2016 m. kovo 29 d., antradienis

Tortas 'Kolibris' / Hummingbird Cake


Tortas 'Kolibris' su bananiniu, ananasiniu ir cinamono biskvitu bei kreminiu pertepimu.


Su Šv. Velykomis, ko dar nepasveikinau. Tikiuosi šventes praleidote ramiai ir jaukiai su savo šeimomis.
Atvirai pasakius, pastebėjau, jog man šventės, kuo toliau, tuo labiau tampa nusiraminimo, poilsio metas. Kuomet dauguma laksto, ruošiasi, planuoja, krauna stalus, iš anksto margina kiaušinius (ypač tas judėjimas jaučiasi socialiniuose tinkluose), man tuomet norisi atsiriboti, tyliai ir sąmoningai atsitraukti, kompiuterį iškeisti į knygą, o virtuvėje suktis tik tiek, kiek reikia. Pasiruošiu, pagaminu ir tortą iškepu, bet saikingai, ramiai, be streso, neskubėdama. Per šventes sulėtėja mano gyvenimo ritmas ir darbas virtuvėje. Juk ir taip kasdien gardžiai valgome, ir taip daugybę laiko praleidžiu virtuvėje, galvodama apie virtuvę, planuodama ir apie ją rašydama. Šventės man po truputį tampa laikas, kada galima  nuo to šiek tiek atitolti, pabūti su savimi ir savo šeima, pailsėti.

Tačiau tokį ramų mano nusiteikimą, kartais vis dėlto trumpam pavyksta išmušti iš vėžių. Kai reikėjo šį tortą puošti, glaistyti, teplioti, lyginti, maniau, kad nebus pabaigos, o savyje jaučiau vis didėjantį pyktį. Vis kartojau: 'neturiu puošybai nei rankų, nei vidinio nusiteikimo, noro; tai ne man'. Galiu su vidine ramybe ir džiugesiu maišyti tešlą, kepti, tačiau kai veiksmas pasisuka dekoravimo link, streso lygis manyje pakyla, jaučiu, jog rankos neklauso, norisi viską, kuo greičiau užbaigti, perpjauti ir paragauti.
Tada prisimenu kai kurių žmonių 'patarimus', bandymus 'padėti' - 'Tau reikia kepti tortus pagal užsakymus, pardavinėti'. Girdžiu jų balsus ir te noriu rėkti: 'Drauge, tu manęs nesupranti; tu manęs iš tikrųjų nepažįsti'. Nenoriu aš kepti tortų pardavimui, nenoriu, kad man nurodinėtų kaip tortas turi atrodyti, nenoriu dvigubai ar trigubai daugiau laiko sugaišti jo puošimui, o ne kepimui, nenoriu kepti pastoviai tuos pačius tortus, nenoriu to streso ir augančios įtampos, nenoriu ir niekada (turbūt) nenorėsiu. Nematau toje veikloje savęs, tai ne aš, tai ne tai, kas man malonu ir kas labiausiai džiugina širdį.
Džiaugsmas man - kūryba iš esmės, nauji receptai, nauji atradimai, skoniai, deriniai, kaskart vis naujas tortas. Džiaugsmas - naują tortą iškepti, sutepti, o tada jį perpjauti ir išvysti gražiausią torto dalį - jo pjūvį. Labiausiai jaudinanti akimirka - tiksliai nežinoti, kaip tas pjūvis atrodys (kiekvieną kartą vis kitaip), tik nujausti, o tada atpjauti ir ragauti... Džiaugsmas man - ne tik tai išgyventi, 'perleisti' per save, bet ir apie tai rašyti, dalintis, o ne slėpti po devyniais užraktais. Džiaugsmas - jei per mano patirtį, atradimus ir nusivylimus, kažkas kažko išmoks, kažkam gims kitų, geresnių idėjų, kažkam širdyje įsiplieks kūrybinė gyslelė, kažkas irgi iškeps ir taip pat jaudinančiai lauks tos akimirkos, kada tortą pagaliau prapjaus. Visa tai, esu aš... Drauge.



Apie tortą. Šį tortuką daug kartų mačiau užsienio žurnaluose, internetiniuose portaluose, lietuviškuose visai nepastebėjau (bent iki šios minutės, ką tik specialiai paieškojau, pasirodo keli variantai yra). Sudomino tiek torto pavadinimas, tiek pats biskvitas. Įdomus biskvitas - su bananais, ananasais, riešutais, cinamonu. Tokio dar neteko kepti, labai norėjau pabandyti. Torto pavadinimas taip pat intriguojantis - 'Kolibris'. Sakoma, kad taip tortas pavadintas, nes yra saldus ir tuo savo saldumu pritraukia kolibrius (paukščius).
Iš tiesų, tikėjausi siaubingai saldaus torto, todėl kepiau visai mažą tortuką, o kremą pasirinkau pagal save. Rezultatas visai neišgąsdino, tortas saldus, bet dantų negelia ir gomurio nesutraukia.
Biskvitas su ryškiu cinamono prieskoniu, saldžiais bananais, ananasais ir traškiais pekano riešutais. Kremas - tradicinis (beveik) sūrio kremas. Tortas nėra labai minkštas ar labai drėgnas, bet ir ne sausas.



Patarimai, pastebėjimai. Aš iš šios normos padariau mažą tortą 16 cm. Kepiau tris atskirus biskvitus. Turėjau tik vieną formą, todėl kepiau vieną biskvitą po kito. Galima kepti du biskvitus, vėliau juos perpjauti pusiau. Jei imsite didesnę formą, kiekius reiktų didinti. Orginaliame recepte nurodyti dvigubi kiekiai 23 cm skersmens biskvitui, kremo kiekis toks pats, koks ir šiame recepte (gautųsi plonesnis kremo sluoksnis).
Tortas labai paprastas ir klaidų tikimybė maža. Tereikia visko nepermaišyti. Maišykite tiek, kad susijungtų sausi ir šlapi produktai; neliktų sausų miltų.
Pekano riešutus galima keisti graikiniais riešutais arba visai jų nedėti.
Tortą galima valgyti iš karto, bet jis bus minkštas, nes kremas nebus pastingęs. Rekomenduoju bent keletą valandų palaikyti, kad susistovėtų. Skaniausias tortas - dar ilgiau pastovėjęs šaldytuve, kitą dieną.



Kepdama biskvitus išbandžiau savo naująjį pirkinį - specialias juosteles skirtas biskvitams kepti. Jas reikia sudrėkinti, apjuosti kepimo formą ir taip kepti biskvitus. Biskvitai tolygiai iškyla, nesusidaro kuprelių. Pirkinys pasiteisino 100 proc., dar niekada tokių lygiai iškilusių biskvitų neteko iškepti. Apie juosteles buvau skaičiusi anksčiau ir girdėjusi gerų atsiliepimų. Prieš perkant pabandžiau imituoti pačią technologiją - sudrėkinau virtuvinį rankšluostį, apjuosiau juo kepimo formą, pritvirtinau, kad nenukristų ir kepiau. Toks principas taip pat veikia, pastebėjau, kad biskvitas tikrai pradėjo kilti ir kepti tolygiai. Tačiau vėliau rankšluostis labai greitai išdžiūvo, be to, buvo sunku rankšluosčio galus susegti. Rankšluostis taip pat pakeitė spalvą, parudavo, aišku vėliau išsiplovė. Kadangi eksperimentas dalinai pavyko, pastebėjau, kad toks principas veikia, tik reikia geresnių medžiagų, nusprendžiau įsigyti specialias juosteles. Tortus kepu dažnai, man tokio daikto reikia. Jei tortus kepate kelis kartus per metus, tai vargu, ar Jums juostelės reikalingos. Šypt.
Vis dėlto kam įdomu, kas tai per juostelės, galite paskaityti ir užsisakyti čia (tik gyvenantiems UK).


Sudėtingumas. Reikia pasistengti.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu.

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Tortas 'Kolibris'
Receptai adaptuoti iš Joy of Baking ir allrecipes.co.uk

Ingredientai
1 puodelis - 250 ml
16-18 cm apvaliai torto formai

Biskvitams
200 g miltų
200 g cukraus
1/2 šaukštelio sodos
1/2 šaukštelio cinamono
1 vidutinis bananas, sutrintas (apie 100 g)
2 vidutiniai kiaušiniai
125 g konservuotų ananasų, pjaustytų kubeliais
1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
90 g daržovių aliejaus
50 g pekano riešutų, susmulkintų

Kremui
200 g kreminio sūrio (tokio kaip 'Philadelphia')
250 g maskarponės sūrio
150 g cukraus pudros
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
200 ml grietinėlės (bent 36 proc.)

Gaminimo eiga

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Riebalais patepkite ir kepimo popieriumi išklokite kepimo formas.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, cinamoną. Persijokite. Įmaišykite susmulkintus riešutus.
  3. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius, cukrų, aliejų, vanilę. Įmaišykite trintą bananą ir supjaustytus ananasus.
  4. Suberkite miltus ir viską išmaišyti. Nepermaišykite. Maišykite tiek, kad įsimaišytų visi sausi produktai.
  5. Tešlą padalinkite tarp 2 ar 3 kepimo formų.
  6. Kepkite biskvitus apie 20-25 minutes, arba kol įsmeigus medinį pagaliuką jis liks sausas ir švarus.
  7. Iškeptus biskvitus išimkite iš formų, nulupkite popierių ir visiškai atvėsinkite.
  8. Kremui dubenyje išsukite kreminį sūrį su maskarpone, vanile ir cukraus pudra. Kitame dubenyje išplakite grietinėlę ir palengva įmaišykite į masę.
  9. Tortą formuokite arba tortinėje, arba tiesiai ant serviravimo lėkštės. Dėkite biskvitą, tepkite kremo, dėkite kitą biskvitą. Darykite tai, kol sutepsite visą tortą. Viršutinis sluoksnis turi būti kremo. Torto šonus taip pat aptepkite kremu.
  10. Galima valgyti iš karto, bet rekomenduoju bent kelias valandas palaikyti šaldytuve.


    Hummingbird Cake recipe.

    Hummingbird Cake
    Recipes adapted from Joy of Baking and allrecipes.co.uk

    Ingredients
    For 16-18 cm round cake tin


    For the cakes
    200 g plain flour
    200 g sugar
    1/2 tsp baking soda
    1/2 tsp ground cinnamon
    1 medium banana, mashed (about 100 g)
    2 medium eggs
    125 g canned pineapples, chopped
    1/2 tsp vanilla extract
    90 g vegetable oil
    50 g pecan nuts, chopped

    For the cream
    200 g cream cheese
    250 g mascarpone cheese
    150 g icing sugar
    1 tsp vanilla extract
    200 ml double cream

    Instructions
    1. Preheat the oven to 180 degrees. Grease and line 3 round cake tins with baking paper.
    2. In a bowl, sift together the flour, baking soda, cinnamon. Stir in the chopped pecans.
    3. In another bowl whisk the eggs, oil, vanilla and sugar. Stir in the bananas and pineapples. 
    4. Pour the flour mixture into the wet ingredients. Mix everything, but keep in mind not to overmix the batter. 
    5. Divide the batter between 3 cake tins. Level the surface.
    6. Bake the cakes for 20-25 minutes or, until the toothpick inserted in the center of the cake comes out clean.
    7. Remove the cakes from the tins, cool completely.
    8. Fro the cream, in a bowl whisk together the cream cheese, mascarpone, vanilla and icing sugar. In a separate bowl, whisk the double cream until stiff peaks. Gradually add the cream to the cheese mixture and mix it in.
    9. Assemble the cake in the cake tin or on a serving plate. Place one cake, spread some cream, then another cake and cream again. Do this until all cake is assembled. Cover the sides and top with the remaining cream. 
    10. Serve straight away or keep in the fridge until set. I recommend to leave the cake in the fridge overnight.


    Komentarų nėra :

    Printfriendly