2016 m. rugsėjo 20 d., antradienis

Balta duona / Basic White Bread


Apvalios, baltos, mielinės duonos su traškia pluta receptas.


Baisiai atsibodo pirktinė angliška duona. Yra galimybė įsigyti ir lietuviškos juodos duonos, tačiau dažnai jos galiojimo laikas ir šviežumas būna abejotinas. Susilaikau... Vienintelė išeitis - keptis duoną namie. Kartais tą ir darau. 
Pradėjau nuo tokios paprastos baltos duonos. Ji daug skanesnė nei pirktinė, o pats gaminimo procesas taip pat labai įdomus. 
Patiko, kad duonos nereikia labai intensyviai minkyti. Minkoma dubenyje neišverčiant tešlos ant stalo. Tiesa, tešla kildinama net tris kartus. 

Patarimai, pastebėjimai. Naudojau specialius miltus duonai (su didesniu gliuteno kiekiu), bet galima naudoti ir įprastus miltus. 
Naudojau greito veikimo sausas mieles (angl. instant dry yeast arba easy bake yeast), kurias galima tiesiai maišyti į miltus ir nereikia tirpinti vandeny. Jei tokių neturite, o tik įprastas sausas mieles, jas reiktų ištirpinti šiltame vandenyje bei į vandenį įdėti šaukštelį cukraus, kad mielės turėtų 'maisto' aktyvuotis. Tokių mielių reiktų dėti truputį daugiau - 10g.
Jei turite galimybę naudoti greito veikimo mieles ir nesate patyręs su mieline tešla ar darbas su ja Jums kelia frustraciją, rekomenduoju išbandyti šias greito veikimo mieles. Jos veikia greitai ir (beveik) visada pasiteisina (nebent būtų senos), rezultatas garantuotas. 
Aš dažniausiai naudoju šio prekinio ženklo greito veikimo mieles:


Labai svarbu, kad mielės ir druska neturėtų sąlyčio. Druska žudo mielių aktyvumą, todėl druską įmaišykite į vieną miltų kampą, o mieles į kitą.

Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu. Kepiau tris kartus.

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Balta duona
Receptas adaptuotas iš knygos James Morton 'Brilliant Bread'

Ingredientai

500 g miltų
10 g druskos
7 g greito veikimo sausų mielių (* skaitykite 'Patarimus, pastebėjimus')
350 g šilto vandens

Gaminimo eiga
  1. Į didelį dubenį suberkite miltus. Berkite druską įvieną dubens šoną, rankomis įmaišykite. Į kitą dubens šoną įmaišykite greito veikimo mieles.
  2. Pilkite šiltą vandenį ir maišykite rankomis, kol susiformuos vientisa tešla ir neliks sausų miltų. Dubenį uždenkite šlapiu rankšluosčiu ar maistine plėvele, palaikykite šiltoje vietoje 30-40 minučių arba, kol tešla pastebimai padidės. 
  3. Sudrėkinkite rankas, kiškite pirštus tarp tešlos ir dubens ir tešlą sulenkite pusiau. Dubenį pasukite ketvirtadaliu ir vėl rankomis perlenkite tešlą pusiau. Taip darykite, kol neliks oro burbulų, o tešla taps glotni. Dar kartą dubenį uždenkite ir pildinkite valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
  4. Ant miltais pabarstyto paviršiaus išverskite pakilusią tešlą. Miltuotomis rankomis suformuokite kamuoliuką. 
  5. Suformuotą tešlą dėkite ant gausiai pabarstyto sunkaus paviršiaus (pavyzdžiui, pjaustymo lentelės ar skardos, arba į kildinimo krepšelį), kildinkite dar vieną valandą arba kol tešla vėl padvigubės. 
  6. Orkaitę įkaitinkite iki 210 laipsnių. 
  7. Kai tešla pakils, aštriu peiliu padarykite kelias įpjovas (jei norite). Kepkite ant apatinių ar vidurinių orkaitės grotelių bent 40 minučių. 


Basic White Bread recipe.

Basic White Bread
Recipe adapted from the book James Morton 'Brilliant Bread'

Ingredients

500 g strong white bread flour
10 g salt
7 g instant dry yeast
350 g tepid water 

Instructions
  1. In a large bowl, weigh the flour. With your fingers rub in salt at one edge of the bowl and the sachet of instant yeast on the opposite side. 
  2. Add the tepid water and mix together until forms a coherent dough. Cover the bowl with a cling film and rest in a warm place for about 30-40 minutes, or until noticeably increased in size. 
  3. Wet the fingers of one hand, and slide your fingertips between the bowl and the dough and fold the dough in half. Turn the bowl a quarter turn, and repeat until you have removed all of the air and it is noticeably smooth. Cover your bowl again, and rest the dough for an hour, or until at least doubled in size.
  4. Scrape the dough out on to a floured surface. Flour your hands and shape into a ball.
  5. Place the shaped dough on to a heavily floured surface to prove for a final hour. 
  6. Preheat the oven to 210 degrees. 
  7. Once your bread is ready, give it a few shallow slashes with a serrated knife (if you want), then bake on a low to middle shelf for at least 40 minute. 

3 komentarai :

Hellfire rašė...

Ar galima būtų naudot viso grūdo miltus? Ar reikėtu tada kažko pridėt papildomai kad išeitų normaliai?

Baking Secrets rašė...

Viso grūdo miltai absorbuoja daugiau vandens, todėl reiktų keisti proporcijas. Jei dėtumėt 300 g viso grūdo miltų + 200 g baltų miltų, tuomet vandens kiekis kistų ne taip žymiai - reiktų 370 g vandens kažkur. Jei norit vien viso grūdo miltų, vandens kiekis dar didės. Tik tiksliai nepasakysiu kiek

Hellfire rašė...

Ačiū labai už paaiškinimą, būtinai išbandysiu šį receptą :)

Printfriendly