2016 m. kovo 16 d., trečiadienis

Sodos duona / Soda Bread


Greita sodos duona.


Rašau ir jau iš anksto žinau, kad šis ir keletas būsimų mano įrašų greičiausiai nebus populiarūs. Ar daug žmonių mėgsta sodos duoną? Abejoju... Man ji taip pat nėra mėgstamiausia. Tiesiog greita, paprasta duona arba, kaip mano vyras pasakytų, nesaldus pyragas. Dar pridurčiau - nesaldus pyragas duonos pavidalu. 
Tai nėra tradicinė duona su raugu ar mielėmis. Šiai duonai iškilti naudojama soda, todėl toks ir pavadinimas (obviously). Ji gana populiari užsienyje, bent jau kiek pastebiu užsienio puslapiuose, kulinarinėse knygose, laidose. Kulinarinių mokyklų, kursų studentai pradeda mokytis kepti būtent nuo šios duonos receptų. 
Tai viena iš priežasčių, kodėl pastarąsias kelias savaites kepu šią duoną ir gilinuosi į jos receptus. Atėjo noras paimti kokią sisteminę kepinių knygą ir pabandyti kažką iš jos gero išmokti. 
Taip į mano rankas atkeliavo nauja kepinių biblija - 'Leiths Baking Bible'. Knyga įdomi, informatyvi, su daugybę kepinių receptų, kepimo pagrindais, svarbiausiais momentais ir galimomis klaidomis. Ir be nuotraukų! Na, neskaitant kelių. Knyga skirta tikrai besidomintiems ir norintiems gilinti žinias, o ne vartyti ir žiūrėti į gražius paveiksliukus. 
Taigi perskaičius knygos įvadą ir pagrindus: ingredientų ir įrankių aprašą, nusprendžiau nesimėtyti po atskirus skyrius, o pradėti nuo pačių paprasčiausių receptų, nuo to, nuo ko pradeda studentai ir pagilinti savo žinias, įgūdžius. 
Sodos duonos - pirminė mano stotelė, o šis receptas - debiutas. 



Ką gi sužinojau naujo? Kad greitos duonos (ir ne vien tik sodos duonos) gerai iškiltų, svarbu, kuo greičiau jas pašauti į orkaitę. Būtina iš anksto įkaitinti orkaitę ir pasiruošti kepimo skardą. Taip pat svarbu keletą kartų persijoti sausus ingredientus, kad viskas gerai susimaišytų ir vėliau neliktų, pavyzdžiui sodos, gumuliukų duonoje. Minkštesnė tešla - puresnė, lengvesnė duona. Tešlos nereikia per daug 'apdirbti': maišyti, minkyti, nes duona gausis kieta. 


Patarimai, pastebėjimai. Iš tiesų sodos duoną esu kepusi ne vieną kartą, tačiau pirmą kartą darydama tešlą persijojau miltus, sodą, druską. Ir ne šiaip, o tris kartus. Labai norėjau patikrinti šią teoriją, todėl nepatingėjau to padaryti. Turiu pasakyti, tikrai pritariu - produktai susimaišo geriau. Išsijojus nebūna sodos gumuliukų vėliau valgant duoną, kas kartais pasitaiko nesijojant produktų. Minusas tas, kad gaminimas truputį ilgiau užtrunka. 
Kiek esu kepusi sodos duonų (tikrai ne vieną ir ne dvi), ši gavosi (turbūt) geriausiai. Gaminimas gan paprastas, nekomplikuotas. 
Vienintelis man dar nevisiškai 'įkąstas' iššūkis - tikslus kepimo laikas. Kada duona tikrai iškepusi? Taip žinau visus teorinius faktus - kai kryžius nebūna šlapias, drėgnas; kai duona gerai apskrudus; kai pabarbenus į duonos apačią, jaučiasi tuštuma; kai įsmeigus medinį pagaliuką, jis būna sausas, tačiau praktiškai į viską atsižvelgus, kartais vis tiek tenka pasukti galvą ar tikrai duona gerai iškepusi. Dažnai nurodomas kepimo laikas neatitinka pagal gaunamą rezultatą, duona kepa daug ilgiau. Tas mane baisiai nervina. Šypt. 
Jau išmėginau ir daugiau sodos duonų ir kiekvieną kartą bandau eksperimentuoti su skirtingomis orkaitės temperatūromis ir laiku. Istoriją apie tai pratęsiu kituose įrašuose...

Tešlos nereikia labai minkyti, tik tiek kad susiformuotų vientisa tešla, kamuoliukas. Kryžių ar iksą (X) įpjaukite labai giliai, beveik iki pat galo. Man tam puikiai pasitarnauja tešlos grandiklis. Toks daiktas: 


Bet tikrai nebūtina jo turėti, tinka ir aštrus peilis. ar medinio šaukšto kotas  

Mums ši duona skaniausia su sviestu, rūkyta lašiša, agurkais ar avokadu, kaparėliais ir/ar krapais. 

Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 3/5. Skanu, galbūt kartosiu. 




Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Sodos duona
Receptas adaptuotas iš Susan Spaull ir Fiona Burrell knygos 'Leiths Baking Bible'

Ingredientai

225 g pilno grūdo kvietinių miltų
225 g baltų kvietinių miltų
2 šaukšteliai sodos
1 1/2 šaukštelio druskos
1 šaukštas cukraus
45 g šalto sviesto
400 ml kefyro ar pasukų

Gaminimo eiga
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių, kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo sodą ir druską. Persijokite 3 kartus. Likusias kviečių sėlenas, pasilikite duonai apibarstyti.
  3. Į miltus dėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą, trinkite tarp pirštų, kol susiformuos trupiniai.Įmaišykite cukrų.
  4. Miltuose padarykite duobutę, supilkite kefyrą, išmaišykite šaukštu, tada suminkykite tešlą. Minkykite tik tiek, kad sušoktų viskas į vieną gabalą.  
  5. Ant miltais pabarstyto paviršiaus išverskite tešlą, šiek tiek paminkykite, suformuokite apvalų diską. Paploninkite viršų pirštais. 
  6. Dėkite tešlą ant kepimo formos, aštriu peiliu giliai įpjaukite kryžių (X). Viršų apibarstykite likusiomis kviečių sėlenomis.
  7. Kepkite apie 40 minutes arba, kol visiškai iškeps. 



Quick Soda Bread Recipe.



Soda Bread
Recipe adapted from the Susan Spaull's & Fiona Burrell's book 'Leiths Baking Bible'

Ingredients

225 g wholemeal flour
225 g plain flour
2 tsp baking soda
1 1/2 tsp salt
1 tbsp sugar
45 g cold butter
400 ml buttermilk

Instructions
  1. Preheat the oven to 190 degrees. Line the baking sheet with baking paper.
  2. Sift the flour, salt and soda into the bowl 3 times. Reserve any barn left.
  3. Cut the butter into cubes, rub into the flour. Stir in the sugar.
  4. Make a well, stir in the buttermilk to make a soft dough.
  5. Knead lightly to bring together into the round.
  6. Place on the baking sheet, make a deep cross in the center of the bread (with a sharp knife or dough scraper), sprinkle with the reserved barn.
  7. Bake for 40 minutes or until cooked through.



Komentarų nėra :

Printfriendly