnio, o ir superinės nuotraukos kartais būna apgaulingos. Kalbu iš savo patirties. Esu turėjusi tikrai didelių nusivylimų: gigantiškų sausų tortų, deformuotų, sugriuvusių ir 'išplaukusių'. Chi chi. Dabar juokinga, o tuomet buvo labai graudu. Chi chi. Tiek stengiesi, o rezultatas ne tik, kad neprilygsta toms nuotraukoms, bet ir primena tragediją. Šypt.

Taigi, pamačiusi šio torto receptą ir vėl puikias torto nuotraukas, atidžiai ištyrinėjau receptą, skaičiavau, mąsčiau, kaip pagaminti plonesnius biskvitus, abejojau, abejojau, bet galiausiai, išdrįsau. Labai suintrigavo Nutella ir grietinėlės kremas. Anksčiau tokio torto su tokiu pertepimu nebuvau mačiusi ir ragavusi. Šiek tiek su nerimu ir nepasitikėjimu, tačiau nusprendžiau tortą kepti.



Ką gi, procesas nebuvo sunkus, netgi paprastas. Tereikia išsikepti biskvitus ir pasigaminti kremą.

Tortą sutepiau formoje, palaikiau porą valandų šaldytuve, tuomet išėmiau iš formos ir aptepiau likusiu kremu. Turiu pasakyti, kitąkart tortą ilgiau palaikyčiau formoje, nes kremas dar nebuvo gerai sustingęs, skystokas, o pats tortas kiek nestabilus. Tortą prapjoviau tą pačią dieną, po kelių valandų, pirmas įspūdis:  'Oje, per saldu'. Įdėjau tortą atgal į šaldytuvą, leidau susistovėti ir dar kartą ragavau ryte. Va tuomet ir plojau rankomis! Labai skanus, drėgnas biskvitas, minkštas tortas, o Nutella pertepimas puikiai dera ir tikrai labai gardus. Saldoka, bet nesiaubingai kaip maniau iš pat pradžių. Išvada - tortą palaikykite per naktį šaldytuve ir tik tuomet ragaukite. Poros valandų susistovėjimui negana.

Šį tortą pavadinčiau šiuolaikiniu moderniu šokoladiniu tortu. Būtent jo skoninis derinys - Nutella-grietinėlės kremas ir šokoladiniai biskvitai, tokią nuomonę sudarė. Kremas - lengvas ir švelnus. 


Tortas tikrai nuteikė pozityviai užsienietiškų tortų atžvilgiu. Dabar su didesniu pasitikėjimu bandysiu kitus receptus.


Patarimai, pastebėjimai. Prieš tirpindami šokoladą sulaužykite mažais gabaliukais, o sviestą supjaustykite taip pat nedideliais kubeliais (daugmaž panašaus dydžio). Taip šokoladas ir sviestas kais ir ištirps tolygiai.

Sviestą ir šokoladą tirpinkite dubenėlyje pastatytame ant puodo su verdančiu vandeniu. Tik dubenėlis jokiu būdu neturi liesti verdančio vandens, nes šokoladas perkais!

Aš naudojau namuose gamintą kefyrą. Kai neturiu pirktinio, visuomet pasinaudoju šiuo paprastu receptu ir pasidarau kefyro kepiniams. Tinka kuo puikiausiai. Kam reikia recepto - čia.


Miltus, kakavą, kepimo miltelius, sodą, druską geriausia sumaišyti atskirame dubenyje ir įsijoti į tešlą, kad biskvitai būtų purūs, o tešloje neliktų kakavos gabaliukų.

Vietoj vien įprastų miltų galima dėti 70 g įprastų miltų (angl. plain flour) ir 70 g miltų kepiniams (angl. self-raising flour). Tuomet nereikia kepimo miltelių. Būtent taip dariau aš.  Ši pastaba bus naudinga gyvenantiems užsienyje.

Druska dedama subalansuoti ir atskleisti, išryškinti kitų produktų skonį.

Biskvitus kepkite visus atskirai, nekepkite vieno biskvito ir nebandykite pjaustyti jo į tris dalis. Jis labai trapus, delikatus, suluš, patirsite nesėkmę. Man dedant į formą sutepti, pirmi biskvitai įtrūko. Tas tortui nepakenkė, gal tik mano nervams. Chi chi. Todėl paskutinį biskvitą dedant į formą pasinaudojau torto mentelės pagalba ir pavyko be problemų. Prisiminkit, jog biskvitai minkšti ir elkitės su jais delikačiai.


Sudėtingumas. Reikia pasistengti.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Šokoladinis Nutella tortas
Receptas adaptuotas iš Super Golden Bakes

Ingredientai
20 cm torto formai
1 puodelis - 250 ml

Torto biskvitams
130 g juodojo šokolado (bent 54 proc. kakavos)
130 g sviesto
1/3 puodelio (80 ml) paruoštos tirpios stiprios kavos
1/4 puodelio (60 ml) kefyro
2 kiaušiniai
130 g rudo cukraus
70 g balto cukraus
140 g miltų
20 g kakavos
1/4 šaukštelio sodos
1/2 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelis druskos

Kremui
600 ml grietinėlės (bent 35 proc. riebumo)
250 g Nutella kremo
1 šaukštelis vanilės ekstrakto


Gaminimo eiga
  1. Šokoladą ir sviestą ištirpinkite garų vonelėje (dėkite dubenį ant puodo su verdančiu vandeniu). Palikite kelioms minutėms, tuomet palengva įmaišykite kavą.
  2. Kiaušinius ir kefyrą suplakite. Po truputį nuolat maišydami pilkite šokolado masę ir gerai viską išplakite.
  3. Suberkite abiejų rūšių cukrų. Išmaišykite.
  4. Visus likusius sausus produktus sumaišykite atskirame dubenyje. Įsijokite ir užmaišykite tešlą.
  5. Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių, kepimo popieriumi išklokite 3 kepimo formas (nekepkite vieno biskvito, nes jie labai trapūs, neišeis supjaustyti).
  6. Supilkite tešlą į formas ir kepkite orkaitėje 20-25 minutes.
  7. Iškepusius biskvitus palikite 15 minučių formose ir tik tuomet išimkite, nulupkite popierių bei visiškai atvėsinkite ant grotelių.
  8. Kremui išplakite Nutellą su vanile ir grietinėle, kol sustandės.
  9. Sutepkite tortą. Į torto formą dėkite vieną biskvitą, aptepkite kremu, vėl biskvitas, kremas, biskvitas. Dėkite tortą į šaldytuvą sustingti.
  10. Vėliau išimkite tortą iš formos, aptepkite likusiu kremu.




Moist, soft chocolate cake with Nutella-cream filling. 

Chocolate Nutella Cake
Recipe adapted from Super Golden Bakes

Ingredients
For 20 cm round cake tin
1 cup - 250 ml

For the sponges
130 g dark chocolate (54% cocoa solids)
130 g butter
1/3 cup (80 ml) strong instant coffee
1/4 cup (60 ml) buttermilk
2 eggs
130 g brown sugar
70 g white sugar
140 g plain flour
20 g cocoa powder
1/4 tsp baking soda
1/2 tsp baking powder
Pinch of salt

 For the filling

600 ml double cream
250 g Nutella
1 tsp vanilla extract



Instructions
  1. Melt the chocolate and butter in a bowl set over the pan with simmering water. Leave for couple minutes to cool, then stir in the coffee.
  2. Whisk the eggs and buttermilk. Slowly mix the chocolate in.
  3. Pour the sugars. Mix everything.
  4. All remaining dry ingredients mix together in a bowl. Sift to the batter and stir in.
  5. Preheat the oven to 160 degrees, line 3 baking tins with baking paper.
  6. Divide the batter evenly between the tins and bake the sponges for 20-25 minutes or until the toothpick inserted into the centre of the cake comes out clean.
  7. When the sponges are done, take from the oven and leave to cool in the tins for 15 minutes before transferring to wire rack.
  8. For the filling whisk together Nutella, vanilla and cream until stiff peaks.
  9. Arrange the cake in the springform cake tin. Lay the first sponge, spread some cream, another layer of sponge, again cream and the last layer of sponge. Pop the cake in the fridge to set (better overnight).
  10. Take the out from the tin and spread remaining cream on top and sides of the cake.




    7 komentarai :

    Unknown rašė...

    Sveiki,
    norėjau paklausti kokiam kiekiui biskvitų nurodyti ingridientai? nes neparašyta - čia vienam biskvitui? ir tokius kepti 3?
    taip pat rupi kaip isplakti krema, ka po ko deti ? isplakti grietinele su standikliu iki purumo ir tada imaisyti nutella ar kaip?
    Ačiū, Aistė :)

    Baking Secrets rašė...

    Kiekiai nurodyti 20 cm formai visiems 3 biskvitams. Jei atidžiau paskaitysite, viskas parašyta. Kremą plakiau sudėjus viską kartu. Mano naudojama grietinėlė labai riebi 48 proc. riebumo, jokių standiklių nenaudojau. Jei išsiplaksite grietinėlę atskirai, o tada sumaišysite su Nutella, nieko blogo nebus. Galima ir taip daryti. Kaip Jums patogiau.

    Unknown rašė...

    Laba diena.
    O jeigu as neturiu sodos ? Ka tada daryti ? Nesigaus man ?:/

    Baking Secrets rašė...

    Laba diena. Dėkite kepimo miltelių vietoj sodos ;)

    Kristina rašė...

    ka daryti su paaruosta kava,kai kiausinius su kefyru plaki ,gaunasi skysta.gal kiausinius plakti atskirai ir po to ipilti kefyra

    Anonimiškas rašė...

    plaukiau nutela kartu su grietinele,niekas nestingo...kol sumastau i pailga inda ipilt siek tiek kremo,,susiplake sviestas :D tortus kepu gana daznai..

    Anonimiškas rašė...

    O jeigu tortinė 24cm, kiek didint produktų?🤔Iš anksto dėkoju⚘

    Printfriendly