Add

2014 m. gegužės 24 d., šeštadienis

Gingerbread Cake with Cinnamon Butter Glaze / Meduolinis pyragas su cinamono ir sviesto glaistu




Experience. Although it's not Christmas now, I couldn't resist to this gingerbread cake. I'm so glad I didn't, because the cake is wonderful. 

To make this cake is really easy. Only the Cinnamon Butter glaze may seem like a challenge. One of the girls tried to make it and had some troubles. So I made this glaze very carefully, by instruction. After 15 long anxious minutes, hurrah, the glaze turned perfect! 

I used a 18 cm round cake tin for the cake. It raised so much that I had to cut the top of it to make it nicer. That why the cake form is somewhat strange. 

Taste. Moist, soft, very flavourful cake. The taste reminds gingerbread biscuits, although the cake is very soft and fluffy. Cinnamon butter glaze is a caramel with cinnamon flavour. 

I love the cake even without the glaze. My husband liked the caramel so much that he licked it from the plate. 

What I would do different next time. I would bake the cake in a normal 20 cm round cake tin as in the original recipe just to get a nicer form.

Gingerbread Cake with Cinnamon Butter Glaze


Ingredients
1 cup - 250 ml

For the cake
1 2/3 cups (235 g) g plain flour
1/2 cup brown sugar
1/2 cup (113 g) softened butter
1/3 cup golden syrup
1 egg, at room temperature
2/3 cup milk
3/4 tsp baking soda
1/4 tsp salt
1 1/2 tsp ground ginger
1 tsp gound cinnamon
1/8 tsp ground nutmeg

For the cinnamon butter glaze
4 tbsp softened butter
3 tbsp milk
1/2 cup brown sugar
1 tbsp golden syrup
1/8 tsp gound cinnamon
pinch of salt

Instructions

1. In a bowl sift flour, soda, salt, spices; set aside.
2. With the mixer beat the butter, sugar, golden syrup and egg until light and fluffy.  Add half of dry ingredients followed by half of the milk, mix well. Beat in the remaining dry ingredients and the rest of the milk, until the batter is smooth and thick.
3. Line a 20 cm round cake tin with baking parchment and put the batter into it.
4. Bake in the preheated to 180ºC oven for 40-45  minutes or until a toothpick inserted into the center comes out clean. Transfer to a wire rack to cool.
5. To make the glaze, combine the milk and one tablespoon of butter in a saucepan over a low heat until melted. Add sugar, golden syrup, cinnamon and salt and stir until dissolved. Increase the heat to medium and gently boil. Continue to cook for 8 minutes, stirring frequently. Let the mixture cool a little bit. Add remaining butter and beat with the mixer until smooth and creamy.
6. Spread the glaze over the top of the cooled cake. 

Patirtis. Nors už lango šviečia saulutė, o šv. Kalėdos dar labai toli, neatsispyriau šito meduolio pagundai. Ir labai tuo džiaugiuosi, nes pyragas nuostabus. 

Pyrago gaminimas nesudėtingas. Galbūt reikės kantrybės ir atidumo gaminant glaistą, kadangi vienai iš šį pyragą kepusių merginų, jis nepavyko. Buvau labai atidi ir stengiausi gaminti pagal instrukciją. 15 minučių su nerimu ir, valio, glaistas pavyko!

Kepiau meduolį šiek tiek mažesnėje 18 cm formoje. Jis man labai išliko, o norėjosi pateikti nuotraukose, kuo gražiau, todėl viršų šiek tiek nupjoviau. Gavosi truputį keista dviaukštė forma.  

Skonis. Drėgnas, minkštas, labai kvapnus pyragas. Skonis grynai meduolių, tik labai labai minkštų. Cinamoninis sviestinis glaistas - tai karamelė su cinamonu. 

Man pyragas skanus ir be glaisto. O vyrui taip patiko karamelė, kad išlaižė visus likučius nuo lėkštės. 

Ką daryčiau kitaip kitąkart. Kepčiau 20 cm formoje, kaip ir nurodyta recepte, kad gaučiau kuo gražesnę formą. 

Meduolinis pyragas su cinamono ir sviesto glaistu


Ingredientai
1 stiklinė - 250 ml

Pyragui
1 2/3 stiklinės (235 g) g miltų
1/2 stiklinės rudo cukraus
1/2 stiklinės (113 g) minkšto sviesto
1/3 stiklinės auksinio sirupo arba skysto medaus
1 kiaušinis, kambario temperatūros
2/3 stiklinės pieno
3/4 šaukštelio sodos
1/4 šaukštelio druskos
1 1/2 šaukštelio malto imbiero
1 šaukštelio malto cinamono
1/8 šaukštelio malto muskato

Cinamono ir sviesto glaistui
4 šaukštai minkšto sviesto
3 šaukštai pieno
1/2 stiklinės rudo cukraus
1 šaukštas auksinio sirupo arba skysto medaus
1/8 šaukštelio malto cinamono
žiupsnelis druskos

Gaminimo eiga

1. Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, prieskonius, druską; padėkite į šalį.
2. Mikseriu iki purumo suplakite sviestą, cukrų, kiaušinį, auksinį sirupą. Suberkite pusę sausų produktų ir pusę kiekio pieno, gerai išmaišykite. Berkite likusį miltų mišinį ir pieną, masę plakite tol, kol taps vienalytė ir tiršta. 
3. Išklokite kepimo popieriumi 20 cm apvalią kepimo formą ir sukrėskite į ją tešlą. 
4. Kepkite įkaitintoje iki 180ºC orkaitėje 40-45  minutes arba kol įkišus metalinį iešmelį į pyrago centrą, jis liks švarus. Atvėsinkite ant grotelių.
5. Glaistui paruošti, supilkite pieną ir įdėkite vieną šaukštą sviesto į nedidelį puodelį pastatytą ant silpnos ugnies, maišykite, kol sviestas išsilydys. Berkite cukrų, auksinį sirupą, cinamoną ir druską, maišykite, kol ištirps. Padidinkite ugnį iki vidutinės ir leiskite mišiniui nesmarkiai užvirti. Virkite 8 minutes, nuolat pamaišydami. Baigus virti, glaistą šiek tiek atvėsinkite. Sudėkite likusį sviestą ir išplakite su mikseriu, kol glaistas taps vienalytis ir kreminės konsistencijos.
6. Paskleiskite glaistą ant atvėsusio pyrago viršaus ir tiekite. 

Receptas iš Scientifically Sweet aba CranberryJam

2 komentarai :

  1. Kaip puikiai pavyko! Smagu, kad patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū! Tikrai neblogai pavyko, o skonis man labai patiko. Sukirtau praktiškai viena visą pyragą. Po vieno gabaliuko, vis norėjosi antro :))

      Panaikinti

Printfriendly